خطر سرطان ناشی از اجاق‌گاز برای کودکان ۲ برابر بزرگسالان است دستگیری عامل انتشار سوالات کنکور در ایلام (۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۴) روایتی از قهرمانان سفید و سرخپوش ایران عزیز از جعبه‌های پوچ تا استخدام‌های دروغ | رازهای شگردهای نوین کلاهبرداران اعترافات تکان دهنده متهم به قتل در دادگاه: مشروب خورده بودم حال طبیعی نداشتم جزئیات تازه از ماجرای قتل مسلحانه مدیر موقوفه عادل شاهی در مشهد ۲ نفر از مفقودان حادثه بندر شهید رجایی شناسایی شدند (۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۴) پوشش بیمه‌ای ۳ خدمت پرتکرار طب ایرانی ۸۰۰ هزار واحد واکسن پنتاوالان در مراکز بهداشتی کشور توزیع شد (۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۴) معاون هماهنگ‌کننده فرماندهی انتظامی خراسان رضوی: سکونتگاه‌های غیررسمی را مجرم‌پرور می‌شناسیم، نه جرم‌خیز فعالیت غیرمجاز آرایشگر‌ها در حوزه زیبایی ثبت حدود ۷۸۲ هزار نفرشب اقامت در خراسان رضوی در دهه کرامت ۱۴۰۴  رقم متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان در سال ۱۴۰۴ چگونه محاسبه می‌شود؟ | جزئیات افزایش ۷۰ درصدی حقوق بازنشستگان نابودی صدها هکتار جنگل در روز، نتیجه بحران آب در کشور مشارکت‌های محلی برای نجات اکوسیستم زاگرس اهمیت دارد زیرساخت‌های فرسوده موجب وقوع سیل، تنها با ۶ میلی‌متر باران شده است! اهدای اعضای جوان مرگ مغزی در مشهد به ۳ بیمار زندگی دوباره بخشید (۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۴) باید در آموزش و پرورش نظام مددکاری ایجاد شود زمان ثبت‌نام کلاس‌اولی‌ها اعلام شد ثبت‌نام کلاس‌اولی‌ها فقط به شرط سنجش سلامت پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی امروز (چهارشنبه، ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۴) | رگبار باران در برخی نقاط استان وقف ارزشمند معلمان نمونه | اهدای هدایای روز معلم برای ساخت مدرسه بازنشستگان، گرفتار امروز و  فردا شدن واریز حقوق! برای حفاظت از یوزپلنگ، اول باید زیستگاه‌های طبیعی حفظ شوند درباره صدرنشین تخلفات رانندگی در مشهد | توقف بدون تقدم! ۳۵ درصد حوادث کارگاهی خراسان رضوی مربوط به حوزه ساختمانی است تمام غذای کپک‌زده دورریز است ابلاغ دستورالعمل تشدید نظارت بر تبلیغات پزشکی در فضای مجازی
سرخط خبرها

جای خالی مرکزی برای مطالعات زنان در مشهد

  • کد خبر: ۳۹۲۵۴
  • ۲۷ مرداد ۱۳۹۹ - ۱۱:۱۸
جای خالی مرکزی برای مطالعات زنان در مشهد
دکتر محدثه جزایی - دبیر شاخه علوم سیاسی خراسان
در دنیایی که هرروز پیچیده‌تر و در آن کار‌ها تخصصی‌تر دنبال می‌شود، تاکنون مراکز پژوهشی و مطالعاتی ریز و درشتی برای شناسایی و حل مشکل‌های شهروندان تأسیس شده است. زنان به عنوان نیمی از اعضای جامعه خواست‌ها و نیاز‌های متفاوتی دارند که شایسته بررسی دقیق‌تر و عمیق‌تر است. چنین خواست‌ها و نیاز‌هایی ضرورت وجود مراکز پژوهشی ویژه برای زنان را آشکار می‌سازد. هدف اصلی پژوهش و مطالعه‌های علمی درباره مسائل زنان، تنها درنظرآوردن آنان در محاسبه‌های شهری نیست بلکه بیش از آن در تلاش است نقش و سهم زنان در تولید محتوای علمی و بررسی مسائل مربوط به امر زنانه را گسترده سازد و از زاویه دید آن‌ها به معضلات سیاسی و اجتماعی و فرهنگی بنگرد. چنان‌که در سال‌های پس از انقلاب اسلامی، برای تشخص‌بخشی به الگوی زن ایرانی مسلمان، با حمایت امام خمینی (ره)، مرکزی مطالعاتی به همت زنان حاضر در عرصه سیاسی با عنوان «مرکز مطالعات و تحقیقات مسائل زنان» تأسیس شد. این مؤسسه در سال ۱۳۶۵ با هدف بسترسازی برای بهبود وضعیت زنان توسط چند تن از زنان دغدغه‌مند در کشور تأسیس شد.
 
در سال ۱۳۷۳ از وزارت علوم اجازه تشکیل یک گروه پژوهشی دریافت کرد و با عنوان «مؤسسه مطالعات و تحقیقات زنان» در وزارت کشور ثبت شد. دلایل ِتأسیس و بازگشایی این مؤسسه که بعد‌ها زمینه‌ساز ایجاد مراکز تحقیقاتی دیگر و همچنین رشته‌ای با عنوان مطالعات زنان شد، از ۲ واقعیت داخلی و بین‌المللی ریشه می‌گرفت. نخستین دلیل نیاز به ایجاد این مرکز، نتیجه افزایش حضور زنان در سطح اجتماع پس از انقلاب‌اسلامی و پایان جنگ تحمیلی بود. این حضور تدریجی زنان در عرصه‌های مختلف اجتماعی، ادبی و هنری که به بیان خواست‌ها و نیاز‌های زنانه منجر شده بود، خود را در افزایش نوشته‌های مربوط به زنان و بیان نیاز‌های آنان نشان داد. ماهنامه «زنان»، سالنامه «تقویم زنان»، «فصل زنان» و مجلاتی همچون «پیام هاجر»، «ندا»، «حقوق زنان» و «فرزانه» تنها تعدادی از نمود‌های عینی و بارز بیان خواست‌های زنانه در قالب مدرن هستند.
 
واقعیت بیــن‌المــلـلی تأسیس این مــراکــز کنفرانس‌های منطقه‌ای و جهانی سازمان ملل در مورد زنان بود، به‌ویژه کنفرانس ۱۹۹۵ پکن که متعاقب آن توجه ویژه به موضوع‌های زنانه در دستورکار دغدغه‌مندان زن‌پژوه ایرانی قرار گرفت. با گذشت بیش از ۳ دهه از تأسیس نخستین مرکز مطالعات زنان، به نظر می‌رسد اکتفا به وجود مراکز مطالعاتی پراکنده و متمرکز در پایتخت، نسبتی با حجم و گستردگی خواست‌ها و نیاز‌های زنان ندارد. مراکز مطالعاتی ویژه زنان می‌توانند از طریق انجام پژوهش‌هایی هدف‌دار با شناسایی جامعه هدف، به کشف و استخراج ایده‌های نو و هم‌چنین محرومیت‌ها و کمبود‌هایی که نیازمند توجه و رسیدگی است بپردازند. یکی از مهم‌ترین راه‌های پیشرفت و توسعه مدیریت شهری، اداره محلی و توجه به نیاز‌های شهروندان بادرنظر گرفتن خواست‌ها و مطالبات آن‌هاست. در این میان، زنان با توجه به افزایش سطح تحصیلات و ایجاد حساسیت‌های ویژه نسبت به امور مربوط به خود، بسیار بیش از گذشته باید در نظر گرفته شوند. ناگفته پیداست در شهری مانند مشهد مقدس، مراکز مطالعاتی ویژه می‌تواند خدمات ارزشمندی را برای زنان به‌همراه داشته باشد. اگرچه نهاد‌های حکومتی در راستای سیاست‌های کلان کشور به ایجاد معاونت‌ها و بخش‌هایی برای شناسایی نیاز‌ها و خواست‌ها زنان ایجاد شدند، نهادی پژوهشی، مستقل و با محوریت زنان نیازی ضرور است که جای خالی آن در مشهد حس می‌شود.
گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->