پیکر مطهر شهید «سید حسن حسینی‌نژاد» در مشهد تشییع می‌شود + جزئیات افزایش تعداد متقاضیان حوزه علمیه خراسان نسبت به سال ۱۴۰۳ کتابخانه مرکزی حرم رضوی، میزبان نشریات با محور «کودک، فلسطین و محرم» رویداد ملی «ایران برنده بازی» با محوریت مقاومت، ۶ میلیون مخاطب را جذب کرد روایت عاشورا بر روی نمادین‌ترین سازه‌های شهری ایران ایوان و مناره عباسی حرم مطهر امام رضا(ع) مرمت شد آغاز فعالیت ۱۱۰ موکب ایرانی و عراقی برای اربعین ۱۴۰۴ درک فلسفه حجاب، مسیر درونی‌سازی این فریضه را هموار می‌کند لبنانی‌های آرمیده در جوار امام رضا (ع) این رستخیز عام که نامش محرم است نگفته حل کرد مشکلم را رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران با خانواده سردار شهید حسین سلامی دیدار کرد نگاهبان مرز‌های مقتدر | درباره شهید سردار مهدی ربانی که در حملات رژیم صهیونیستی به شهادت رسید میهن‌دوستی، دستور امیرالمؤمنین (ع) است چشمه رأفت، پناه آهوان | شیوه برخورد با حیوانات به سبک امام رضا(ع) اجرای طرح جامع آموزش قرآن به کودکان در مساجد شهر مشهد هنرمندان «حوزه هنری سوره» خادم چایخانه حرم امام‌رضا(ع) شدند فعلا کسی کاری نکند! | نگاهی به وضعیت اجرای طرح یکسان‌سازی گلزار شهدا در مشهد دیدار رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران با خانواده «سردار شهید حسین سلامی» سردار غلامحسین غیب‌پرور به شهادت رسید
سرخط خبرها

از خدا مهربانی کردن را یاد بگیریم

  • کد خبر: ۳۴۵۲۶۴
  • ۲۵ تير ۱۴۰۴ - ۰۸:۳۰
از خدا مهربانی کردن را یاد بگیریم
هرکه از رحمت خدا مأیوس شود، این یک انحراف است. حتی آنهایی که گناه کردند، بیایند که آغوش رحمت خدا باز است. این رحمت خدا به ما یاد می‌دهد اگر کسی اشتباهی کرد، بگذریم؛ یعنی رحمت خدا را در رفتارهایمان منعکس کنیم.

باور‌ها و اعتقادات ما را باید در رفتار تماشا کرد. صرف اینکه در ذهن ما اعتقادی هست، کافی نیست؛ باید مردم، دوستان و خانواده، اعتقادات ما را در رفتارمان ببینند. پیامبر اکرم (ص) فرمودند: «تخلقوا بأخلاق‏‌ا...: خود را به اخلاق‌های الهی آراسته کنید». (بحارالانوار، ج ۵۸، ص‌۱۲۹).

یکی از اخلاق‌های خدا مهربانی است. همه کتاب‌های آسمانی با «بسم‌ا... الرحمن‌الرحیم» شروع می‌شود. در دعای جوشن کبیر خداوند را با هزارویک اسم می‌خوانیم، اما از میان همه این هزارویک نام، «رحمان» و «رحیم» را در ابتدای کار‌ها تکرار می‌کنیم. همه سوره‌های قرآن به‌جز سوره توبه با بسم‌ا... الرحمن‌الرحیم شروع می‌شود. 

بیش از صد حدیث درباره فضیلت این آیه داریم. پیغمبر (ص) فرمودند: «همه کارهایتان را، مادی و معنوی، کوچک و بزرگ، با این جمله شروع کنید». شهید مطهری بنا بر معنایی از حدیث امام‌صادق (ع) می‌گوید: رحمان یعنی خداوند همه را دوست دارد و رحیم یعنی برای همیشه با مؤمنان مهربان است؛ این رحمانیت خداست که همه را دوست دارد. 

مسلمان و غیرمسلمان، کافر و مؤمن، بندگان او هستند؛ به همین دلیل برای همه آنها پیامبر و کتاب فرستاد. آیه ۴۹ سوره حجر بسیار امیدبخش است، وقتی خداوند به پیامبر (ص) می‌فرماید: «اعلام کن، به بندگانم خبر بده «نَبِّئْ عِبادِی أَنِّی‏ أَنَا الْغَفُورُ الرَّحِیمُ» همه باید بدانند خدای ما، خدایی مهربان است» (حجر/۴۹) و می‌فرماید: از رحمت خدا مأیوس نشوید: «لا تَقْنَطُوا مِنْ‏ رَحْمَه ا...» (زمر/۵۳). 

هرکه از رحمت خدا مأیوس شود، این یک انحراف است. حتی آنهایی که گناه کردند، بیایند که آغوش رحمت خدا باز است. این رحمت خدا به ما یاد می‌دهد اگر کسی اشتباهی کرد، بگذریم؛ یعنی رحمت خدا را در رفتارهایمان منعکس کنیم. خداوند بندگانش را دوست دارد، ما هم باید مهربانی او با بندگان را در رفتار خود انعکاس دهیم و این خُلق الهی را در خود ایجاد کنیم. خدا در قرآن می‌فرماید: «إِلَّا مَنْ رَحِمَ رَبُّکَ وَ لِذلِکَ‏ خَلَقَهُمْ» (هود/۱۱۹) 

یعنی خلقت را براساس رحمت قرار دادم. خداوند همان‌طور که برای ما تکالیفی تعیین کرده، برای خودش هم تکلیف تعیین کرده است. یکی از تکالیف این است که: «کَتَبَ‏ عَلى‏ نَفْسِهِ‏ الرَّحْمَه»: برای خودش لازم کرده است به بندگانش مهر بورزد. (انعام/۱۲) یا هدایت بندگان را بر خودش واجب کرده است. «إِنَ‏ عَلَیْنا لَلْهُدى: هدایت بندگان بر ما لازم است». (لیل/۱۲).

رزق بندگانش را بر خود واجب کرده است. حالا که خدای ما مسلمان‌ها چنین خدایی است، خودمان هم باهم مهربان باشیم. یک نمازگزار در شبانه‌روز هفتادبار کلمه رحمت خداوند را بر زبان جاری می‌کند. باید مهربانی، بخشندگی، رأفت و رحمت، را از این حافظه در رفتار بیاوریم، بچه‌ها به والدینشان مهربانی کنند. خداوند به پیامبر اسلام (ص) می‌فرماید: «وَ قُلْ‏ رَبِ‏ ارْحَمْهُما کَما رَبَّیانِی صَغِیراً: خدایا! پدر و مادرم را رحمت کن! به آنها توجه کن؛ همان‌گونه که پدر و مادر در کودکی به من رحمت آوردند و محبت کردند». (اسراء/۲۴)

خوب است مهربانی را از خانه شروع کنیم؛ به‌ویژه همسران با یکدیگر. قرآن در سوره روم می‌فرماید: از آیات و نشانه‌های خدا این است که از جنس شما برای شما همسری آفرید تا در کنار او آرامش پیدا کنید: «وَ جَعَلَ بَیْنَکُمْ‏ مَوَدَّه وَ رَحْمَه» (روم/۲۱).

یک هنرمندی لازم است تا این هدیه خدا را تا آخر عمر حفظ کنند. هدیه خدا به عروس و داماد، محبت و رحمت است؛ باید تلاش کنیم تا حفظ شود. حدیث می‌گوید: زن و شوهر وقتی نگاه عاشقانه به هم می‌کنند، خدا نگاه رحمت به هردوی آنها می‌اندازد. بین مهربانی ما با هم و رحمت خدا به ما، پیوند خورده است.

زن و شوهر وقتی نگاه بارحمت به هم می‌کنند، خدا به هردوی آنها رحمت خود را جاری می‌کند، اما اگر نگاه قهرآمیز باشد، نگاه تحقیرآمیز باشد، نگاه تمسخرآمیز باشد، خدا رومی‌گرداند و رحمتش را قطع می‌کند. رهنمود‌های پیامبر و امامان این را می‌فرماید. فرمود: به خلق خدا مهر بِورز تا مشمول رحمت خدا قرار بگیری. 

باید از روان‌شناسان، کارشناسان علوم تربیت، علما و عرفا، راهش را پیدا و این هدیه باارزش خدا را حفظ کنیم. همین که نفس‌های ما به‌هم خورد، جزئی از عبادت است. اینها مظاهر رحمت خداست. وقتی ما به هم مهربانی می‌کنیم، طرف مقابل می‌گوید: دین به او می‌گوید مهربانی کن. این جلوه‌ای از رحمت خداست.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->