فصل چهارم «زخم کاری» چگونه به پایان می‌رسد؟ + فیلم جعفر یاحقی: استاد باقرزاده نماد پیوند فرهنگ و ادب خراسان بود رئیس سازمان تبلیغات اسلامی کشور: حمایت از مظلومان غزه و لبنان گامی در مسیر تحقق عدالت الهی است پژوهشگر و نویسنده مطرح کشور: اسناد تاریخی مایملک شخصی هیچ مسئولی نیستند حضور «دنیل کریگ» در فیلم ابرقهرمانی «گروهبان راک» پخش «من محمد حسن را دوست دارم» از شبکه مستند سیما (یکم آذر ۱۴۰۳) + فیلم گفتگو با دکتر رسول جعفریان درباره غفلت از قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات در ایران گزارشی از نمایشگاه خوش نویسی «انعکاس» در نگارخانه رضوان مشهد گفتگو با «علی عامل‌هاشمی»، نویسنده، کارگردان و بازیگر مشهدی، به بهانه اجرای تئاتر «دوجان» مروری بر تازه‌ترین اخبار و اتفاقات چهل‌وسومین جشنواره فیلم فجر، فیلم‌ها و چهره‌های برتر یک تن از پنج تن قائمه ادبیات خراسان | از چاپ تازه دیوان غلامرضا قدسی‌ رونمایی شد حضور «رابرت پتینسون» در فیلم جدید کریستوفر نولان فصل جدید «عصر خانواده» با اجرای «محیا اسناوندی» در شبکه دو + زمان پخش صفحه نخست روزنامه‌های کشور - پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ فیلم‌های سینمایی آخر هفته تلویزیون (یکم و دوم آذر ۱۴۰۳) + زمان پخش حسام خلیل‌نژاد: دلیل حضورم در «بی‌پایان» اسم «شهید طهرانی‌مقدم» بود نوید محمدزاده «هیوشیما» را روی صحنه می‌برد
سرخط خبرها

آخرین «چهارپایه خوان» مشهد چه کسی بود؟

  • کد خبر: ۴۰۳۱۷
  • ۰۳ شهريور ۱۳۹۹ - ۱۴:۰۶
آخرین «چهارپایه خوان»  مشهد چه کسی بود؟
چهارپایه‌خوانی یکی از انواع منسوخ‌شده عزاداری محرم است. این نوع عزاداری که البته در مشهد بیشتر با نام «کرسیچه‌خوانی» شناخته می‌شد، آن زمان که هیئت‌های مذهبی برای رسیدن به حرم مطهر از مسیر بازارها عبور می‌کردند، رونق بسیار داشت

به گزارش شهرآرانیوز، رضا سلیمان نوری، پژوهشگر تاریخ مشهد از چهارپایه‌خوانی به عنوان یکی از انواع منسوخ‌شده عزاداری محرم است. یاد کرد.

او در این‌باره توضیح داد: این نوع عزاداری که البته در مشهد بیشتر با نام «کرسیچه‌خوانی» شناخته می‌شد، آن زمان که هیئت‌های مذهبی برای رسیدن به حرم مطهر از مسیر بازارها عبور می‌کردند، رونق بسیار داشت؛ چه هنگام رسیدن به میدان‌گاه‌ بازارها یا تلاقی دو بازار با هم، یک نوحه‌خوان بالای چهارپایه‌ای می‌رفت و دم می‌گرفت و معمولا با بیان او دم عزاداری عوض می‌شد.

این نوع عزاداری تا اواسط دهه ۵۰ که بازارهای عمده مشهد در طرح نوسازی اطراف حرم مطهر به دستور ولیان، نایب‌التولیه وقت، خراب نشده بود، ادامه داشت اما پس از آن با توجه‌به تغییر مسیر حضور هیئات مذهبی در حرم مطهر، منسوخ شد. البته در این بین تا همین امسال، چهارپایه‌خوانانی بودند که با تغییر سبک، به عزاداری خود برای سالار شهیدان ادامه دادند تا اینکه آخرین آن‌ها یعنی «اصغر صابری‌کرده» در شب عید قربان امسال درگذشت.

 

آخرین «چهارپایه خوان»  مشهد چه کسی بود؟

 

به گفته سلیمان نوری، «اصغر صابری‌کرده»، ۹۶سال از خدا عمر گرفت و در تمام این مدت در کوچه بلوچ‌های محله عیدگاه زندگی کرد. او ۵۰سال در هیئت‌های مختلف این محله، خاصه در تکیه «ممد سرخه» دم گرفت. او نماد زنده مداحی سنتی و چهارپایه‌خوانی در بازار بود. جدای از اسم و رسمش، آنچه او را خاص می‌کرد، بی‌سوادی‌اش بود که به‌رغم آن، اشعار زیادی را حفظ بود و بدون حتی جدا انداختن یک واو با صدای رسا می‌خواند. از آن مهم‌تر اینکه وقتی از نام و نشانش می‌پرسیدی، پاسخش این بود که مرا «پیرغلام امام حسین(ع)» بشناسید.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->