قیمت برنج هندی در آستانه میلیونی‌شدن پیش‌فروش بلیت قطار خرداد ۱۴۰۴ آغاز شد پیش بینی قیمت طلا و سکه (دوشنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۴) | روز عرضه یا تقاضا؟ پیش بینی بورس (دوشنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۴) | منتظر صعود باشیم؟ پیش بینی قیمت ارز و دلار (دوشنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۴)| منتظر ریزش باشیم؟ جهش دوباره قیمت نفت و طلا در بازار‌های جهانی (۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۴) سالانه حدود ۱۰هزار نفر در ایران قربانی حوادث کار می‌شوند قیمت امروز خودرو‌های داخلی (۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۴) | شاهین ۸۹۰ میلیون تومان شد ریزش قیمت خودرو‌های خارجی و مونتاژی (۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۴) + جدول رشد انفجاری آلت‌کوین‌ها پس از جهش اتریوم (۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۴) ضربه سنگین انفجار بندر شهید رجایی بر زنجیره تأمین کالا‌های ترانزیتی | بحران در بندرعباس، رکود در جاده توسعه همکاری‌های مشترک بین گمرکات ایران و قطر انتقال سهمیه بنزین به کارت بانکی فعلاً منتفی است مردم درخصوص خطرات کشتار دام در هوای گرم و خارج از فضای کشتارگاه، هوشیار باشند سناریو‌های پیش‌روی بازار ارز در دوران پسامذاکرات | قیمت دلار در صورت توافق یا عدم‌توافق ایران با آمریکا چقدر می‌شود؟ رفتار محتاطانه سهامداران در بورس امروز | افت ۲۴ هزار واحدی شاخص کل (۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۴) گندم‌کار‌ها قربانی اختلاف دولتی‌ها | پرداخت مطالبات گندم‌کاران باز هم به تأخیر افتاد خریداری برنج ایرانی از کشاورز کیلویی ۸۰ هزار تومان و فروش، ۲۰۰ هزار تومان! افزایش بیش از ۲ میلیون تومانی قیمت سکه در مشهد! (۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۴) اوج‌گیری نرخ ارز و طلا در آستانه دور جدید مذاکرات (۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۴) | دلار به ۸۴ هزار تومان رسید افزایش جوجه‌ریزی در تایباد خراسان رضوی قیمت امروز مرغ و گوشت در مشهد اعلام شد (۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۴) + جدول رئیس هیئت‌مدیره کانون عالی انجمن‌های صنفی کارگران کشور: برای تحقق بیانات رهبری، دست همکاری به سوی وزارت کار دراز می‌کنیم آغاز رتبه‌بندی ایرلاین‌ها | نرخ بلیت هواپیما براساس رتبه ایرلاین‌ها تعیین می‌شود مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب تهران مردم را توصیه به خرید پمپ آب کرد! | شهروندان تاوان سیاست‌های نادرست آبی را پس می‌دهند؟ طرح اصلاح حکم برنامه هفتم در خصوص اختصاص فوق العاده خاص به شهرداری‌ها (۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۴) مرحله سوم کالابرگ هنوز مصوب نشده است قیمت امروز میوه و صیفی‌جات در مشهد (۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۴) | سیب کیلویی ۳۵ هزار تومان
سرخط خبرها

شورا‌های راهگشا یا قفل‌کننده؟

  • کد خبر: ۳۱۰۳۴۲
  • ۲۳ دی ۱۴۰۳ - ۱۴:۴۳
شورا‌های راهگشا یا قفل‌کننده؟
این پرسش مطرح می‌شود که تاکنون این‌گونه شورا‌ها چه خروجی‌ای داشته‌اند؟ آیا استفاده از ظرفیت‌های فعلی و تقویت آنها، به‌جای ایجاد ساختار‌های موازی، راهگشاتر نیست؟

اول دی ماه امسال، اتاق اندیشه‌ورزی خراسان رضوی با هدف بهره‌گیری از اندیشه‌ها، تجربیات و ایده‌های صاحب‌نظران، با حضور استاندار آغاز به کار کرد. براساس اطلاع‌رسانی‌های انجام‌شده، شورای‌عالی مشورتی استان، متشکل از نخبگان، دانشگاهیان و صاحبان تجربه، تشکیل و فعال شده است. این شورا با هدف نزدیکی سه مثلث دانشگاهیان، بخش خصوصی و بخش دولتی ایجاد شده است.

هرچند اهتمام مسئولان اجرایی خراسان رضوی برای استفاده از تجربیات بخش‌های مختلف، به‌ویژه دانشگاهیان و بخش خصوصی، شایسته تقدیر است، اما این پرسش مطرح می‌شود که تاکنون این‌گونه شورا‌ها چه خروجی‌ای داشته‌اند؟ آیا استفاده از ظرفیت‌های فعلی و تقویت آنها، به‌جای ایجاد ساختار‌های موازی، راهگشاتر نیست؟

براساس اطلاعات منتشرشده در هفته‌نامه تجارت فردا، بیش از ۱۰۰ شورای‌عالی در کشور مشغول فعالیت هستند که بخش عمده‌ای از آنها به حوزه اقتصاد مربوط می‌شوند. هرچند این شورا‌ها با هدف تسهیل امور تشکیل شده‌اند، اما در عمل سازوکار آنها به‌گونه‌ای پیش رفته است که به چالشی برای حوزه‌های اقتصادی تبدیل شده و فرایند تصمیم‌گیری را کند کرده‌اند.

در خراسان رضوی نیز شورا‌های متعددی مانند «شورای اداری خراسان رضوی»، «شورای برنامه‌ریزی و توسعه خراسان رضوی»، «شورای همتا خراسان رضوی»، «شورای مسکن خراسان رضوی»، «شورای هماهنگی بانک‌های خراسان رضوی»، «شورای معادن خراسان رضوی» و چندین شورای دیگر فعالیت دارند. اما پرسش این است که این شورا‌ها تاکنون تا چه اندازه به اهداف مورد نظر خود دست یافته‌اند؟

به‌عنوان نمونه، براساس اعلام محمدحسن براتی، دبیر شورای هماهنگی بانک‌های خراسان رضوی، ۳۰ بانک در استان فعالیت دارند که ۲۶ بانک عضو شورای هماهنگی هستند و از این تعداد، تنها ۲۱ بانک آمار عملکرد خود را به این شورا ارائه می‌دهند. با وجود این، بخش خصوصی همواره از همراهی‌نکردن بانک‌ها در پرداخت تسهیلات گلایه‌مند است.

در همین زمینه، احسان شجاعی، نایب‌رئیس کمیسیون سرمایه‌گذاری و تأمین مالی اتاق بازرگانی خراسان رضوی، اعلام کرده است که براساس آمار بانک مرکزی، نسبت مصارف به منابع بانکی در خراسان رضوی تا پایان آبان‌ماه امسال ۷۱.۹ درصد بوده و این استان رتبه بیست‌وهشتم کشور را در این شاخص دارد.

یا در موردی دیگر، طرح نهضت ملی مسکن در خراسان رضوی با هدف ساخت ۳۶۴هزار واحد مسکونی در چهار سال آغاز شد. تاکنون ۱۹۳هزار واحد در مراحل مختلف اجرا قرار دارند و فقط ۲۳هزار واحد به بهره‌برداری رسیده است. همچنین، با وجود فعالیت شورای عالی معادن، معدن‌کاران خراسان رضوی همچنان از مشکلات فرسودگی تجهیزات معادن گلایه دارند و معتقدند گام جدی برای رفع این مشکل برداشته نشده است.

با توجه به پیشینه فعالیت شورا‌های مختلف در خراسان رضوی و فاصله خروجی آنها با اهداف تعیین‌شده، این پرسش مطرح می‌شود که ایجاد شورا‌های جدید چه ضرورتی دارد؟ آیا نمی‌توان با تقویت و به‌روزرسانی شورا‌های موجود از ظرفیت آنها برای حل مشکلات اقتصادی استان بهره برد؟

هرچند بهره‌گیری از مشورت صاحب‌نظران می‌تواند به ارتقای کیفیت نظام تصمیم‌گیری کمک کند، باید توجه داشت که فربه‌کردن سیستم تصمیم‌گیری ممکن است فرایند‌ها را کند کرده و عملا اداره امور را با بن‌بست روبه‌رو کند. به‌نظر می‌رسد پیش از ایجاد شورا‌های جدید، لازم است وضعیت شورا‌های موجود بررسی و آسیب‌شناسی شود تا مشخص شود چه عواملی سبب شده‌اند که آنها کارایی لازم را نداشته باشند؟

اینکه اختیارات آن محدود است و نیاز است که بخشی از اختیارات کشوری به آنها واگذار شود؟ چرا دستگاه‌های مختلف آن‌گونه که باید مصوبات چنین شورا‌هایی را اجرا نمی‌کنند؟ این آسیب‌شناسی‌ها کمک می‌کند تا شورا‌های جدید به سرنوشت مشابه پیشینیان خود دچار نشوند.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->