آخرین جزئیات از واریز سود سهام عدالت (۴ اسفند ۱۴۰۳) ریزش بورس در اولین روز هفته | گزارش وضعیت بازار سهام (۴ اسفند ۱۴۰۳) حدود یک‌سوم صنایع باارزش ایران در خراسان رضوی هستند | سهم استان از سبد مالیاتی کشور کمتر از یک درصد است زمان مرحله دوم پیش فروش سکه مشخص شد + جزئیات خطوط مترو و اتوبوس‌رانی مشهد فردا (۵ اسفند ۱۴۰۳) در روز تشییع پیکر سید مقاومت، رایگان است قیمت حلیم و شله در ایام ماه مبارک رمضان ۱۴۰۳ در مشهد اعلام شد تمدید تغییر ساعات کاری بانک‌ها تا ۱۵ فروردین ۱۴۰۴ خرید قسطی خودرو تا قبل از نوروز ۱۴۰۴ نرخ طلا در مشهد اعلام شد (۴ اسفند ۱۴۰۳) آغاز طرح نظارتی ویژه رمضان و نوروز ۱۴۰۴ تعزیرات حکومتی خراسان رضوی از ۵ اسفند ۱۴۰۳ | ورود خودرو‌های قاچاق باعنوان «عبورموقت» در استان رواج پیدا کرده است قیمت امروز ارز، طلا، سکه و بیت کوین (۴ اسفند ۱۴۰۳) | دلار ۹۴ هزار تومان را هم رد کرد ۸۰ درصد اشتغال خراسان رضوی در فضای غیرصنعتی است | مشهد، میزبان ۵۲ درصد هتل‌های کشور عضو کمیسیون عمران مجلس: گرانی بلیت هواپیما اگر مصوبه قانونی ندارد، باید لغو شود وزیر نیرو: کشف ۱۰هزار ماینر قاچاق در کشور ریزش آبشاری قیمت دلار دیجیتال (۴ اسفند ۱۴۰۳) بازار کیف‌ و‌ کفش مشهد رنگ‌وبوی شب عید ندارد | گرانی دلار و نبود نقدینگی، مشکل اصلی تولیدکنندگان انتقاد نماینده مجلس از کارشکنی بانک‌ها در پرداخت وام ازدواج و فرزندآوری توزیع گوشت گوسفندی منجمد تنظیم بازار در خراسان رضوی آغاز شد (۴ اسفند ۱۴۰۳) افزایش حداقل دستمزد متناسب با نرخ تورم، به حفظ قدرت خرید کارگران کمک می‌کند بازار اجاره مسکن بهبود می‌یابد؟ (۴ اسفند ۱۴۰۳) اعلام قیمت میوه در مشهد در اولین روز کاری هفته (۴ اسفند ۱۴۰۳) | افزایش نرخ موز، پرتقال و نارنگی بودجه ۱۴۰۴ شرکت‌های دولتی ۷۰ درصد رشد کرد قیمت طلا در بازارهای جهانی امروز (۴ اسفند ۱۴۰۳) چند؟ حداقل دستمزد ۱۴۰۴؛ بین ۱۶، ۱۷ میلیون خواهد بود شرایط حذف یارانه نقدی برای دهک‌های بالا اعلام شد خراسان رضوی در رتبه دوم تورم ماهانه اقلام خوراکی‌ | تخت‌گاز گرانی موادغذایی آیا بودجه محرومیت‌زدایی خراسان رضوی محقق می‌شود؟ دستمزد باید هزینه‌های زندگی را پوشش دهد| دولت کارفرمایان را حمایت کند افزایش قیمت محصولات گروه سایپا تکذیب شد
سرخط خبرها

دائمی شدن قرارداد کارگران منتفی شد؟

  • کد خبر: ۳۱۱۹۷۲
  • ۰۲ بهمن ۱۴۰۳ - ۰۹:۵۴
دائمی شدن قرارداد کارگران منتفی شد؟
چندی قبلی خبر مبنی بر بازگشت مصوبه دائمی شدن قرارداد کارگران از مجلس به بهانه بیکاری منتشر شد، این در خالی است که بسیاری از کارگران به دلیل نداشتن قرارداد مناسب، از تمام مزایا از جمله حقوق واقعی محروم هستند. دائمی شدن قرارداد‌ها منتفی شد؟

به گزارش شهرآرانیوز، در سال‌های اخیر، قرارداد‌های کوتاه‌مدت و موقت به یکی از چالش‌های جدی برای کارگران تبدیل شده است. این نوع قراردادها، که اغلب به صورت سه‌ماهه یا شش‌ماهه منعقد می‌شوند، امنیت شغلی کارگران را به شدت تحت تأثیر قرار داده و فشار روانی زیادی را بر آنان تحمیل کرده است.

بسیاری از کارگران در بخش‌های مختلف صنعتی، خدماتی و ساختمانی به دلیل نبود قرارداد‌های دائمی، همواره نگران آینده شغلی خود هستند. این نگرانی زمانی افزایش می‌یابد که بدانند کارفرما به راحتی می‌تواند قرارداد را تمدید نکند یا شرایط آن را تغییر دهد. در نتیجه، کارگران با ترس از دست دادن شغل خود، اغلب از پیگیری حقوق قانونی خود، از جمله حق بیمه، مرخصی و سایر مزایا، صرف‌نظر می‌کنند.

کارشناسان مسائل کارگری معتقدند که قرارداد‌های کوتاه‌مدت علاوه بر کاهش انگیزه و بهره‌وری کارگران، منجر به افزایش آسیب‌های اجتماعی می‌شود. نبود امنیت شغلی باعث می‌شود که بسیاری از خانواده‌ها نتوانند برای آینده خود برنامه‌ریزی کنند یا حتی از حداقل‌های زندگی برخوردار باشند.

یکی از کارگران ساختمانی در این‌باره می‌گوید: "هر بار که قراردادمان تمام می‌شود، نمی‌دانیم آیا ماه بعد هم شغلی داریم یا نه. این نگرانی دائمی، زندگی ما را به یک چالش روزانه تبدیل کرده است. "

اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۳ بود که علی حسین رعیتی فرد، معاون سابق روابط کار با حضور در یک برنامه تلویزیونی با بیان اینکه امنیت شغلی مهم‌ترین دغدغه جامعه کارگری است، گفت: ماده ۷ قانون کار در سال ۶۹ به تصویب رسید و این استنباط آن خیلی از کارفرما‌ها به سمت قرارداد‌های موقت رفتند. پس از آسیب‌شناسی‌های لازم، در ۲ سال گذشته کمیته امنیت شغلی تشکیل شد که در این راستا لایحه‌ای را به دولت پیشنهاد دادیم.

وی افزود: کارگران ۲ دغدغه اصلی دارند؛ نخست اینکه طبق قانون سال ۶۹ بسیاری از قرارداد‌ها به موقت تبدیل شده و در این بین کار‌هایی که ارزش مستمر دارند نیز مشمول قرارداد موقت می‌شوند، اما در لایحه‌ای که به دولت پیشنهاد دادیم در این بند آمده که کار‌هایی که ارزش مستمر دارند، بعد از پنج سال باید قراردادشان به دائم تبدیل شود.

معاون سابق وزیر کار سابق تاکید کرد: همچنین طبق فرمایشات مقام معظم رهبری، ما برای ایجاد توازن میان کارگر و کارفرما دست به کار شدیم و لایحه آماده شده که به مجلس دوازدهم ارائه خواهد شد.

رعیتی فرد تصریح کرد: نکته دیگر این است که اگر کارفرما قبل از اتمام قرارداد نیروی کار را اخراج کند، باید در مراجع حل اختلاف در ادارات کار مسئله را حل کند. در لایحه پیشنهادی اگر کارفرما بخواهد قبل از ۵ سال کارگر را اخراج کند، باید مراجع حل اختلاف ما موضوع را تایید کنند تا کارگر اخراج شود.

بدون شک اصلاحیه مذکور گام بلندی در راستای تضمین امنیت شغلی کارگران مدت موقت تلقی می‌شد. طبعاً رویکرد وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و این معاونت در میان جمیع رویکرد‌ها و راهبرد‌های معطوف به تضمین امنیت شغلی، تلاش در راستای تغییر قوانین از مسیر سه جانبه‌گرایی و در مسیر سازکار‌های قانونی است.

اما چندی نپایید در آذر ماه سال جاری بود که آرمان خالقی، دبیرکل خانه صنعت و معدن و عضو هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی مطرح شد. وی با اعتقاد به اینکه عقد قرارداد دائم باعث ریزش شدید نیروی کار خواهد شد! گفت:از کمیسیون اجتماعی و دولت اصلاحیه برای قانون کار ابلاغ شد که بر اساس آن مقرر شد قرارداد موقت به طور کامل فسخ شده و کارگران بعد از یک ماه کار، قراردادشان به طور خودکار دائم شود.

وی گفت: ما پیگیری کردیم و این مصوبه برگشت ولی اگر این مصوبه در مجلس تصویب می‌شد، ریزش شدید نیروی کار را به همراه داشت و نظم و تناسب نیروی کار را به‌هم می‌ریخت!

اینکه مجلس دوازدهم به بهانه بیکاری مصوبه دائمی شدن قرارداد‌ها را برگشت داده است، راهکار منطقی نیست. به نظر می‌رسد نگاه در این مسئله تک بعدی بوده است. درست است که مجلس باید به موضوع بیکاری و رونق تولید توجه کند. اما در شرایطی که ۹۶ درصد کارگران قرارداد موقت دارند، ضرورت دارد که نهاد‌های مسئولی فکری به حال کارگران کنند. اکثر کارگران در کار‌های دائمی قرارداد موقت دارند و این مسئله باعث کاهش بهره وری آنها و عدم برنامه ریزی برای زندگی کاری و شخصی آنها شده است.

حمیدرضا امام قلی تبار، ازرس مجمع عالی نمایندگان کارگران معتقد است عدم بازرسی ادارات کار باعث شده است که کارگران در برخی استان‌ها حقوق ۷ تا ۸ میلیونی دارند. این موضوع به عدم قرارداد محکم کاری باز می‌گردد.

وی میزان هزینه سبد معیشت در ماه را حدود ۴۰ میلیون تومان خواند و گفت:این میزان برای یک خانواده ۳.۳ نفره است که حداقل‌های زندگی را بگذرانند. برای زندگی ایده آل هزینه سبد معیشت بیشتر از ۵۰ میلیون تومان است. اگر میانگین دریافتی جامعه کارگری را حدود ۱۵ میلیون تومان در حالت خوشبینانه در نظر بگیریم، تقریباً حدود ۳۰ درصد هزینه‌های خانوار با حقوق ۱۵ میلیون تومانی تأمین می‌شود. این در حالی است که برخی از استان‌ها حدود ۹ درصد کارگران زیر قانون کار حقوق دریافت می‌کنند، یعنی حقوقی حدود ۷ و ۸ میلیون تومان حقوق دریافت می‌کنند. به دلیل اینکه تعداد بازرسان ادارات کار در استان‌های مختلف کم است این تخلفات بروز می‌کند.

تنها راهکار حل مشکلات کارگران برای داشتن یک رابطه منطقی و اصولی در کار داشتن قرارداد دائمی و اصولی است. داشتن قرارداد‌های موقت، شفاهی و کوتاه مدت ضربه محکمی به شرایط کاری کارگران و باعث کاهش بهره وری کار می‌شود. نهاد‌های کارگری و تشکل‌های صنفی بار‌ها از دولت خواسته‌اند تا با اصلاح قوانین کار و اعمال نظارت بیشتر بر قرارداد‌های کاری، شرایط بهتری را برای کارگران فراهم کند. با این حال، هنوز اقدامات ملموسی در این زمینه انجام نشده و مشکلات همچنان به قوت خود باقی است.

به نظر می‌رسد که برای حل این معضل، باید سیاست‌های حمایتی از کارگران تقویت شود و کارفرمایان موظف شوند که قرارداد‌های بلندمدت و شفاف با کارگران منعقد کنند. امنیت شغلی، نه تنها به نفع کارگران بلکه به نفع اقتصاد و بهره‌وری کلی جامعه است.

منبع: تسنیم

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->