به گزارش شهرآرانیوز؛ آمارهای وزارت بهداشت نشان میدهد حدود ۶۰ درصد از نوزادانی که ۹ ماه بارداری را کامل پشت سر گذاشتهاند و ۸۰ درصد از نوزادان نارس، هالهای از رنگ زرد را روی پوستشان دارند که به آن زردی یا یرقان میگویند. مسئلهای که زمینه نگرانی خیلی از والدین جوان را در همان روزهای ابتدای تولد فرزندشان ایجاد میکند، درحالی که واقعیت آن است که همه بچهها با درصدی از زردی به دنیا میآیند ولی، چون میزان آن در برخی از آنها بسیار کم است، کسی متوجه آن نمیشود.
زردی که از آن صحبت میکنیم در بیشتر وقت ها، موقتی، خوش خیم و بی خطر است و خودبه خود یا با اندکی درمان برطرف میشود. البته مواردی هم پیش میآید که این زردی خطرآفرین شود و نیاز به درمانهای جدی پیدا کند. موضوعی که درنهایت بازهم نیازمند افزایش اطلاعات و آگاهی والدین دراین حوزه است و ما میخواهیم امروز قدری درباره آن باهم حرف بزنیم.
زردی نوزادان مربوط به تجمع رنگدانهای به نام بیلی روبین در خون میشود که صرف نظر از سن در خون همه وجود دارد. معمولا کبد بیلی روبین را از خون جمع و همراه با مدفوع دفع میکند. در دوران بارداری وظیفه این کار با کبد مادر است و، چون پس از تولد زمان میبرد تا کبد نوزاد فعالیت خود را شروع کند، تجمع این رنگدانه در زیر پوست سبب زردی میشود که به آن زردی فیزیولوژیک میگویند.
اوج زردی در نوزادان نارس در ۵ تا ۷ روز نخست پس از تولد است و تا دو ماه ادامه دارد.
زردی از صورت شروع و به سمت گردن و قفسه سینه ادامه پیدا میکند. در موارد شدید به نوک انگشتان پا میرسد و کل بدن نوزاد را زرد میکند.
تغذیه با شیر مادر سبب بروز زردی نمیشود، ولی اگر میزان شیرمادر کم باشد، سرعت و شدت زردی را بیشتر میکند.
تغذیه بیشتر نوزاد >>> دفع بیلی روبین بیشتر >>> زردی کمتر
***
۶ نوزاد
از هر ۱۰نوزاد، ۶ نوزاد گرفتار زردی میشوند.
۱۷ درصد
زردی سبب بستری شدن حدود ۱۷ درصد از نوزادان در ماه اول تولدشان در بیمارستان میشود.
۴۸ تا ۷۲ ساعت
نوزادان با زردی به دنیا نمیآیند، بلکه زردی از ۲ یا ۳ روز پس از تولد شروع میشود و تا دوهفته هم ادامه پیدا میکند.
زردی بیشتر وقتها نگران کننده نیست، ولی اگر سطح بیلی روبین نوزاد خیلی بالا برود، ممکن است به سیستم عصبی آسیب دائمی وارد کند و عوارضی به همراه داشته باشد:
احتمال ابتلا به زردی در این نوزادان بیشتر است:
به جز تکامل نیافتن کبد در بدو تولد برای دفع بیلی روبین علتهای دیگری هم وجود دارد که سبب زردی نوزاد میشود، مانند:
تیم زایمان در زمان تولد، نوزاد را از نظر زردی کنترل میکنند، ولی ۳ تا ۵ روز بعد هم دوباره باید نوزاد بررسی شود، چون در این زمان سطح بیلی روبین در بالاترین میزان خود است.
بهترین روش پیشگیری از زردی نوزاد تغذیه کافی است. نوزادی که با شیرمادر تغذیه میشود باید در چند روز اول زندگی روزی ۸ تا ۱۲ بار شیر بخورد و نوزادی که شیرخشک میخورد درهفته نخست باید هر ۲ تا ۳ ساعت حدود ۳۰ تا ۶۰ میلی لیتر شیرخشک بخورد.
نوزادی که در ۲۴ ساعت اول پس از تولدش زردی داشته باشد، خطرناک است و نیازمند پایش و درمان است.
اگر نوزاد زردی داشته باشد، به ویژه در سفیدی چشم، شکم و دست و پا نیاز به معاینه پزشک است. همچنین اگر این نشانهها را داشته باشد:
نوزاد را باید به اتاقی برد که نورطبیعی کافی داشته یا نور فلورسنت در آنجا زیاد باشد. اگر نوزاد سفید پوست است باید به آرامی انگشت خود را روی پیشانی، بینی یا قفسه سینه اش فشار داد و همان طور که فشار رها میشود، از نظر زرد بودن پوست را بررسی کرد. اگر هم نوزاد دارای پوست تیره است، زردی باید در لثهها یا سفیدی چشمش بررسی شود.
بیشتر وقتها زردی نوزاد به درمان نیاز ندارد، ولی زمانی که به درمان نیاز پیدا میکند، این روشها بهترین گزینه هستند:
ایمنترین و مؤثرترین درمان است. در این روش نوزاد را کامل لخت میکنند و درحالی که چشمانش بسته است، زیر نور مهتابی یا نور آبی میگذارند. نور ماورای بنفش، بیلی روبین را به گونهای تغییر میدهد که نوزاد بتواند با ادرار دفع کند.
پیچیدن نوزاد در پتوی فیبرنوری گزینه دیگری است که میتوان آن را اجاره کرد و نوزاد را درخانه درمان کرد.
اگر نوزاد زردی شدید داشته باشد باید او را در بخش مراقبتهای ویژه کودکان بستری و خون او را تعویض کرد.
یکی از کارهایی که مادران میتوانند برای کمک به برطرف کردن زردی نوزاد انجام دهند، تغذیه زیاد او با شیرخودشان یا شیرخشک است تا دفع مدفوع نوزاد زیاد و بیلی روبین بیشتری هم دفع شود.
از نظر طب سنتی زردی همان صفراست، ازاین رو به مادران باردار توصیه میشود:
نکته: چنانچه زردی نوزاد زیاد باشد، میتوان از حجامت مخصوص زردی نوزادان استفاده کرد که باید زیرنظر پزشک متخصص طب سنتی انجام شود. همچنین خوردن ترنجبین برای این نوزادان نیز توصیه میشود. برای این منظور باید مقدار کمی ترنجبین را در شیرمادر یا آب جوشیده سرد ریخت و به نوزاد داد.
نکته: از آنجایی که مزاج مادر رابطه مستقیمی با مزاج نوزاد دارد و با حجامت مزاج غالب معتدل میشود و مادر از بیماریهای هنگام بارداری مانند قند و فشارخون دوران بارداری درامان میماند، بهتر است مادر پیش از بارداری حجامت عام و حجامت کبد انجام دهد و در دوران بارداری نیز از تدابیر ویژه طب سنتی برای تعدیل مزاج بهرهمند شود.