تمام مواد غذایی کپک زده را دور بریزید | هیچ قسمتی را نخورید مدیرکل دبیرخانه گزینش وزارت آموزش و پرورش: آزمون استخدامی فرهنگیان به‌زودی برگزار می‌شود مدیرکل آموزش‌وپرورش خراسان رضوی: تراز یک جامعه، تراز معلمش است سرقت ۸ میلیاردی ۴ زن از فروش آجیل و خشکبار انهدام باند سرقت پدرخوانده در مشهد دستگیری جوان گوشی‌قاپ با هوشمندی شهروندان مشهدی قتل فجیع زن ۲۱ساله به‌ دست شوهرش به‌خاطر سوء‌ظن خیانت! ۵ مصدوم بر اثر برخورد خودروی سمند با تپه خاک در نیشابور (۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۴) بهترین رژیم غذایی برای در امان ماندن از بیماری‌های قلبی و دیابت میانگین زمان رسیدن امدادگران خراسان‌رضوی به حادثه، کمتر از کشور است اسناد تاریخی پس از ۴۰ سال منع انتشار ندارند مظفری: به ازای هر مدرسه در خراسان رضوی بیش از ۱۷۲ دانش‌آموز وجود دارد ۱۸۶ هزار میلیارد ریال، مشارکت تاریخی خیرین خراسان رضوی در نهضت مدرسه‌سازی آماده باش ستاد مدیریت بحران خراسان رضوی در پی وقوع زلزله‌های استان ۷۵ درصد از پروژه‌های آموزشی استان وارد مرحله عمرانی شد‌ه‌اند | پیشرفت فیزیکی ۵۳۰ مدرسه در خراسان رضوی حمله به رفیق برای چند پک قلیان واکسن HPV ایرانی با دانش بومی وارد بازار شد ثبت ۳۸ هزار چندقلوزایی در سال ۱۴۰۳ حمل پاوربانک در چمدان زائران حج ممنوع شد زنگ خطر تب کریمه کنگو در این شهر ایران به صدا در آمد رشد ۵برابری فعالیت‌های حوزه توانبخشی هلال‌احمر خراسان رضوی پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی‌ طی امروز و فردا (پنجشنبه و جمعه ۱۸ و ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۴) پرداخت بیش از ۶۴۰ میلیارد ریال به بیماران خاص در خراسان رضوی تعرفه مشاوره روانشناسی اعلام شد | ۴۵ دقیقه مشاوره: ۶۲۰ هزار تومان مدیرعامل سازمان بازآفرینی شهری ایران: نظام برنامه‌ریزی شهری باید مانع از حاشیه‌نشینی شود | آمار بالای حاشیه‌نشینی در مشهد + فیلم استفاده از سیستم‌های کنترلی در نیروگاه حرارتی، در دستورکار وزارتخانه‌های نفت و نیرو گرم‌ترین زمستان استرالیا در راه است چپ‌دست‌ها بیشتر از بقیه به این بیماری دچار می‌شوند عادات روزمره، سلامت روان را بهبود می‌بخشد علائمی که زنان نادیده می‌گیرند | نشانه‌های پنهان سکته قلبی
سرخط خبرها

پیاده‌راه‌های حیاتی

  • کد خبر: ۳۱۵۴۱۰
  • ۲۰ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۴:۳۳
پیاده‌راه‌های حیاتی
مطلوب‌بودن فضا‌های شهری، ارتباطی عمیق با مهم‌ترین نیاز‌های شهروندان دارد.
لیلی رحمانی
نویسنده لیلی رحمانی

درک این مسئله که اجتماعی‌بودن شاید مهم‌ترین عنصر غیرفیزیکی برای حیات انسان است، این موضوع را روشن می‌سازد که شهری برای ما مطلوب خواهد بود که بتواند به نیاز ما برای شکل‌دادن ارتباط مؤثر با سایرین پاسخ دهد.

همچنین خلق چنین‌فضا‌های مطلوبی در حال حاضر با توجه به اهمیتشان به مهم‌ترین هدف شهرسازان بدل شده است. شهروندان در محیط زندگی‌شان نیازمند فضا‌هایی هستند تا بتوانند گفت‌و‌گو کنند، ببینند و ارتباط برقرار نمایند؛ از این رو در دهه هفتاد میلادی پیاده‌راه‌ها مورد توجه قرار می‌گیرند.

پیاده‌راه‌ها خیابان‌هایی هستند که میزان مداخله وسایل نقلیه در آن حذف یا به‌شدت کاهش یافته است؛ این فضا‌ها یک ابزار برای فعالیت‌های جمعی، افزایش کیفیت محیطی، سلامت اجتماعی و تأثیرگذار در حوزه اقتصاد شهری هستند. در واقع باید گفت خیابان‌ها باید علاوه بر عملکرد شهری از عملکرد‌های فرهنگی، اجتماعی، تفریحی و... نیز برخوردار باشند که این کارکرد‌ها منجر به شکل‌گیری پیاده‌راه‌ها می‌شود که مهم‌ترین عامل احیای مراکز شهری در شهرسازی نوین هستند.

شکل‌گیری پیاده‌راه‌ها می‌تواند به رفع بسیاری از مشکلات موجود در شهر‌ها کمک نماید. کاهش آلودگی‌های صوتی و محیط‌زیستی که در اثر حضور تعداد بسیاری از خودرو‌ها ایجاد می‌شود، یکی از این مشکلات است که با کاهش وسایل نقلیه به میزان زیادی رفع خواهد شد. همچنین احیای بخش‌های تاریخی شهر از این طریق نیز کارکرد هویتی و فرهنگی دیگریست که از طریق احداث پیاده‌راه‌ها محقق می‌شود.

در دنیای پیش از صنعتی‌شدن، پیاده‌راه‌ها نقش مهمی در شهر‌ها داشتند، اما پس از صنعتی‌شدن این مسئله رو به کاهش رفت و بسیاری از شهر‌ها تحت تأثیر ماشین‌ها شمایل یافتند؛ اما امروزه این نگرش اصلاح شده و در اواخر دهه پایانی قرن بیستم توجه به پیاده‌راه‌ها و محدودکردن تردد موتورسیکلت‌ها و خودرو‌ها جدی‌تر شد. پیاده‌راه در کشور ما موضوع جدیدی نیست و در شهر‌های قدیم ایران بازار‌های بسیاری وجود داشته که هرچند تا حدی با اشکال امروزی پیاده‌راه متفاوت هستند، اما محلی برای ارتباط مؤثر و خرید و فروش و... میان افراد بوده‌اند.

در واقع حرکت پیاده از گذشته دور تأثیر زیادی در شکل‌گیری تمدن‌ها داشته است و امروز پیاده‌ راه رفتن باعث می‌شود بیشترین احساس نزدیکی به محیط، احساس تعلق و درک مناسب از زیبایی‌ها ایجاد شود. چنین فضا‌هایی افراد زیادی را به سمت خود جذب کرده و احساس اتحاد و همگرایی را در شهروندان ایجاد می‌نماید.

در این بین آنچه قابل توجه به نظر می‌رسد آن است که این پیاده‌راه‌ها با شاخص‌های مناسبی از سوی مدیران شهری شکل بگیرند. یک پیاده‌راه در مرحله نخست باید خوانایی مناسبی برای شهروندان داشته باشد؛ یعنی افراد بتوانند آن مکان را فهم و درک نمایند.

پیاده‌راه‌ها باید عناصر مختلفی در خود داشته باشند و احساس سرزندگی را در افراد ایجاد کنند؛ این مسیر‌ها باید دارای نماد‌های شهری مناسب بوده و امکان حضور همه‌ شهروندان را فراهم آورند. نهایتاً باید گفت نقش اقتصادی، فراغتی، اجتماعی و ادراکی مهم‌ترین کارکرد‌های پیاده‌راه‌ها هستند.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->