۱۱ مصدوم در حادثه واژگونی مینی بوس کارگران معدن در محور سبزوار-بردسکن زن و شوهر مشهدی بر اثر گازگرفتگی در ساحل بابلسر جان باختند (۳۱ فروردین ۱۴۰۴) حذف زندان برای مهریه؛ آرامش مردانه، اضطراب زنانه؟ ریزش آوار ساختمان مسکونی در تبریز بر اثر گودبرداری اختصاص ۱۵ درصد بودجه دانشگاه‌ها به پژوهش و فناوری کنکوری‌ها بخوانند! | تاثیر مثبت معدل در کنکور چطور محاسبه می‌شود؟ تاریخچه‌ای از کشت چای در ایران | چند‌و‌چون چای راهنمایی برای انتخاب، مصرف و نگهداری نان | یک لقمه سلامتی ماجرای درگیری در خیابان بهشتی تهران چه بود؟ (۳۱ فروردین ۱۴۰۴) طرحی برای پایان دادن به چرخه معیوب ترک اعتیاد متجاهرها در مشهد | امید به شفابخشی نسخه «مدیریت مورد» معاون اداره کل میراث فرهنگی خراسان رضوی: باید به موضوع فرونشست زمین در محدوده اماکن تاریخی استان توجه ویژه شود مشهد، قطب آزمایشگاهی منطقه شمال‌شرق کشور مدیر موزه بزرگ خراسان: سازه‌های مقاوم بنا‌های تاریخی ۲۵۰۰ ساله از افتخارات ایرانیان است یک تمرین ساده برای تسکین زانودرد منابع مالی، چالش‌برانگیزترین موضوع در حوزه بازسازی و حفاظت از بنا‌های تاریخی است برای حفظ بنا‌های تاریخی باید به ضعف‌های ذاتی این سازه‌ها توجه ویژه داشته باشیم فرودگاه مشهد آماده بدرقه بیش از ۱۲ هزار زائر خانه خدا پایه یازدهمی‌ها امسال هم ۶ درس را امتحان نهایی می‌دهند وزیر آموزش‌ و پرورش: اساسی‌ترین مشکل و بزرگ‌ترین بحران‌های امروز کشور ریشه در مسائل فرهنگی دارد آیا سی‌تی‌اسکن خطر ابتلا به سرطان را افزایش می‌دهد؟ پروژه برقی‌سازی خط‌آهن تهران-مشهد، از پروژه‌های اولویت‌دار کشور است پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی امروز (یکشنبه، ۳۱ فروردین ۱۴۰۴) | از فردا هوا گرم می‌شود نقش زن خارجی در باند گروگان‌گیران آدمکش در مشهد چه بود؟ ۵۴ درصد از مردم خراسان رضوی، گرفتار کم‌تحرکی هستند | کم‌وزنی، مهم‌ترین دلیل مرگ‌ومیر نوزادان در استان + فیلم شنا با  مرگ | غرق شدن ۵ نفر از ابتدای ۱۴۰۴ در خراسان رضوی فرمانده کل انتظامی: ضرورت تعریف طرح نوین همکاری پلیس و آموزش و پرورش رئیس‌کل دادگستری خراسان رضوی: زمینه‌های افزایش سرمایه‌گذاری در حوزه تجهیزات پزشکی محقق شود اهدای عضو بیمار مرگ مغزی در مشهد جان ۴ بیمار را نجات داد (۳۱ فروردین ۱۴۰۴) طب ایرانی چگونه شانس بارداری را افزایش می‌دهد؟ زمان واریز مابه‌التفاوت حقوق فروردین ۱۴۰۴ بازنشستگان کشوری اعلام شد | بازنشستگان تأمین‌اجتماعی همچنان چشم انتظارند!
سرخط خبرها

دو روی سکه جمعیت

  • کد خبر: ۳۱۷۴۸۶
  • ۰۱ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۴:۴۳
دو روی سکه جمعیت
در حال حاضر تمایل به داشتن فرزند به شدت کاهش یافته و نرخ رشد جمعیت به عدد ۲ هم نمی‌رسد!
لیلی رحمانی
نویسنده لیلی رحمانی

از آن روز‌ها که تبلیغات «فرزند کمتر زندگی بهتر» نقل زبان همه شده بود تا این روز‌ها که فرزندآوری به دغدغه تصمیم‌گیران بدل شده است، خیلی نمی‌گذرد. اصلاً همین چند دهه قبل بود که میز‌های مدارس سه‌نفره بودند و وارد هر خانه که می‌شدی، محال بود بچه خردسال نبینی! رشد جمعیتی که سیاست‌های اتخاذشده یک‌باره ترمز آن را کشید و تجربه رشد جمعیت بالای ۴ درصد را به جایی رساند که پیش‌بینی می‌شود در سال‌های نه‌چندان‌دور این عدد به صفر برسد. درصد رشد جمعیت از فرمول «کسر نرخ مرگ‌ومیر از نرخ موالید تقسیم بر کل جمعیت و ضرب در ۱۰۰» به دست می‌آید و نشان‌دهنده تعداد جمعیت یک کشور است؛ عددی مهم که بر تمامی مؤلفه‌ها تأثیرگذار است.

در نظر بگیرید از چراغ‌سبزنشان‌دادن‌های اروپای سبز برای جذب جوانان نخبه سایر کشور‌ها و افزایش قدرت اقتصادی کشور چین، همه‌وهمه ریشه در همین عدد مهم دارند. به بیان ساده‌تر نیاز به داشتن جمعیت مناسب برای هر کشور مؤلفه‌ای است که برای آن قدرت به ارمغان می‌آورد. هرچند آن روی سکه‌ نیز وجود دارد. اگر دهه‌شصتی باشید، می‌دانید که افزایش جمعیت چالش‌های بسیاری برای افراد جامعه به وجود خواهد آورد که کمبود منابع و امکانات برجسته‌ترین آن‌هاست.

در نظر بگیرید که در نمونه‌های بالا کشور چین به عنوان بهترین مثال برای کشوری که افزایش جمعیت آن را تبدیل به قدرت مهم اقتصادی در جهان بدل کرده آمده است، اما اسمی از کشور هند با جمعیتی بیش از چین، اندونزی و برزیل به میان نیامد؛ چراکه افزایش جمعیت نتوانست برای این کشور‌ها توسعه به همراه بیاورد.

از این رو جمعیت تیغ دولبه‌ای بوده که علاوه بر اندازه آن، میزان رشد و البته بهره‌گیری از فرصت‌هایی که در اختیار یک کشور قرار می‌دهد، موضوعات قابل‌توجه دیگری است که باید در نظر گرفته شود.

جامعه ایران در دهه شصت خورشیدی به دلایل زیادی رو به افزایش جمعیت آورد. افزایش میزان مرگ‌ومیر ناشی از جنگ تحمیلی، سیاست‌های افزایشی جمعیت و همچنین توسعه‌ای را که منجر به کاهش مرگ نوزادان و عوامل دیگر مرگ شد می‌توان ازجمله این دلایل دانست؛ این موضوع خیلی زود به بحرانی تبدیل شد که تصمیم‌گیران ترمز اضطراری آن را از طریق اعمال سیاست‌های مختلف کشیدند، ترمزی که چند دهه بعد چالش‌های دیگری را پیش رو قرار داد.

در حال حاضر، تمایل به داشتن فرزند به‌شدت کاهش یافته و نرخ رشد جمعیت به عدد ۲ هم نمی‌رسد و این به آن معناست که جمعیت کنونی حتی با این نرخ که البته آن هم رو به کاهش است نیز نمی‌تواند عدد خود را تکرار کند؛ چالشی که در آینده، مسئله نیروی کار را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد.

مجدداً به مثال‌های بین‌المللی بازمی‌گردیم. کاهش شدید نرخ جمعیت در کشور‌های اروپایی هم‌اکنون شرایطی را برای آن‌ها ایجاد کرده که نیاز به جذب جمعیت جوان کارآمد به یکی از سیاست‌های مهمشان بدل شده است؛ سیاستی که بر سایر کشور‌ها نیز تأثیر گذاشته و چهره متفاوتی را از دنیا به نمایش خواهد گذاشت و تحت تأثیر همان عدد طلایی جمعیت است؛ بنابراین اینکه سیاست‌های کنترل جمعیت به صورت دائم تحت کنترل باشد از جمله موارد مهمی‌ است که باید موردتوجه تصمیم‌گیران باشد؛ اما این اقدام تنها یک پیش‌شرط است؛ چراکه عدم بهره‌گیری مناسب و عدم ایجاد فضایی به جهت افزایش کارآمدی و شکوفایی جمعیت عامل مهم دیگری است که تعیین می‌کند یک کشور باید چه میزان جمعیتی داشته باشد و آیا این جمعیت می‌تواند به مؤلفه قدرت تبدیل شود یا تنها عاملی برای مصرف منابع خواهد بود.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->