به گزارش شهرآرانیوز، با فرارسیدن ایام سوگواری حضرت اباعبداللهالحسین (علیهالسلام) و برپایی مراسمهای مذهبی در مساجد، حسینیهها، تکایا و هیئتهای سراسر کشور، ضرورت رعایت اصول بهداشت فردی و محیطی بیش از پیش نمایان میشود. در همین راستا، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با هدف حفظ و ارتقای سلامت عزاداران حسینی، دستورالعملی جامع در حوزه بهداشت محیط تدوین کرده است، این دستورالعمل ضمن تأکید بر آموزش، نظارت، هماهنگی بینبخشی و استفاده از ظرفیتهای مردمی، چارچوبی دقیق برای حفظ سلامت در فرآیند تهیه و توزیع نذورات، بهداشت اماکن، تهویه، آب، مواد غذایی و مدیریت پسماند در مراسمهای پیشِرو ارائه میدهد. انتظار میرود که دانشگاههای علوم پزشکی کشور، با برنامهریزی منسجم، نسبت به اجرای این دستورالعمل و ارسال گزارش فعالیتها طبق فرمت ابلاغی به مرکز سلامت محیط و کار اقدام کنند.
مهمترین موارد تحت پوشش این برنامه عبارتند از: رعایت بهداشت در پخت و توزیع نذورات، استفاده از مواد غذایی سالم و مجاز، آموزش همیاران سلامت هیئات، کنترل بهداشت فردی و محیطی در موکبها و ایستگاههای صلواتی، نظارت بر بهداشت آب و فاضلاب، و کنترل بهداشتی دستفروشان و اماکن اسکان عزاداران. اجرای دقیق این دستورالعمل، با همکاری نهادهای دولتی و مردمی، نقش مهمی در صیانت از سلامت عزاداران حسینی و پیشگیری از مخاطرات بهداشتی در ایام سوگواری خواهد داشت.
متن کامل دستورالعمل جامع بهداشت محیط در ایام سوگواری محرم و صفر ۱۴۰۴ به شرح زیر است.
با توجه به برگزاری مراسم عزاداری سالار شهیدان در ایام محرم و صفر در جا جای ایران اسلامی عزیز و اهمیت سلامت عزاداران این را میطلبد که مدیریت کنترلی و پیشگیری به ویژه کنترل عوامل محیطی در راستای حفظ و ارتقای سلامت عزاداران با برنامه ریزی منسجم و مدون صورت پذیرد. از طرفی عدم رعایت موازین بهداشتی در توزیع نذورات بصورت پخت غذا درمراسم عزاداری، درمساجد، تکایا و هیئتها و موکبها میتواند احتمال بروز بیماریهای مرتبط با آب و غذا به ویژه بیماریهای عفونی رودهای و همچنین عدم رعایت بهداشت فردی و محیطی میتواند بیماریهای مرتبط با محیط را افزایش دهد؛ لذا موارد ذیل به عنوان سیاستهای برنامه در دستور کار بهداشت محیط کشور در این ایام قرار میگیرد:
سیاستهای برنامه: ۱- هماهنگی و مشارکتهای درون بخشی و بین بخشی ۲- آموزش و اطلاع رسانی ۳- پایش، نظارت و بازرسی بهداشتی ۴- گزارش دهی
هماهنگی و مشارکتهای درون بخشی و برون بخشی: ۱- برگزاری جلسات هماهنگی درون بخشی با معاونتها و واحدهای مرتبط دانشگاهی (معاونت / مدیریت غذا و دارو، اورژانس، آزمایشگاه کنترل مواد غذایی، گروه / مدیریت بیماریهای واگیر، آموزش و ارتقا سلامت و معاونت توسعه و منابع انسانی) به منظور حمایت و پشتیبانی فنی و خدماتی ۲- برگزاری جلسات برون بخشی با دستگاهها و سازمانهای مرتبط: سازمان تبلیغات اسلامی، ادارات کل اوقاف و امور خیریه، دفاتر ائمه جمعه، فرمانداریها، شهرداریها، بخشداریها، فرماندهی نیروی انتظامی، دامپزشکی استان و شهرستانهای تابعه، اتاق اصناف استان و شهرستانها، ادارات کل صنعت، معدن و تجارت و ادارات متناظر شهرستانی، ادارات کل تعزیرات و مراجع قضائی و… به منظور همکاری مسئولین مرتبط ۳- برگزاری جلسات با استاندار و فرمانداران شهرستانهای تابعه به منظور حمایت و جلب مشارکت سازمانهای مرتبط ۴- برگزاری جلسات با هیئتهای امنای تکایا و حسینیهها و تشکلهای مردمی و مذهبی و هیأتها و مسئولین به منظور بازرسی اولیه از محل مورد نظرقبل از ایام و همکاری در ایام عزاداری ۵- برگزاری جلسات هماهنگی تخصصی با کارشناس مسئولان و کارشناسان و بازرسان بهداشت محیط ۶- هماهنگی با سازمانهای ذیربط به منظور توصیه برای به کارگیری افراد دارای کارت بهداشت جهت تهیه و توزیع مواد غذایی و در صورت به کارگیری افراد فاقد کارت بهداشت صلاحیت آنان توسط پزشکان مراکز بهداشت تأیید گردد. ۷- تشکیل جلسه هماهنگی و آموزشی با مدیران و خادمین هیئتها ۸- هماهنگی جهت انتخاب همیاران سلامت هیئتها (حداقل از هر هیئت با اولویت نیروهای داوطلب بسیجی با حداقل مدرک دیپلم و یا دانش آموزان متوسطه و دانشجویان) ۹- هماهنگی جهت آموزش همیاران سلامت هیئتها در راستای مشارکت در نظارت و کنترل رعایت بهداشت فردی و محیطی و آب و مواد غذایی ۱۰- برگزاری جلسات هماهنگی با کمیته پدافند غیر عامل جهت آمادگی برای مقابله با بیوتروریسم و یا استفاده غیر مجاز و مواد زیان بار شیمیایی با مقاصد غیر انسانی آموزش و اطلاع رسانی عمومی: ۱- آموزش و اطلاع رسانی درخصوص رعایت بهداشت فردی و استفاده مناسب از تأسیسات بهداشتی و خدماتی و دفع مناسب پسماند و پساب، رعایت بهداشت آب و مواد غذایی و تهویه مناسب در تکایا و حسینیهها و محلهای برگزاری عزاداری ۲- اطلاع رسانی عمومی از طریق صدا و سیمای استانی ۳- اطلاع رسانی از طریق جراید و روزنامههای استانی و محلی ۴- آموزش کارشناسان بهداشت محیط درگیر در برنامه ۵- آموزش متصدیان و مسئولین خادمین هیئتها و مساجد و حسینیهها ۶- آموزش همیاران سلامت هیئتها
کنترل و بازرسی بهداشتی: ۱- بازرسی بهداشتی از منابع و مخازن تأمین آب ۲- بازرسی بهداشتی از کلیه مراکز و اماکن شهری و روستایی حساس ۳- بازرسی بهداشتی از تآسیسات عمومی از جمله تهویه مکانهای بسته، سرویسهای بهداشتی محلهای برگزاری عزاداری (حسینیهها، امامزادهها و سایراماکن متبرکه، موکبها و هیئتها) ۴- کنترل بازرسی مستمر از شبکههای توزیع آب آشامیدنی ۵- سنجش مستمر عوامل محیطی و موادغذایی با دستگاههای سنجش پرتابل ۶- کنترل و بازرسی و ساماندهی دستفروشان موادغذایی در مبادی ورودی و خروجی شهرها و بین راهی ۷- نظارت بر رعایت دستورالعمل پیوست نذورات و اطعام دهی در مراسم عزاداری محرم و صفر و نصب پلاکاردهای آموزشی و سایر موارد با توجه به توجیه هیأت امنا و متولیان امر و مداحان و اقدام لازم قبل از فرا رسیدن ماه محرم و همچنین در حین ایام سوگواری با توجه به اهمیت حفظ بهداشت محیط در محلهای برگزاری مراسم سوگواری ۸- تعیین تعداد تیمهای عملیاتی و برنامه عملیاتی تیمها ۹- تهیه تجهیزات و تأمین وسایط نقلیه مورد نیاز بازرسی برای کلیه تیمهای عملیاتی ۱۰- بازرسی بهداشتی از موکبها و هیئتها و ایستگاههای صلواتی و محلهای اسکان زائران با اولویت بهداشت فردی و موادغذایی و محلهای اسکان (نظافت، گندزدایی و تهویه) ۱۱- نظارت بر مدیریت پسماند و فاضلاب موکبها و هیئتها و ایستگاههای صلواتی و محلهای اسکان زائرین ۱۲- نظارت بهداشتی مستمر بر پخت و توزیع مناسب غذا و نذورات موکب ها، هیئتها و ایستگاههای صلواتی در این ایام
گزارش دهی: ۱- گزارش دهی مستمر به مسئولین استانی و شهرستانی ۲- گزارش مستمر به مرکز طبق فرمت ابلاغی گزارش در دو نوبت به شرح زیر به مرکز سلامت محیط و کار به صورت مکتوب ارسال گردد: نوبت اول: دهه اول محرم ۶ لغایت ۱۵ تیر، ارسال حداکثر تا پایان وقت اداری ۱۶ تیر نوبت دوم: دهه آخر صفر ۲۲ مرداد لغایت ۲ شهریور، ارسال حداکثر تا پایان وقت اداری ۳ شهریور
منبع: خبرگزاری مهر