پیش بینی قیمت ارز و دلار (یکشنبه ۱۷ فروردین ۱۴۰۴) قیمت خودرو امروز (۱۶ فروردین ۱۴۰۴) مشخص شد چه اتفاقی باعث ریزش ۳۰ درصدی دلار می‌شود؟ قیمت سکه ۱۰ میلیون تومان ریخت | طلا باز هم ارزان می‌شود؟ (۱۶ فروردین ۱۴۰۴) افزایش ۳۴ درصدی صادرات کالا در خراسان‌رضوی رکورد بی‌سابقه مصرف ۲.۷ میلیارد لیتر بنزین در نوروز ۱۴۰۴ ثبت شد عقب‌نشینی شاخص بورس در اولین روز کاری پس از پایان رسمی تعطیلات نوروز (۱۶ فروردین ۱۴۰۴) نرخ طلا در اولین روز پس از پایان تعطیلات در مشهد عقب‌نشینی کرد (۱۶ فروردین ۱۴۰۴) اظهارات سخنگوی سازمان هدفمندی یارانه‌ها درباره احتمال حذف نفرات یارانه‌بگیر | وزارت رفاه هر ماه افراد پردرآمد را مشخص و اسامی را اعلام می‌کند قیمت ارز، طلا، سکه و ارز دیجیتال (۱۶ فروردین ۱۴۰۴) | فاصله ۵۰ تومانی دلار تا کانال ۱۰۴ هزار تومان ریزش شدید قیمت طلای سیاه در پی جنگ تجاری آمریکا و چین (۱۶ فروردین ۱۴۰۴) رشد ۱۰ درصدی مصرف بنزین در خراسان رضوی طی تعطیلات نوروز ۱۴۰۴ کمبود و گرانی دوباره سیب زمینی جابه‌جایی بیش از ۵۲۰ هزار مسافر در فرودگاه بین‌المللی شهید هاشمی‌نژاد مشهد در نوروز ۱۴۰۴ | افزایش ۱۳ درصدی تعداد مسافران استخدام اتباع غیرمجاز چه مجازاتی برای کارفرما درپی دارد؟ ترامپ چگونه با قیمت دلار در ایران بازی می‌کند؟ نرخ دلار و بانک‌ها با مسکن چه می‌کنند؟ قیمت میوه در مشهد در اولین روز پس از پایان تعطیلات چقدر تغییر کرد؟ (۱۶ فروردین ۱۴۰۴) ترامپ به بورس آمریکا ۵.۴ تریلیون دلار خسارت زد حذف یارانه‌بگیران در سال جدید قطعی شد | چه کسانی مشمول حذف یارانه نقدی هستند؟ هشدار به سهامداران عدالت | روی هر لینکی کلیک نکنید راهکار‌هایی برای رشد سرمایه‌گذاری در تولید سرمایه‌گذاری در تولید، کلید توسعه خراسان رضوی قیمت جهانی طلا امروز (شنبه، ۱۶ فروردین ۱۴۰۴) اعلام شد برخی کارخانجات با ۵۰ درصد ظرفیت کار می‌کنند | تأسیس ۲۰ بانک خصوصی طی دو دهه اخیر خلع سلاح وام در بازار مسکن زمان دقیق خرید با کالابرگ الکترونیکی اعلام شد قیمت طلا، سکه و ارز (۱۵ فروردین ۱۴۰۳) | بازار طلا تکان خورد افزایش ۳۵ درصدی صادرات محصولات کشاورزی ایران
سرخط خبرها

موانع صادرات؛ مسیر طلایی برای قاچاق زعفران

  • کد خبر: ۲۵۰۸۴۳
  • ۲۵ شهريور ۱۴۰۳ - ۱۰:۲۶
موانع صادرات؛ مسیر طلایی برای قاچاق زعفران
۹۰درصد زعفران صادرشده به ۶۷ کشور دنیا از خراسان است. باوجود تحریم‌های ظالمانه، همچنان به پنج قاره جهان صادرات انجام می‌شود.
غلامرضا میری
نویسنده غلامرضا میری

۹۰درصد زعفران صادرشده به ۶۷ کشور دنیا از خراسان است. درواقع نزدیک به ۱۰۰ درصد زعفران تولیدی استان صادراتی است و از کل حجم تولیدی حدود ۱۰درصد از زعفران تولیدی صرف مصارف داخلی می‌شود. باوجود تحریم‌های ظالمانه، همچنان به پنج قاره جهان صادرات انجام می‌شود.

در این مسیر خطر‌های مختلفی ازجمله نرسیدن محصول صادره به مقصد، پاسخگونبودن خریدار و نوسانات قیمت وجود دارد. طبق آمار وزارت جهاد کشاورزی، ۱۲۷هزار هکتار زمین کشاورزی زیر کشت این محصول است و حدود ۷۰۰‌هزار خانوار کشاورز مشغول به کشت و تولید زعفران هستند. 

این میزان از تولید انبوه باید به خارج از کشور صادر شود. اگر این اتفاق نیفتد، این حجم تولید در داخل مصرف نمی‌شود و ارزش قیمتی این محصول کاهش می‌یابد. در‌این‌میان متأسفانه در تخفیفات تعهدات ارزی ازسوی دولت، محصول استراتژیک زعفران دیده نمی‌شود و متأسفانه مسئولان، زعفران را فراموش کردند، اگرچه فرش دست‌باف هم از تعهد ارزی معاف شده، اما این هنر صنعت هم سرنوشت «نوش دارو پس از مرگ سهراب» را دارد و حتما با همین رویکرد و سیاستی که در قبال زعفران و خودتحریمی‌هایی که اتخاذ شده، زعفران هم به درد فرش دچار خواهد شد. 

واقعیت این است که صادرات با ماهیت تعهد ارزی مشکلی ندارد و صادرکنندگان ما همگی ارز خود را به کشور بازمی‌گردانند، اما به‌این‌شکل که صادرکننده مجبور است ارز ۶۰‌هزار‌تومانی را با نرخ ۴۵‌هزار تومان به دولت بفروشد، این مهم باعث اذیت صادرکننده است و منجر به این می‌شود که زعفران به‌جای اینکه از مبادی قانونی خارج شود، توسط یک قاچاقچی که علمی از این محصول ندارد و به جایگاه زعفران در دنیا لطمه می‌زند، به خارج از کشور ارسال شود. 

یکی از دلایلی که برای این تصمیم توسط متولیان اعلام می‌شود، این است که اگر پیمان ارزی برداشته شود، صادرکننده ارز را به داخل برنمی‌گرداند؛ اما با قانون یادشده می‌توان با تعیین جریمه، برگرداندن ارز حاصل از صادرات را برای صادرکننده رصد کرد. اما برداشت صادرکننده این است که تعهد ارزی، اختصاص یک رانت به واردکننده است که ارز ۶۰‌هزار تومانی را از صادرکننده ۴۵ هزار تومان دریافت می‌کند، آن‌هم به‌این‌بهانه که با ارز دولتی کالا وارد کند، در‌حالی‌که بار‌ها اعلام کرده‌ایم که بیشتر واردکنندگان کالا، آن را با قیمت روز دلار به دست مصرف‌کننده می‌رسانند. 

امیدواریم در دولت چهاردهم بحث تعهد ارزی برای صادرکننده‌ها رفع و نگاه کارشناسی‌تری به موضوع شود؛ ضمن اینکه اگر دلار در شرایطی قرار بگیرد که تک‌نرخی شود، این مشکلات حل خواهد شد. این موضوع نه‌تن‌ها ضرر‌و‌زیان برای صادرکننده درپی دارد و صادرکننده را خانه‌نشین می‌کند، بلکه ۱۰ تن زعفران به‌صورت قاچاق از کشور خارج می‌شود و سودی برای کشور ندارد. 

اگر نگاهی به آمار پنج‌ماهه صادرات در گمرک داشته باشیم، شاهد کاهش ۵۳‌درصدی صادرات این محصول نسبت به سال گذشته هستیم. این به معنی این نیست که مصرف زعفران در دنیا کم شده است، بلکه به این معنی است که قاچاقچی این ۵۳‌درصد را از کشور خارج می‌کند. قاچاق زعفران هیچ نفعی برای کشور ندارد و تعهد ارزی که زمینه‌ساز قاچاق زعفران است، ظلمی بر منافع ملی است؛ چرا‌که هیچ‌کس از قاچاق زعفران سودی نمی‌برد. دست‌کم برای منافع ملی هم که شده، باید این تعهدسپاری برداشته شود.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->