وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی: مساجد در تثبیت اقتدار فرهنگی شهر‌ها نقش مؤثری داشته‌اند بیش از ۲۲ هزار زائر ایرانی وارد عربستان شدند گوشه صحن گوهرشاد گل‌باران بود رگ‌های آبی فرانک جواب بدی را با خوبی بده طبع شعری که وقف حرم می‌شد | نگاهی به تاریخ منصب ملک‌الشعرایی آستان قدس بررسی تأثیر آنچه می‌گوییم و گناهان زبانی با جستاری در دعای امام‌زمان(عج) | زبان، مرکب اهل انتظار تحلیل تطبیقی اصول پیشگیری از جرم در مذاهب اسلامی اهدای نشان خادم‌الشهدایی به روابط‌عمومی‌های استان خراسان رضوی + فیلم رئیس بنیاد شهید: اجتماع مردمی برای گرامیداشت شهدای خدمت همزمان در سراسر کشور برگزار می‌شود مستند «غیررسمی» با موضوع اهتمام رهبری به کتاب و کتابخوانی، روی آنتن شبکه قرآن می‌رود + زمان پخش رمان «او» در نمایشگاه کتاب تهران رونمایی می‌شود | روایتی از زندگینامه شهید عماد مغنیه دومین کنگره ملی شهید مدرس به میزبانی کاشمر برگزار می‌شود جابه‌جایی اموال موزه قرآن به کاخ سعدآباد نگران‌کننده نیست نرم افزار مجموعه آثار مرحوم آیت‌الله شیخ عبدالکریم حائری یزدی تولید شد تحصیل معرفت بعد از عمل! تربیت به سبک رحمانی در گفت‌وگو با حجت‌الاسلام‌والمسلمین سیدمهدی واعظ‌موسوی پیش بینی برگزاری ۲۰ محفل قرآنی در حج تمتع ۱۴۰۴ زیارت حرم نبوی با نرم‌افزار «نُسُک» | برگزاری سالگرد شهید رئیسی در هتل‌های مکه و مدینه مادر شهید رئیسی: تواضع بارزترین ویژگی ابراهیم بود
سرخط خبرها

آخرین «چهارپایه خوان» مشهد چه کسی بود؟

  • کد خبر: ۴۰۳۱۷
  • ۰۳ شهريور ۱۳۹۹ - ۱۴:۰۶
آخرین «چهارپایه خوان»  مشهد چه کسی بود؟
چهارپایه‌خوانی یکی از انواع منسوخ‌شده عزاداری محرم است. این نوع عزاداری که البته در مشهد بیشتر با نام «کرسیچه‌خوانی» شناخته می‌شد، آن زمان که هیئت‌های مذهبی برای رسیدن به حرم مطهر از مسیر بازارها عبور می‌کردند، رونق بسیار داشت

به گزارش شهرآرانیوز، رضا سلیمان نوری، پژوهشگر تاریخ مشهد از چهارپایه‌خوانی به عنوان یکی از انواع منسوخ‌شده عزاداری محرم است. یاد کرد.

او در این‌باره توضیح داد: این نوع عزاداری که البته در مشهد بیشتر با نام «کرسیچه‌خوانی» شناخته می‌شد، آن زمان که هیئت‌های مذهبی برای رسیدن به حرم مطهر از مسیر بازارها عبور می‌کردند، رونق بسیار داشت؛ چه هنگام رسیدن به میدان‌گاه‌ بازارها یا تلاقی دو بازار با هم، یک نوحه‌خوان بالای چهارپایه‌ای می‌رفت و دم می‌گرفت و معمولا با بیان او دم عزاداری عوض می‌شد.

این نوع عزاداری تا اواسط دهه ۵۰ که بازارهای عمده مشهد در طرح نوسازی اطراف حرم مطهر به دستور ولیان، نایب‌التولیه وقت، خراب نشده بود، ادامه داشت اما پس از آن با توجه‌به تغییر مسیر حضور هیئات مذهبی در حرم مطهر، منسوخ شد. البته در این بین تا همین امسال، چهارپایه‌خوانانی بودند که با تغییر سبک، به عزاداری خود برای سالار شهیدان ادامه دادند تا اینکه آخرین آن‌ها یعنی «اصغر صابری‌کرده» در شب عید قربان امسال درگذشت.

 

آخرین «چهارپایه خوان»  مشهد چه کسی بود؟

 

به گفته سلیمان نوری، «اصغر صابری‌کرده»، ۹۶سال از خدا عمر گرفت و در تمام این مدت در کوچه بلوچ‌های محله عیدگاه زندگی کرد. او ۵۰سال در هیئت‌های مختلف این محله، خاصه در تکیه «ممد سرخه» دم گرفت. او نماد زنده مداحی سنتی و چهارپایه‌خوانی در بازار بود. جدای از اسم و رسمش، آنچه او را خاص می‌کرد، بی‌سوادی‌اش بود که به‌رغم آن، اشعار زیادی را حفظ بود و بدون حتی جدا انداختن یک واو با صدای رسا می‌خواند. از آن مهم‌تر اینکه وقتی از نام و نشانش می‌پرسیدی، پاسخش این بود که مرا «پیرغلام امام حسین(ع)» بشناسید.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->