قیمت افغانی به تومان و دلار (سه‌شنبه ۲۶ فروردین ۱۴۰۴) واشنگتن‌پست: سلاح‌های آمریکایی برجای مانده در افغانستان به بازار فروش سلاح در پاکستان راه یافته است بقائی: در سفر هیئت ایرانی به افغانستان فرصت‌های همکاری تجاری و صنعتی میان دو کشور بررسی شد مأموریت فرستاده ویژه اتحادیه اروپا در امور افغانستان پایان یافت طالبان: در یک هفته، بیش از ۷۶ هزار تُن کالا از طریق راه‌آهن به افغانستان انتقال یافته است هیئتی با هدف بررسی توسعه راه‌آهن خواف - هرات و رفع موانع ترانزیتی به افغانستان سفر کرد (۲۵ فروردین ۱۴۰۴) قیمت افغانی به تومان و دلار (دوشنبه ۲۵ فروردین ۱۴۰۴) | ریزش ۱۰ درصدی ارزش افغانی در مقایسه با روز گذشته نتیجه دیدار تیم ملی فوتسال افغانستان و چین طالبان خواستار ادامه کمک‌های بشردوستانه جامعه جهانی برای حمایت از مهاجران افغان شد ایران مدت اعتبار ویزا‌های یک‌بار و دو‌بار ورود را برای اتباع افغانستانی کاهش می‌دهد تاریخ و ساعت بازی تیم ملی فوتسال افغانستان و چین قیمت افغانی به تومان و دلار (یکشنبه ۲۴ فروردین ۱۴۰۴) ابراز نگرانی سازمان جهانی بهداشت از افزایش نگران‌کننده فلج اطفال در افغانستان و پاکستان قیمت افغانی به تومان و دلار (یکشنبه ۲۳ فروردین ۱۴۰۴) تاکید طالبان به مهار ۹۰ درصدی قاچاق از مرز نیمروز به ایران | لزوم توجه به اصل همسایگی در رفتار با مهاجران افغان جشن گل سرخ آخرین تصمیمات ایران در رابطه با اقامت مهاجران افغانستانی (۱۹ فروردین ۱۴۰۴) قطار حامل شکر از طریق خواف–هرات به ایستگاه روزنک افغانستان رسید + فیلم قیمت افغانی به تومان و دلار (سه شنبه ۱۹ فروردین ۱۴۰۴) نتیجه بازی افغانستان و کره جنوبی (۱۹ فروردین ۱۴۰۴) هجوم ملخ‌های مراکشی به شهر‌های قندوز، بغلان، تخار، سمنگان و بلخ در افغانستان
سرخط خبرها

آغاز مرمت آرامگاه ناصر خسرو در یُمگان بدخشان

  • کد خبر: ۲۴۹۵۸۷
  • ۱۷ شهريور ۱۴۰۳ - ۱۶:۱۸
آغاز مرمت آرامگاه ناصر خسرو در یُمگان بدخشان
ریاست اطلاعات و فرهنگ طالبان در ولایت بدخشان در شمال افغانستان می‌گوید که کار مرمت آرامگاه ناصر خسرو بلخی آغاز شده و تا دو ماه دیگر به پایان می‌رسد.

به گزارش شهرآرانیوز؛ مسئولان ریاست اطلاعات و فرهنگ طالبان اعلام کردند مقبره «حکیم ناصر خسرو» را به صورت اساسی مرمت‌کاری می‌کنند.

آرامگاه حکیم ناصر خسرو ادیب، شاعر و نویسنده در قرن پنجم زندگی می‌کرد در روستای حضرت سعید شهرستان یُمگان ولایت بدخشان است.

مقبره این شاعر بزرگ در دامنه‌ای بلند، سرسبز و پوشیده از درختان و در بین تپه‌های سنگی قرار دارد که اطراف آن در اثر بارندگی‌ها و سایر عوامل طبیعی و غیر طبیعی مورد فرسایش و ریزش قرار گرفته و خطر لغزش و فروپاشی کامل آن وجود دارد.

این بنای تاریخی در جنگ‌ها نیز به‌طور جدی آسیب دیده است.

در بالای تپه، کلبه‌ای با دیوار‌های سفید قراردارد که بنا بر گفته مجاوران آن قدمت ۴۰۰ ساله داشته و تاریخ تعمیر آن در چوب‌های آن حک شده است.

در مقابل این کلبه، محوطه نسبتاً همواری با چنار‌های بزرگ وجود دارد که از آنجا یک منظره زیبا از دره یمگان را در مقابل چشم قرار می‌دهد.

تمام ستون‌ها و تیر‌ها در محوطه ورودی و در داخل آرامگاه کنده‌کاری شده و با آیاتی از قرآن به رنگ‌های مختلف مزین شده است.

ذبیح‌الله امیری، رئیس اطلاعات و فرهنگ طالبان در بدخشان گفته است که آسیب‌دیدگی بنای تاریخی ناصر خسرو بلخی مربوط به «جنگ‌های دو دهه اخیر» است.

با این حال، گزارش‌های رسانه‌ای نشان می‌دهند که این بنای تاریخی در سه سال گذشته نیز که طالبان در قدرت بوده‌اند تخریب شده است.

مردم محلی بار‌ها از مسئولان حکومت سرپرست خواسته بودند تا این میراث قدیمی را از خطر نابودی نجات دهند.

افراد ناشناس بار‌ها برای تخریب و غارت آرامگاه ناصر خسرو به این مکان یورش برده‌اند و حفاری‌هایی نیز در این مکان به قصد یافتن اشیای قیمتی انجام داده‌اند که گاهی با برخورد مردم محلی روبرو شده اند، اما اثر این تخریب‌ها در آرامگاه به وضوح مشاهده می‌شود.

بر اساس متون تاریخی، ابومُعین ناصر بن خُسرو بن حارث قُبادیانی بَلخی، معروف به ناصرخسرو (۳۹۴–۴۸۱ ه‍. ق) در سال ۱۰۰۵ میلادی به دنیا آمد و در دربار شاهان غزنوی و پس از آن در دربار سلجوقی‌ها به‌سر می‌برد.

او سرانجام از دربار سلجوقی‌ها رو گردانید و به ولسوالی یمگان بدخشان رفت و ۲۵ سال پایانی عمرش را در این منطقه سپری کرد.

وی در فلسفه، حکمت، طب، نجوم و ریاضی دست بالایی داشت، آثار او شامل سفرنامه، جامع‌الحکمتین، زادالمسافرین، خوان‌الاخوان، روشنایی‌نامه، سعادت‌نامه و دلیل‌المتحرین است.

منبع: باختر

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->