هشدار رئیس انجمن علمی روانپزشکان ایران: آثار روانی و اجتماعی جنگ نیازمند توجه و سیاست‌گذاری فوری است ۲۵ استان با تنش آبی مواجه هستند استاد دانشگاه فردوسی مشهد: سران صهیونیستی و آمریکایی شمر و یزید زمان ما هستند تمدید مهلت ثبت اعتراض آزمون‌های نهایی پایه دوازدهم ویدئو | ازسرگیری پروازها در فرودگاه‌های اصفهان و تبریز ۱۱ کشته در حادثه ریزش ساختمانی در پاکستان نخستین پرواز خارجی در فرودگاه امام خمینی (ره) به زمین نشست (۱۳ تیر ۱۴۰۴) ۲۵ سال حبس در انتظار ارسال کنندگان فیلم و تصویر به شبکه‌های معاند فعالیت فرودگاه‌های کشور به حالت عادی بازگشت (پنجشنبه ۱۲ تیر ۱۴۰۴) تمدید لغو پرواز‌های داخلی و خارجی در شمال، جنوب و غرب کشور تا جمعه (۱۳ تیر ۱۴۰۴) ویدیو | آتش سوزی مهیب ترکیه به اطراف شهر توریستی آنتالیا رسید زمان برگزاری آزمون‌های استخدامی آموزش‌وپرورش و سایر دستگاه‌ها مشخص شد آخرین زمان‌بندی ثبت‌نام دانش‌آموزان و آزمون‌های سمپاد و نمونه اعلام شد ویدئویی از انفجار ۲۵ خردادماه ۱۴۰۴ در اثر موشک اسرائیل به منطقه تجریش تهران پرواز‌های فوق‌العاده «هما» از مشهد به مقاصد بین‌المللی و داخلی درباره حادثه هواپیمای ایرانی که سال ۱۳۶۷ مسافرانش با حمله موشکی آمریکا شهید شدند | کودک‌کشی بر فراز آسمان وزیر آموزش و پرورش: کتاب‌های درسی در حال توزیع است این شکل از ناشتایی، شما را لاغر می‌کند آسیب به ۳۶ مدرسه در جنگ ۱۲روزه توسط رژیم صهیونیستی تأمین‌اجتماعی معوقات فروردین ماه ۱۴۰۴ بازنشستگان را چه زمانی پرداخت می‌کند؟ داروخانه‌ها ملزم به ارائه خدمات حتی در روز‌های تعطیل شدند توصیه‌هایی برای جبران بدخوابی پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی امروز (پنجشنبه، ۱۲ تیر ۱۴۰۴) | تداوم گرما تا یکشنبه هفته آینده رئیس سازمان بهزیستی کشور در مشهد: امسال در استان خراسان رضوی پشت‌نوبتی مستمری‌بگیر نخواهیم داشت «شیر» بهترین جایگزین آب در گرمای تابستان آخرین فرصت ثبت‌نام مسکن فرهنگیان، دوشنبه (۱۶ تیر ۱۴۰۴) است اعلام زمان برگزاری آزمون عملی و تشریحی کارشناسی‌ارشد ناپیوسته سال ۱۴۰۴ اطلاعیه ثبت‌نام مسکن فرهنگیان شاغل و بازنشستگان منتشر شد (۱۲ تیر ۱۴۰۴) دیابت نوع ۵، بیماری تازه‌شناخته‌شده!
سرخط خبرها

آیا خوابیدن کنار موبایل به مغز آسیب می‌رساند؟

  • کد خبر: ۳۲۹۴۲۶
  • ۰۹ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۰۸:۲۸
آیا خوابیدن کنار موبایل به مغز آسیب می‌رساند؟
با گسترش استفاده از گوشی‌های هوشمند، بسیاری از افراد عادت دارند تلفن همراه خود را هنگام خواب در نزدیکی سرشان نگه دارند. این رفتار نگرانی‌هایی درباره تأثیر امواج الکترومغناطیسی گوشی بر سلامت مغز، خواب، و حتی خطر سرطان ایجاد کرده است. اما آیا این نگرانی‌ها پایه علمی دارند؟

به گزارش شهرآرانیوز، گوشی‌های هوشمند از امواج رادیویی (RF) در محدوده فرکانس‌های غیر یون‌ساز برای ارتباط با شبکه‌های مخابراتی استفاده می‌کنند. این امواج، برخلاف اشعه ایکس یا گاما، انرژی کافی برای شکستن DNA و ایجاد آسیب مستقیم به سلول‌ها ندارند. بااین‌حال، قرار گرفتن طولانی‌مدت در معرض این امواج ممکن است اثرات غیرحرارتی مانند تغییرات در فعالیت مغز یا دمای بافت‌ها ایجاد کند.

مطالعات نشان می‌دهد که امواج RF در سطوح پایین (مانند آنچه گوشی‌ها تولید می‌کنند) معمولاً بی‌خطرند، اما اثرات بلندمدت آنها همچنان نیازمند بررسی بیشتر است. این امواج در نزدیکی سر، به‌ویژه هنگام خواب، ممکن است نگرانی‌هایی درباره سلامت مغز و خواب ایجاد کنند.

آیا امواج گوشی خطر سرطان را افزایش می‌دهند؟

یکی از بزرگ‌ترین نگرانی‌ها، ارتباط احتمالی امواج گوشی با سرطان مغز، به‌ویژه تومور‌هایی مانند گلیوما است. سازمان بهداشت جهانی (WHO) در سال ۲۰۱۱ امواج RF را به‌عنوان "احتمالاً سرطان‌زا" (گروه ۲ B) طبقه‌بندی کرد، اما این طبقه‌بندی بر اساس شواهد محدود بود.

مطالعه‌ای در سال ۲۰۲۰ که داده‌های بیش از ۱۰ سال را بررسی کرد، هیچ ارتباط قطعی بین استفاده از گوشی‌های همراه و افزایش خطر سرطان مغز نیافت. بااین‌حال، محققان توصیه می‌کنند که برای اطمینان، قرار گرفتن در معرض امواج به‌ویژه در کودکان، که جمجمه نازک‌تری دارند، محدود شود.

تأثیر امواج گوشی بر خواب

خوابیدن در حالتی که گوشی موبایل کنار سرتان یا کنار تخت‌خواب قرار دارد، ممکن است کیفیت خواب را مختل کند، اما این اثر بیشتر به نور آبی صفحه نمایش و رفتار‌های مرتبط با استفاده از گوشی (مانند چک کردن شبکه‌های اجتماعی) مربوط است تا امواج RF. مطالعات نشان می‌دهد که نور آبی ساطع‌شده از گوشی‌ها، تولید ملاتونین (هورمون تنظیم‌کننده خواب) را سرکوب می‌کند و چرخه خواب را مختل می‌سازد.

علاوه‌ بر این، امواج RF ممکن است فعالیت الکتریکی مغز را به‌صورت جزئی تغییر دهند. در این راستا هم پژوهشی در سال ۲۰۱۷ نشان داد که قرار گرفتن در معرض امواج گوشی قبل از خواب می‌تواند فاز‌های خاصی از خواب (مانند خواب REM) را تحت تأثیر قرار دهد، اما این اثرات در اکثر موارد ناچیزند.

احتیاط، شرط اول

کودکان و نوجوانان به دلیل در حال رشد بودن مغز و سیستم عصبی‌شان ممکن است نسبت به امواج RF حساس‌تر باشند. به گفته مؤسسه ملی سلامت آمریکا (NIH)، جمجمه نازک‌تر کودکان جذب بیشتری از امواج RF را ممکن می‌سازد. زنان باردار نیز باید احتیاط کنند، زیرا برخی مطالعات اولیه اثرات احتمالی امواج بر جنین را مطرح کرده‌اند، اگرچه شواهد قطعی نیستند.

افراد مبتلا به اختلالات خواب یا حساسیت به امواج الکترومغناطیسی (EHS) ممکن است در صورت خوابیدن با گوشی کنار سر، علائم بیشتری مانند سردرد یا بی‌خوابی تجربه کنند، هرچند این حساسیت هنوز به‌طور کامل از نظر علمی تأیید نشده است.

جلوی خطرات احتمالی را بگیرید

برای کاهش نگرانی‌های مرتبط با خوابیدن کنار گوشی، چند راهکار علمی پیشنهاد می‌شود:

فاصله‌گذاری: گوشی را حداقل یک متر از سر دور نگه دارید یا از حالت پرواز استفاده کنید تا امواج RF غیرفعال شوند.
محدود کردن نور آبی: از عینک‌های فیلتر نور آبی (بلو کات) یا تنظیمات شبانه گوشی استفاده شود که نور آبی را به نور زرد (گرم) تبدیل می‌کنند.
زمان‌بندی استفاده: حداقل یک ساعت قبل از خواب از گوشی استفاده نشود تا تولید ملاتونین مختل نشود.
استفاده از هندزفری: برای مکالمات طولانی، از هندزفری یا بلندگوی موبایل استفاده کنید تا گوشی از سر دور بماند.
شواهد علمی کنونی نشان می‌دهند که خوابیدن با گوشی کنار سر به‌احتمال زیاد خطر جدی برای سلامت ایجاد نمی‌کند، اما اثرات بلندمدت امواج RF همچنان در حال بررسی است. نور آبی گوشی‌ها تأثیر بیشتری بر کیفیت خواب دارد تا امواج RF. با احتیاط‌های ساده، مانند دور نگه داشتن گوشی از سر و محدود کردن مدت استفاده از آن قبل از خواب، می‌توان خطرات احتمالی را به حداقل رساند.

منبع: خبرآنلاین

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->