راهکارهایی برای مقابله با بدغذایی در کودکان بارش برف و باران در برخی نقاط کشور (۵ اسفند ۱۴۰۳) استفاده از عناوین جعلی در مهر نظام پزشکی ممنوع شد افزایش دو برابری خطر سکته مغزی در میان جوانان سیگاری دستورالعمل مدیریت بهداشت محیط در ماه رمضان و عید نوروز ۱۴۰۴ ابلاغ شد گیرکردن دست زن جوان افغانستانی در چرخ‌گوشت صنعتی (۴ اسفند ۱۴۰۳) فردا (یکشنبه ۵ اسفند ۱۴۰۳) حراج سکه برگزار می‌شود + لینک سفارش تصادف ساینا و پراید در محور قوچان- مشهد با ۶ مصدوم (۴ اسفند ۱۴۰۳) ارزیابی کیفیت شیرخشک با ابداع پژوهشگران دانشگاه تهران تصادف پراید با خاور یک فوتی و سه مصدوم برجای گذاشت (۴ اسفند ۱۴۰۳) مدارس و ادارات کدام استان‌ها فردا (یکشنبه ۵ اسفند ۱۴۰۳) تعطیل است؟ سرانه پذیرش در مدارس علمیه خراسان ۲ برابر میانگین کشوری است صدور هشدار‌های نارنجی و زرد در پی پیش‌بینی تشدید فعالیت سامانه بارشی (۴ اسفند ۱۴۰۳) اعطای تسهیلات قرض‌الحسنه به ۲۰۰ هزار بازنشسته و مستمری‌بگیر تأمین اجتماعی ۲ کوهنورد در کولاک برف اشترانکوه مفقود شدند (۴ اسفند ۱۴۰۳) + فیلم چرا عیدی ۱۴۰۳ بازنشستگان تأمین اجتماعی واریز نمی‌شود؟ ۱۸ اثر صنایع‌دستی خراسان رضوی به مرحله نهایی جشنواره ملی فجر سیمین راه یافت استخدام ۱۸ هزار معلم جدید پس از بازبینی آزمون استخدامی کاهش دمای شدید در تهران از امروز تا سه‌شنبه (۴ تا ۷ اسفند ۱۴۰۳) چگونه در فصل پرمسافر، بلیت تبریز به استانبول را ارزان بخریم؟ فروش اینترنتی دارو از بهار ۱۴۰۴ کلید می‌خورد آغاز انجام تست مولکولی تب دنگی در آزمایشگاه مولکولی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد  (۴ اسفند ۱۴۰۳) فعالیت دلالان، چالش جدی در عرصه گردشگری سلامت است دستور دادستان زاهدان برای بررسی موضوع حادثه انفجار ساختمان بنیاد مسکن چابهار (۴ اسفند ۱۴۰۳) چرا سفر به یک کالای لوکس تبدیل شده است؟ تاریخ برگزاری آزمون ۱۴۰۴ صلاحیت حرفه‌ای روانشناسان اعلام شد امسال ۴۴ درصد گنجایش اقامتگاه‌های رسمی خراسان رضوی تکمیل شد (۴ اسفند ۱۴۰۳) خطرات محصولات غذایی وارداتی فاقد استعلام وزارت بهداشت درمان بیماران سکته مغزی نیازمند حمایت دولت است کوچک کردن تومور‌های پروستات بدون نیاز به جراحی ممکن شد پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی امروز (شنبه، ۴ اسفند ۱۴۰۳) | دمای مشهد به منفی ۵ درجه می‌رسد
سرخط خبرها

کارکرد آیین‌ها در زندگی اجتماعی

  • کد خبر: ۲۳۹۱۱۱
  • ۲۴ تير ۱۴۰۳ - ۱۱:۴۰
کارکرد آیین‌ها در زندگی اجتماعی
آیین‌ها و مراسمات بخش مهمی از فرهنگ و تاریخ یک جامعه هستند و به تقویت هویت فرهنگی و انتقال آن به نسل‌های بعدی کمک کرده و این آشنایی با ارزش‌ها و هویت تاریخی احساس تعلق به گروه فرهنگی را ایجاد و تقویت می‌کند.
لیلی رحمانی
خبرنگار لیلی رحمانی

آیین‌ها و سنن اجتماعی از گذشته در جوامع انسانی وجود داشته و با وجود تغییرات زندگی بشر همچنان پابرجا است. آیین‌ها در واقع ساحتی جامعه شناسی و مردم شناسی داشته و پدیده‌هایی هستند که علاوه بر شور عقلانی با میزانی از درک محیطی نیز در ارتباط هستند.

این آیین‌ها و سنن در شهر‌ها منجر به شکل گیری نظم و انضباطی می‌شود که نهایتا پاسخگوی نیاز‌های روانی افراد از گذشته تاکنون بوده است. امیل دورکیم جامعه شناس وجود مناسک را برای زندگی اخلاقی به اندازه خوراک برای رشد و نگه داشت جسم ضروری می‌داند. تنوع و تعداد آیین‌ها نشانی از غنای فرهنگی هر جامعه محسوب می‌شود

هجوم افکار و عقاید جدید در دنیای مدرن شدت بیشتری یافت، اما بازهم نتوانسته است وجود برخی از آیین‌ها را در میان مردم کمرنگ کند. قدمت و سابقه الگو‌ها و کهن الگو‌ها این آیین‌ها را به زندگی مردم پیوند زده و کارکرد‌های مناسبی برای آن ایجاد کرده است. این کهن الگو‌ها با وجود قدمتشان همچنان می‌توانند شور و شعفی در نسل جدید ایجاد کنند.

آیین‌ها و مراسمات بخش مهمی از فرهنگ و تاریخ یک جامعه هستند و به تقویت هویت فرهنگی و انتقال آن به نسل‌های بعدی کمک کرده و این آشنایی با ارزش‌ها و هویت تاریخی احساس تعلق به گروه فرهنگی را ایجاد و تقویت می‌کند. احساس تعلق و هویتی که می‌تواند از بسیاری از آسیب‌های اجتماعی ناشی از عدم احساس تعلق جلوگیری نماید.

بسیاری از رفتار‌های آیینی به عنوان یک رکن مهم زندگی اجتماعی، فرهنگی و سیاسی افراد را در جوامع مختلف شکل می‌دهند. از سوی دیگر برگزاری آیین‌ها به صورت اجتماعی فرصتی برای اجتماع و تقویت روابط اجتماعی فراهم می‌کنند و می‌تواند به ایجاد و تقویت پیوند‌های خانوادگی، دوستی و جامعه و همچنین تقویت وحدت و همبستگی اجتماعی مراسمات جمعی و آیین‌ها می‌توانند به تقویت وحدت و همبستگی اجتماعی کمک کنند. این رویداد‌ها فرصتی برای تجمع افراد مختلف با پس‌زمینه‌های گوناگون و ایجاد حس مشترک و همبستگی محسوب می‌شود.

در این بین آیین‌ها و مراسمات مذهبی جایگاه ویژه‌ای در جوامع دارد، این نوع از مراسم‌ها به دلیل دارا بودن ویژگی هایی، چون تنوع، گستردگی، پویایی و تاثیرات فرا زمان و مکانی که دارند بخش عمده‌ای از کنش‌های جمعی ما را شامل می‌شوند.

برگزاری مراسم‌های مربوط به محرم و عاشورا یکی از برجسته‌ترین آیین‌های مذهبی در کشور ماست که ریشه‌ها و پیوند‌های عمیقی با فرهنگ ایرانی پیدا کرده است. چنین مراسم‌هایی از قدمت بالایی برخوردارند و سال هاست که در تمامی مناطق کشور و برای تمامی افراد از سن و جنس‌های متفاوت برگزار شده اند. مراسم عاشورا شاید بهترین نمونه از پیوند میان اعتقادات دینی و کنش‌های اجتماعی باشد.

از این رو برگزاری آیین‌های محرم دارای کارکرد‌های بسیاری از جمله انتقال ارزش‌ها و ایجاد فضای فرهنگی مناسب و در نتیجه شکل گیری انضباط و احساس تعلق و هویت میان شهروندان خواهد شد و میبایست از نظر کارکرد‌هایی که برای جامعه دارد مورد بررسی بیشتر قرار گیرد.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->