تلاش‌های ماندگار استاد باقرزاده در توسعه دانشگاه فردوسی و رفاه دانشجویان ماجرای درگذشت متخصص طب اورژانس در مشهد چه بود؟ اختصاص ۲.۲ هزار میلیارد تومان برای تکمیل طرح‌های نیمه‌تمام سیستان و بلوچستان آخرین اخبار از تأثیر معدل در کنکور توصیه‌هایی برای محافظت در برابر آلودگی هوا واژگونی خودرو در بولوار وکیل‌آباد مشهد بدون مصدوم و محبوس تنها نشانه پوکی استخوان «شکستگی» است ستاد حقوق بشر به تصویب قطعنامه پیشنهادی کانادا علیه ایران اعتراض کرد اختلافات مالی بین ۳ دوست در تهران منجر به قتل شد شمارش معکوس برای روشن‌شدن تنور نانوایی در محله عمار یاسر مشهد اعترافات مردی که همسرش را با کلنگ در مشهد به قتل رساند + عکس پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی (پنجشنبه، یکم آذر ۱۴۰۳) | تداوم بارش باران در غالب نقاط استان نگرانی وزیر بهداشت از روند نزولی زادوولد در کشور | ثبت کمتر از یک میلیون تولد در سال ۱۴۰۳ بازنشستگان تأمین اجتماعی فعلاً بیمه تکمیلی ندارند! (یکم آذر ۱۴۰۳) | لطفاً بیمار نشوید انجام ۱۵۰۰ عمل جراحی برای مجروحان حادثه لبنان در ایران تأکید معاون وزیر نیرو بر ضرورت اعمال مدیریت مصرف آب در مشهد افزایش مرگ‌ومیر ناشی از «هاری» در ایران کمبود برخی تجهیزات پزشکی در مشهد که حیات بیمار را به خطر می ‎اندازد ظفرقندی: موافق درمان رایگان سالمندان بالای ۶۵ سال نیستم رمزگشایی از صد‌ها پرونده سرقت در روزهای اخیر | دستگیری ۳۴۱ سارق، کلاهبردار و مالخر اهمیت سرمایه‌گذاری در تحقیقات و فناوری برای رشد علمی ایران| چرا جایگاه علمی‌مان را از دست دادیم؟ ثبت‌نام وام شهریه دانشجویان آغاز شد (یکم آذر ۱۴۰۳) وزیر بهداشت: زیرساخت افزایش ظرفیت پزشکی مهیا نشده است | توضیحات آقای وزیر برای جلوگیری از مهاجرت واکنش کمیسیون اجتماعی مجلس به ابطال بخش غیرقانونی آیین‌نامه متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان اشراف اطلاعاتی، زیرساخت فرایند موفقیت‌های عملیات انتظامی و توسعه امنیت اجتماعی است زمین لرزه نسبتا شدید در برازجان استان بوشهر (یکم آذر ۱۴۰۳) تأثیر قابل‌توجه ارتباط با دوستان بر بهبود سلامت روان ورود سامانه بارشی جدید به کشور از روز دوشنبه (۵ آذر ۱۴۰۳) کاهش افسردگی با خوردن ماهی برخی دارو‌های دیابت می‌توانند آسم را مهار کنند افزایش ۲۰ درصدی مسمومیت با گاز مونوکسیدکربن در سال ۱۴۰۳
سرخط خبرها

کارکرد آیین‌ها در زندگی اجتماعی

  • کد خبر: ۲۳۹۱۱۱
  • ۲۴ تير ۱۴۰۳ - ۱۱:۴۰
کارکرد آیین‌ها در زندگی اجتماعی
آیین‌ها و مراسمات بخش مهمی از فرهنگ و تاریخ یک جامعه هستند و به تقویت هویت فرهنگی و انتقال آن به نسل‌های بعدی کمک کرده و این آشنایی با ارزش‌ها و هویت تاریخی احساس تعلق به گروه فرهنگی را ایجاد و تقویت می‌کند.

آیین‌ها و سنن اجتماعی از گذشته در جوامع انسانی وجود داشته و با وجود تغییرات زندگی بشر همچنان پابرجا است. آیین‌ها در واقع ساحتی جامعه شناسی و مردم شناسی داشته و پدیده‌هایی هستند که علاوه بر شور عقلانی با میزانی از درک محیطی نیز در ارتباط هستند.

این آیین‌ها و سنن در شهر‌ها منجر به شکل گیری نظم و انضباطی می‌شود که نهایتا پاسخگوی نیاز‌های روانی افراد از گذشته تاکنون بوده است. امیل دورکیم جامعه شناس وجود مناسک را برای زندگی اخلاقی به اندازه خوراک برای رشد و نگه داشت جسم ضروری می‌داند. تنوع و تعداد آیین‌ها نشانی از غنای فرهنگی هر جامعه محسوب می‌شود

هجوم افکار و عقاید جدید در دنیای مدرن شدت بیشتری یافت، اما بازهم نتوانسته است وجود برخی از آیین‌ها را در میان مردم کمرنگ کند. قدمت و سابقه الگو‌ها و کهن الگو‌ها این آیین‌ها را به زندگی مردم پیوند زده و کارکرد‌های مناسبی برای آن ایجاد کرده است. این کهن الگو‌ها با وجود قدمتشان همچنان می‌توانند شور و شعفی در نسل جدید ایجاد کنند.

آیین‌ها و مراسمات بخش مهمی از فرهنگ و تاریخ یک جامعه هستند و به تقویت هویت فرهنگی و انتقال آن به نسل‌های بعدی کمک کرده و این آشنایی با ارزش‌ها و هویت تاریخی احساس تعلق به گروه فرهنگی را ایجاد و تقویت می‌کند. احساس تعلق و هویتی که می‌تواند از بسیاری از آسیب‌های اجتماعی ناشی از عدم احساس تعلق جلوگیری نماید.

بسیاری از رفتار‌های آیینی به عنوان یک رکن مهم زندگی اجتماعی، فرهنگی و سیاسی افراد را در جوامع مختلف شکل می‌دهند. از سوی دیگر برگزاری آیین‌ها به صورت اجتماعی فرصتی برای اجتماع و تقویت روابط اجتماعی فراهم می‌کنند و می‌تواند به ایجاد و تقویت پیوند‌های خانوادگی، دوستی و جامعه و همچنین تقویت وحدت و همبستگی اجتماعی مراسمات جمعی و آیین‌ها می‌توانند به تقویت وحدت و همبستگی اجتماعی کمک کنند. این رویداد‌ها فرصتی برای تجمع افراد مختلف با پس‌زمینه‌های گوناگون و ایجاد حس مشترک و همبستگی محسوب می‌شود.

در این بین آیین‌ها و مراسمات مذهبی جایگاه ویژه‌ای در جوامع دارد، این نوع از مراسم‌ها به دلیل دارا بودن ویژگی هایی، چون تنوع، گستردگی، پویایی و تاثیرات فرا زمان و مکانی که دارند بخش عمده‌ای از کنش‌های جمعی ما را شامل می‌شوند.

برگزاری مراسم‌های مربوط به محرم و عاشورا یکی از برجسته‌ترین آیین‌های مذهبی در کشور ماست که ریشه‌ها و پیوند‌های عمیقی با فرهنگ ایرانی پیدا کرده است. چنین مراسم‌هایی از قدمت بالایی برخوردارند و سال هاست که در تمامی مناطق کشور و برای تمامی افراد از سن و جنس‌های متفاوت برگزار شده اند. مراسم عاشورا شاید بهترین نمونه از پیوند میان اعتقادات دینی و کنش‌های اجتماعی باشد.

از این رو برگزاری آیین‌های محرم دارای کارکرد‌های بسیاری از جمله انتقال ارزش‌ها و ایجاد فضای فرهنگی مناسب و در نتیجه شکل گیری انضباط و احساس تعلق و هویت میان شهروندان خواهد شد و میبایست از نظر کارکرد‌هایی که برای جامعه دارد مورد بررسی بیشتر قرار گیرد.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->