به گزارش شهرآرانیوز؛ خراسان رضوی باتوجه قدمت زیادی که دارد برخی آثار تاریخی منحصر به فردی را در خود جای داده است از جمله آسبادهای خواف و مساجد تاریخی خراسان رضوی که علاوه بر قدمت، معماری منحصر به فردی هم داراست. معاون میراث فرهنگی ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسانرضوی با بیان این مطلب درباره اقدامات انجامشده در قبال آثار تاریخی ماندگار در استان، اظهار کرد: در دو سال گذشته دوبار میزبان شورای عالی ثبت بودیم و کارهای بسیار خوبی در این راستا انجام شد. ثبت اشیای آستان قدس رضوی، یکی از اقدامات بیسابقهای بود که صورت گرفت و در همین راستا رونمایی از لوحهای ثبتی آستان قدس هم انجام شد.
به گفته احسان زهرهوندی، ثبت اشیای مربوط به ادارهکل اوقاف از دیگر اقدامات اداره میراث بوده است و در دو سال گذشته ۱۰۷ اثر منقول، ۴۹ اثر ناملموس، ۲۴ اثر طبیعی و ۷۹ اثر غیرمنقول ثبت شد که از این حیث رتبه اول را در کشور داریم.
او افزود: سال گذشته در موضوع آثار ناملموس، بسیاری از آثار مرتبط با محرم، میراث رضوی در فهرست میراث ناملموس جای گرفت و بسیاری از مقامهای موسیقی خراسان نیز در میراث فرهنگی ثبت شدهاند.
او درباره ظرفیتهای آثار استان در حوزه ثبت جهانی گفت: در حال حاضر در حوزه ثبت جهانی قنات قصبه و هفت کاروانسرا را داریم که بر روی این دو پروژهها همچنان در حال کار هستیم. در قنات قصبه در موضوع ایجاد زیرساختهای لازم برای گردشگرپذیرکردن قنات اقداماتی در دستورکار است و خوشبختانه امسال اقدامات خوبی درراستای ساخت پارکینگ و... در حال انجام است و اکنون طرحهای مرمت آن هم آماده شده است.
معاون میراث فرهنگی ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان ادامه داد: آسبادهای منحصربهفرد ایران که بخش مهمی از آن در خواف است، ظرفیت بسیاری در ثبت جهانی دارد. همچنین مسجدهای تاریخی استان هم از این ظرفیت برخوردار است و با توجه به اینکه سبک خراسانی در ساخت مساجد قابل اهمیت است، مساجدی از خراسان رضوی پیشبینی و پیشنهاد شدند که در فهرست جهانی ثبت شوند.
او با بیان اینکه یکی از بزرگترین پروژههایی که پیشرو داریم، پروژه توس است، ابراز کرد: در این راستا طرح ایجاد باغ مفاخر توس به وسعت دو هکتار تهیه و مورد تأیید هم قرارگرفته شده و اعتبارات آن برآورد و پیشنهاد شده تا این اعتبارات برای اجرای پروژه در اختیار قرار بگیرد. همچنین ساماندهی مجموعه توس هم از دیگر اولویتهای ماست که به طور جد پیگیر آن هستیم.
زهرهوندی افزود: در سال ۱۴۰۳، ۱۰ حریم را توانستیم بازنگری کنیم. در مشهد بازنگری حریم باغ خونی مشهد و آرامگاه نادرشاه انجام شد. در استان هم بازنگری حریم تپه فرهادگرد، قطبالدین حیدر و... از دیگر حریمهایی است که در دست انجام است.
او اضافه کرد: یکی از کارهای مهمی که در کشور به صورت آزمایشی در خراسانرضوی در حال انجام است، تهیه نقشه موقعیت مکانی «جیآیاس» آثار تاریخی است که در این فرایند تمام آثار تاریخی استان پایش میشود و بهعنوان اولین استان در کشور خواهیم بود که نقشه جیآیاس آثار تاریخی را خواهیم داشت. «رقومیسازی» نقشه محوطههای تاریخی در قالب برنامه جیآیاس از مهمترین برنامههای میراث فرهنگی استان است که در آن بیش از ۲هزار و ۲۶۰اثر ثبت ملی شده در ۳۴شهرستان استان جانمایی و رقومی میشوند.
معاون میراث فرهنگی ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی یادآور شد: همچنین در دو سال گذشته حدود ۲۲ هزار اثر منقول در سامانه جام جایگذاری و ۵۱۲ انجمن میراث فرهنگی راهاندازی شده و یک پایگاه ملی را به دیگر پایگاهها اضافه کردیم. پایگاه سنگبست بهعنوان یکی از پایگاههای اصلی استان مربوط به دوره غزنوی است که به عنوان پایگاه ملی ثبت شده است. در سال گذشته هفده بنا را به صورت پیمانی، شانزده پروژه امانی و ۷۷ اثر مشارکتی را مرمت کردیم و در سال ۱۴۰۳، چهارده پروژه پیمانی، ۲۹ پروژه امانی و ۴۱ اثر مشارکتی انجام دادیم که در بحث مشارکتی پیشرفت بسیار زیادی داشتیم.