رفیق بازی در بازار برنج فعالان اقتصادی، سیاست های ارزی را عامل اتلاف منابع کشور می‌دانند | ارز رانتی پای بابک زنجانی هم به ماجرای بانک آینده و علی انصاری باز شد شمش طلا اولین کالای وارداتی به کشور رشد ۵ هزار تومانی قیمت نقره | گرم نقره به ۱۹۳ هزار تومان رسید پیش‌بینی قیمت دلار پنجشنبه ۸ آبان ۱۴۰۴ پیش‌بینی قیمت طلا و سکه پنجشنبه ۸ آبان ۱۴۰۴ مشهد، میزبان بزرگ‌ترین رویداد نمایشگاهی صنعت ساختمان در کشور قیمت خودروهای داخلی و خارجی (۷ آبان ۱۴۰۴) | بازار در وضعیت انتظار جزئیات مصوبات کمیته حمایت از کسب‌وکار اعلام شد شرایط فروش فوری محصول برقی شرکت سایپا اعلام شد | مهلت افتتاح حساب وکالتی تا چه روزی است؟ + لینک ثبت نام عبور میانگین قیمت خانه در تهران از متری ۱۲۹ میلیون تومان | رشد خفیف تورم مسکن در مهرماه ۱۴۰۴ برنامه اصلاحی بانک مرکزی درباره ۵ بانک ناتراز چیست؟ سرانه مصرف انرژی بخش خانگی در ایران، ۳ برابر متوسط جهانی است ظهوریان: نهاد‌های نظارتی به وقوع پول‌شویی در پروژه‌های بانک آینده مشکوک‌اند +فیلم صعود بورس به کانال ۳.۲ میلیونی | گزارش وضعیت بازار سهام (۷ آبان ۱۴۰۴) نرخ دلار در بازار آزاد مشهد چند است؟ (۷ آبان ۱۴۰۴) هر گرم طلا امروز در بازار مشهد چقدر قیمت دارد؟ (۷ آبان ۱۴۰۴) اونس جهانی طلا بار دیگر افزایش یافت (۷ آبان ۱۴۰۴) دلایل افزایش قیمت پوشاک چیست؟ | پوشاک استوک، بلای جان تولیدکنندگان جهش بی‌سابقه قیمت گوشت در بازار | علت چه بود؟ آخرین خبر از ساعت کاری کارکنان دولت (۷ آبان ۱۴۰۴) ساعت ثبت سفارش خرید عرضه‌اولیه امروز اعلام شد (۷ آبان ۱۴۰۴) | چقدر نقدینگی مورد نیاز است؟ رشد تومور تورم در خراسان رضوی | تورم نقطه به نقطه خوراکی‌ها در خراسان رضوی در مهرماه ۱۴۰۴، به  ۶۷.۴ درصد رسید دینار عراق امروز در مشهد چند است؟ (۷ آبان ۱۴۰۴) شنبه منتظر عرضه‌اولیه سهام «پتوسعه» باشید (۱۰ آبان ۱۴۰۴) قیمت امروز میوه و تره‌بار در مشهد (۷ آبان ۱۴۰۴) | میوه‌های پاییزی چند؟ واردات برق ایران ۳برابر بیشتر از صادرات آن
سرخط خبرها

چرا با آزادسازی واردات گوشی آیفون قیمتش بالا رفت؟

  • کد خبر: ۳۰۶۹۶۲
  • ۰۴ دی ۱۴۰۳ - ۰۸:۳۴
چرا با آزادسازی واردات گوشی آیفون قیمتش بالا رفت؟
در حالی که بیش از دو ماه است انتظار‌ها برای اعلام خبر قطعی آزادسازی واردات آی‌فون با رویه تجاری بی‌نتیجه مانده است، روز گذشته رئیس کمیسیون تخصصی موبایل اتاق اصناف اعلام کرد که قرار است تا ۱۰ روز آینده شناسه آی‌فون ۱۵ و ۱۶ در سامانه همتا برای تجار تعریف شود.

به گزارش شهرآرانیوز، اظهارات ضد و نقیض در این باره طی ماه‌های گذشته باعث بدبینی برخی از فعالان این حوزه برای اجرای نهایی رجیستری گوشی‌های اپل شده است، اما برخی دیگر از کارشناسان معتقدند آزادسازی این واردات اتفاقی مثبت برای بازار آی‌فون‌ها محسوب می‌شود. همچنین با توجه به اینکه آی‌فون طی روز‌های گذشته افزایش قیمت چشمگیری را تجربه کرده است، به نظر می‌رسد این اتفاق می‌تواند نویدبخش کنترل قیمت در این بازار باشد.

پیامد‌های تداوم ممنوعیت

از اواسط پاییز امسال اظهارات مختلف و ضد و نقیضی از آزادسازی واردات آی‌فون به گوش می‌رسید، اما در نهایت روز گذشته خبری منتشر شد که به نظر می‌رسد نویدبخش اتفاقات مثبتی برای بازار گوشی‌های اپل در ایران باشد.

بر این اساس، حسین سادات حسینی، رئیس کمیسیون تخصصی موبایل اتاق اصناف اعلام کرد قرار است تا ۱۰ روز آینده شناسه آی‌فون ۱۵ و ۱۶ در سامانه همتا تعریف شود؛ بنابراین تجار می‌توانند طبق شرایط قبلی، یعنی با استفاده از ۳۰ درصد از سقف و سابقه و همچنین ارز حاصل از صادرات خود، اقدام به واردات آی‌فون ۱۵ و ۱۶ کنند. برخی فعالان این حوزه معتقدند در صورتی که مساله آزادسازی واردات آی‌فون از طریق رویه تجاری بیش از این زمان ببرد، پیامد‌های جبران‌ناپذیری برای بازار به همراه خواهد داشت.

رضا عالیان، فعال بازار و دبیر کنگره موبایل ایران در این باره می‌گوید: «اگر در چند روز آینده تکلیف رویه تجاری مشخص نشود، عملا دیگر تا پایان سال اتفاق مثبتی برای قیمت‌گذاری در بازار رقابتی آی‌فون نخواهیم داشت؛ به همین دلیل مهم است که طی روز‌های آینده روند تجاری نیز فعال شود.»

همچنین در این راستا دیگر فعالان بازار موبایل نیز از تعویق و نوسانات تصمیم‌گیری‌ها در این زمینه ناراضی هستند و آن را موضوعی منفی قلمداد می‌کنند؛ تا آنجا که برخی دیگر از کارشناسان این حوزه نسبت به اجرای این وعده نیز خوش‌بین نیستند. حسین روزبه، عضو هیات‌مدیره انجمن واردکنندگان تلفن همراه، در این باره به «دنیای اقتصاد» می‌گوید: «بیش از یک ماه است که هر هفته به ما اعلام می‌شود تکلیف رویه تجاری اعلام می‌شود، اما تا کنون اتفاقی نیفتاده است. قرار بود آخر آذر ماه تصمیم نهایی در این باره اعلام شود، اما باز هم اتفاقی نیفتاد. هرقدر این مساله به تعویق بیفتد، به سود قاچاقچی‌ها و کسانی است که می‌دانند چطور از این شرایط استفاده کنند.»

مانع تخصیص ارز برای تجار

البته تعیین تکلیف آزادسازی واردات آی‌فون از طریق رویه تجاری تنها مساله فعالان و واردکنندگان نیست. آن‌طور که به نظر می‌رسد اکنون مساله تخصیص ارز نیز از آن مواردی است که مسیر تجار را محدود کرده است؛ موضوعی که در دیدار اعضای کمیسیون تخصصی موبایل و لوازم جانبی اتاق اصناف ایران با محمدعلی دهقان دهنوی، معاون وزیر صمت و رئیس سازمان توسعه تجارت ایران نیز در روز دوشنبه مطرح شد.

حسین سادات حسینی، رئیس کمیسیون تخصصی موبایل و لوازم جانبی، با اشاره به مشکلات موجود در روند واردات گوشی تلفن همراه می‌گوید: «با توجه به طولانی شدن زمان تخصیص ارز برای واردات گوشی، واردکنندگان با چالش‌های جدی روبه‌رو شده‌اند که طبق اعلام سازمان توسعه تجارت، در حال حاضر وضعیت ارزی کشور برای تخصیص ارز مناسب نیست. بر این اساس هنوز مشخص نیست که چه میزان ارز و بر اساس چه سازو‌کاری و در چه زمانی قرار است به واردکنندگان اختصاص پیدا کند؛ از این رو مقرر شد کمیته‌ای با هدف شفافیت در تخصیص ارز و اختصاص عادلانه ارز به واردکنندگان تشکیل شود و دبیرخانه این کمیته در سازمان توسعه تجارت به امور مربوطه رسیدگی کند.»

کارشناسان این حوزه معتقدند حتی در صورت آزادسازی و رجیستری گوشی‌های اپل ممکن است مساله تخصیص ارز مانع بعدی بر سر راه تجار باشد؛ مساله‌ای که به نظر می‌رسد حتی افتتاح سامانه‌های جدید نیز نتواند مرهمی روی آن باشد.

حسین روزبه، عضو هیات‌مدیره انجمن واردکنندگان تلفن همراه، در این باره می‌گوید: «بیش از یک ماه است که تخصیص ارز به هیچ بازرگانی حتی از طریق رویه صادرات غیر نیز انجام نشده و آن سامانه‌ای که برای این کار نیز افتتاح شده است و قرار بود طی دو تا سه هفته کاری ارز بازرگانان را تحویل دهد، کاری در این باره انجام نداده است. اکنون تاجرانی وجود دارند که حدود یک ماه است در سامانه مبادلات ارزی کار خود را در همان دور‌های ابتدایی انجام داده‌اند، ولی متاسفانه موفق نشده‌اند ارز خود را دریافت کنند. این مسائل می‌تواند تاثیر منفی روی قیمت‌ها داشته باشد. اکنون تنها کسانی می‌توانند ترخیص کالا داشته باشند که ارز خود را از محل صادرات خود انجام می‌دهند. در این صورت نیز قیمت آن هر بار بالاتر از دفعات پیشین است.»

برخی دیگر از کارشناسان نیز معتقدند در این بین تجاری وجود دارند که از ابتدای سال در انتظار تخصیص ارز خود هستند، اما با وجود اینکه سال در حال اتمام است، هنوز اقدامی در این باره انجام نشده است. مهدی عبقری، دبیر سابق انجمن واردکنندگان موبایل، تبلت و لوازم جانبی، در این باره می‌گوید: «وضعیت تخصیص و تامین ارزی در سال ۱۴۰۳ در خصوص تلفن همراه مشکل داشته است و شاهد آن هستیم که واردکنندگان از ابتدای سال حجم کمی از تخصیص خود را دریافت کرده‌اند. جنسی که وارد می‌شود یا با ارز حاصل از صادرات خود است که در صف قرار ندارند یا ته‌مانده تخصیص‌هایی است که در سال گذشته انجام شده است.»

افزایش قیمت آی‌فون در بازار

بررسی‌های میدانی از بازار موبایل نشان می‌دهد که بلاتکلیفی در آزادسازی واردات آی‌فون تنها سردرگمی تجار را به همراه نداشته و به نظر می‌رسد اکنون بازار موبایل نیز با افزایش قیمت و هیجانات روبه‌رو است؛ تا آنجا که طی چند روز گذشته کف قیمت آی‌فون ۱۳ بین سه تا چهار میلیون تومان افزایش داشته است؛ موضوعی که بار دیگر باعث ابهاماتی از سوی خریداران این گوشی‌ها شده است. البته برخی از کارشناسان و فعالان این حوزه افزایش قیمت روز‌های اخیر گوشی‌های اپل را ناشی از تغییرات مربوط به ارز نیمایی می‌دانند. آنها معتقدند حذف ارز نیمایی، به‌ویژه در بازار گوشی‌های پرچم‌دار، مانند آی‌فون و گلکسی، تاثیر چشمگیری داشته است. البته در این بین تعداد دیگری از کارشناسان تاثیر حذف نیمایی را چندان موثر نمی‌دانند و ابهامات آزادسازی واردات آی‌فون را عامل محکم‌تری برای این صعود قیمت معرفی می‌کنند. در این راستا رضا عالیان نیز معتقد است که این آزادسازی می‌تواند تاثیر مثبتی بر کنترل قیمت‌ها در این بازار داشته باشد.

در میان همه این اخبار، در اواسط آذر ماه نیز نمایندگان مجلس در جریان بررسی لایحه بودجه سال آینده تصویب کردند که تعرفه واردات تجاری گوشی‌های بالای هزار دلار به میزان ۳۰ درصد و نرخ ارز حقوق ورودی کالا‌ها میانگین نرخ ارز مرکز مبادله در اسفند سال ۱۴۰۳ باشد؛ موضوعی که به اعتقاد برخی از فعالان و کارشناسان بازار موبایل طبیعتا بازار را با شوک قیمتی مواجه خواهد کرد.

منبع: دنیای اقتصاد

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
آخرین اخبار پربازدیدها چند رسانه ای عکس
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->