وزیر صمت: در حال افزایش ظرفیت تولید برق در بخش صنعتی هستیم دروازه‌ای به جهان رنگارنگِ گردشگری | گزارش شهرآرانیوز از هجدهمین نمایشگاه بین‌المللی گردشگری و صنایع دستی مشهد+فیلم سامانه «خودنویس» انحصار مشاوران املاک در عقد قرارداد را شکست | سامانه‌ای کاملاً رایگان سقوط ۳۰ درصدی تولید صنایع در نخستین ماه ۱۴۰۴ هفته کاهشی دیگر در بازار خودرو | افت قیمت خودرو ادامه دارد (۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۴) مدیرعامل شرکت مخابرات ایران: پروژه هوشمندسازی شهر مشهد، بزرگ‌ترین پروژه ارتباطی کشور است طلای جهانی تغییر مسیر داد (۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۴) بررسی قیمت روز برنج و حبوبات در مشهد (۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۴) | برنج ایرانی از حدود ۱.۵ تا ۲.۷ میلیون تومان یارانه اردیبهشت ۱۴۰۴ به حساب دهک یک تا ۳ واریز شد | یارانه دهک‌های ۴ تا ۹ چه روزی واریز می‌شود؟ فروش بیش از ۱۰ هزار میلیارد تومان شمش طلا در ۱۱ حراج از ابتدای سال تاکنون قیمت طلا در مشهد به کمترین حد ۲ماهه اخیر رسید | نرخ طلا یک کانال دیگر را از دست داد (۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۴) وزیر نیرو: از ناترازی انرژی عبور خواهیم کرد قیمت امروز دلار، طلا، سکه و بیت‌کوین (۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۴) | طلا و سکه ریزش کرد بررسی قیمت امروز گوشت گوسفند، گوساله و مرغ در مشهد (۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۴) | گوشت آبگوشتی کیلویی چند؟ خرید تضمینی پیاز تا ۵ خرداد ۱۴۰۴، تمدید شد افزایش ۲۰ درصدی حقوق و مزایای پرسنلی دستگاه‌های اجرایی خراسان رضوی در سال ۱۴۰۴ حقوق دولتی مواد معدنی در سال ۱۴۰۴ ابلاغ شد حذف ارز ترجیحی گوشت چه تبعاتی دارد؟ قیمت امروز میوه و تره‌بار در مشهد اعلام شد (۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۴) نفت ایران نزدیک به ۷۰ دلار فروخته شد (۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۴) جنجال بابک زنجانی؛ از خرید شرکت‌های شستا تا سهام سایپا پیش بینی قیمت ارز و دلار (پنجشنبه ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۴) قطع برق صنایع پرمصرف برای توزیع عادلانه انرژی هجدهمین نمایشگاه بین‌المللی صنایع دستی و گردشگری آغاز شد| مشهدالرضا(ع) میزبان ۴۹۰ شرکت از ۳۲ استان کشور+ فیلم پیش بینی قیمت طلا و سکه (پنجشنبه ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۴) انتقاد تند وزیر صمت به قطع کامل برق صنایع بزرگ در ۱۵ روز آینده (۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۴) معاملات اوراق مالی اسلامی در بازار سرمایه از مالیات معاف شد (۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۴) کشورهای خارج از اوپک‌پلاس، تولید نفت را کاهش می‌‌دهند
سرخط خبرها

قیمت پسته در بازار داخلی از شهریورماه سال گذشته تا به امروز

  • کد خبر: ۲۴۸۱۵۰
  • ۰۹ شهريور ۱۴۰۳ - ۱۱:۲۳
قیمت پسته در بازار داخلی از شهریورماه سال گذشته تا به امروز
از آنجایی که پسته یکی از مهم‌ترین محصولات کشاورزی و صادراتی ایران است، قیمت آن هم در بازار داخل و هم در بازار‌های بین‌‌المللی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

به گزارش شهرآرانیوز، قیمت انواع مختلف پسته طی یک سال اخیر به قدری افزایش یافته که غیرقابل دسترس‌تر از هر زمان دیگری شود. اما چه عواملی بر افزایش قیمت این محصول در بازار‌های داخلی و خارجی و کاهش تولید آن نقش داشته‌اند؟

پسته به‌عنوان یکی از محصولات ارزشمند بخش کشاورزی،  نقش بسزایی در اقتصاد کشور دارد. این محصول نه‌تنها منبع درآمد مهمی برای کشاورزان است، بلکه ارزآوری قابل توجهی برای کشور به همراه دارد. قیمت پسته به عوامل مختلفی همچون شرایط آب‌وهوا، میزان برداشت سالانه، تقاضای جهانی و حتی تحریم و تخصیص‌های ارزی و ... وابسته است. حال باید دید قیمت پسته از سال گذشته تا به امروز چقدر تغییر کرده و چه عواملی در این تغییرات نقش داشته‌اند؟

قیمت پسته در بازار داخلی از شهریورماه سال گذشته تا به امروز

از آنجایی که پسته یکی از مهم‌ترین محصولات کشاورزی و صادراتی ایران است، قیمت آن هم در بازار داخل و هم در بازار‌های بین‌‌المللی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

انواع مختلفی از پسته‌های ایرانی در بازار‌های داخلی و جهانی عرضه می‌شود که از جمله آن می‌توان به پسته احمدآقایی، پسته اکبری و پسته فندقی اشاره کرد.

بررسی فروشگاه‌های اینترنتی نشان می‌دهد که پسته احمد آقایی در شهریور سال ۱۴۰۲ با قیمت ۵۴۹ هزار تومان به ازای هرکیلوگرم به فروش می‌رسید. این محصول در شهریور سال جاری به بهای ۷۱۰ هزار تومان در اختیار مصرف‌کنندگان قرار می‌گیرد. بنابراین این نوع از پسته ۳۱ درصد طی یک‌سال گذشته افزایش داشته است.

پسته اکبری هم به‌عنوان یکی از انواع پرطرفدار پسته، سال گذشته با قیمت ۷۲۰ هزار توان در اختیار مصرف‌کنندگان قرار می‌گرفت. ولی در شهریور سال جاری، این محصول با قیمت ۸۲۰ هزار تومان به ازای هر کیلوگرم قیمت‌گذاری شده که نشان‌دهنده ۱۴ درصد افزایش قیمت نسبت به سال گدشته است.

پسته فندقی هم جزء انواع محبوب پسته در بازار است که در شهریور ۱۴۰۲ با قیمت ۴۵۵ هزار تومان ارزش‌گذاری شده بود که امسال با رشد ۲۳ درصدی قیمت آن به ۵۶۰ هزار تومان رسیده است.

عوامل تأثیر‌گذار بر تولید و قیمت پسته

تحریم‌ها و تعهدات ارزی دو عامل تأثیر‌گذار بر قیمت پسته در بازار‌های جهانی هستند. چراکه مسائل ارزی چالش‌های زیادی را برای تولید‌کنندگان و صادر‌کنندگان ایجاد کرده است.  

طبق اظهارات اخیر محمد صالحی، رئیس هیئت مدیره انجمن پسته، کشاورزان از ارز آزاد برای تولید پسته استفاده می‌کنند. از سوی دیگر دولت انتظار دارد صادر‌کنده ارز را با نرخ نیمایی در اختیار وارد‌کنندگان قرار دهد که این اتفاق به نفع وارد‎کنندگان است.  به گفته این فعال بخش خصوصی اگر تحریم و تعهدات ارزی نبود، قطعا  درآمد ایران در بخش صادرات پسته به یک تا دو میلیارد دلار می‌رسید.

یکی مواردی که بر کاهش تولید پسته تأثیر می‌گذارد و حتی می‌تواند منجر به افزایش قیمت این محصول در بازار شود، مشکل قطعی برق است. محمد صالحی، رئیس هیأت مدیره انجمن پسته، در گفت‌وگویی توضیح داد که قطعی برق بر کاهش تولید تأثیر‌گذار است. چراکه محصول پسته به آب نیاز دارد. قطعی برق پنج تا شش ساعت به صورت روزانه، باعث خراب شدن  و سوختن موتور پمپ‌ها شده است. محصول پسته در بازه زمانی تعمیر این  موتور‌ها از بین می‌رود.

به گفته این فعال بخش خصوصی سال گذشته قطعی برق منجر به از بین رفتن ۴۰ هزار تن پسته شد. در صورت ادامه این روند، این مقدار تکرار می‌شود و یا حتی افزایش می‌یابد.

بنابراین مواردی نظیر تحریم، تخصیص ارز و حتی قطعی برق می‌تواند در تولید و صادرات پسته ایران نقش داشته باشد. چراکه در صورت کاهش تولید و افزایش تقاضا از سوی بازار‌های جهانی و بین‌المللی، قطعا قیمت‌ها افزایش می‌یابد. چه بسا در حال حاضر هم قیمت پسته به دلایل مختلف نظیر تورم و ... افزایش داشته است. افزایش قیمت این محصول باعث کاهش رتبه ایران در صادرات پسته و حتی غیرقابل  دسترس شدن این کالا برای اقشار کم درآمد جامعه می‌شود.

براساس این گزارش، پسته یک محصول استراتژیک برای صادرات و حتی یکی از انواع محبوب آجیل در بازار ایران محسوب می‌شود. کاهش تولید این محصول قطعا در افزایش قیمت آن در آینده نقش دارد. بنابراین دولت باید در راستای حذف عواملی که بر کاهش تولید این محصول تأثیر گذار است تلاش کند تا همه اقشار جامعه بتوانند از این محصول استفاده کنند.

منبع: تجارت نیوز

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->