وجه الضمان حراج شمش یک میلیارد تومان شد پیش‌بینی بورس، فردا (دوشنبه، ۵ خرداد ۱۴۰۴)| پس‌لرزه توقف واگذاری خودروسازان ادامه دارد؟ پیش‌بینی قیمت ارز و دلار، فردا (دوشنبه، ۵ خرداد ۱۴۰۴) پیگیری عادی‌سازی پرونده ایران در FATF در اجلاس اوراسیا قیمت جدید کارخانه‌ای محصولات ایران خودرو اعلام شد+ جدول (۴ خرداد ۱۴۰۴) شورای‌ عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا درباره واگذاری سهام ایران‌خودرو و سایپا اطلاعیه داد علت گران شدن قیمت سیمان چه بود؟ افزایش ۱۵ درصدی مصرف برق در خراسان رضوی در اردیبهشت‌ ۱۴۰۴ نسبت‌به سال گذشته پرداخت وام‌های خرد بدون مراجعه حضوری ۲۰۰ میلیون تومان پاداش برای معرفی استخراج‌کنندگان غیرمجاز رمزارز سقف جدید نگهداری ارز برای اشخاص مشخص شد (۴ خرداد ۱۴۰۴) ثبت سفارش جدید برنج از ۱۰ خرداد آغاز می‌شود خروج سنگین پول حقیقی از بازار سهام | خودرویی‌ها ترمز بورس را کشیدند (۴ خرداد ۱۴۰۴) مبارزه با آفت ملخ در حدود ۴ هزار هکتار از مزارع مشهد انجام شد شرکت‌های خراسانی در بورس؛ از خوش‌بینی تا واقعیت اکتشاف، مهم ترین چالش پیش روی توسعه معادن خراسان رضوی | ثروت خفته خراسان در دل زمین ایران پنجمین قدرت معدنی جهان | کشف ۲درصد گنجینه‌های معدنی ایران طلا و سکه امروز در مشهد چند قیمت خورد؟ (۴ خرداد ۱۴۰۴) قیمت امروز دلار، طلا، سکه و بیت‌کوین (۴ خرداد ۱۴۰۴) | دلار به کمتر از ۸۳ هزار تومان افت کرد مشکل بیمه کامیون‌داران حل خواهد شد | احتمال سه‌نرخی‌شدن سوخت کامیون‌ها جریمۀ روزانه ۱۰۰ هزار تومانی خودروهای بدون معاینه فنی خرید تضمینی گندم در خراسان‌رضوی از ۸.۵ هزار تن عبور کرد (۴ خرداد ۱۴۰۴) صدور کارت سوخت در کمتر از یک هفته | ثبت‌نام اینترنتی جایگزین مراجعه حضوری شد توقف واگذاری سهام ۲ شرکت بزرگ خودروساز ایران‌خودرو و سایپا در بورس (۴ خرداد ۱۴۰۴) چین، دو فروند هواپیمای کارکرده مسافربری را ۴برابر گران‌تر از قیمت واقعی به ایران فروخت جمع‌آوری کارت‌های سوخت از امروز استارت خورد (۴ خرداد ۱۴۰۴) افزایش مصرف آب با گرم‌شدن هوا | در تابستان باید منتظر جیره‌بندی آب در مشهد باشیم؟ طرح هوشمندسازی یارانه آرد و نان چه دستاوردی داشت؟ | گران‌فروشی نان‌های بی‌کیفیت زیر سایه طرح هوشمندسازی یارانه یک ماه گذشته نانوایی‌ها واریز شد | احتمال افزایش قیمت نان در آینده‌ای نزدیک
سرخط خبرها

علت گران شدن قیمت سیمان چه بود؟

  • کد خبر: ۳۳۴۶۳۸
  • ۰۴ خرداد ۱۴۰۴ - ۱۵:۵۳
علت گران شدن قیمت سیمان چه بود؟
قیمت سیمان در بازار داخلی به دلیل کاهش عرضه و افزایش تقاضا در پی قطعی برق و گاز افزایش داشته، در حالی که قیمت فولاد به‌دلیل عدم وجود مازاد تقاضا و کاهش صادرات تحت تأثیر قرار نگرفته است.

به گزارش شهرآرانیوز، در روز‌های اخیر، افزایش قابل توجه قیمت سیمان در بازار داخلی، پرسش‌های فراوانی را به دنبال داشته است، به‌ویژه در مقایسه با فولاد که باوجود شرایط مشابه، روند قیمتی پایدارتری را تجربه کرده است. بررسی‌ها نشان می‌دهد علت این تفاوت را باید در ساختار عرضه و تقاضای هر کدام از این کالا‌های پایه جست‌و‌جو کرد.

مصرف سیمان در کشور به صورت مستمر و پایدار جریان دارد و کمتر تحت تأثیر فصل یا شرایط خاص قرار می‌گیرد. از این رو، هنگامی که به دلیل قطعی برق یا گاز، عرضه سیمان در بورس کالا کاهش پیدا می‌کند، با توجه به تقاضای بالای این محصول، رقابت بین خریداران شدت گرفته و قیمت سیمان به سرعت افزایش می‌یابد. این امر به شرکت‌های سیمانی اجازه می‌دهد حتی در شرایط سخت تولید، سودآوری مناسبی داشته باشند.

روند افزایشی قیمت سیمان در معاملات هفتگی

بررسی روند معاملات هفتگی سیمان تیپ دو، مطابق با نمودار‌های زیر، به‌وضوح نشان می‌دهد که قیمت این محصول طی هفته‌های اخیر روندی صعودی داشته است. میانگین قیمت معامله سیمان به‌صورت پیوسته در حال افزایش بوده و در بیشتر هفته‌ها از قیمت پایه فاصله گرفته است.

این اختلاف میان قیمت پایه و قیمت معامله بیانگر آن است که تقاضا در بازار بالاتر از سطح تعیین‌شده‌ی عرضه بوده و خریداران حاضر شده‌اند سیمان را با قیمت‌هایی بالاتر از نرخ پایه تهیه کنند. به‌ویژه در هفته‌های پایانی، جهش قیمتی قابل توجهی دیده می‌شود که همزمان با افزایش ارزش معاملات است.

این روند نشان‌دهنده آن است که افزایش قیمت سیمان نه‌تنها یک اتفاق موردی یا موقتی نیست، بلکه در قالب یک الگوی پیوسته و قابل ردیابی در بازار شکل گرفته است. چنین روندی معمولاً به دلایلی مانند افزایش تقاضا، کاهش عرضه، یا تغییرات در هزینه‌های تولید و توزیع رخ می‌دهد که باید به‌طور جداگانه بررسی شوند.

علت گران شدن قیمت سیمان چه بود؟

افزایش رقابت در معاملات سیمان؛ نشانه‌ای از رشد تقاضا یا کاهش عرضه

مطابق با نمودار فوق که روند رقابت بر سر خرید سیمان تیپ دو در بورس کالا را نشان می‌دهد، به‌وضوح می‌توان مشاهده کرد که رقابت بین خریداران به‌ویژه در هفته‌های اخیر به‌شدت افزایش یافته است.

شاخص رقابت در این نمودار، بر اساس نسبت اختلاف قیمت معامله‌شده نسبت به قیمت پایه (یا سایر معیار‌های مشابه) محاسبه شده و روند آن در طول زمان ثبت شده است. همان‌طور که مشخص است، در ابتدا سطح رقابت در محدوده‌ای پایدار و نسبتاً پایین قرار داشته، اما از میانه‌ی بازه زمانی به بعد، به‌تدریج و سپس به‌صورت جهشی، رقابت افزایش یافته است.

در هفته‌های پایانی، رقم رقابت به بالای ۸۰ درصد رسیده است؛ به این معنا که خریداران حاضر بوده‌اند سیمان را تا بیش از ۸۰ درصد بالاتر از قیمت پایه خریداری کنند. این سطح از رقابت، یک سیگنال مهم و هشداردهنده برای بازار است و بیانگر یکی از این دو حالت یا ترکیبی از هر دوست:

این نمودار به‌خوبی پشتوانه‌ای تحلیلی برای افزایش قیمت سیمان در بازار مصرفی نیز محسوب می‌شود، چراکه نشان می‌دهد فشار تقاضا در مرحله اولیه عرضه (بورس کالا) شکل گرفته و منجر به بالا رفتن قیمت‌ها در زنجیره توزیع می‌شود.

وضعیت متفاوت فولاد نسبت به سیمان

در مقابل، وضعیت فولاد متفاوت است. با شروع فصل‌های گرم یا سرد، قطعی برق و گاز معمولاً باعث افت تولید فولاد می‌شود، اما کاهش تولید فولاد لزوماً منجر به افزایش قیمت آن نمی‌شود. علت اصلی این موضوع عدم وجود مازاد تقاضا برای فولاد در بازار داخلی است؛ بخشی از تولید فولاد کشور به صادرات اختصاص دارد و کاهش تولید باعث کاهش صادرات می‌شود، اما رقابت داخلی در بورس کالا شکل نمی‌گیرد.

همچنین، کاهش تولید فولاد باعث ایجاد مازاد عرضه در بخش تولید آهن اسفنجی می‌شود که مرحله‌ای قبل از تولید فولاد است. ظرفیت بالای طرح‌های آهن اسفنجی نسبت به نیاز داخلی کشور، سبب شده قطعی برق قیمت این محصول را به نزدیکی قیمت تمام شده برساند که این وضعیت برای تولیدکنندگان آهن اسفنجی نگران‌کننده است.

در ادامه این زنجیره، معادن سنگ‌آهن نیز متاثر می‌شوند؛ با وجود تعداد زیاد طرح‌های تولید آهن اسفنجی، تقاضا برای سنگ‌آهن همواره بالاست و مازاد تقاضا در این بخش مشاهده می‌شود. با توجه به موارد فوق، شرکت‌های تولید فولاد ممکن است با کاهش درآمد و سودآوری رو‌به‌رو شوند، زیرا با وجود کاهش تولید، هزینه‌های ثابت آنها همچنان باقی می‌ماند.

چرا برای کنترل قیمت واردات سیمان صرفه ندارد؟

لازم به ذکر است در پاسخ به این سوال که چرا سیمان از خارج وارد نمی‌شود، باید گفت سیمان محصولی است که به دلیل هزینه‌های بالای حمل و نقل، امکان واردات گسترده و مقرون به صرفه ندارد.

در نهایت، برای سرمایه‌گذاران در صنایع پایه، درک نحوه تأثیر قطعی برق و گاز بر عرضه و واکنش بازار به این تغییرات، می‌تواند به اتخاذ تصمیمات دقیق‌تر برای خرید و نگهداری سهام کمک کند.

منبع: تسنیم

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->