بازگشایی سایت‌های تاریخی و تفریحی با هماهنگی شورای تامین استان‌ها رکورد بی‌سابقه در تولد یک گونه در معرض انقراض از کروکودیل‌ها قاتل قاچاقچی معروف مواد مخدر، برادرش بود دستگیری زن سارق در پوشش مسافرکش ! درخواست طلاق از مردی که بچه نمی‌خواهد قاتل ۴ زن به دار مجازات آویخته شد اعترافات تکان‌دهنده متهمان پرونده آدم ربایی و تجاوز موسوم «عقرب‌های هوسران» رشد ۴۰ درصدی سفر با ناوگان عمومی جاده‌ای در خراسان رضوی برگ درختی که از لخته شدن خون پیشگیری می‌کند هشدار نسبت به انجام سلول‌ درمانی و اگزوزوم‌تراپی در مراکز فاقد مجوز شناسایی ۲۵۹ مورد ابتلا به تب دنگی در کشور (۱۸ تیر ۱۴۰۴) برگزاری دومین بازارچه شهاب سنگ در زرند تصویب طرح مدیریت زیست‌ بومی برای ۲ تالاب مهم در بوشهر پذیرش ۶۰۰ دانش‌آموز استعداد درخشان در مشهد | افزایش ۱۰ درصدی ظرفیت مدارس تیزهوشان در خراسان رضوی تأکید وزیر آموزش و پرورش بر ارتقای مهارت دعوت به انجام فریضه نماز به فرهنگیان، دانش‌آموزان و اولیاء مدارک فیزیکی برای دریافت خسارت درمانی بازنشستگان لازم نیست افزایش خطر عفونت‌های چشمی و آسیب به قرنیه در پی مالش چشم‌ها استرس چطور به دندان‌هایتان آسیب می‌زند؟ بحران آب ایران از نگاه هوش مصنوعی | کشاورزی در خطر، شهر‌ها در تنش بهره‌برداری از حدود ۴۷ هزار کلاس درس تا پایان سال ۱۴۰۴ کاهش دید و حساسیت شدید به نور، از علائم شایع آب مروارید است ثبت ۲ خانه تاریخی یزد در فهرست آثار ملی سلامت فرآورده‌های غذایی چگونه کنترل می‌شود؟ امتحانات نهایی در شرایط سالم برگزار شدند | شرکت یک میلیون و ۵۰۰ دانش‌آموز در امتحانات کشوری برخی عوامل داخلی مرتبط با حمله به زندان اوین شناسایی شدند ۴۳۵ نوزاد زیر پوشش خدمات بانک شیر بیمارستان‌ ام‌البنین(س) مشهد قرار گرفتند ثبت جهانی شهر یزد برای حفظ میراث تاریخی لازم است درباره باغ‌بام‌ها و روش‌های ایجاد آن در ساختمان‌ها | آسمان سبز رهاسازی بیش از ۵۰ پرنده شکاری در زیستگاه‌های طبیعی شهرری
سرخط خبرها

درمان سینوزیت با ربات‌های نانویی؛ بی‌نیاز از جراحی

  • کد خبر: ۳۴۳۸۸۱
  • ۱۸ تير ۱۴۰۴ - ۰۹:۳۳
درمان سینوزیت با ربات‌های نانویی؛ بی‌نیاز از جراحی
پژوهشگران با استفاده از ربات‌هایی بسیار کوچک که با نور و مغناطیس هدایت می‌شوند، موفق شده‌اند عفونت‌های مقاوم سینوسی را درمان کنند. این ریزربات‌ها به کمک نور فعال می‌شوند و باکتری‌ها را از بین می‌برند، بدون آنکه نیازی به جراحی باشد. این روش نوآورانه می‌تواند روش درمان بیماری‌های تنفسی مزمن را تغییر دهد.

به گزارش شهرآرانیوز، دانشمندان ستاد ویژه توسعه فناوری نانو باطراحی نسل نوینی از ریزربات‌های نوری و مغناطیسی موفق شدند عفونت‌های مقاوم باکتریایی در عمق سینوس‌ها را بدون نیاز به جراحی درمان کنند. این فناوری نوآورانه که در حیوانات آزمایشگاهی نتیجه‌بخش بوده، می‌تواند شیوه درمان سینوزیت‌های مزمن را متحول کند.

در پژوهشی تازه که در نشریه علمی Science Robotics منتشر شده است، تیمی بین‌المللی از پژوهشگران نوعی میکروربات بسیار کوچک را معرفی کرده‌اند که قادر است با هدایت مغناطیسی و تحریک نوری، به عمق حفره‌های سینوسی نفوذ کند، عفونت‌های پنهان را هدف قرار دهد و بدون آسیب به بافت‌های سالم، باکتری‌ها را نابود کند.

این ریزربات‌ها که ابعادی کوچک‌تر از یک دانه نمک دارند، از ماده‌ای خاص به‌نام اکسید بیسموت دوپ‌شده با اتم‌های منفرد مس ساخته شده‌اند. ساختار نیم‌کروی این ذرات به قطر حدود ۳ میکرومتر، امکان حرکت و نفوذ آنها را در فضا‌های بسیار باریک فراهم می‌سازد. عملکرد درمانی این ریزربات‌ها بر پایه پدیده‌ای به نام «کاتالیز نوری» است که با استفاده از نور مرئی و خواص فوتوترمال، نه تنها غلظت چرک در ناحیه آلوده را کاهش می‌دهد بلکه از درون باکتری‌ها را نابود می‌کند.

سینوزیت مزمن، یکی از شایع‌ترین مشکلات تنفسی در جهان است و طبق آمار، نزدیک به ۸ تا ۱۳ درصد جمعیت جهانی را درگیر کرده است. این بیماری اغلب ناشی از شکل‌گیری ساختار‌هایی به نام «بیوفیلم» توسط باکتری‌هایی مانند Streptococcus pyogenes است؛ ساختار‌هایی لزج و مقاوم که مانع دسترسی آنتی‌بیوتیک‌ها به باکتری‌ها می‌شوند.

تیمی از دانشمندان با استفاده از مدلی تجربی در خرگوش‌ها، توانستند با کمک فیبر نوری و میدان مغناطیسی، دسته‌ای از این ریزربات‌ها را به ناحیه آلوده در سینوس هدایت کنند. در مرحله بعد، این ریزربات‌ها تحت تابش نور مرئی قرار گرفتند که به تولید گرمای موضعی و کاهش ویسکوزیته (غلظت) چرک منجر شد. پس از آن، به‌واسطه حضور ترکیب اکسید بیسموت و مس، مقادیر زیادی از گونه‌های فعال اکسیژن (ROS) تولید شد که قادرند بیوفیلم‌ها را تخریب و باکتری‌ها را نابود کنند.

نکته مهم این است که در این روش، برخلاف جراحی‌های تهاجمی، هیچ‌گونه آسیبی به بافت‌های سالم وارد نمی‌شود و بازیابی بیمار نیز سریع‌تر انجام می‌گیرد. این دستاورد نه‌تنها درمان سینوزیت‌های مزمن را وارد مرحله‌ای جدید می‌کند، بلکه مسیر را برای درمان سایر عفونت‌های پنهان در اندام‌هایی مانند ریه یا دستگاه گوارش هموار می‌سازد.

یکی از پژوهشگران این پروژه گفت: «ما ربات‌هایی طراحی کرده‌ایم که می‌توانند به شکل هدفمند در بدن حرکت کنند و با تحریک نوری، هم مسیر را برای خود باز کنند و هم داروی ضدعفونی‌کننده را دقیقا در محل مناسب آزاد سازند.»

این پژوهش نتیجه همکاری میان دانشمندان حوزه مواد، میکروفناوری، زیست‌پزشکی و مهندسی نور بوده است. ماده اولیه این ریزربات‌ها ترکیبی پیشرفته از عناصر بیسموت و مس است که به شیوه‌ای ویژه ساختار یافته و قابلیت‌هایی مانند حساسیت به نور، خاصیت مغناطیسی، و توان تولید گونه‌های واکنش‌پذیر اکسیژن را دارد. مطالعه یادشده همچنین بیان می‌کند که فرآیند تولید این میکروربات‌ها از نظر هزینه و مقیاس‌پذیری، قابلیت توسعه برای کاربرد‌های کلینیکی را دارد و می‌توان در آینده، نمونه‌های انسانی این فناوری را نیز آزمود.

اگرچه این فناوری هنوز در مرحله پیش‌بالینی قرار دارد، اما موفقیت آن در مدل‌های حیوانی، نویدبخش استفاده از شیوه‌های غیر جراحی برای درمان عفونت‌های پیچیده در بدن انسان است.

منبع: ایرنا

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->