تأمین سلامت مادران در ایام نوروز با برنامه‌ریزی ویژه وزارت بهداشت بانوی جوان مرگ مغزی در مشهد به سه بیمار زندگی دوباره بخشید  (۲۶ اسفند ۱۴۰۳) انتقال خون خراسان رضوی نیازمند دریافت تمامی گروه‌های خونی است (۲۶ اسفند ۱۴۰۳) آماده‌باش ۱۸۰۰ نیروی آتش‌نشان در چهارشنبه‌سوری ۱۴۰۳ مشهد | فقط ۲ بیمارستان در مشهد تأییدیه ایمنی دارند ۵ هزار نیروی داوطلب جوان هلال‌احمر، همیار مسافران نوروز ۱۴۰۴ در خراسان رضوی حقوق اسفندماه ۱۴۰۳ بازنشستگان کشوری چه زمانی پرداخت می‌شود؟ موافقان و مخالفان طرح افزایش سن ورود به دانشگاه فرهنگیان چه می‌گویند؟ افزایش مبلغ «بن کارگری» از یک میلیون و ۴۰۰ هزار تومان به دو میلیون و ۲۰۰ هزار تومان آتش سوزی گسترده در خوزستان | ادارات و مراکز آموزشی تعطیل شدند پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی امروز (یکشنبه، ۲۶ اسفند ۱۴۰۳) | آسمان صاف و آفتابی در سطح استان آیا حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی در سال آینده، ۴۵ درصد افزایش می‌یابد؟ پیش‌بینی پایداری جو تا سه‌شنبه هفته جاری (۲۸ اسفند ۱۴۰۳) آدمکش‌های اجاره‌ای راز قتل هولناک را فاش کردند نخستین پایگاه نذر خون مساجد خراسان رضوی در مشهد افتتاح شد افراد چاق مجاز به مصرف چه نوع آجیل‌هایی هستند؟ علائم پنهان آب‌مروارید که نباید آن‌ها را نادیده گرفت بهترین ورزش برای بهبود بی خوابی سالمندان هشدار افزایش دو برابری پارکینسون در آینده تسکین درد، فقط با مشاهده مناظر طبیعی تصادف زنجیره‌ای در تربت حیدریه خراسان رضوی با سه کشته و هفت مصدوم (۲۵ اسفند ۱۴۰۳) فعالیت هزار و ۱۸۰ گروه جهادی خراسان رضوی در ماه رمضان و نوروز ۱۴۰۴ ۱۰۰۰ بسته معیشتی برای ۱۰۰۰ نیازمند مشهدی | تجلی کرامت حسنی در ۲۱ سال اخلاص جوانان هیئت کربلا + ویدئو کشف جسد مرد جوان در جوی آب | تشخیص پلیس: این مرگ مشکوک است تبلیغات جوان‌سازی پوست با مکمل‌ها چقدر واقعیت دارد؟ ۴۰۰ مصدوم، ۶ فوتی و ۴۰ مورد قطع عضو در حوادث چهارشنبه‌سوری انفجار مواد محترقه و مصدومیت ۳ نفر در اسماعیل‌آباد مشهد (۲۵ اسفند ۱۴۰۳) آسیب چشمی؛ شایع‌ترین آسیب چهارشنبه سوری زمان سفارش کتاب‌های درسی سال تحصیلی آینده اعلام شد ابلاغ شهریه سال ۱۴۰۴ مدارس غیردولتی در اسفندماه بلیت نیم‌بهای اماکن فرهنگی‌تاریخی برای کارکنان آموزش و پرورش کلانشهر مشهد در چهارمین سال تنش آبی | تابستان ۱۴۰۴ آب جیره‌بندی می‌شود؟
سرخط خبرها

چند درصد از سرطان‌ها ناشی از اختلالات ژنتیکی ارثی هستند؟

  • کد خبر: ۳۱۳۷۲۷
  • ۱۱ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۳:۲۲
چند درصد از سرطان‌ها ناشی از اختلالات ژنتیکی ارثی هستند؟
با توجه به آمار‌های متفاوتی که در این زمینه وجود دارد، بر اساس مطالعات مختلف بین ۵ تا ۱۷ درصد از سرطان‌ها ناشی از اختلالات ژنتیکی ارثی هستند.

به گزارش شهرآرانیوز، عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، علیرضا پاسدار اظهار کرد: سرطان‌های ارثی از آن جهت حائز اهمیت‌اند که یک اختلال ژنتیکی می‌تواند نقش تعیین‌کننده‌ای در بروز آنها داشته و از نسلی به نسل دیگر منتقل شود. با این حال نکته مهم‌تر این است که این اختلالات ژنتیکی نه‌تنها قابل شناسایی و پیش‌بینی‌اند، بلکه امکان پیشگیری از آنها نیز وجود دارد. از این منظر، آگاهی و شناخت دقیق این اختلالات ارثی می‌تواند نقش بسزایی در کاهش میزان ابتلا به سرطان‌های ارثی ایفا کند.

عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه روش‌های درمانی برای سرطان‌های ارثی و غیرارثی عمدتاً مشابه‌اند، اما رویکرد‌های پیشگیری از آنها تفاوت دارد، تصریح کرد: در میان انواع سرطان‌های ارثی، سرطان سینه در میان زنان شایع‌ترین نوع محسوب می‌شود. نکته قابل‌توجه این است که سن بروز این بیماری در ایران معمولاً پایین‌تر از میانگین جهانی است، هرچند که این نوع سرطان در نژاد سفید شیوع بیشتری دارد.

وی افزود: سرطان‌های گوارشی و روده بزرگ در کشور‌های غربی و میان افراد با نژاد سفید بیشتر مشاهده می‌شود، در حالیکه در ایران سرطان‌های معده و مری، به‌ویژه سرطان مری، شیوع بالایی دارد. این تفاوت‌های جغرافیایی و نژادی نشان می‌دهد که علاوه بر عوامل محیطی، ژنتیک نیز در بروز بسیاری از سرطان‌های اکتسابی نقش مهمی ایفا می‌کند.

وی در پاسخ به این پرسش که چند درصد سرطان‌ها منشأ ارثی دارند، اظهار کرد: آمار‌های موجود در این زمینه متفاوت است، اما بر اساس مطالعات مختلف، بین ۵ تا ۱۷ درصد از سرطان‌ها ناشی از اختلالات ژنتیکی ارثی هستند. در برخی موارد، شناسایی این اختلالات اهمیت زیادی دارد و نیاز به مشاوره ژنتیک را ضروری می‌سازد.

وی توضیح داد: یکی از نشانه‌های مهم، بروز سرطان در سنین پایین‌تر از حد معمول است. به عنوان مثال، سرطان سینه که معمولاً در سنین بالاتر از ۴۵ تا ۵۰ سال مشاهده می‌شود، اگر در زنان جوان‌تر رخ دهد، می‌تواند هشداری برای بررسی عوامل ارثی باشد، به‌ویژه اگر بیش از دو نفر از بستگان درجه‌یک از سوی مادر یا پدر به این بیماری مبتلا شده باشند.

وی با اشاره به برخی انواع خاص سرطان گفت: در سرطان سینه، نوع سلول‌های سرطانی می‌تواند سرنخ‌هایی برای شناسایی منشأ ژنتیکی آن ارائه دهد. به عنوان مثال، اگر سلول‌های توموری فاقد گیرنده‌های هورمونی باشند، احتمال ارثی بودن بیماری بیشتر مطرح می‌شود. همچنین، بروز سرطان سینه در مردان یا وجود سابقه سرطان تخمدان در خانواده، زنگ خطری برای بررسی‌های ژنتیکی است.

وی تأکید کرد: در صورتی که مجموعه‌ای از این عوامل مشاهده شود، انجام مشاوره ژنتیک توصیه می‌شود. این کار نه‌تنها به کاهش نگرانی‌های بی‌مورد کمک می‌کند، بلکه در صورت تأیید یک اختلال ژنتیکی ارثی، می‌توان با آزمایش‌های دقیق، میزان خطر را مشخص کرده و راهکار‌های پیشگیرانه‌ای را به کار گرفت تا احتمال بروز سرطان به حداقل برسد.

پاسدار در خصوص اهمیت ترویج مشاوره‌های ژنتیکی به عنوان یکی از راهکار‌های مهم پیشگیری از سرطان‌ها اظهار کرد: نخستین و مهم‌ترین توصیه این است که در صورت وجود هرگونه نگرانی، حتماً مشاوره ژنتیک انجام شود. بسیاری از افراد زمانی که از بیماری‌های ارثی و ژنتیکی صحبت می‌شود، صرفاً به اختلالات مادرزادی فکر می‌کنند، در حالی که علم ژنتیک امروز، که یکی از ارکان پزشکی دقیق یا پزشکی شخصی محسوب می‌شود، به سوی بهره‌گیری از تفاوت‌های ژنتیکی برای تشخیص و درمان‌های هدفمند حرکت کرده است.

وی افزود: در حوزه سرطان، ژنتیک تنها به پیشگیری محدود نمی‌شود، بلکه در تشخیص میزان موفقیت درمان‌ها نیز نقش دارد. به عنوان مثال، برخی آزمایش‌های ژنتیکی می‌توانند نشان دهند که آیا یک فرد نیاز به شیمی‌درمانی دارد یا خیر، زیرا پاسخ به درمان‌ها در افراد مختلف متفاوت است و این همان مفهوم درمان‌های هدفمند در پزشکی مدرن است.

پاسدار تأکید کرد: هر فردی که نسبت به زمینه ژنتیکی بیماری در خانواده خود مشکوک است، به‌ویژه در مواردی که چندین نفر در یک خانواده به یک نوع بیماری مبتلا شده‌اند، شدت بیماری بالا بوده یا سن بروز آن غیرمعمول است، باید مشاوره ژنتیک را جدی بگیرد. همچنین، در مورد بیماری‌های مادرزادی، اختلالات ذهنی و مشکلات ساختاری در خانواده، و به‌ویژه در ازدواج‌هایی که بین بستگان نزدیک انجام می‌شود و سابقه اختلالات ژنتیکی وجود دارد، انجام مشاوره ژنتیک ضروری است.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد درخصوص دستاورد‌های خود در زمینه بیماری‌های ژنتیکی، اظهار کرد: هر جمعیت نیاز دارد که زمینه‌های ژنتیکی خود را بشناسد تا بتوان عوامل موثر در بروز بیماری‌های احتمالی را شناسایی کرد.

وی افزود: یکی از عوامل مهم در سرطان سینه، تراکم بافت پستانی است، که به میزان تراکم غدد شیری در بافت پستان اشاره دارد و می‌تواند یک شاخص مهم در ارزیابی خطر ابتلا به سرطان باشد. در حوزه تشخیص زودهنگام نیز، به‌ویژه در سرطان تخمدان که دسترسی به آن دشوار است، تلاش کردیم با استفاده از آزمایشات ژنتیکی و آزمایش خون، مارکر‌های ژنتیکی مرتبط با این بیماری را شناسایی کنیم. نتایج این تحقیق نیز در مجله ساینتیفیک ریپورت منتشر شده است.

پاسدار در پایان تأکید کرد: در سرطان‌های ارثی، مهم‌ترین چالش، تفکیک سرطان‌های ارثی از سرطان‌های اکتسابی است. اگر بتوانیم اطلاعات پایه‌ای را درباره ساختار ژنتیکی جمعیت خود جمع‌آوری کنیم-کاری که در بسیاری از کشور‌های پیشرفته انجام شده-می‌توانیم از این داده‌ها برای توسعه درمان‌های هدفمند بهره ببریم. در این زمینه نیز تحقیقات و اقدامات موثری در حال انجام است.

منبع: ایسنا

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->