معاون امنیتی وزیر کشور: صنعت و کشاورزی یزد سهمی از آب انتقالی از کوهرنگ ندارند صدور هشدار سطح زرد هواشناسی خراسان رضوی در پی پیش‌بینی ناپایداری جوی (۱۴ فروردین ۱۴۰۴) افزایش بارش باران در خراسان رضوی و مشهد در نیم‌سال آبی نسبت‌به مدت مشابه تکمیل ظرفیت اقامتی خراسان رضوی به ۶۰درصد رسیده است بیش از ۷ میلیارد ریال وجه اضافه دریافتی به مسافران نوروزی ۱۴۰۴ عودت یافت بامداد پرحادثه در خراسان رضوی | گازگرفتگی ۱۵ نفر در فریمان و درگز (۱۴ فروردین ۱۴۰۴) چرایی عدم دسترسی بیماران هموفیلی به فاکتور ۹ در تعطیلات نوروزی انجام بیش از ۵۴ هزار بازدید بهداشتی در مناطق زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد  (۱۴ فروردین ۱۴۰۴) ۶ گیاه موثر در درمان التهاب مفاصل نشانه‌های داغ کردن مغز چیست؟ تأمین ۱۰۵ قلم کمبود‌های دارویی مورد نیاز بیمارستان‌ها در طرح سلامت نوروزی رئیس پلیس راهور مشهد: ترافیک در ورودی‌ها و خروجی‌های مشهد پرحجم، اما روان است (۱۴ فروردین ۱۴۰۴) آیا متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان از فروردین ماه ۱۴۰۴ اجرا می‌شود؟ تغذیه مناسب برای حفظ سلامت کلیه‌ها پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی (۱۴ فروردین ۱۴۰۴) | تداوم روند افزایش دما تا فردا راهکار‌های پیشگیری و درمان گزیدگی‌های آزاردهنده امدادگران هلال احمر خراسان رضوی در ۱۹۶ حادثه نوروزی امدادرسانی کردند گذر اسکان نوروزی در مدارس خراسان رضوی از مرز نیم میلیون نفر جابه‌جایی نیم‌میلیون مسافر در فرودگاه بین‌المللی شهید هاشمی‌نژاد مشهد در نوروز ۱۴۰۴ | افزایش ۱۰ درصدی پرواز‌ها تشخیص آلزایمر و میزان پیشرفت آن با آزمایش خون پیش‌بینی بارش باران در استان‌های غربی کشور (۱۴ فروردین ۱۴۰۴) حادثه در یک شهربازی تهران| ۳۱ نفر نجات پیدا کردند در پی حمله یک سگ ولگرد ۹ نفر در سبزوار مصدوم شدند پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی (۱۳ فروردین ۱۴۰۴) | تداوم بارش‌های رگباری تا پایان هفته اسکان بیش از ۱۰۲ هزار زائر در فضا‌های آموزشی مشهد | آیا مدارس مشهد در روز شنبه (۱۶ فروردین ۱۴۰۴) تعطیل است؟ صدور هشدار سطح نارنجی هواشناسی کشور در پی تشدید بارش باران (۱۳ فروردین ۱۴۰۴) «اوتیسم»، درخودماندگی خاموش | از هر ۷۰ نوزاد، یک نفر به اوتیسم مبتلا می‌شود علت تعطیلی دانشگاه‌های یزد در روز‌های شنبه و یکشنبه (۱۶ و ۱۷ فروردین ۱۴۰۴) چیست؟ انفجار مین در سردشت یک مصدوم بر جای گذاشت (۱۳ فروردین ۱۴۰۴) آیا رژیم غذایی پرنمک خطر ابتلا به افسردگی را افزایش می‌دهد؟ زنان باردار در ماه‌های آخر بارداری تا حد امکان از رانندگی خودداری کنند
سرخط خبرها

باغ جهانی «عباس‌آباد» با مصوبه شورای عالی معماری از حریم بهشهر خارج شد

  • کد خبر: ۳۱۷۱۲۱
  • ۲۹ بهمن ۱۴۰۳ - ۲۰:۳۵
باغ جهانی «عباس‌آباد» با مصوبه شورای عالی معماری از حریم بهشهر خارج شد
با مصوبه جلسه شورای عالی معماری و شهرسازی، عرصه باغ ثبت جهانی عباس‌آباد از حریم شهر بهشهر خارج شد.

به گزارش شهرآرانیوز، فاطمه داوری، سخنگوی معاونت میراث فرهنگی گفت: پیرو پیگیری و مکاتبه دکتر صالحی امیری، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و درخواست لغو مصوبه قبلی شورای عالی شهرسازی و معماری، موضوع خروج باغ عباس آباد از حریم بهشهر، امروز (دوشنبه ۲۹ بهمن) در شانزدهمین جلسه شورای عالی با حضور خانم صادق، وزیر راه و شهرسازی و دکتر علی دارابی، قائم مقام وزیر و معاون میراث فرهنگی کشور مطرح شد.

او اضافه کرد: با دفاعیات و تبیین تهدیدات این الحاق توسط دکتر دارابی در صحن شورا، خروج عرصه باغ ثبت جهانی عباس آباد در شورای‌عالی مصوب شد.

مدیرکل حفظ و احیا بناها، محوطه‌ها و بافت‌های تاریخی یادآور شد: باغ عباس آباد بهشهر یکی باغ‌های نُه‌گانه ثبت جهانی شده است که دارای گونه و موقعیت منحصر بفرد در پهنه جنگل‌های هیرکانی است و حفاظت همه جانبه از آن از تعهدات دولت جمهوری اسلامی ایران است. به همین دلیل در شورا مقرر شد با هماهنگی معاونت میراث فرهنگی و نهاد‌های استانی، تمهیدات لازم برای خدمات‌رسانی به باغ بدون الحاق به حریم شهر انجام پذیرد.

طرح «الحاق باغ جهانی عباس‌آباد به حریم شهری بهشهر» چند سالی است که مطرح بود و چندی پیش شورای عالی معماری و شهرسازی کشور طرحی را تصویب و ابلاغ کرد که بر اساس آن، ۴۲۰ هکتار از اراضی باغ تاریخی عباس‌آباد بهشهر به محدوده شهری اضافه شود. تصمیمی که واکنش‌های گسترده‌ای را در میان فعالان میراث فرهنگی و رسانه‌ها برانگیخت، با این ادله که الحاق باغ عباس آباد به بافت شهری بهشهر، که درحال توسعه و پیوسته در ساخت و ساز و بلندمرتبه‌سازی است، تهدیدی جدی برای این اثر ثبت‌شده در فهرست میراث جهانی یونسکو به شمار می‌آید.

فاطمه داوری پیش‌تر نیز درباره موضع میراث فرهنگی نسبت به «الحاق باغ عباس‌آباد» گفته بود: «در مکاتبه‌ای با وزارت راه و شهرسازی، بار دیگر صراحتاً مخالفت وزارت میراث فرهنگی با الحاق باغ عباس‌آباد به حریم شهر بهشهر اعلام و وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خواستار اصلاح و بازنگری بند ۱۱ مصوبه طرح جامع شهر بهشهر شده است.»

همچنین حسین ایزدی، مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی مازندران، نسبت به این مصوبه هشدار داد و تأکید کرده بود که «این تغییر می‌تواند نظارت بر این اثر را تضعیف کرده و روند حفاظت از آن را دشوارتر کند.» او همچنین اظهار کرده بود: «این اقدام، در صورت اجرایی شدن، ممکن است منجر به خروج باغ عباس‌آباد از فهرست جهانی یونسکو شود، بر همین اساس استاندار کنونی مازندران پیگیر این موضوع است و حتی وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نیز در این زمینه قول داده‌اند که این موضوع را در جلسه هیأت دولت مطرح کنند.»

ضمن اینکه، گروهی از فعالان حوزه میراث فرهنگی و دوستداران آثار تاریخی اقدام به تشکیل کارزاری اعتراضی کردند و خواستار بازنگری در این مصوبه و جلوگیری از هرگونه اقدامی هستند که می‌تواند به تخریب این باغ تاریخی و کاهش ارزش جهانی آن منجر شود.

البته که این نگرانی‌ها بی‌دلیل نبوده‌اند؛ در سال ۱۳۹۷، یونسکو به دلیل ساخت‌وساز‌های بی‌رویه در حریم عباس‌آباد و تهدیداتی که متوجه منابع آبی و زیست‌محیطی این باغ بود، به آن کارت زرد داد. حالا، با تصویب الحاق بخشی از اراضی این مجموعه به شهر بهشهر، خطر خروج آن از فهرست جهانی بیش از هر زمان دیگری احساس می‌شد.

در پی همین اعتراض‌ها و واکنش‌ها، سیدرضا صالحی امیری، وزیر میراث فرهنگی، چندی پیش به مازندران سفر کرد و در بازدید از باغ عباس آباد تاکید کرد: «کارشناسان ما با الحاق عرصه باغ عباس‌آباد بهشهر موافق نیستند و در حال مطالعه فنی و دقیق برای اعلام رسمی موضع خود در قالب بیانیه هستیم.»

او همچنین یادآور شد: «مجموعه باغ جهانی عباس‌آباد متعلق به ملت است و به هیچ فردی تعلق ندارد. ما فقط امانتدار مردم در میراث فرهنگی هستیم و مطلق می‌گویم هیچ حقی برای هیچ فردی در کشور، در میراث فرهنگی ایران وجود ندارد.»

مجموعه تاریخی عباس‌آباد، که در فاصله ۷ کیلومتری بهشهر واقع شده، یکی از مهم‌ترین آثار تاریخی ایران محسوب می‌شود. این مجموعه در سال ۱۳۴۶ در فهرست میراث ملی به ثبت رسید و در دهه ۸۰ پایگاه پژوهشی باغ‌های تاریخی بهشهر در آن تأسیس شد. در همین دوره، با انجام کاوش‌های باستان‌شناسی، ارزش فرهنگی و وسعت واقعی این محوطه تاریخی بیش از پیش آشکار شد.

در سال ۱۳۸۲، ضوابط مربوط به عرصه و حریم این باغ جهانی توسط سید محمد بهشتی، رئیس وقت سازمان میراث فرهنگی و معاون رئیس‌جمهور، به استاندار مازندران ابلاغ شد. هم‌زمان، در اواخر دهه ۷۰ و اوایل دهه ۸۰، با توجه به یافته‌های جدید، اهمیت این منطقه در حوزه باستان‌شناسی دوچندان شد.

اوایل دهه ۸۰، مدیریت پارک جنگلی عباس‌آباد طی قراردادی ۳۰ ساله از سوی منابع طبیعی، که مالک اراضی ملی بود، به اداره ایرانگردی و جهانگردی وقت واگذار شد. در این دوره، با تعیین ضوابط حفاظتی، مجموعه تحت کاوش و مرمت قرار گرفت و زیرساخت‌های گردشگری همچون جاده، روشنایی، تأمین آب، رستوران، سرویس‌های بهداشتی و نمازخانه در آن احداث شد.

سال ۱۳۹۰ نقطه عطفی برای عباس‌آباد بود، زیرا این مجموعه با شماره ۱۳۷۲ در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شد. اما این روند چندان دوام نداشت؛ در سال ۱۳۹۴، با حکم دادستانی، اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی مازندران از مدیریت مجموعه کنار گذاشته شد. این تصمیم، که به خروج نظارت میراث فرهنگی از این اثر منجر شد، آغازگر مشکلات متعددی برای مجموعه عباس‌آباد بود.

پس از آن، مدیریت این مجموعه بین نهاد‌های مختلف جابه‌جا شد؛ ابتدا دهیاری، سپس یک پیمانکار خصوصی و در نهایت، از اسفند ۱۴۰۰، شهرداری بهشهر کنترل آن را در دست گرفت. با این واگذاری، عواید مالی مجموعه‌ای که با سرمایه‌گذاری میراث فرهنگی کشف، مرمت و تجهیز شده بود، به نهادی دیگر منتقل شد، در حالی که این درآمد‌ها می‌بایست صرف نگهداری و حفاظت از عباس‌آباد برای جلوگیری از خروج آن از فهرست جهانی می‌شد.

مجموعه تاریخی عباس‌آباد شامل ۴۲۰ هکتار عرصه و ۱۵۸۹ هکتار حریم است. این محوطه، که یکی از حساس‌ترین سایت‌های باستان‌شناسی در دل جنگل‌های هیرکانی محسوب می‌شود، شامل سه باغ تاریخی، فضای صنعتی، دریاچه، سد، جاده‌های سنگفرش، برج‌های آجری فشارشکن آب، عمارت‌های تاریخی و آسیاب است. با این حال، در سال‌های اخیر، پیشنهاد الحاق این اراضی به محدوده شهری بهشهر، بار‌ها نگرانی‌هایی را درباره آینده این اثر ارزشمند ایجاد کرده است.

منبع: ایسنا

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->