به گزارش شهرآرانیوز، مشهد را میتوان قطب گردشگری سلامت در ایران دانست؛ چه از آن جهت که براساس آمارهای رسمی امروزه ۳۴ بیمارستان فعال در سطح شهر وجود دارد و این تعداد مرکز درمانی، مشهدالرضا (ع) را در رتبه دوم کلانشهرهای ایران از نظر تعداد بیمارستان قرار میدهد و چه حدود ۸۴۰۰ پزشک عمومی، متخصص و فوقتخصص که درکنار ۶۵۰۰ پرستار، مسئولیت خدمترسانی به بیماران را از هر قشر، صنف، قومیت و حتی ملیت برعهده دارند. با این حال، همه چیز هم به اینجا ختم نمیشود و کمبودهای بسیار، گریبان نظام سلامت را در مشهدالرضا (ع) گرفته است. شاید از معضل دارو و بدهکاری بیمهها خبر داشته باشید، شاید درباره چالش مهاجرت کادر درمان شنیده باشید، اما این گزارش به طور خاص، متمرکز بر پیدا و پنهان یک معضل بسیارمهم است؛ چالشی به نام کمبود تختهای بیمارستانی.
براساس استاندارد رسمی سازمان بهداشت جهانی، معقول است که به ازای هر هزار نفر، ۳ تخت بیمارستانی وجود داشته باشد؛ البته میانگین آمار ما در ایران کمتر از این نرخ استاندارد جهانی است و بهطور متوسط، در کشور به ازای هر هزار نفر، دو تخت بیمارستانی وجود دارد. با این حال، بد نیست بدانید مشهدی که آن را نهفقط هموطنان ایرانی بلکه ملتهای همسایه هم بهعنوان یکی از مقاصد پرطرفدار گردشگری سلامت میشناسند، در این شاخص حتی از میانگین کشوری هم فقیرتر است و تقریباً به ازای هر هزار نفر، حدود ۱.۲ تخت بیمارستانی وجود دارد.
محمد دهقانی فیروزآبادی، معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد، در این باره به شهرآرانیوز گفت: درحالحاضر، حدود شش هزار و ۸۰۰ تخت بیمارستانی در مشهد داریم که حدود ۶۰ درصد از آنها در مراکز درمانی دولتی و مابقی در بیمارستانهای خصوصی هستند. در این شرایط، اگرچه این شمار تخت بیمارستانی به ازای ۳.۵ میلیون نفر جمعیت رسمی مردم مشهد میتواند بهطور گولزنندهای معقول و کافی به نظر برسد، اما همه مصیبت ما آنجاست که این شهر براساس میانگین رسمی بسیار بیشتر از ۳.۵ میلیون نفر جمعیت دارد و تشرف روزانه ۲۰۰ هزار زائر و حضور ۱.۵ میلیون اتباع غیرمجاز و حاشیهنشین، آمار سرشماری نفوس و مسکن را به مرجعی غیرقابل استناد و اعتنا در این باره تبدیل میکند.
وی افزود: همه دعوای ما بر سر همین فاکتور شمارش جمعیت است. استاندارد وزارت بهداشت ما را مکلف میکند ۷ هزار تخت بیمارستانی ایجاد کنیم که با دراختیارداشتن شش هزار و ۸۰۰ تخت درحالحاضر، همهچیز ایدهآل به نظر میرسد، اما متأسفانه جمعیت این شهر خیلی بیشتر از این حرفهاست و مطالعات ما ثابت کرده که امروزه حدود ۲۷۰۰ تخت بیمارستانی کمبود داریم. به همین دلیل هم بیمارستانهای دوقلوی ۵۴۰ تختخوابی در حاشیه شهر و شهرک غرب مشهد از اولویت وزارت خارج میشود درحالیکه این ۱۰۸۰ تخت بیمارستانی از نان شب برای مردم این شهر واجبتر است.
حتماً شما هم زیاد به چشمتان خورده است که رسانههای استان با تیترهای درشت از همیاری خیران نیکاندیش در حوزه سلامت و درمان بگویند. اینکه مثلاً یک خیر نیکوکار تلاش کرده تا در یک منطقه محروم، مرکز بهداشت بسازد یا حتی مجموعه چند فقره سرمایهگذاری ختم به ساخت یک بیمارستان کامل شود. با این حال، به همان نسبت که امروزه غیرممکن است اجناس یک سوپرمارکت را در دو روز متوالی به یک قیمت تهیه کنید، هزینه تمامشده ساخت بیمارستان و مراکز درمانی هم روز از پی روز دیگر افزایش پیدا میکند. پیگیری ما از مجمع خیران استان حکایت از آن دارد که ایجاد هر تخت بیمارستانی، امروزه به طور تقریبی بین ۳ تا ۱۳ میلیارد تومان آب میخورد. دلیل این گستردگی بازه قیمت نیز به امکانات بیمارستانی مربوط است و مثلاً اگر منطقه محرومتر باشد، بیمارستان خصوصی باشد یا تخت مثلاً از نوع ICU بوده و به ماشینآلات و تجهیزات تخصصی پزشکی نیاز داشته باشد، هزینه آن نیز طبیعتاً بالاتر میرود.
در جریان پیگیری اطلاعات دقیقتری از این موضوع، با رضا وثوقیمقدم، مدیر امور بیمارستانها و خدمات بالینی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، گفتوگو کردیم.
او تصریح کرد: بالاخره وقتی شهری مثل مشهد بهعنوان قطب گردشگری سلامت در سطح منطقه شناخته میشود، بدیهی است نیازهای آن نیز به همین ترتیب افزایش پیدا کند و توجه بیشتری هم به آن نیاز باشد؛ به طور مثال، همانطورکه مدیران دانشگاه علوم پزشکی مشهد در هر ساعت از شبانهروز خود برای جذب اعتبارات جدید، احداث مراکز درمانی و افزایش ظرفیت تختهای بیمارستانی درحال پیگیری هستند، ما امروزه با معضل دوهزار تخت فرسوده در بیمارستانهای امام رضا (ع)، شریعتی و دکتر شیخ نیز دستبهگریبان هستیم و آنها هم باید بهروزرسانی و نوسازی شوند.
براساس سخنان وثوقیمقدم، یک حسابوکتاب سرانگشتی نشان میدهد که جبران کسری تختهای بیمارستانی در مشهد در کمترین مقدار ممکن به ۸ هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد. حالا این رقم را در شرایطی لحاظ کنید که براساس اعلام رئیس دانشگاه علوم پزشکی مشهد، تکمیل بیمارستان ۵۴۰ تختخوابی پیامبر اعظم (ص) در حاشیه شهر مشهد بهخاطر حدوداً ۲.۵ همت اعتبار بیش از ۹ سال به طول انجامیده و تازهترین وعده از تکمیل آن تا پایان سال ۱۴۰۵ حکایت دارد. در این شرایط، شاید اگر بخواهیم منطقی قضاوت کنیم، به نظر نمیرسد که گره کور تختهای بیمارستانی در مشهدالرضا(ع) پایان خوشی در آینده نزدیک داشته باشد و هنوز تا دستیابی به نقطه ایدهآل، راه طولانی و صبر بسیار نیاز است.