عرضه در بورس شدت گرفت | گزارش وضعیت بازار سهام (۲۸ آذر ۱۴۰۳) طلا گرمی ۵ میلیون تومان شد (۲۸ آذر ۱۴۰۳) ثبت سفارش کالا بدون سابقه تا سقف ۵۰۰ هزار دلار امکان‌پذیر شد بیش از یک میلیون نفر از مشمولان، سود سهام عدالت دریافت نمی‌کنند + علت گشت‌های مشترک بازرسی جهاد کشاورزی از بازار یلدا ۱۴۰۳ افزایش ۳۰ درصدی مصرف گاز در خراسان رضوی | تقاضا برای کاهش مصرف همچنان وجود دارد درس‌های نیاموخته از زمستان ۱۴۰۱ دلار وارد کانال ۷۷ هزار تومان شد | سکه تمام ۵۵ میلیون تومان را هم رد کرد (۲۸ آذر ۱۴۰۳) موانع و راهکارهای برون‌رفت از ناترازی انرژی | تأمین انرژی با سرمایه‌گذاری بخش خصوصی توضیحات فرزین درباره سیاست جدید ارزی | ارز ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی حذف نمی‌شود تصویب قانون رمزارزها در کمیسیون عالی فضای مجازی مصرف گاز در خراسان‌رضوی رکورد زد (۲۸ آذر ۱۴۰۳) تداوم کاهش فشار گاز در بردسکن تخلفات بازار شب یلدا را به ۱۳۵ گزارش دهید ساعت شروع عرضه اولیه امروز مشخص شد (۲۸ آذر ۱۴۰۳) واریز مرحله سوم سود سهام عدالت از امروز (چهارشنبه، ۲۸ آذر ۱۴۰۳) + مبلغ دقیق سود سهام ویدئو | افزایش ظرفیت تولید برق از نیروگاه‌های تجدیدپذیر تا پایان سال ۱۴۰۳ قیمت طلای جهانی امروز چند؟ (۲۸ آذر ۱۴۰۳) قیمت میوه در آستانه شب یلدا در مشهد اعلام شد (۲۸ آذر ۱۴۰۳) + لیست قیمت پیش‌فروش ۸ محصول ایران‌خودرو از یکم دی ۱۴۰۳ + لینک ثبت‌نام و جزئیات مسکن در جنوب تهران حکم طلا گرفت! + علت پیش بینی قیمت ارز و دلار (چهارشنبه ۲۸ آذر ۱۴۰۳) پیش بینی بورس (چهارشنبه ۲۸ آذر ۱۴۰۳) برق شهرک‌های صنعتی استان تهران از فردا (چهارشنبه ۲۸ آذر ۱۴۰۳) وصل می‌شود زمان واریز و مبلغ دقیق سود سهام عدالت (مرحله سوم) مشخص شد + جزئیات کشف گوشت احتکاری به ارزش ۴ هزار میلیارد تومان علت عدم واریز یارانه آذرماه ۱۴۰۳ برخی سرپرستان خانوار چیست؟ معاون اجرایی رئیس‌جمهور: در شرایط فعلی قرار نیست بنزین گران شود + فیلم با توجه به تعطیلی‌های متوالی، مهلت پرداخت مالیات بر ارزش افزوده تمدید شد ساعت آغاز به کار ادارات مشهد و خراسان رضوی در روز‌های چهارشنبه و پنجشنبه (۲۸ و ۲۹ آذر ۱۴۰۳) تغییر کرد + جزئیات
سرخط خبرها

درس‌های نیاموخته از زمستان ۱۴۰۱

  • کد خبر: ۳۰۶۰۸۴
  • ۲۸ آذر ۱۴۰۳ - ۱۱:۱۴
درس‌های نیاموخته از زمستان ۱۴۰۱
«فعلا به مشهد سفر نکنید!» این هشدار از زمان کاهش شدید دما و افت فشار گاز از زبان مسئولان مختلف در زمستان ۱۴۰۱ منتشر شد.

«فعلا به مشهد سفر نکنید!» این هشدار از زمان کاهش شدید دما و افت فشار گاز از زبان مسئولان مختلف در زمستان ۱۴۰۱ منتشر شد. کمبود گاز در این سال باعث شد تا مشهد، شهری که اقتصاد آن به ورود زائران پیوند خورده است، در مقطعی نتواند پذیرای زائران باشد. سرمای شدید و کمبود گاز در این سال، خسارت‌های زیادی به اقتصاد خراسان رضوی و مشهد وارد کرد.

غلامرضا قنبری، رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی، در بهمن ۱۴۰۱ اعلام کرد که سرمای نیمه دی‌ماه ۸ هزار و ۲۵۰ میلیارد تومان به کشاورزی استان خسارت زده است. همچنین در همان دی‌ماه، هزار تن از انواع محصولات کشاورزی در میدان بار مرکزی مشهد به دلیل قطع گاز خراب شد. ناترازی انرژی سبب شد تا گاز صنایع حذف شود؛ مسئله‌ای که صدای تولیدکنندگان را بلند کرد. فیروز ابراهیمی، رئیس خانه صنعت و معدن خراسان رضوی، در این رابطه گفته بود که قطعی انرژی‌ها در کشور در وهله اول گریبان‌گیر بخش صنعت است.

این خسارت‌ها در حالی به اقتصاد خراسان رضوی وارد شد که پیش‌تر در زمستان ۱۳۸۶ نیز سرمای شدید و کمبود گاز، خسارت شدیدی به اقتصاد استان وارد کرده بود. در واقع می‌شد با آینده‌نگری از وقوع مشکلات ناشی از سرمای شدید جلوگیری کرد.

اکنون ورود موج جدید سرما به استان نگرانی‌های زیادی را به دنبال داشته است، به‌طوری که فعالان اقتصادی نگران خسارت سرما به اقتصاد استان هستند. اما سؤال این است که چرا با گذشت دو سال از بروز بحران سرما در زمستان ۱۴۰۱ و ۱۷ سال از زمستان ۱۳۸۶، شیوه رویارویی ما با موج جدید سرما همچنان مانند فردی بهت‌زده از وقوع یک واقعه است؟ چرا نتوانسته‌ایم خود را برای وضعیت احتمالی کنونی به‌درستی آماده کنیم؟

«نایل فرگوسن» در کتاب «تباهی: سیاست‌های فاجعه» می‌گوید نیاموختن از بحران‌های گذشته از عوامل اصلی در مدیریت ناکارآمد بحران‌هاست. او باور دارد بسیاری از بحران‌ها به دلیل یاد نگرفتن از مشکلات گذشته مدام تکرار می‌شوند. فرگوسن اشاره می‌کند که انسان‌ها گرایش به فراموش کردن مشکلات گذشته دارند و این مسئله باعث می‌شود آمادگی لازم برای مقابله با بحران‌های آینده را نداشته باشند. این ضعف نه‌تنها ناشی از فراموشی عمومی، بلکه ناشی از ضعف در سیستم‌های سازمانی است که نتوانسته‌اند تجربیات گذشته را به سیاست‌های کاربردی برای آینده تبدیل کنند.

بر این اساس، اکنون که جبهه سرمای جدیدی وارد کشور شده و پیش‌بینی می‌شود دمای هوای مشهد به منفی هفت تا ۱۵ درجه زیر صفر برسد، این سؤال مطرح است که مسئولان و نهاد‌های مسئول، با توجه به بحران‌های گذشته، چه اقدامی برای جلوگیری از تکرار آنها انجام داده‌اند؟ آیا نوبت‌بندی قطع گاز و برق به‌صورت دوره‌ای را می‌توان بخشی از مدیریت مشکلات تلقی کرد؟ آیا صرفا از مردم بخواهیم مصرف را کم کنند یا اداراتی را که الگو‌های مصرف انرژی را رعایت نمی‌کنند، تهدید به قطع برق و گاز کنیم، مشکل ما را حل می‌کند؟

چرا در چند سال گذشته سعی نکرده‌ایم با بررسی و شناسایی عواملی که باعث افزایش بیش‌ازحد مصرف انرژی می‌شوند، آنها را کاهش دهیم؟ به‌عنوان مثال، بر اساس آخرین گزارش‌ها، بیش از ۷۵درصد انرژی در بخاری‌های فرسوده هدر می‌رود و تنها ۲۵درصد گاز مصرفی آنها به گرما تبدیل می‌شود. همچنین، تلفات برق در کشور‌های پیشرفته حدود ۵ درصد تولید است، درحالی‌که این میزان در ایران حدود ۴۰درصد برآورد می‌شود. فرسودگی تجهیزات و ضعف شبکه انتقال انرژی از عوامل اصلی این اتلاف است.

چالش‌های ناترازی انرژی شامل موارد زیر است:

  • سرمایه‌گذاری نکردن کافی در ساخت نیروگاه‌ها.
  • نبود اطمینان از بازگشت سرمایه در طرح‌های بهینه‌سازی مصرف انرژی.
  • نبود جذابیت اقتصادی برای تنوع‌بخشی در سبد سوخت.
  • کمبود انگیزه برای بخش خصوصی در سرمایه‌گذاری در احداث نیروگاه‌های خورشیدی.
  • توسعه گازرسانی به بخش‌های مصرفی بدون توجه به آمایش سرزمین.

به‌منظور حل این مشکلات باید زیرساخت‌های لازم برای جذابیت سرمایه‌گذاری در حوزه انرژی برای بخش خصوصی فراهم شود. همچنین ورود جدی به حوزه نوسازی نیروگاه‌ها و خطوط انتقال انرژی امری ضروری است تا میزان هدررفت انرژی کاهش یابد. تسهیل دسترسی شهروندان به سیستم‌های گرمایشی مدرن که از انرژی به‌طور بهینه استفاده می‌کنند.

یکی دیگر از راهکار‌هایی است که باید به آن توجه شود. جذب سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی برای افزایش تولید در میادین مشترک گازی نیز باید در اولویت قرار گیرد. در نهایت، یکی از بهترین راهکار‌ها برای جلوگیری از وقوع بحران‌ها، درس گرفتن از آنها در گذشته است.

اگر از مشکلاتی که گرفتار آنها شده‌ایم درس گرفته و بتوانیم آمادگی لازم برای مقابله با آنها را در آینده به‌دست آوریم، قطعا دیگر از تکرارشان بهت‌زده نخواهیم شد.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->