هیئت «بنت‌الشهید سیده رقیه‌(س)»؛ از بصیرت‌افزایی سیاسی تا دستگیری از محرومان آیا انتظار منجی، ریشه در دین دارد یا در سرشت بشر است؟ موکب‌های اربعین از چه زمانی در ایران و عراق فعال می‌شوند؟ مراسم چهلمین روز شهادت سپهبد باقری برگزار شد راز‌های ناگفته از حضرت شهربانو، مادر امام سجاد (ع) تاریخچه‌ای از ایوان جنوبی صحن آزادی حرم امام رضا (ع) | حکایت خوش‌طعم «ایوان آشپزخانه» روایتی از شهید خسرو حسنی، جانشین اطلاعات نیروی هوافضای سپاه | سردار پیدا و پنهان آینده از آن مستضعفان است اعمال و آداب توصیه شده برای ماه صفر | ماهی که همچنان عزادار است شهادت سردار نارنجی از فرماندهان لشکر عملیاتی ۳ حمزه (ع) ارومیه مراسم گرامیداشت اربعین شهدای اقتدار نیروی هوا فضای سپاه برگزار شد منطقه آزاد زیارت در دستورکار ویژه کارگروه ملی امام رضا(ع) وصیت نامه شهید حاجی زاده منتشر شد + متن کامل و عکس ۳۰ بقعه متبرکه خراسان رضوی میزبان زائران دهه پایانی صفر پویش «آهوانه»؛ پیام دوستی از حرم تا حرم با دستان دختران مشهدی پاسخ آیت‌الله سبحانی به شبهه‌ای درباره وجود نام پیامبر در تورات و انجیل آخرین آمار ثبت‌نام در سامانه سماح (یکم مرداد ۱۴۰۴) مدارک مفقودی زائران اربعین چگونه پیدا می‌شود؟ رونمایی از طرح جدید دیوارنگاره میدان انقلاب تهران وقتی آیین، هویت می‌شود | «محفل محترم» از کارکرد اجتماعی عزاداری در یزد می‌گوید
سرخط خبرها

راز‌های ناگفته از حضرت شهربانو، مادر امام سجاد (ع)

  • کد خبر: ۳۴۷۲۷۱
  • ۰۲ مرداد ۱۴۰۴ - ۱۸:۳۴
راز‌های ناگفته از حضرت شهربانو، مادر امام سجاد (ع)
کارشناس تاریخ اسلام می‌گوید: امام علی (ع)، شهربانو و سایر زنانی را که خلیفه سوم برای کنیزی به حراج می‌گذاشت، آزاد کرده و آنها را در انتخاب همسر مخیر کرد. شهربانو به انتخاب خود، امام حسین (ع) را برای همسری برگزید و این موضوع از لحاظ تاریخی مستند است.

به گزارش شهرآرانیوز، حجت‌الاسلام رضا محمدی، کارشناس تاریخ اسلام، در گفت‌و‌گو با خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، به پرسش‌هایی درباره هویت مادر امام سجاد (ع) و چالش‌های تاریخی پیرامون شخصیت ایشان پاسخ داد.

او با اشاره به منابع معتبر تاریخی و حدیثی، به بررسی جزئیات این موضوع پرداخت و در پاسخ به این پرسش که «آیا مادر امام سجاد (ع)، شهربانو، دختر یزدگرد ساسانی بود؟» ضمن رد قاطع این ادعا گفت: بر اساس منابع معتبر همچون کافی و الارشاد، احتمال اینکه مادر امام سجاد (ع) از شاهزادگان ایرانی باشد، بسیار زیاد است، اما اینکه ایشان دختر یزدگرد سوم بوده باشد، پذیرفتنی نیست.

محمدی تصریح کرد: شهربانو از خانواده‌های شاهزادگان ایرانی بوده و در زمان خلافت خلیفه سوم به ایران آورده شد و سپس از عراق به حجاز منتقل شده بود.

او همچنین تأکید کرد: این انتقال و ازدواج در دوران خلیفه سوم صورت گرفته است، نه پیش از آن. همچنین امام علی (ع) در آن زمان با تأکید بر این نکته که «سیره پیامبر (ص) این نبوده که آزادگان را به کنیزی و بردگی بگیرد» شهربانو و سایر زنانی را که خلیفه سوم به اسارت گرفته و برای برده‌داری و کنیزی به حراج می‌گذاشت، آزاد کرده و آنها را در انتخاب همسر مخیر کرد. آن زمان بود که شهربانو به انتخاب خود، امام حسین (ع) را برای همسری برگزید و این موضوع از لحاظ تاریخی تا حد قابل قبولی مستند شده است.

کارشناس تاریخ اسلام، در پاسخ به این پرسش که «آیا منابع معتبر تاریخی و علمی این ازدواج را تأیید می‌کنند؟» به تأیید یا رد دیدگاه برخی بزرگان اشاره کرد و گفت: علامه دهخدا، شهید مطهری، استاد جعفر شهیدی و دیگر صاحب‌نظران در این زمینه به دلایلی این ازدواج را رد کرده‌اند. اما در مقابل، منابعی مانند کافی و الارشاد، گرچه به شکل مستقیم نام شهربانو را به عنوان مادر امام سجاد (ع) ذکر نکرده‌اند، اما نشان می‌دهند که مادر آن حضرت از خانواده‌ای شریف و شناخته شده از ایران بوده است.

محمدی این نکته را یادآور شد که روایت‌های ضعیف و غیر معتبری هم وجود دارد که مادر امام سجاد (ع) را غیرایرانی معرفی می‌کنند، اما این روایت‌ها به لحاظ سندشناسی و اعتبار نقض شده‌اند.

کارشناس تاریخ اسلام، درباره سن شهربانو هنگام ازدواج و زمان ازدواج ایشان توضیح داد: اطلاعات دقیق درباره سن شهربانو هنگام ازدواج در منابع به شکل قطعی ذکر نشده، اما نکته مهم این است که ازدواج پس از فوت یزدگرد سوم صورت گرفته و ازدواج قبل از مرگ او نبوده است.

او ادامه داد: همچنین خواهر یا یکی از بستگان شهربانو نیز به عنوان همسر محمد بن ابی‌بکر شناخته شده که این موضوع تا حدی صحت تاریخی دارد.

مهمی درباره سرنوشت شهربانو پس از واقعه کربلا توضیح داد: آن بانوی مکرم پس از تولد امام سجاد (ع) از دنیا رفت و احتمالاً در قبرستان بقیع مدینه دفن شده است، لذا هیچ نقشی در حادثه کربلا نداشته است. درواقع امام سجاد (ع) در دامن دایه‌ای بزرگ شده و مادرش هنگام تولد ایشان از دنیا رفته بود. بنابراین، شهربانو هیچ نقشی در وقایع پس از کربلا نداشته و هیچ روایت معتبر تاریخی مبنی بر حضور او در آن واقعه وجود ندارد.

محمدی در پاسخ به پرسشی درباره مزار شهربانو که در نزدیکی شهر ری شناخته شده، اظهار داشت: این آرامگاه به زنی با شخصیت و جایگاه ویژه نسبت داده می‌شود، اما هیچ ارتباط تاریخی و واقعی با مادر امام سجاد (ع) یا همسر امام حسین (ع) ندارد.

او خاطرنشان کرد: افسانه‌ها و روایت‌های شفاهی درباره این مزار، از نظر تاریخی و علمی قابل اعتنا نیستند و نباید آنها را به عنوان مستندات پذیرفت.

محمدی در ادامه، به پرسشی درباره مدت زمان طولانی اندوه و گریه امام سجاد (ع) پس از حادثه کربلا پاسخ داد و گفت: باید میان وجود ناسوتی و ملکوتی امام تفاوت قائل شد. وجود ملکوتی امام سجاد (ع) همراه و در آرامش با پدر و عموی شهید خود است، اما وجود ناسوتی – یعنی بعد انسانی و مادی ایشان – تجربه غم و اندوه را داشته است.

او خاطرنشان کرد: امام سجاد (ع) که شاهد عذاب‌ها و شهادت‌های تلخ بودند، از جنبه انسانی طبیعی است که با عواطف و احساسات عمیق خود گریه کرده و اندوهگین باشند.

محقق اسلامی خاطرنشان کرد: این گریه‌ها و عزاداری‌ها صرفاً بیان احساسات نیست، بلکه هدف اصلی حفظ یاد و دستاورد‌های کربلا و انتقال پیام آن به نسل‌های آینده بوده است. به بیان دیگر، امام سجاد (ع) با وجود اندوه عمیق انسانی، در مسیر حفظ و انتقال پیام کربلا تلاش کردند و عزاداری‌های ایشان جنبه‌ای فراتر از ابراز احساسات صرف داشته است.

منبع: تسنیم

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->