مدارس و ادارات کدام استان‌ها فردا (یکشنبه ۵ اسفند ۱۴۰۳) تعطیل است؟ سرانه پذیرش در مدارس علمیه خراسان ۲ برابر میانگین کشوری است صدور هشدار‌های نارنجی و زرد در پی پیش‌بینی تشدید فعالیت سامانه بارشی (۴ اسفند ۱۴۰۳) اعطای تسهیلات قرض‌الحسنه به ۲۰۰ هزار بازنشسته و مستمری‌بگیر تأمین اجتماعی ۲ کوهنورد در کولاک برف اشترانکوه مفقود شدند (۴ اسفند ۱۴۰۳) + فیلم چرا عیدی ۱۴۰۳ بازنشستگان تأمین اجتماعی واریز نمی‌شود؟ ۱۸ اثر صنایع‌دستی خراسان رضوی به مرحله نهایی جشنواره ملی فجر سیمین راه یافت استخدام ۱۸ هزار معلم جدید پس از بازبینی آزمون استخدامی کاهش دمای شدید در تهران از امروز تا سه‌شنبه (۴ تا ۷ اسفند ۱۴۰۳) چگونه در فصل پرمسافر، بلیت تبریز به استانبول را ارزان بخریم؟ فروش اینترنتی دارو از بهار ۱۴۰۴ کلید می‌خورد آغاز انجام تست مولکولی تب دنگی در آزمایشگاه مولکولی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد  (۴ اسفند ۱۴۰۳) فعالیت دلالان، چالش جدی در عرصه گردشگری سلامت است دستور دادستان زاهدان برای بررسی موضوع حادثه انفجار ساختمان بنیاد مسکن چابهار (۴ اسفند ۱۴۰۳) چرا سفر به یک کالای لوکس تبدیل شده است؟ تاریخ برگزاری آزمون ۱۴۰۴ صلاحیت حرفه‌ای روانشناسان اعلام شد امسال ۴۴ درصد گنجایش اقامتگاه‌های رسمی خراسان رضوی تکمیل شد (۴ اسفند ۱۴۰۳) خطرات محصولات غذایی وارداتی فاقد استعلام وزارت بهداشت درمان بیماران سکته مغزی نیازمند حمایت دولت است کوچک کردن تومور‌های پروستات بدون نیاز به جراحی ممکن شد پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی امروز (شنبه، ۴ اسفند ۱۴۰۳) | دمای مشهد به منفی ۵ درجه می‌رسد ارتقای دانشگاه صنعتی اسفراین به تصویب رسید امدادرسانی هلال‌احمر به بیش از ۴۰۰ نفر در کشور طی ۷۲ ساعت گذشته (۴ اسفند ۱۴۰۳) چالدران، سردترین شهر کشور با دمای منفی ۲۱ درجه سانتی‌گراد (۴ اسفند ۱۴۰۳) آخرین وضعیت جوی و ترافیکی محورهای شمال کشور (۴ اسفند ۱۴۰۳) قتل پیرمرد ۹۱ ساله در برابر دوربین مداربسته تأثیر شیردهی بر کاهش خطر سندروم مرگ ناگهانی نوزاد بارش برف و باران در برخی نقاط کشور از امروز (۴ اسفند ۱۴۰۳) این محصولات آرایش لب غیرمجاز هستند (۴ اسفند ۱۴۰۳) ورزش چگونه بر بیماری آلزایمر تأثیر می‌گذارد؟ هر آنچه باید درباره‌ی دیابت در کودکان بدانید
سرخط خبرها

علم در خدمت صلح و توسعه

  • کد خبر: ۳۰۰۲۲۲
  • ۲۶ آبان ۱۴۰۳ - ۰۸:۱۸
علم در خدمت صلح و توسعه
بنای جهان و بنیاد زندگی در آن، بر پایه تلاش و پویایی نهاده شده است. از حرکت ذرات ناپیدای ماده گرفته تا گردش کهکشان‌ها، همه و همه، لحظه‌ای از سیر کمالی خود باز‌نمی‌ایستند.

بنای جهان و بنیاد زندگی در آن، بر پایه تلاش و پویایی نهاده شده است. از حرکت ذرات ناپیدای ماده گرفته تا گردش کهکشان‌ها، همه و همه، لحظه‌ای از سیر کمالی خود باز‌نمی‌ایستند. افراد و جوامع بشری که با‌وجود ناچیز و اندک‌مایه‌ای از هستی، گام به عرصه روزگار می‌گذارند نیز بر اساس این اصل جاودانه، با رشد و پویشِ رو‌به‌کمال خود، به اهداف کمالی مادی و معنوی می‌رسند. خرد و دانش نیز از این اصلِ استوار و ماندگار به دور نبوده و نیست و از‌این‌رو، دانش نیز پا‌به‌پای حیات بشری، راه تکامل را پیموده و البته در فروغ یاری و الهام الهی، همواره در راه کمال گام برداشته و می‌دارد.

اگر انسان، با انگیزه کنجکاوی و تازه‌طلبی به‌دنبال دانش نمی‌بود، هرگز دانش و معرفت بشری به راه کمال نمی‌افتاد! رمز انسانی‌بودن فرد و جامعه در همین پویایی تکاملی ارادی است و البته جوامع به همان درجه به توسعه و کمال خود می‌رسند که پای پویش به پیش نهاده باشند. جلوه‌گاه پویش‌های علمی در عرصه‌های مادی و معنوی، همین دانشگاه‌ها و مراکز علمی است و این مراکز جایی هستند که روح‌های جست‌وجوگر، اسرار و قوانین طبیعت را به امید دستیابی به کمال بیشتر و بالاتر و عبور از محدودیت‌های بشری، هرچند آهسته، پی می‌گیرند. 

بر همین مقیاس، افت و زبونی هر جامعه علمی، معلول خمود و رکود روح تحقیق، نوآفرینی و نوپردازی آن است و در یک جمله، موجودیت هر جامعه علمی به درجه پویایی آن به‌صورت نقد و تحلیل و شک و تردید در مطالب گذشتگان، جست‌وجوی راه‌ها و منزلگاه‌های بهتر و ایجاد ارتباط نزدیک‌تر میان دانش و جامعه است. 

علم نافع به‌دنبال برطرف‌کردن محدودیت‌های بشری، درک عالَم، تحقق‌بخشیدن به همه چیز‌های ممکن و به‌ارمغان‌آوردن منافع برای بشریت است و به‌خوبی می‌توان مفاهیم آورده‌شده را به‌معنای تحقق توسعه قلمداد کرد، هرچند توسعه جوامع بشری را نهایتی نیست! نسبت علم و توسعه به‌مثابه نسبت اسب و درشکه بوده و چرخ توسعه جوامع با قوای محرکه علم به گردش درمی‌آید. معجزه‌های تکنولوژیک، محصول اتحاد اثرگذار توسعه و علم است.

کلید توسعه در عصر جدید، ترکیب مؤثر سه عامل: ۱. «علم و فناوری»؛ ۲. «مواد خام و اولیه»؛ ۳. «سرمایه» است که از‌این‌میان شاید عامل نخست (علم و فناوری) مهم‌ترین باشد؛ چراکه ایجاد و پذیرش فنون علمی جدید می‌تواند کمبود مواد خام و اولیه را جبران کند و تقاضا برای سرمایه را نیز کاهش دهد. علاوه‌بر‌این، علم و توسعه، یکدیگر را تقویت می‌کنند و به شیوه‌ای دایره‌وار به یکدیگر مشروعیت می‌بخشند. علم به‌این‌خاطر که توسعه را ممکن می‌سازد، دستیابی به ثروت و رفاه بیشتر را امکان‌پذیر می‌کند.

برای توسعه کشور نیز علم باید ضرورتا نقش ویژه‌ای بازی کند و در این نگاه، توجه ویژه به دانشگاه‌ها و مراکز علمی، مهم‌ترین عامل است. افزون‌بر‌این، علم می‌تواند صلح و توسعه پایدار را برای بشریت به ارمغان بیاورد. علم با فراهم‌کردن بستر‌هایی برای همکاری و تبادل دانش، نقشی اساسی در کاهش تنش‌ها و تقویت روابط بین‌المللی دارد. 

پروژه‌های علمی جهانی همچون تحقیقات در زمینه تغییرات اقلیمی، همکاری‌های مربوط به بهداشت جهانی، استفاده از منابع انرژی تجدیدپذیر و توسعه فناوری‌های سبز موجب شده است که دانشمندان از ملیت‌های مختلف در کنار یکدیگر کار کنند. این‌گونه فعالیت‌ها افزون بر پیشبرد علم، با کاهش رقابت‌ها و ایجاد همکاری‌های مشترک به تقویت ارتباطات بین‌المللی و همبستگی ملت‌ها نیز کمک می‌کند. 

تجربه نشان داده است که علم می‌تواند حتی مرز‌های سیاسی و فرهنگی کشور‌ها را در هم بشکند. در سال‌های اخیر، دیپلماسی علمی اهمیت زیادی پیدا کرده و برنامه‌های تبادل علمی بین کشور‌ها مانند بورسیه‌های تحصیلی، فرصت‌های مطالعاتی و سایر همکاری‌های دانشگاهی، فضایی برای شناخت و درک متقابل ایجاد کرده و نگرش‌های مثبتی را بین اهالی علم به وجود آورده است. 

این‌گونه تعاملات علمی به شکل‌گیری ارتباطات مستحکم‌تر و رفع سوءتفاهم‌ها کمک می‌کنند و باعث بهبود روابط بین‌المللی و نیز ایجاد بستر‌هایی برای رشد و بهره‌مندی آحاد جامعه از مزایای توسعه و صلح پایدار می‌شوند. خلاصه اینکه، گسترش صلح و ثبات در عرصه داخلی و بین‌الملل و نیز توسعه روزافزون فردی و اجتماعی مرهون توجه ویژه به جایگاه علم نافع و پیشرفت فناوری‌های مفید در جوامع بشری است.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->