ابلاغ حقوق ورودی واردات گوشی تلفن همراه در سال ۱۴۰۴ بررسی قیمت امروز خودرو‌های خارجی و مونتاژی (۳۰ فروردین ۱۴۰۴) | ریزش ۹۰ میلیونی قیمت تی‌راک رشد قیمت خودرو‌های داخلی (۳۰ فروردین ۱۴۰۴) | پژو ۲۰۷ پانوراما ۹۴۰ میلیون تومان قیمت جدید سیب‌زمینی اعلام شد | بار جدید سیب‌زمینی از راه رسید (۳۰ فروردین ۱۴۰۴) ماجرای پیامک واریز ۳۰۰ تا ۵۰۰ میلیونی برای مسکن نهضت ملی گلبهار چه بود؟ | شرکت عمران گلبهار پاسخ می‌دهد داستان موفقیت ایران را با قلم تولید بنویسیم دومین سیگنال مثبت مذاکرات برای بورس | گزارش وضعیت بازار سهام (۳۰ فروردین ۱۴۰۴) افزایش ۶۵ درصدی وصول مالیات در خراسان رضوی طی سال ۱۴۰۳ مستأجران چگونه می‌توانند وام ودیعه مسکن را دریافت کنند؟ + شرایط قیمت طلا و سکه بازار طلای مشهد در روز مذاکرات اعلام شد (۳۰ فروردین ۱۴۰۴) آیا مشکل تعطیلی پنجشنبه‌ها حل می‌شود؟ قیمت امروز دلار، طلا، سکه و ارز دیجیتال (۳۰ فروردین ۱۴۰۴) | نوسان دلار در کانال ۸۵ هزار تومان در روز مذاکرات گلایه های مردمی از دهک بندی یارانه ها و آنچه مردم از تغییر دهک باید بدانند تغییر در نحوه واریز سهمیه سوخت | قیمت و میزان سهمیه بنزین هم تغییر می‌کند؟ مدیرکل امور اقتصادی و دارایی خراسان رضوی: بیش از ۲۷۲ میلیون دلار سرمایه‌گذاری خارجی برای خراسان رضوی جلب شد شاخص کل بورس شگفتی آفرید | فتح قله ۳ میلیونی (۳۰ فروردین ۱۴۰۴) زمان واریز یارانه نقدی فروردین ماه ۱۴۰۴ دهک‌های چهارم تا نهم مشخص شد قیمت امروز میوه و صیفی‌جات در مشهد (۳۰ فروردین ۱۴۰۴) | توت‌فرنگی، کیوی و نارنگی، گران‌ترین میوه‌ها سقوط دوباره تتر در آستانه دومین جلسه مذاکرات (۳۰ فروردین ۱۴۰۴) متقاضیان تسهیلات مشاغل خانگی به بانک‌ها مراجعه نکنند طرح جدید مسکنی دولت برای مردم | دولت صاحبخانه مردم می‌شود! جزئیات حذف یارانه نقدی در سال ۱۴۰۴ اعلام شد افزایش خودسرانه قیمت خودرو‌های وارداتی توسط واردکنندگان جایگاه‌های سوخت به ایستگاه شارژ خودرو برقی مجهز می‌شوند رشد ۱۰۰ درصدی اعتبار تسهیلات اشتغال خرد در سال ۱۴۰۴ پیش بینی بورس (شنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۴) | صعود ادامه دارد؟ رئیس سازمان بورس: معتقدم ۱۴۰۴، سال بازار سرمایه است پیش بینی قیمت طلا و سکه (شنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۴) وضعیت بازار سکه و طلا پس از دور دوم مذاکرات چگونه خواهد بود؟
سرخط خبرها

استفاده ابزاری از اعداد

  • کد خبر: ۳۰۴۴۰۰
  • ۱۸ آذر ۱۴۰۳ - ۱۴:۳۹
استفاده ابزاری از اعداد
این روز‌ها برخی از مسئولان و کارشناسان آن چنان سرگرم اعلام آمار‌ها و اعداد مختلف هستند که نه‌تنها اجازه تشکیک و پرسش به مخاطبان خود نمی‌دهند، بلکه معمولا ترجیح می‌دهند با چند کنایه و البته برچسب‌زدن، منتقدانشان را در موضع دفاعی قرار دهند.

«افزوده شدن بیش از ۹‌هزار مگاوات به ظرفیت تولید برق کشور در سه سال اخیر»، «افزایش ۸‌میلیون لیتری تولید روزانه بنزین در ۷۶ روز»، «کاهش ۳.۱ درصدی شاخص تورم مواد غذایی» و «کاهش نرخ بیکاری در تابستان امسال به ۷.۵ درصد»؛ این آمارها، حتی با فرض صحت و دقیق بودن شیوه استخراج، تا چه حد می‌توانند بازتاب‌دهنده واقعیت موجود در کشور باشند؟

با دیدن این آمار، اولین نکته‌ای که به ذهن می‌رسد علاقه وافر مسئولان و رسانه‌های مختلف به ارائه آمار است. از بودجه‌هایی که برای احداث و بهره‌برداری از کلان‌پروژه‌ها تخصیص داده شده تا سطوح بسیار خردتر مانند هزینه راه‌سازی در جاده‌های روستایی و حتی ساعت‌هایی که یک مدیر از یک جلسه به جلسه دیگری می‌رود.

همه اینها، با وجود تفاوت‌های بسیار، در یک نکته اشتراک دارند، همه چیز عالی است. این روز‌ها برخی از مسئولان و کارشناسان آن چنان سرگرم اعلام آمار‌ها و اعداد مختلف هستند که نه‌تنها اجازه تشکیک و پرسش به مخاطبان خود نمی‌دهند، بلکه معمولا ترجیح می‌دهند با چند کنایه و البته برچسب‌زدن، منتقدانشان را در موضع دفاعی قرار دهند. 

برای همین، هر منتقدی برای در امان ماندن از گزند این برچسب‌ها، ترجیح می‌دهد سخنش را با چند جمله بدیهی شروع کند: «همه ما از رشد و شکوفایی اقتصاد کشور خوشحال می‌شویم، اما...» یا «من هم از شنیدن اعدادی که نشان‌دهنده رشد اقتصادی است، احساس غرور می‌کنم، اما...» وجود این، اما و اگر‌های وسواس‌گونه که به‌منظور تأکید بر حسن نیت گوینده کنار هم قرار گرفته‌اند، نشان‌دهنده یک نقص بزرگ در اعداد و ارقامی است که مدام بر اعلام آنها تأکید می‌شود. اکنون، تکرار این اعداد و آمار در تریبون‌های رسمی و غیررسمی، نتیجه‌ای جز بی‌تفاوتی شنوندگان و خوانندگان نداشته است؛ بی‌تفاوتی‌ای که گاه با تبسم‌های کنایه‌آمیز همراه است. 

واقعیت این است که بخش قابل‌توجهی از رشد و رفاه بشر، ناشی از کمی‌سازی داده‌های زندگی است، میزان غلات، انرژی، مدارس، دانشگاه‌ها، راه‌ها، جاده‌های موردنیاز و صد‌ها داده دیگر که به‌مثابه راداری، جایی که هستیم و جایی را که باید برویم به ما نشان می‌دهند. اعدادی که رصد دوره‌ای آنها بیان می‌کند آیا مسیر را به درستی پیموده‌ایم یا ممکن است به اشتباه از مسیر خارج شده و قدم به بیراهه گذاشته باشیم، اما برای برخی‌ها، اعداد قرار نیست چنین نقشی ایفا کنند. 

بلکه اعداد برای این ساخته شده‌اند که نشان دهند آنجایی که اکنون قرار داریم، بهترین است. اعداد نه به‌مثابه راهنما، بلکه در مقام شاهد به خدمت گرفته می‌شوند تا نشان دهند گوینده بهتر از آنچه تصور می‌کنید عمل کرده است. در این نگاه، اعداد دیگر راهنما نبوده و قرار نیست ما خودمان را با استفاده از آنها اصلاح کنیم. در این دیدگاه، به اعداد به چشم ارقامی توجیه‌گر نگریسته می‌شود که قرار است صدایمان را در برابر منتقدان بالا ببرند. 

چنین نگاهی سبب می‌شود تا عیب‌ها و نقص‌ها را متوجه نشویم و برای اصلاحشان کاری انجام ندهیم. چشمانمان چنان بسته شود که نشانه‌های بحران‌ها را از قبل متوجه نشویم و ناگهان به خودمان بیاییم و متوجه شویم که در میان بحرانی قرار داریم که باید شتاب‌زده آن را حل کنیم. برای حل این مشکل باید در دیدگاه‌هایی که به آمار و ارقام داریم تجدیدنظر کنیم و نگاه ابزاری به آنها نداشته باشیم. علاوه بر این باید اجازه دهیم که روند سخت‌گیرانه‌تری نسبت به راستی‌آزمایی اعداد اتخاذ شود تا در زمان اعلام آنها جایی برای شک و شبهه باقی نماند.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->