به گزارش شهرآرانیوز؛ تازهترین گزارش مرکز پژوهشهای مجلس درباره پایش امنیت سرمایهگذاری در ایران منتشر شد که بر اساس آن نمره عملکردی خراسان رضوی در بهار ۱۴۰۳، نمره ۵.۷۳ اعلام شده است که نسبت به بهار ۱۴۰۲ تغییری نکرده است.
در این پایش، ۳۸مؤلفه بررسی شده که در هفت شاخص به تفکیک ۳۱ استان منتشر شده است. از ثبات اقتصادی تا وفایبهعهد فعالان اقتصادی و البته تحقق وعده مسئولان در این شاخص وجود دارد. نمره شاخص امنیت سرمایهگذاری و درمجموع همه شاخصها از صفر تا ۱۰ است. این رقم هر چه به ۱۰ نزدیکتر شود، نشان میدهد که وضعیت سرمایهگذاری بدتر شده است.
براساس این گزارش، خراسانرضوی رتبه چهاردهم امنیت سرمایهگذاری در بین استانها را دارد. در بهار امسال، استانهای هرمزگان (۵.۲۴)، گلستان (۵.۳۰) و خراسان شمالی (۵.۴۷) بهترین عملکرد را در امنیت سرمایهگذاری داشتهاند. همچنین استانهای چهارمحالوبختیاری (۶.۰۲)، تهران (۶.۲۱) و کهگیلویهوبویراحمد (۶.۲۸)، بدترین عملکرد در امنیت سرمایهگذاری را در بین استانهای کشور داشته اند.
نمره خراسان رضوی در وضعیت امنیت سرمایهگذاری در زمستان ۱۴۰۲، عدد ۵.۰۳ بوده است. این رقم نشان میدهد که وضعیت امنیت سرمایهگذاری در خراسان رضوی در بهار امسال نسبت به زمستان بدتر شده است.
در بهار ۱۳۹۹ و همزمان با گسترش بیماری کرونا، وضعیت امنیت سرمایهگذاری تحتتأثیر این مؤلفه قرار گرفت. در بهار آن سال نمره امنیت سرمایهگذاری خراسان رضوی ۶.۲۷ بوده و رتبه ۲۴ در بین استانهای مختلف کشور را داشته است.
مرکز پژوهشهای مجلس، هفت شاخص مؤثر بر امنیت سرمایهگذاری را به تفکیک استانها (بهار ۱۴۰۳) منتشر کرده است که وضعیت خراسان رضوی در برخی مناسب و در برخی نامناسب است. این هفت شاخص را از دو نظر میتوان بررسی کرد؛ ابتدا رتبه خراسان رضوی در بین دیگراستانها و بعد از آن مقایسه نمره مؤلفههای مختلف در خود استان است. اگر بخواهیم خراسان رضوی را در مقایسه با دیگراستانها در نظر بگیریم، نکته جالبتوجه این است که بهترین رتبه استان در میان این مؤلفهها مربوط به مؤلفه «وفای به عهد و صداقت و دوستی» با رتبه ۴ است و بدترین رتبه آن مربوط به «تعریف و تضمین حقوق مالکیت» با رتبه ۲۴ است.
«شفافیت و سلامت اداری» یکی از مؤلفههای مهم تأثیرگذار بر امنیت سرمایهگذاری محسوب میشود. دادههای مرکز پژوهشهای مجلس نشان میدهد که خراسان رضوی با نمره ۶.۶۸ رتبه۲۸ را در بین استانهای کشور در سال ۱۳۹۹ داشته است. این نمره در بهار امسال به ۵.۳۳ رسیده و خراسان رضوی رتبه ۸ را در بین استانهای کشور دارد.
نماگر «فرهنگ وفای به عهد و صداقت و درستی» نیز ازجملهشاخصهایی است که رتبه خراسان رضوی در آن بهتر شده است؛ درحالیکه در بهار ۱۳۹۹، رتبه این استان با نمره ۶.۳۱، در کشور ۱۷ بوده که این نمره در بهار ۱۴۰۳ به ۵.۵۸ رسیده و خراسان رضوی رتبه۴ را کسب کرده است.
درخصوص «تضمین حقوق مالکیت» هرچند نمره خراسان رضوی در بهار امسال (۶.۴۴) نسبت به بهار۱۳۹۹ (۶.۶۶) بهتر شده، اما جایگاه این استان از رتبه ۲۲ به ۲۴ در بین استانهای کشور افزایش یافته است. «عملکرد دولت» ازجملهشاخصهایی است که نشان میدهد وضعیت عملکردی دولت از سال ۱۳۹۹ (۷.۸۰) تا بهار امسال (۶.۹۲) بهتر شده است.
بااینحال ازآنجاکه سرعت بهبود عملکرد دولت در دیگراستانها بیشتر بوده، همین مسئله سبب شده است تا رتبه خراسان رضوی از بیستم در بهار ۱۳۹۹ به رتبه نوزدهم در بهار ۱۴۰۳ کاهش یابد. «ثبات اقتصادی کلان» هم ازجملهمؤلفههایی است که نشان میدهد رتبه خراسان رضوی در بهار امسال نسبت به بهار ۱۳۹۹ بهتر شده است. در بهار ۱۳۹۹ نمره استان ۷.۷۰ و رتبه بیستم کشور و در بهار ۱۴۰۳، نمره ۶.۶۷ و رتبه هجدهم را در بین استانها داشته است.
براساس محاسبات انجامشده، شاخص کل امنیت سرمایهگذاری در ایران که با استفاده از دو مجموعه دادههای پیمایشی و آماری تهیه میشود، در فصل بهار سال۱۴۰۳ کمّیت ۵.۷۷ از۱۰ سنجیده شده است. مقدار عددی این شاخص در مطالعه فصل قبل (زمستان۱۴۰۲)، ۵.۷۲ بوده و در فصل قبلتر (پاییز۱۴۰۲) کمیت ۵.۷۰، در مطالعه تابستان۱۴۰۲، ۵.۶۶ و در مطالعه بهار۱۴۰۲، عدد ۵.۷۳ بوده است.
براساس بررسیهای انجامشده، عامل اصلی نامناسبترشدن مؤلفههای آماری از پاییز۱۴۰۲ تا بهار۱۴۰۳ نوسانات نرخ ارز و شاخص قیمت مصرفکننده در فصل بهار بوده که درنهایت نتیجه آن در کنار نامناسبترارزیابیشدن مؤلفههای پیمایشی در بهار۱۴۰۳ منجر به نامناسبشدن عدد کل شاخص امنیت سرمایهگذاری در بهار۱۴۰۳ نسبت به فصول گذشته شده است.