شناسایی ۲۰ هزار کودک بازمانده از تحصیل در خراسان رضوی| ساماندهی سالمندان متکدی در دستورکار قرارگاه اجتماعی مشهد رضایت مندی زائران و مجاوران بارگاه منور رضوی از خدمات نوروزی شهرداری مشهد حسامی: حل مسائل اساسی شهری باید ازجمله اهداف زیست‌بوم نوآوری باشد مدیریت شهری مشهد از برنامه‌های خلاقانه و نوآورانه حمایت می‌کند اعزام کاروان ۳۰۰ نفره راهیان نور شهرداری مشهد به مناطق عملیاتی غرب کشور نگرانی از حمله ملخ‌ها به روستا‌های مشهد، بی‌اساس است | اعلام آخرین وضعیت از مناطق درگیر رونمایی از مدل بهینه زیست‌بوم نوآوری مدیریت شهری مشهد + فیلم طراحی و اجرای مدرن‌ترین زمین بازی کودکان در مشهد | تلفیق بازی، یادگیری و خلاقیت راه‌اندازی زیپ لاین، کابل گلایدر، دوچرخه کابلی و پل ماجراجویی در چهار بوستان بزرگ مشهد قصه ناتمام دیوارهای شهرک شهید بهشتی مشهد | ماجرای دیواری که مسیر اصلی خیابان را مسدود کرده است شهردار مشهد مقدس: اگر روش‌های نوین به کمک مدیریت شهری نیاید، امکان اداره شهر را نخواهیم داشت ویدئو | آغاز مسافرگیری فاز اول خط ۳ متروی مشهد از ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۴ رئیس شورای عالی استان‌ها: دو فوریت طرح اصلاح جزء (۳) بند (ب) ماده (۱۰۶) قانون برنامه پنج‌ساله هفتم، برای برقراری فوق‌العاده خاص کارکنان و کارگران شهرداری‌ها تصویب شد شورای اسلامی شهر مشهد تصویب کرد: نام‌گذاری ۴ سالن ورزشی به نام شهدا | نوسازی ناوگان ون فرسوده و واگذاری ۱۳۰ دستگاه ون «وانا» + فیلم سرویس‌دهی رایگان خط دو متروی مشهد در سالروز شهادت امام‌جعفرصادق(ع) (۴ اردیبهشت ۱۴۰۴) کیفیت هوای کلانشهر مشهد، در مرز آلودگی (۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) نوآوری، ضرورت و فرصت پیش‌روی مدیریت شهر نایب‌رئیس شورای اسلامی شهر مشهد: در دوره ششم، باید گره‌های چندده‌ساله شهر مشهد باز شود ساختمان ستاد و فرماندهی آتش‌نشانی مشهد در آستانه بهره‌برداری حاشیه هایی از ترافیک پل شهید عباسپور مشهد تمرکز بر حداکثر بهره‌وری منابع آبی موجود برای فضای سبز مشهد در سال ۱۴۰۴
سرخط خبرها

۲۳۵ سال با سناباد

  • کد خبر: ۳۴۵۸۷
  • ۲۶ تير ۱۳۹۹ - ۱۱:۱۳
۲۳۵ سال با سناباد
سالروز درگذشت شاه‌اسماعیل اول صفوی، بهانه‌ای شد تا در سطر‌های پیش‌رو به اوضاع مشهد در این عصر بپردازیم.
هما سعادتمند /شهرآرانیوز - مشهد در هر دوره و عصر، تاریخی شنیدنی دارد. این شهر در دوران حکومت دو قرن‌ونیمی صفویان، محل تاخت‌وتاز اقوام بیگانه بوده است، از همین‌رو شرح ویرانی‌هایش بسیار است، اما دستش از دامان آبادانی هم کوتاه نبوده است، زیرا درکنار همه این نابسامانی‌های سیاسی، رسمی شدن مذهب تشیع در ایران، اقدامی بوده است که مسیر آباد شدن و مرکزیت یافتن مشهد به‌عنوان شهری مذهبی را هموار می‌کند. درواقع مشهد با روی کار آمدن صفویان است که به مشهد‌الرضا (ع) تبدیل و نقطه پرگارِ دایره اهل دل می‌شود. سالروز درگذشت شاه‌اسماعیل اول صفوی، بهانه‌ای شد تا در سطر‌های پیش‌رو به اوضاع مشهد در این عصر بپردازیم.


صفویان و رونق اقتصادی مشهد
«مسیو فریزر» اسکاتلندی در سفرنامه‌اش به این نکته اشاره می‌کند که: «تا ابتدای سلطنت صفویه، مرقد مطهر حضرت رضا (ع) زیارتگاه بزرگی نشده بود، اما بعد از آن ازآنجاکه سلاطین این حکومت به مذهب خود بسیار متعصب بوده و در اعتلای شعائر مذهبی خود کمال سعی را می‌نموده‌اند، بار‌ها به مشهد آمده، کمر به همت و آبادی این شهر می‌بندند، از این‌رو عمارت‌های اینجا رو به فزونی نهاده، اهالی از اطراف به مشهد نقل مکان کرده، در اینجا سکنا می‌گزینند.» در این دوره علاوه‌بر آبادانی تدریجی شهر، راه‌های تجاری هم گسترش پیدا می‌کنند تا در ادامه مشهد سوای اینکه شهری مذهبی است، به یکی از شاه‌راه‌های اقتصادی ایران هم تبدیل شود، آن‌چنان که بنا بر نوشته سیاحان خارجی، بازار‌های مشهد به آیینه جهان‌نمای زنده‌ای از ملل مختلف شرق تبدیل می‌شود. «تامسون» در این باره می‌نویسد: «در مواقع صلح در مشهد همه‌روزه کاروان‌هایی از بخارا و بلخ و بدخشان و قندهار و هند وارد می‌شوند و بیش از ۹۰کاروانسرا در مشهد وجود دارد و بازار‌های آن بسیار غنی و دلباز هستند.» براساس این اسناد، پشم، قماش رنگارنگ و پوست و گوشت دامی از مهم‌ترین محصولات خراسان در این دوره بوده‌اند که جنبه صادراتی هم داشته اند.

همچنین شاید برایتان جالب باشد که بدانید فیروزه خراسان و معادن آن در عصر صفویان، کشف می‌شود و به بهره‌برداری می‌رسد. بیشتر سیاحان این دوره، فیروزه مشهد را نامدارترین تولیدات معدنی خراسان می‌دانند.
 
«تاورنیه» استخراج این سنگ قیمتی را در چهارمنزلی مشهد از کوهی به نام فیروزکوه می‌نویسد.


صفویان و عمران و آبادی شهر
علاوه‌بر رونق اقتصادی، صفویان در مشهد دست به اقدامات عمرانی می‌زنند که زندگی در مشهد را به زندگی در شهری پیشرفته در آن روزگار بدل می‌کند. نخستین اقدام صفویان در این دوره، ساختن برج‌وبارو گرداگرد شهر است.
 
ازآنجاکه مشهدِ این روزگار مدام هدف تاخت‌وتاز ازبک‌ها و دیگر اقوام همسایه قرار می‌گرفته، سلاطین صفوی برای افزایش امنیت دفاعی شهر، بارویی مستحکم برای آن می‌سازند که بقایای آن تا زمان معاصر پابرجا بود. این بارو همچنین سبب شد گسترش کالبدی شهر مشهد، محدود شود و شکلی مانا به خود بگیرد. پیدایش محلات بزرگ، دروازه‌ها و احداث خیابان در دل مشهد، از دیگر اقداماتی است که در این دوره به سرانجام می‌رسد.

البته با گسترش شهر و افزایش جمعیت و آمدوشد کاروان‌های تجاری و رونق سفر‌های زیارتی، مشهد به‌مرور در این دوران با مشکل کمبود آب روبه‌رو می‌شود، اما سلاطین صفوی اجازه نمی‌دهند این موضوع آبادانی مشهد را تهدید کند. شاه‌عباس صفوی برای رفع این مشکل تصمیم می‌گیرد آب چشمه گل‌اسب را که پیش‌تر به اهتمام امیرعلی‌شیر نوایی به مشهد منتقل شده بود، با احداث گذرگاهی عریض در دل شهر مشهد به جریان اندازد که بعد‌ها به نهر بالاخیابان معروف شد.

او همچنین سال‌ها بعد، پس از سرکوبی ازبک‌ها به خراسان می‌آید و وقتی می‌بیند این قوم همه طلا‌ها و وسایل باارزش حرم مطهر رضوی را غارت کرده‌اند، تصمیم می‌گیرد چندی در شهر بماند و تعمیر و مرمت ابنیه آستان قدس رضوی را به سرانجام برساند. او زمستان سال ۹۷۳ شمسی پس از نصب دو در مرصع به جواهرات، در حرم، به اصفهان بازمی‌گردد.
 
از دیگر اقدامات شاه‌عباس صفوی در این دوره، بازگرداندن قطعه الماس باارزشی است که پیش‌تر عبدالمومن‌خان ازبک از حرم مطهر رضوی ربوده بود. طبق مکتوبات تاریخی، در سال ۹۸۰ شمسی یار محمدمیرزا که از شاهزادگان ازبک بود، در اصفهان به خدمت شاه‌عباس می‌رسد و الماس گران‌بهایی را به او پیشکش می‌کند. همان هنگام معلوم می‌شود که این الماس از نذور سرکار فیض‌آثار بوده که در هجوم عبدالمومن‌خان ازبک به دست آن‌ها افتاده است. شاه‌عباس صفوی الماس را برداشته، پس از فتوای علمای دین، آن را می‌فروشد و از پول آن چند قطعه ملک مرغوب می‌خرد و آن‌ها را وقف روضه منوره رضوی می‌کند.
 
او همچنین به تعمیرات اساسی در حرم مطهر دست می‌زند و صحن را توسعه می‌دهد. بنای مدارس دینی در اطراف حرم، طلاکاری گنبد مطهر، مرمت مزار خواجه‌ربیع و تعمیر عمارت قدمگاه نیشابور، از دیگر کار‌های شاهان صفوی برای توسعه و آبادانی مشهد است.

منبع: کتاب مشهد از نگاه سیاحان، انتشارات آستان قدس رضوی، تاریخ مشهد از احمد ماهوان، نگاهی به جغرافیای تاریخی شهر مشهد، تالیف سیدمهدی سیدی‌فرخد
گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->