نقشه‌های اراضی پادگان لشکر ۷۷ و آبشار ۲ در مشهد پس از ۱۴ سال به مرحله امضا رسید مردم باید به پروژه‌های آموزش و پرورش حس مالکیت داشته باشند خواب‌آلودگی مداوم می‌تواند زنگ خطر زوال عقل در زنان باشد سرطان پوست را با نیش حشرات اشتباه نگیرید فرماندار مشهد: زیرساخت‌های زیارت و گردشگری تقویت می‌شود قرعه‌کشی حساب‌های طرح «رویش جوانه‌های جهاد» انجام شد + اسامی دانش‌آموزان برگزیده تغییر سبک زندگی، عامل اصلی افزایش آمار ابتلا به سرطان در خراسان رضوی عدم اتصال‌ بیش از نیمی از مشاوران املاک خراسان رضوی به سامانه کاتب سرقت ۵ میلیاردی از کیف پول الکترونیک مرد فراموش‌کار! چند نکته مهم درباره حفاظت از محیط زیست | توجه به کاتالیست‌ها کیفیت سوخت را بالا می‌برد امضای تفاهم‌نامه جدید برای ارتقای عدالت آموزشی و کیفیت آموزش مدارس استثنایی پاسخ آموزش‌وپرورش به نارضایتی‌های والدین درباره تغییر ساعت مدارس شرط جالب مال باخته مشهدی برای بخشیدن زن سارق محل تحویل کارت‌های ورود به جلسه امتحان تعیین شد تغییر ساعت فعالیت مدارس؛ تصمیمات خلق‌الساعه، بلاتکلیفی والدین اصلاح روش حفاظت از محیط زیست بعد از ۶ سال پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی امروز (سه‌شنبه، ۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) | تداوم گرما تا روز‌های پایانی هفته ساعت شروع کلاس‌های مدارس تغییر می‌کند؟ | برگزاری همه امتحانات در نوبت صبح ۲۴ رشته تحصیلی فنی‌وحرفه‌ای به‌روزرسانی شدند آیا می‌توان به نوزادان برای رفع تشنگی آب یا آب جوش داد؟ بازدید وزیر آموزش و پرورش از نمایشگاه کتاب تهران کاهش حدود ۳ درصدی تلفات تصادفات در ۱۴۰۳| خراسان رضوی رتبه سوم مرگ‌بارترین استان‌ها در تصادفات را دارد غذا‌های فوق‌فراوری‌شده خطر مرگ زودرس را افزایش می‌دهند از عشق مجازی تا خودسوزی در لباس عروسی! ثبت‌نام وام ۵۰ میلیون تومانی بازنشستگان و مستمری بگیران تأمین‌اجتماعی | آیا این وام به همه بازنشستگان تعلق می‌گیرد؟ واریز دیه متوفیان حادثه بندر شهید رجایی به حساب اولیای‌دم، طی ۴۸ ساعت ورود بیش از ۱۷ هزار زائر ایرانی به سرزمین وحی گزارش کمیسیون اصل نود درباره عملکرد صندوق‌های بازنشستگی تأمین اجتماعی و کشوری در انتشار صحیح اطلاعات فعالیت تمام مدارس دولتی و غیردولتی از امروز (۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۴)، ساعت ۱۳ پایان می‌یابد علائم اختلالات یادگیری در کودکان کدام‌اند؟ ساعات امتحانات نهایی و هماهنگ کشوری تغییر نکرده است
سرخط خبرها

کاهش مخاطرات شهری از طریق راهبرد «شهر فشرده»

  • کد خبر: ۳۱۹۲۲۹
  • ۱۱ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۲:۴۷
کاهش مخاطرات شهری از طریق راهبرد «شهر فشرده»
دنیای امروز نیازمند فضا‌های کوچک‌تر اما متراکم‌تری است که بتوان برنامه‌ریزی بهتری برای آن داشت.
لیلی رحمانی
نویسنده لیلی رحمانی

آنچه امروزه شهر‌ها را محدود می‌کند، قلعه‌ها و دژ‌های دفاعی و دروازه‌های بزرگ نیست، بلکه دسترسی به امکانات و استفاده بهتر از منابع است که فرم شهر‌ها را از آنچه روستا نام می‌گیرد، تمیز می‌دهد. در واقع محدوده شهری می‌بایست جایی باشد که بتوان به‌راحتی به کلیه امکانات دسترسی پیدا کرد. واضح است که امروزه نخستین تصویر از یک شهر (برخلاف روستا) وجود مکان‌ها و جمعیت‌های متراکم، استفاده از ابزار‌های هوشمند حمل‌ونقل و یک زندگی درهم‌تنیده است.

این تصویر معادل همان رویکردیست که «شهر فشرده» نام دارد. این اصطلاح برای نخستین بار در دهه هفتاد میلادی و با محوریت استفاده کارآمدتر از منابع در آمریکا شکل گرفت. این مفهوم چیزی فراتر از یک شهر هوشمند است و ابعاد بسیاری را در دل خود دارد. اگر پایداری در شهر‌های دنیای مدرن را به صورت یک هدف در نظر بگیرید، مفهوم «شهر فشرده» اصطلاحی است که اصلاح فرم را پیگیری می‌نماید.

این رویکرد به دنبال روشن‌کردن این مسئله است که شهر ایده‌آل در دنیای امروز از نظر فرم، چه شکل‌وشمایلی خواهد داشت؟ در واقع پس از حذف دروازه‌ها و قلعه‌های شهر‌ها پس از ورود به دنیای مدرن، رشد افقی مناطق شهری نیز سرعت بیشتری گرفت و از این رو اثرات منفی اقتصادی، اجتماعی، زیست‌محیطی و... را به وجود آورد که نظریه شهر فشرده قصد کاهش این اثرات را دارد؛ بنابراین هدف نهایی در این رویکرد نه توسعه شهر‌ها بلکه پایداری آن‌هاست.

هرچند ممکن است رشد آسمان‌خراش‌ها و فضای متراکم شهری به مذاق خیلی‌ها خوش نیاید، اما در چنین‌شهر‌هایی، چیدمان کاربری‌ها ترکیبی بوده و سیستم حمل‌ونقل مناسبی برقرار است؛ به‌گونه‌ای که شهروندان می‌توانند با استفاده از دوچرخه و حتی پیاده‌روی تردد کرده و به فضا‌های موردنیازشان دسترسی پیدا کنند که این خود به‌معنای وابستگی کمتر به سوخت‌های فسیلی، دوری از خودرومحوری و افزایش کیفیت هوا و کاهش گاز‌های گلخانه‌ای خواهد بود. در چنین‌شهر‌هایی، منابع و زمین‌های اطراف شهر‌ها کمتر مصرف می‌شود و از زمین‌های داخل شهر بهره‌برداری کارآمدتری صورت می‌گیرد.

شهر فشرده ویژگی‌های دیگری نظیر توسعه با تراکم بالا، طراحی چندمنظوره فضا‌های عمومی، نوسازی منطقه مرکزی و برخورداری از کلیه امکانات رفاهی، خدماتی و بهداشتی را ترسیم می‌کند. در واقع این مفهوم در سه بعد تراکم، ترکیب کاربری و افزون‌سازی، قابل‌بررسی بوده و نهایتاً به دنبال افزایش کیفیت زندگی شهروندان است.

به بیان ساده، دنیای امروز نیازمند فضا‌های کوچک‌تر اما متراکم‌تری است که بتوان برنامه‌ریزی بهتری برای آن داشت. در یک شهر فشرده، برابری اجتماعی نیز بیشتر محقق شده و دستیابی تمام نقاط شهر به امکانات به یک میزان است. هرچند لازم به ذکر است که انتقاد‌هایی نیز به نظریات این حوزه وارد است و برهم‌خوردن عرضه و تقاضا، آسیب‌دیدن فضا‌های شخصی، گرانی و به‌حاشیه‌راندن اقشار کم‌درآمد و... نیز از این دست محسوب می‌شود.

از جمله نمونه‌های شهر فشرده، دبی است که در سال ۲۰۲۲ این پروژه را راه‌اندازی کرد؛ به‌گونه‌ای که ساکنان می‌توانند تنها با ۲۰ دقیقه پیاده‌روی یا دوچرخه‌سواری، نیاز‌های خود را تأمین نمایند.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->