عراقچی وارد امارات شد (۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۴) آمریکا تحریم‌های جدید مرتبط با ایران وضع کرد ترامپ: تحولات خوبی درباره ایران در حال رخ دادن است | ایرانی‌ها بسیار منطقی رفتار کردند وزارت بهداشت غزه درباره فروپاشی کامل نظام درمانی هشدار داد دیدار نخست وزیر ازبکستان با رئیس جمهور پزشکیان (۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۴) تاکید رئیس‌جمهور عراق بر گسترش همکاری‌های دوجانبه با ایران ویتکاف برای آزادی زندانیان دو تابعیتی در غزه وارد تل‌آویو شد خلیج فارس جانِ ماست واکنش بارزانی به تصمیم پ.ک.ک برای انحلال و گذاشتن سلاح‌ها بر روی زمین سفیر روسیه به وزارت خارجه لهستان احضار شد (۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۴) حقابه، تروریسم و کشمیر؛ سه ضلع محور‌های مذاکره هند و پاکستان شکسته‌شدن محاصره کامل غزه با ورود ۳۵ کامیون حامل کمک‌های بشردوستانه (۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۴) اهدای فرش نفیس ابریشمی از سوی عراقچی به ویتکاف تکذیب شد واکنش عراقچی به سنگ‌اندازی‌های نتانیاهو رام‌الله: حماس حذف شدنی نیست مهاجرانی: پوتین به تهران سفر می‌کند | مشکلی با سرمایه‌گذاری آمریکا در ایران نداریم بازگشایی ۳۲ فرودگاه هند در پی آتش‌بس میان اسلام‌آباد و دهلی‌نو (۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۴) واکنش عضو شورای نگهبان به احتمال برگزاری هم‌زمان انتخابات مجلس و ریاست‌جمهوری ۱۴۰۷ شهادت ۳۳ فلسطینی دیگر توسط رژیم صهیونیستی | آمار شهدا به ۵۲ هزار و ۸۶۲ نفر رسید (۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۴) مقام پاکستانی: طالبان تعهد داده‌اند که ثبات مرزهای غربی خود را حفظ خواهند کرد مذاکرات هند و پاکستان به سطح نظامی محدود شد (۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۴) گزارش تکان‌دهنده مرگ جنین‌های مادران فلسطینی در سایه تداوم محاصره غزه توسط رژیم کودک‌کش تلاش دیپلماتیک مصر با ایران، آمریکا و عمان با محوریت مذاکرات غیرمستقیم حبس یک سرباز صهیونیست به دلیل مخالفت با شرکت در عملیات کرانه باختری معاون اول رئیس جمهور رفع تنش آبی را از اولویت‌های مهم دولت دانست «پزشکیان» و «اژه‌ای» در همایش دیپلماسی مقاومت سخنرانی می‌کنند قوانین مهاجرتی انگلیس سخت‌تر شد از هدیه ۴۰۰ میلیون دلاری قطر به ترامپ چه می‌دانید؟
سرخط خبرها

فرایندهای آغاز دولت چهاردهم؛ از تنفیذ تا رأی اعتماد

  • کد خبر: ۲۴۰۲۲۲
  • ۳۱ تير ۱۴۰۳ - ۱۳:۳۴
فرایندهای آغاز دولت چهاردهم؛ از تنفیذ تا رأی اعتماد
قرار است مراسم تنفیذ و تحلیف رئیس‌جمهور در روزهای ۷ و ۹ مردادماه پیش رو برگزار شود؛ در این گزارش، به فرایندهای تشکیل و استقرار دولت و همچنین انتصاب معاونین و اعضای کابینه نگاهی داشته‌ایم.

به گزارش شهرآرانیوز؛  مرحله دوم انتخابات ریاست‌جمهوری زودهنگام ۱۴۰۳ نیمه تیرماه جاری برگزار شد و مسعود پزشکیان با کسب میزان ۱۶.۳۸۴.۴۰۳ رأی به‌عنوان نهمین رئیس‌جمهوری اسلامی ایران منتخب شد.

درپی سانحه بالگرد حامل شهید آیت‌الله رئیسی رئیس‌جمهور در تاریخ ۳۰ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۳ و شهادت وی و همراهانش، طبق قانون اساسی می‌بایست تا ۵۰ روز انتخابات برای تشکیل دولت جدید برگزار می‌شد که این کار صورت گرفت و رئیس‌جمهور جدید انتخاب شده است.

در این گزارش قرار است نگاهی به مراحل و فرآیند‌های تشکیل و استقرار دولت جدید داشته باشیم.

۱۶ روز است که رئیس‌جمهور منتخب، مشخص شده و قرار است یکشنبه هفته آینده، ۷ مردادماه، مراسم تنفیذ حکم رئیس‌جمهور از سوی رهبر معظم انقلاب اسلامی و همچنین سه‌شنبه، ۹ مردادماه، مراسم تحلیف نیز در مجلس شورای اسلامی با حضور سران قوا و مقامات داخلی و میهمانان خارجی از کشور‌های مختلف برگزار شود.

بعد از تنفیذ و تحلیف و قبل از اخذ رأی اعتماد وزرا از مجلس، معمولاً رئیس‌جمهور جدید در جلسات دولت سابق با حضور کابینه حضور می‌یابد و جلسات ادامه دارد تا زمانی که وزرای دولت چهاردهم از مجلس رأی اعتماد بگیرند و به وزارت‌خانه‌های مربوطه بروند.

چگونگی مراسم تحلیف

اصل ۱۲۱ قانون اساسی مراسم تحلیف رئیس‌جمهور را به‌شرح زیر توصیف کرده است که باید سوگند یاد کند و آن را به امضا برساند:

رئیس جمهور در مجلس شورای اسلامی در جلسه‌‏ای که با حضور رئیس قوه‌قضائیه و اعضای شورای نگهبان تشکیل می‌‏شود، به‌ترتیب زیر سوگند یاد کرده و سوگندنامه را امضا می‏‌کند:

«بسم ‏اللّه‏ الرّحمن‏ الرّحیم، من به‌عنوان رئیس‏ جمهور در پیشگاه قرآن کریم و در برابر ملت ایران به خداوند قادر متعال سوگند یاد می‏‌کنم که پاسدار مذهب رسمی و نظام جمهوری اسلامی و قانون اساسی کشور باشم و همه استعداد و صلاحیت خویش را در راه ایفای مسئولیت‏هایی که بر عهده گرفته‌‏ام به‌کار گیرم و خود را وقف خدمت به مردم و اعتلای کشور، ترویج دین و اخلاق، پشتیبانی از حق و گسترش عدالت سازم و از هرگونه خودکامگی بپرهیزم و از آزادی و حرمت اشخاص و حقوقی که قانون اساسی برای ملت شناخته است حمایت کنم. در حراست از مرز‏ها و استقلال سیاسی و اقتصادی و فرهنگی کشور از هیچ اقدامی دریغ نورزم و با استعانت از خداوند و پیروی از پیامبر اسلام و ائمه اطهار علیهم‏ السلام قدرتی را که ملت به‌عنوان امانتی مقدس به من سپرده است همچون امینی پارسا و فداکار نگاهدار باشم و آن را به منتخب ملت پس از خود بسپارم».

همان‌طور که آورده شد، این مراسم روز ۹ مردادماه در مجلس شورای اسلامی برگزار می‌شود.

فرایند معرفی و رأی اعتماد وزرا چگونه است؟

بعد از تحلیف مرحله بعدی برای استقرار دولت چهاردهم که مسعود پزشکیان مأمور به این کار است، معرفی وزرای پیشنهادی به مجلس برای اخذ رأی اعتماد است.

ماده ۲۰۲ آیین‌نامه داخلی مجلس دراین‌باره می‌گوید؛ "رئیس‌جمهور موظف است حداکثر ظرف مدت دو هفته پس از انجام مراسم تحلیف یا سقوط دولت یا تغییر نیمی از وزراء از ابتدای شروع‌به‌کار دولت، ضمن تقدیم برنامه کلی، اسامی وزرای پیشنهادی وزارتخانه‌ها را که دارای تجربه و تخصص مرتبط هستند به‌همراه شرح‌حال، برنامه‌ها، سوابق و سمت‌های علمی و اجرائی و سایر امتیازات قابل استناد، به مجلس تسلیم کند. "

در ادامۀ این ماده آمده است: "کمیسیون یا کمیسیون‌های مرتبط موظفند پس از بررسی صلاحیت، انطباق مدارک، سوابق و برنامه‌های وزیر پیشنهادی و تطبیق آنها با اسناد بالادستی ظرف مدت یک‌هفته گزارش خود را به هیئت رئیسه ارائه کنند تا برای اطلاع نمایندگان چاپ و توزیع شود. "

کابینه دولت دارای ۱۹ وزارتخانه است و رئیس‌جمهور ۱۴ معاون دارد به‌شرح زیر:

وزارتخانه‌های «آموزش و پرورش»، «ارتباطات و فناوری اطلاعات»، «اطلاعات»، «امور اقتصادی و دارایی»، «امور خارجه»، «بهداشت، درمان و آموزش پزشکی»، «تعاون، کار و رفاه اجتماعی»، «جهاد کشاورزی»، «دادگستری»، «دفاع و پشتیبانی نیرو‌های مسلح»، «راه و شهرسازی»، «صنعت، معدن و تجارت»، «علوم، تحقیقات و فناوری»، «فرهنگ و ارشاد اسلامی»، «کشور»، «میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی»، «نفت»، «نیرو» و «ورزش و جوانان».

فهرست معاونین رئیس‌جمهور: معاون اول و معاونین اجرایی، اقتصادی، امور زنان و خانواده، امور مجلس (پارلمانی)، علمی و فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان و معاونت حقوقی.

دیگر معاونین رئیس‌جمهور که ریاست یک سازمان را به‌عهده دارند و هم‌زمان معاون وی هم هستند: رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران، رئیس سازمان اداری و استخدامی، رئیس سازمان انرژی اتمی، رئیس سازمان برنامه و بودجه، سازمان حفاظت محیط زیست، رئیس سازمان ملی استاندارد و سازمان ملی سنجش و ارزشیابی نظام آموزش کشور.

علاوه‌بر این رئیس‌جمهور انتصابات دیگری خواهد داشت و سرپرست نهاد ریاست‌جمهوری، رئیس دفتر خود، دبیر هیئت دولت و رئیس مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست‌جمهوری را منصوب خواهد کرد که این انتصابات نیازی به رأی اعتماد از مجلس ندارد.

به این ترتیب، احتمالاً جلسات رأی اعتماد به وزرای پیشنهادی دولت اوایل شهریورماه برگزار شود و محتمل است که زمان استقرار کابینه چهاردهم مقارن با هفتۀ دولت باشد.

منبع: تسنیم

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->