افزایش ۱۵ درصدی شیر‌های اهدایی در بانک شیر مشهد چگونه به پوکی استخوان مبتلا نشویم؟ آیا دارو‌های گیاهی می‌توانند عوارض داشته باشند؟ خطر پنهان نوشابه‌های رژیمی برای سلامتی پیش‌بینی هواشناسی امروز (۱۴ مرداد ۱۴۰۴) | تداوم گرمای شدید در کشور؛ اهواز در آستانه ۵۰ درجه پیشرفت ۷۰ درصدی ایرلاین‌ها در بهبود وعده‌های غذایی راز سلامت روان پس‌انداز منظم و پرداخت بدهی است اعترافات تکان‌دهنده جنایتکاری که از قتل عمد ۳ نفر در مشهد پشیمان نبود! کشف مواد مخدر روان‌گردان در کله‌‌پاچه! اعترافات هولناک قاتل: دوست دوران کودکی‌ام را در دفاع از خودم کشتم فرود اضطراری هواپیمای اسپانیایی پس از برخورد با پرنده مرگ مشکوک دانشجوی ایرانی در آلمان مرگ مغزی دختر ۱۰ ساله بخاطر سرماخوردگی آیا کاهش سن دبستان به ۵ سال کار درستی است؟ توضیحات اورژانس درباره خبر فوت راننده تاکسی اینترنتی بر اثر گرمازدگی دیوان عدالت اداری هیچ‌گونه تصمیمی درباره مصوبه خودرویی دولت اتخاذ نکرده است آیا کرمان روز چهارشنبه (۱۵ مرداد ۱۴۰۴) تعطیل است؟ آیا مواد غذایی نفاخ در دوران شیردهی باید حذف شود؟ ۷ کشته و مصدوم در پی تصادف جاده‌ای در تایباد خراسان رضوی (۱۳ مرداد ۱۴۰۴) ساعت کاری ادارات در سیستان و بلوچستان در روز سه شنبه (۱۴ مرداد ۱۴۰۴) تغییر کرد صالحی: آینده کشور به زیست‌بوم نوآوری گره خورده است | در کنار استارت‌آپ‌ها ایستاده‌ایم آیا چهارشنبه ۱۵ مرداد ماه ادارات قم تعطیل است؟ آیا چهارشنبه ۱۵ مرداد ماه ادارات سمنان تعطیل است؟ آتش سوزی ۱۵۰ هکتار از مراتع طرقبه شاندیز در خراسان رضوی در سال ۱۴۰۴ آغاز روند نصب کنتور‌های هوشمند مشترکان آب در خراسان رضوی از امروز (۱۳ مرداد ۱۴۰۴) سربازان چگونه می‌توانند برای سفر اربعین ۱۴۰۴ درخواست مجوز خروج از کشور بدهند؟ ثبت‌نام اینترنتی وام اربعین برای بازنشستگان کشوری آغاز شد (۱۳ مرداد ۱۴۰۴) + جزئیات این علائم ساده هشدار دهنده سکته گرمایی است با این تغذیه خیالتان از چربی سوزی و کاهش وزن راحت می‌شود
سرخط خبرها

خطر پنهان نوشابه‌های رژیمی برای سلامتی

  • کد خبر: ۳۴۹۷۴۳
  • ۱۴ مرداد ۱۴۰۴ - ۰۸:۵۹
خطر پنهان نوشابه‌های رژیمی برای سلامتی
نوشابه‌های رژیمی آن‌طور که تصور می‌شود، بی‌خطر نیستند و نتایج پژوهشی ۱۴ساله نشان می‌دهد که فقط مصرف یک قوطی در روز خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را تا ۳۸ درصد افزایش می‌دهد و این حتی بیشتر از خطر مصرف نوشیدنی‌هایی است که با قند شیرین شده‌اند.

به گزارش شهرآرانیوز، این یافته تصور رایج درباره «سالم‌تر بودن» نوشیدنی‌های رژیمی را به چالش می‌کشد و برای علاقه‌مندان به «زندگی بدون قند» زنگ خطر است.

در نخستین مطالعه طولی از این نوع که به سرپرستی دانشگاه موناش انجام شد، متخصصان وضعیت سلامت ۳۶ هزار و ۶۰۸ شرکت‌کننده را در بازه‌ای نزدیک به ۱۴ سال پیگیری کردند تا تاثیر نوشیدنی‌های حاوی قند (SSBs) و شیرین‌شده مصنوعی (ASBs) را بر بروز دیابت نوع ۲ بررسی کنند. داده‌های این تحقیق از «پژوهش مشارکتی ملبورن» به دست آمده و مربوط به افرادی است که در زمان مطالعه بین ۴۰ تا ۶۹ سال سن داشتند.

متخصصان برای تحلیل بهتر، مصرف این نوشیدنی‌ها را در چهار گروه دسته‌بندی کردند: هرگز یا کمتر از یک بار در ماه، یک تا سه بار در ماه، یک تا شش بار در هفته و بیش از یک بار در روز. آنها سپس با استفاده از مدل آماری «رگرسیون پواسون اصلاح‌شده» (Modified Poisson Regression) و در نظر گرفتن عواملی مانند شیوه زندگی، چاقی، وضعیت اقتصادی‌ـ‌اجتماعی و دیگر عوامل دخیل، رابطه میان مصرف این نوشیدنی‌ها و خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را بررسی کردند.

طبق نتیجه این پژوهش که در نشریه «دیابت و متابولیسم» منتشر شد، نوشیدن تنها یک قوطی نوشابه رژیمی در روز، خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را ۳۸ درصد افزایش می‌دهد. این در حالی است که مصرف همان مقدار نوشیدنی‌های قندی خطر ابتلا را ۲۳ درصد بالا می‌برد. پروفسور «باربورا دو کورتن»، نویسنده ارشد این پژوهش از دانشگاه موناش، می‌گوید: شیرین‌کننده‌های مصنوعی معمولا به‌منزله جایگزینی سالم‌تر برای افراد در معرض خطر دیابت توصیه می‌شوند، اما یافته‌ها حاکی از آن است که خود این ترکیبات ممکن است خطراتی داشته باشند.

زمانی که متخصصان داده‌های مربوط به نوشیدنی‌های قندی را با در نظر گرفتن شاخص توده بدنی (BMI) و نسبت دور کمر به باسن اصلاح کردند، ارتباط آماری منتفی شد. این امر نشان می‌دهد که در این گروه، چاقی عامل واسطه اصلی بین نوشیدنی‌های قندی و دیابت نوع ۲ است.

اما در مورد نوشیدنی‌های رژیمی این طور نبود و متخصصان دریافتند که پس از تعدیل داده‌ها براساس شاخص توده بدنی، خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ از ۸۳ به ۴۳ درصد کاهش یافت و با در نظر گرفتن نسبت دور کمر به باسن، این رقم همچنان در سطح ۳۸ درصد باقی ماند. این پایداری نشان می‌دهد که افزایش خطر صرفا ناشی از چاقی نیست و احتمالا عواملی، چون سوخت‌وسازی مستقل‌تر، مانند اختلال در میکروبیوم روده یا تغییر در سوخت‌وساز گلوکز ممکن است در این زمینه نقش داشته باشند.

اگرچه در این مطالعه نوع دقیق شیرین‌کننده‌های مصنوعی مشخص نشده، اما ترکیباتی مانند آسپارتام، ساخارین، سوکرالوز و آسه‌سولفام پتاسیم محتمل‌ترین گزینه‌ها هستند که هر یک ویژگی‌های جذب و دفع متفاوتی دارند و ممکن است به شکل‌های مختلف مسیر‌های سوخت‌وساز بدن را تحت تاثیر قرار دهند. مطالعات اخیر از جمله مقاله‌ای در سال ۲۰۲۳ و یک فراتحلیل در سال ۲۰۲۴، بر ارتباط احتمالی این ترکیبات با دیابت نوع ۲ تاکید کرده‌اند، هرچند این رابطه هنوز کاملا اثبات نشده است.

شواهد حاکی از آن است که شیرین‌کننده‌های مصنوعی ممکن است ترکیب و عملکرد باکتری‌های روده را تغییر دهند که این امر می‌تواند به کاهش تحمل گلوکز، یعنی مرحله پیش‌دیابت، منجر شود. برخی از این مواد ممکن است ترشح انسولین را تحریک کنند و با گذشت زمان باعث کاهش حساسیت سوخت‌ساز بدن شوند یا تنظیم قند خون را حتی در غیاب قند واقعی مختل کنند.

فرضیه دیگر این است که دریافت مکرر شیرینی زیاد این محصولات باعث می‌شود بدن برای دریافت کالری قندی شرطی شود که این مسئله بر تنظیم اشتها، حساسیت به انسولین و مسیر‌های سوخت‌سازی دیگر تاثیر می‌گذارد. با این حال، نویسندگان این پژوهش معتقدند که تاثیر بر میکروبیوم روده و تنظیم قند خون محتمل‌ترین دلایل افزایش خطر دیابت هستند.

طبق شواهد تازه این پژوهش، شیرین‌کننده‌های مصنوعی، دست‌کم در زمینه خطرات عمومی برای سلامت، لزوما جایگزینی امن‌تر برای شکر تصفیه‌شده نیستند. متخصصان بر این باورند که چنین ترکیباتی باید با دقت و احتیاط بیشتری در سیاست‌گذاری‌های بهداشتی و توصیه‌های تغذیه‌ای در نظر گرفته شوند.

پروفسور دو کورتن با تاکید بر این نکته می‌گوید که اگرچه اقداماتی مانند وضع مالیات بر نوشیدنی‌های شیرین ضروری است، اما نوشابه‌های رژیمی را هم نباید از دایره توجه خارج کرد، زیرا به‌رغم «سالم‌تر» بودن ظاهری، ممکن است خطرات پنهانی داشته باشند. او خواستار وضع قوانین جامع‌تر برای کاهش مصرف نوشیدنی‌های فاقد ارزش غذایی شد.

منبع: ایسنا

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
آخرین اخبار پربازدیدها چند رسانه ای عکس
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->