به گزارش شهرآرانیوز؛ «امسال اعتبارات خوبی در حوزه آبخیزداری کشور دریافت شده است که استانها باید سعی کنند آن را به موقع جذب کنند و دیگر بهانه نبود بودجه برای انجام اقدامات پذیرفته نیست.» این چکیده خبری بود که مشاور رئیس سازمان منابعطبیعی و آبخیزداری، روز گذشته در آیین تکریم و معارفه مدیرکل منابع طبیعی خراسان رضوی اعلام کرد.
مشاور رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور با اعلام اینکه پهنه خاکی کشور ۸۳ درصد است، اظهار کرد: با این تعداد کم نیرو به جز با مشارکت مردم نمیتوان کاری انجام داد بنابراین باید از طریق فرهنگسازی، مردم حافظ منابع طبیعی باشند. رضا احمدی افزود: باید در طول برنامه ۲۰ میلیون هکتار آبخیزداری انجام دهیم که سالی چهار میلیون هکتار خواهد بود، اما منابع نداشتیم. حال خوشبختانه این میزان افزایش پیدا کرده و به ۲۷ هزار میلیارد تومان رسیده و امسال برای سازمان منابع طبیعی و استانها سال بسیار خوبی در حوزه اعتبارات آبخیزداری است.
او بیان کرد: بنابراین سازمانها باید تلاش کنند بهموقع منابع را جذب کنند، زیرا دیگر نمیتوانیم بگوییم بودجه نبوده است. در حوزههای دیگر نیز شاهد رشد اعتبارات بودهایم.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان رضوی با اشاره به اینکه وسعت مناطق مستعد آبخیزداری در استان، حدود ۵.۵ میلیون هکتار، یعنی ۷۰ درصد از اراضی ملی است، گفت: وسعت مراتع استان ۶.۶ میلیون هکتار است. درخصوص پوشش گیاهان دارویی نیز وسعت شناساییشده به میزان ۱.۵ میلیون هکتار است.
علی شکاری با بیان اینکه وسعت جنگلهای استان ۷۵۶ هزار هکتار است که ۵۱۴ هزار آن طبیعی و ۲۴۲ هزار آن دستکاشت است، ادامه داد: این امکانات و اعتبارات دولتی، پاسخگوی این میزان وسعت، تعداد زیاد شهرستانها و مشکلات نیست. اگر بخواهیم مدیریت کنیم، منابع طبیعی استان نیازمند حمایت صد درصدی ملی است.
او اظهار کرد: مدیریت چنین عرصهای که اقلیم شکنندهای دارد و تبعاتی که دامنگیر همه مان شده است، بدون مشارکت مردمی امکانپذیر نیست؛ بنابراین نظرم این است که باید بهسمت حکمرانی مردمی و اجتماعی برویم. اکنون کار خوبی را شروع کردهایم که آن هم تشکیل اتاق فکر است تا از حضور افراد از دانشگاههای استان، سازمان مدیریت بحران، مراکز پژوهشی و... استفاده کنیم.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی با اشاره به اینکه امیدواریم این تغییر مدیریت منجر به تغییر در نگرش حوزه منابع طبیعی و آبخیزداری شود، گفت: منابع طبیعی و بهویژه عرصههای جنگلی نقش بنیادی در حوزه اقتصاد و تولید کشاورزی دارند. در واقع نمیتوانیم حوزه منابع طبیعی را از حوزه تولید در بخش کشاورزی جدا کنیم، بنابراین نیازمند نگاه ویژه هستیم. در همین راستا نیازمند اجماع رفتاری و کاری هستیم. حفظ کشاورزی بهشدت به حوزه منابع آب و خاک وابسته است و ادارهکل منابع طبیعی وظیفه حفظ منابع اصلی تولید را دارد.
مجید جعفری با اشاره به اینکه اگر بتوانیم میزان فرسایش خاک را به هر شیوهای کاهش داده و میزان نفوذ آب در سفرههای زیرزمینی را افزایش دهیم، بیان کرد: خروجی انجام این اقدامات افزایش تولید در بخش کشاورزی خواهد بود. اما اکنون میزان آب قابل استحصال در کشاورزی کاهش مییابد.
او با اشاره به اینکه یکی از موضوعاتی که تاکنون در زمینه منابع طبیعی کمتر مورد توجه قرار گرفته، حوزه آبخیزداری و آبخوانداری است، بیان کرد: اکنون با افت شدید منابع آبی در استان روبهرو هستیم؛ زمانی ۷ میلیارد مترمکعب آب برای بخش کشاورزی داشتیم، اما امروز این میزان به ۳.۹ میلیارد مترمکعب رسیده است. جعفری با اشاره به اینکه برای مدیریت فرونشست دشتها، باید روانابها را کنترل کنیم، افزود: درخواستم از مدیر جدید توسعه پژوهشهای کاربردی است.
همچنین در حوزه ترویج و توانمندسازی بهرهبرداران باید جدیت بیشتری به خرج بدهیم. تقاضا میکنم که تدوین برنامهها و اسناد، با تکیه بر تخصص، فناوریهای نوین و مشارکت جمعی باشد. نکته دیگر اینکه تمام ذینفعان را مشارکت دهید و از توان بخش خصوصی و سازمانهای مردمنهاد استفاده کنید. گفتنی است پیش از این محسن فنودی به عنوان مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان رضوی فعالیت میکرد.