عاطفه همایونی | شهرآرانیوز؛ یک روز پس از آنکه برایان هوک، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، از سمت خود استعفا کرد و سیاست واشنگتن دربرابر ایران را متزلزل ساخت، دولت ترامپ کارزاری دیپلماتیک برای تمدید
قطعنامه تحریم تسلیحاتی سازمان ملل علیه ایران بهراه انداخت. این قطعنامه گستاخانه، کشورهای جهان را برای جلوگیری و توقیف کشتیهای حامل محمولههای ایرانی مجبور به دادن تعهدات قانونی گستردهای میکند. علاوهبر این، طبق این قطعنامه، تعداد زیادی از اشخاص و نهادهای ایرانی مشمول تحریم سازمان ملل میشوند. به گفته برخی مقامات ایالاتمتحده، پیشبینی میشود آمریکا روز دوشنبه بهطور رسمی قطعنامه را تصویب کند و روز سهشنبه آن را در شورای امنیت سازمان ملل به رأی بگذارد. به نقل از «فارینپالیسی»، این قطعنامه حمایت کشورهای کلیدی سازمان ملل را بهدست نخواهد آورد.
در این بین، چین و روسیه بهصراحت اعلام کردهاند که قطعنامه ایالاتمتحده را وتو خواهند کرد. واشنگتن فاقد حداقل ۹ رأی لازم برای تصویب این قطعنامه در شورای امنیت سازمان ملل است. هوک در دوران تصدی خود ادعا کرده بود که اگر تحریم تسلیحاتی ایران تمدید نشود، دولت آمریکا رویکرد دیگری را برای حفظ تحریم تسلیحاتی ایران دنبال میکند؛ بهطور مثال، استفاده از مکانیسم ماشه. چین و روسیه اظهار داشتند که آمریکا هیچ موضع قانونیای برای استناد به سازوکار موسوم به «ماشه» ندارد، زیرا دونالد ترامپ بهطور رسمی در ماه مه ۲۰۱۸ از توافق هستهای با ایران خارج شده است. سه عضو اروپایی برجام (انگلیس، فرانسه و آلمان) در ماه ژوئن با صدور بیانیهای اعلام کردند از تلاش آمریکا برای تمدید تحریمها علیه ایران حمایت نمیکنند و تأکید کردند: چنین اقدامی «با تلاشهای فعلی ما برای حفظ برجام، ناسازگار خواهد بود.»