به گزارش شهرآرانیوز، سیدرضا حبیبزاده با بیان اینکه با نزدیک شدن به فصل گرم سال موارد مراجعه به اورژانسها و درمانگاههای سطح شهر در اثر آسیبهای گرمایی و گرمازدگی افزایش پیدا میکند، اظهار کرد: گرمازدگی در واقع قرار گرفتن افراد در هوای گرم و تاثیرات این گرما بر روی سیستم عمومی بدن است که میتواند در طیف وسیعی، از یک گرمازدگی خفیف تا گرمازدگی بسیار شدید که میتواند حتی باعث مرگ افراد شود، گسترده باشد.
حبیبزاده خاطرنشان کرد: نکته بسیار مهم این است که بسیاری از اختلالات مرتبط با گرما و گرمازدگیها با یک آموزش عمومی صحیح و اطلاعرسانی به افراد در خصوص نحوه مواجهه با گرما در فصول گرم سال قابل پیشگیری است.
دمای داخل ماشین در کمتر از ۶ دقیقه میتواند به بالای ۵۴ درجه سانتیگراد برسد.
این متخصص طب اورژانس افزود: نکته مهمی که والدین باید نسبت به آن آگاه باشند، بحث رها کردن فرزندان خردسال و کودکان زیر هشت سال در اتومبیل با درب بسته و شیشههای بالا و بدون کولر است.
وی با بیان اینکه این کار بسیار خطرناکی است که موارد زیادی از آن را در سطح شهر و مراجعات اورژانس بیمارستانها میبینیم، تصریح کرد: دمای فضای داخلی ماشین در روز، بین ساعت ۱۰ تا ۱۴ ظهر، در کمتر از ۶ دقیقه میتواند به بالای ۵۴ درجه سانتیگراد برسد و این واقعا برای کودک آزاردهنده است و حتی میتواند باعث کاهش هوشیاری و تشنج کودک شود.
حبیبزاده تاکید کرد: توصیه میشود تحت هیچ عنوان، حتی برای یک لحظه، کودکان و مخصوصا کودکان نوپا و زیر هشت سال را در داخل اتومبیل با شیشههای بسته در طول روز نگه نداریم.
وی با اشاره اینکه دو طیف سنی کودکان و نوزادان و همچنین افراد مسن، بیشتر در معرض خطر گرمازدگی هستند، گفت: مکانیزمها و سازوکارهای مقابله با گرما در این افراد به خوبی شکل نگرفته و یا در افراد مسن و سالخورده کارایی خودش را از دست داده است و خیلی خوب کار نمیکند.
حبیبزاده همچنین افزود: بیماران خاص یعنی بیمارانی که دچار مشکلات خاص قلبی، ریوی، کلیوی و یا نقص ایمنی هستند بیشتر در معرض خطر هستند؛ همچنین افرادی که داروهای خاص قلبی، عروقی، ادرارآور، اعصاب و روان، الکل و مواد روانگردان و محرک استفاده میکنند بیش از همه در معرض خطر گرمازدگی قرار دارند، چرا که بسیاری از این داروها سازوکارهای بدن در مقابله با گرمازدگی را مختل میکنند، به همین دلیل است که بیماران خاص که بخش زیادی از این داروها را مصرف میکنند بیشتر در معرض خطر گرمازدگی قرار دارند.
وی در ادامه به توضیحاتی در رابطه با فعالیت در گرما پرداخت و در این زمینه گفت: افراد در گروههای خاص کاری و شغلی نیز در معرض گرمازدگی قرار دارند، مانند کشاورزان و کارگران که در فضای باز کار میکنند و یا معدنچیان، سربازان و ورزشکاران، چرا که در معرض تابش مستقیم آفتاب قرار میگیرند.
این متخصص طب اورژانس افزود: زمانی مسئله حاد میشود که فرد به دلیلی نتواند کارش را ختم کند و مجبور به ادامه آن در این شرایط است، مانند ورزشکاری که در دوی ماراتن شرکت میکند و مجبور است که مسابقه را ادامه بدهد، زائر مکه و کعبه است که باید مسیر زیارت را ادامه دهد و نمیتواند آن را متوقف کند و یا کشاورزی و کارگری است که دارد کار میکند و باید آن کار را ادامه بدهد.
حبیبزاده توضیح داد: در چنین شرایطی است که علائم میتوانند پیشرفت کنند و فرد کم کم بیحال شده و چشمانش سیاهی میرود، حتی ممکن است فرد دچار کاهش هوشیاری شده و دمای بدنش تا بالای ۴۰ هم برسد که این خیلی خطرناک است و استروک یا سکته گرمایی نام دارد؛ فرد دچار استروک نیازمند بستری فوری در بیمارستان است.
وی یادآور شد: برای پیشگیری از ابتلا به گرمازدگی و جلوگیری از پشیرفت نشانههای اولیه آن چند راه وجود دارد که اولین آنها، پرهیز از حضور در فضای باز ک محیطهای گرم در ساعاتی است که بیشترین گرما وجود دارد.
این متخصص طب اورژانس با بیان اینکه در این فصل، از ساعات ۱۰ صبح تا دو بعد از ظهر بیشترین اشعه مضر خورشید، یعنی ماورای بنفش وجود دارد، و هوا هم به شدت گرم است، خاطرنشان کرد: اگر خواستیم در این ساعات از خانه خارج شویم، باید در حداقل زمانی ممکن دوباره به خانه یا مکانهای خنک برگردیم و حتما افرادی که در گروههای خطر هستند سعی کنند که از یک وسیله حفاظتی مانند چتر، سایهبان و کلاه استفاده کنند و حتما لباس نخی و مناسب بپوشند و از پوشیدن لباسهای تنگ، چسبان و لباسهایی که از جنس مواد پلاستیکی هستند خودداری کنند، چرا که این لباسها باعث تسریع و تشدید گرمازدگی هستند.
وی تاکید کرد: مصرف مایعات کافی، چه درهنگام خارج شدن از خانه و تا فاصله آن مکان گرم و چه در هنگام فعالیت در محیط گرم بسیار کارآمد است، اما نکته مهمی که در این زمینه وجود دارد این است که اگر میزان تعریق شما خیلی زیاد است، مصرف مایعات خالی مانند آب سرد میتواند شرایط جسمی شما را بدتر نیز کند، چرا که زمانی که شما عرق میکنید املاح و مایعات را از دست میدهید و با نوشیدن آب تنها، املاح جایگزین نمیشوند که این کاهش املاح باعث اسپاسمهای دردناک عضلانی میشود که کرامپ گرمایی یا گرفتگی عضلات ناشی از گرما نام دارد؛ بنابراین توصیه میشود، افرادی که در آن فضای گرم خیلی عرق میکنند، مانند ورزشکاران، حتما از نوشابههای ورزشی که مجموعه آب، املاح و نمکهای لازم را با هم دارند استفاده کنند. در روزهای گرم توصیه میشود که شما یک محلول مانند شربت آبلیمو درست کنید که مجموعهای از املاح را به همراه آب برای بدن تامین کند.
منبع: ایسنا