روسیه یک منطقه دیگر در «دونتسک» را تصرف کرد بیانیه وزارت امورخارجه ایران درباره وضعیت غزه تاجگردون: عدم هماهنگی سیاست‌های حمایتی سه دهک پایین جامعه را دچار آسیب بیشتری می‌کند فرانسه مدعی شد گزینه‌ای برای اعمال فشار بر صهیونیست‌ها دارد! واکنش به انتشار گزینشی مصاحبه وزیر خارجه با فاکس‌نیوز غریب‌آبادی: صلح با بمب و اجبار به دست نمی‌آید سیدحسن خمینی: هدف جنگ اخیر تجزیه و براندازی ایران بود آملی لاریجانی: نیرو‌های مسلح شکست مفتضحانه‌ای برای رژیم صهیونیستی رقم زدند شیخ نعیم قاسم: جنایات غزه لکه ننگی بر پیشانی تاریخ است آمریکا علیه یمن تحریم‌های جدید اعمال کرد (۳۱ تیر ۱۴۰۴) ترامپ: احتمالاً به چین سفر کنم پزشکیان: برای بهبود وضعیت آب باید تدبیر عاجل کرد عربستان از بیانیه ۲۶ کشور درباره توقف فوری جنگ غزه استقبال کرد (۳۱ تیر ۱۴۰۴) بررسی مسائل زنان قالیباف | ضرورت طراحی مدل‌های جدید بیمه‌ای تصویب قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل در ارتباط با حل و فصل صلح جویانه اختلافات میان کشورها دولت ایران با ملت و دولت بنگلادش ابراز همدردی کرد خبرگزاری فرانسه: خبرنگاران ما در غزه گرسنه هستند درخواست حماس از کشور‌های عربی و اسلامی: با تل آویو قطع ارتباط کنید میدری: از راه حذف یارانه ثروتمندان، درآمد آن میان دهک های پائین جامعه توزیع خواهد شد مذاکره اولیانوف و گروسی با محوریت برنامه هسته ای ایران سفیر آمریکا در ناتو: ایران به میز مذاکره بازگردد! بازتاب مصاحبه عراقچی با فاکس نیوز؛ گفت و گویی غیرمستقیم با ترامپ ترامپ خروج آمریکا از یونسکو را در حمایت از اسرائیل اعلام کرد | یونسکو: آمادگی آن را داشتیم اژه‌ای: دشمن فکر می‌کرد ایران فلج می‌شود رئیس فراکسیون زنان مجلس مشخص شد آزادسازی صدور مجوز شرکت‌های بازاریابی شبکه‌ای
سرخط خبرها

سرنوشت گزارش شورای حکام در گرو نتیجه مذاکرات ایران و آمریکا

  • کد خبر: ۳۳۷۱۴۹
  • ۱۸ خرداد ۱۴۰۴ - ۰۹:۳۵
سرنوشت گزارش شورای حکام در گرو نتیجه مذاکرات ایران و آمریکا
استاد ژئوپلیتیک دانشگاه معتقد است بر اساس گزارشی که برای شورای حکام تهیه شده، ائتلاف و هماهنگی گروسی، آمریکا و اروپا منتظر نتیجه مذاکرات ایران و آمریکاست که اگر به نتیجه رسید این گزارش در شورای حکام بماند، اما اگر مذاکرات به نتیجه نرسید، گزارش به شورای امنیت ارجاع شود.

به گزارش شهرآرانیوز، «عبدالرضا فرجی‌راد» استاد دانشگاه در تحلیل خود از تحولات اخیر در مورد مذاکرات هسته‌ای و گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اظهار داشت: موضع ایران از ابتدا مشخص بوده و تغییری هم نکرده یعنی ایران حدی از غنی‌سازی را می‌خواهد و این موضوع موضع محکم، خط قرمز و غیر قابل تغییر است که چندین بار به آمریکایی‌ها اعلام شده است.

وی تصریح کرد: طرف آمریکایی نیز موضعش تغییر کرده، یعنی در ابتدا نشان داد آمادگی دارد تا حق غنی‌سازی ایران را بپذیرد و زمانی هم که «استیو ویتکاف» مذاکره کننده ارشد امریکا به واشنگتن می‌رفت فشار‌های زیادی از سوی گروه‌های نزدیک به اسرائیل، اعضای تند کنگره و نئوکان‌ها و ... وارد می‌شد که ایران نباید حق غنی‌سازی داشته باشد. به همین دلیل آمریکایی‌ها در اصل دو موضع داشتند؛ نخست آن چیزی بود که از طریق رسانه‌ها اعلام می‌شد و موضع دیگر به صورت نرم‌تر پشت میز مذاکره بود و به‌گونه‌ای صحبت می‌کردند که می‌شود منفذی پیدا کرد برای این‌که ایران و آمریکا به توافق برسند.

این دیپلمات پیشین کشورمان همچنین بیان کرد: اکنون با توجه به آخرین نامه ویتکاف به ایران که از سوی وزیر امور خارجه عمان تحویل داده شد، طرف ایرانی احساس می‌کند که آمریکایی‌ها انعطاف کوچکی نشان می‌دهند، مشکلاتی هم وجود دارد، اما احتمالا پاسخ این نامه آماده باشد و طی یک رفت و برگشت در دور ششم که اواخر هفته و یا اوایل هفته آینده باشد، مورد گفت‌و‌گو قرار گیرد.

هنوز امید وجود دارد که ایران و آمریکا بتوانند مذاکرات را به پیش ببرند

فرجی راد ادامه داد: آمریکایی‌ها یک موضعی گرفتند، از این طرف ایرانی‌ها نیز موضع گرفتند، اما مذاکرات ادامه می‌یابد و امید هنوز وجود دارد که ایران و آمریکا بتوانند مذاکرات را به پیش ببرند ممکن است به صورت توافق موقت، یا کنسرسیوم و یا پلن C باشد.

وی یادآور شد: علاوه بر این اروپایی‌ها نیز فعال شده‌اند و در واقع هم اروپا و هم آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، ایران را تحت فشار قرار داده‌اند؛ لذا به نظر می‌رسد آمریکایی‌ها و اروپایی‌ها هماهنگ باشند، با توجه به گزارشی که «رافائل گروسی» مدیر کل آژانس ارائه کرد درست مخالف آن چیزی بود که او در گذشته اعلام می‌کرد که ایران ۲۷۰ کیلوگرم اورانیوم غنی شده ۶۰ درصد را به ۴۰۸ کیلوگرم رسانده است.

این استاد ژئوپلیتیک دانشگاه افزود: باید منتظر باشیم که این موضوعات در دور ششم مذاکرات مورد گفت‌و‌گو قرار گیرد، امابه این معنی نیست که اگر به توافق نرسند کار تمام است، یعنی اگر پلن B حذف شود، پلن C وجود دارد. البته این اراده از سوی آمریکایی‌ها برای رسیدن به توافق وجود دارد به دلیل شکست‌های داخلی ترامپ و براساس موضوعاتی که اعلام کرده است، از طرف دیگر نیازی هست که ایران برای رفع تحریم‌ها و مشکلات اقتصادی دارد.

فرجی‌راد تصریح کرد: در واقع دو طرف این اراده را دارند که اگر مذاکرات در جایی به بن بست رسید نقطه‌ای پیدا کنند تا ادامه دهند. با توجه به این‌که ترامپ خود مشکلاتی دارد و رقبا و دوستانش در آمریکا با اسرائیل در ارتباط هستند، پوتین را واسطه کرده به همین دلیل باید دید پوتین وقتی به تهران بیاید چه چیز‌هایی برای گفتن دارد، البته اینها مسائل حاشیه‌ای است که در جای خود اهمیت دارد.

اظهارات و مواضع گروسی نشان می‌دهد که کار سیاسی می‌کند

وی با اشاره به گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و با بیان این‌که «اظهارات و مواضع گروسی نشان می‌دهد که کار سیاسی می‌کند»، اظهار داشت: گزارشی هم که برای شورای حکام تهیه شده در نشستی که به زودی برگزار می‌شود مورد تصویب قرار می‌گیرد، اما براساس هماهنگی گروسی، آمریکا و اروپا احتمالا فقط در شورای حکام به تصویب برسد و همان‌طور که در خبر‌ها آمده از جانب مقامات آمریکا گفته شده عجله‌ای نیست که فورا به شورای امنیت ارجاع شود.

این استاد ژئوپلیتیک دانشگاه همچنین گفت: یکی از دلایلش این است که منتظر هستند تا این‌که گفت‌و‌گو‌های ایران و آمریکا به چه نتیجه‌ای می‌رسد. اگر مثبت بود در شورای حکام می‌ماند اگر به شکست انجامید به شورای امنیت ارجاع می‌شود. در واقع بهانه‌ای برای فعال کردن مکانیسم ماشه و ادامه تحریم‌هاست.

فرجی راد در ادامه درخصوص یادداشت توضیحی ایران درباره گزارش جامع و بروز شده آژانس بین‌المللی انرژی اتمی گفت: ایران چند بار به اروپایی‌ها اعلام کره اگر مکانیسم ماشه فعال شود و تحریم‌های ایران ادامه یابد، ایران از NPT خارج می‌شود و همچنین در مورد حملات آمریکا به تاسیسات هسته‌ای نیز همین اتفاق می‌افتد، اما بالاخره ایران یا از ان‌پی‌تی خارج می‌شود یا عضویتش را تعلیق می‌کند، نهایتا ظرف ۲-۳ هفته آینده بهتر مشخص می‌شود.

منبع: ایسنا

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->