جلسه فوق العاده هیئت دولت تشکیل شد (۲۷ شهریور ۱۴۰۴) سراج: سیاسی کاری شورای حقوق بشر کار اشتباهی است فرصت یک ماهه برای مشمولان نظام وظیفه غیرغایب به دلیل تأخیر در اعلام نتایج کنکور آذری: گروه و جناح های سیاسی به جای تفرقه، همدل و همسو برای خدمت به کشور تلاش کنند سرلشکر موسوی: نیرو‌های مسلح با اقتدار به آمریکا و اسرائیل پاسخ دادند مروری کوتاه بر زندگی حاج علی شمقدری یار دیرین مقام معظم رهبری رئیس دولت موقت سوریه: مذاکرات با اسرائیل احتمالا به‌زودی به نتیجه می‌رسد محسنی ثانی: تنها راه توقف ماشین جنگی صهیونیست‌ها است، اتحاد کشورهای اسلامی است رای گیری پیش‌نویس قطعنامه آتش‌بس در غزه پنجشنبه در شورای امنیت مقام نظامی سابق رژیم صهیونیستی درباره سیاست‌های نتانیاهو هشدار داد نگاهی به برخی اظهارات شتاب زده در توافق قاهره تایید حکم قصاص نفس قاتل پزشک یاسوجی در دیوان عالی کشور (۲۷ شهریور ۱۴۰۴) پزشکیان در دیدار با وزیر انرژی روسیه: مانعی بر سر راه همکاری دو کشور وجود ندارد ژاپن عملیات نظامی رژیم اسرائیل در نوار غزه را محکوم کرد درگیری شدید بین حریدی‌ها و نیروهای امنیتی رژیم صهیونیستی گزارش تکان‌دهنده سازمان ملل از غزه: هزاران فلسطینی در پی دستورات تخلیه اسرائیل در حال فرار هستند دیدار نخست وزیر پاکستان با ولیعهد عربستان درباره جنگ غزه مسمومیت ۱۳۰ نظامی صهیونیست بر اثر غذای گندیده فرافکنی انگلیس درباره «مکانیسم ماشه»: ایران گام‌های ملموس بردارد ایران: آینده افغانستان باید به دست افغان‌ها رقم بخورد قیمت خرید تضمینی گندم نباید کمتر از ۳۰ هزار تومان باشد پاشینیان: روابط ارمنستان با ایران شتاب گرفته است هشدار کویت درباره عواقب تجاوزات اسرائیل اسلامی: ازسرگیری بازرسی‌ها نیازمند اتخاذ «تدابیر ویژه» است واکنش وزارت امور خارجه به اقدام اکوادور علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی اردوغان: اقدامات اسرائیل محکوم به شکست است پیش‌نویس قطعنامه ایران، روسیه و چین درباره ممنوعیت حمله به تاسیسات هسته‌ای
سرخط خبرها

ایران به معاهده «منابع ژنتیک و دانش سنتی» پیوست

  • کد خبر: ۳۳۲۹۷۰
  • ۲۶ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۲۳:۴۹
ایران به معاهده «منابع ژنتیک و دانش سنتی» پیوست
سعید ایروانی، سفیر و نماینده دائم ایران نزد دفتر سازمان ملل متحد در ژنو، روز جمعه معاهده منابع ژنتیک و دانش سنتی مرتبط را به نمایندگی از کشورمان، در محل سازمان جهانی مالکیت معنوی امضا کرد؛ بدین ترتیب، جمهوری اسلامی ایران چهل و دومین کشور امضاکننده این معاهده است.

به گزارش شهرآرانیوز، این معاهده پس از دو دهه مذاکره فشرده، در تاریخ ۴ خرداد ۱۴۰۳ (۲۴ مه ۲۰۲۴) در یک کنفرانس دیپلماتیک در مقر سازمان جهانی مالکیت معنوی در ژنو به تصویب رسید و پس از الحاق یا تصویب آن توسط پانزده دولت، لازم الاجرا خواهد شد. لازم به ذکر است، امین اسناد مرتبط با این معاهده دبیرکل سازمان جهانی مالکیت معنوی است.

جمهوری اسلامی ایران به عنوان یکی از کشور‌های غنی در حوزه منابع ژنتیکی و دانش سنتی مرتبط به آن، همواره از اعضای فعال این مذاکرات بوده و در روند نهایی سازی این معاهده نقش به سزایی ایفا کرده است.

معاهده منابع ژنتیک و دانش سنتی مرتبط، اولین معاهده‌ای است که به ارتباط بین مالکیت معنوی و منابع ژنتیک می‌پردازد. هدف معاهده، ارتقاء کارآمدی، شفافیت و کیفیت ثبت اختراعات در رابطه با منابع ژنتیکی و دانش مرتبط به آن است. این معاهده همچنین تلاش دارد تا با الزام آور نمودن افشای استفاده از منابع ژنتیکی در ثبت اختراعات، از اعطای اشتباه امتیازات ثبت اختراع به اختراعاتی که به واسطه استفاده از منابع ژنتیکی یا دانش سنتی مرتبط به آن، شرایط لازم برای ثبت، از جمله جدید بودن را ندارند، جلوگیری نماید. موارد فوق الذکر، نقطه عطفی در حوزه ثبت اختراعات محسوب می‌شود.

نگرانی نسبت به سوء استفاده از منابع ژنتیکی و دانش سنتی کشور‌های در حال توسعه و جوامع بومی، دلیل اصلی طرح موضوع و آغاز مذاکرات در این حوزه بوده است. این دسته از کشورها، همواره بر موارد مختلفی از سوء استفاده اعم از استفاده بدون مجوز، استفاده بدون رضایت و حتی سرقت منابع ژنتیکی و دانش سنتی و فقدان سازوکار بین المللی پاسخگو نمودن سوء استفاده کنندگان شکایت داشتند. این معاهده پاسخی به نگرانی‌های بلند مدت این دسته از کشور‌ها و جوامع بومی بود.

شایان ذکر است، زیرساخت و مبانی قانونی موضوع تا حدودی در قوانین داخلی کشورمان نیز پیش بینی شده است. ایران در زمره کشور‌هایی قرار دارد که در رابطه با منابع ژنتیکی، مقرره افشا (disclosure requirement) دارد. مطابق با ماده ۱۶ قانون حمایت از مالکیت صنعتی مصوب خرداد ماه ۱۴۰۳، در صورتی که اختراع مربوط به حوزه زیست فناوری و منابع ژنتیک باشد، متقاضی اعم از مالک یا مخترع، مکلف است مبدا جغرافیایی و محل نگهداری و نحوه دسترسی به منابع زیستی را اعلام نماید.

منبع: ایسنا

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
آخرین اخبار پربازدیدها چند رسانه ای عکس
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->