به گزارش شهرآرانیوز، محمد قیصری منوچهری افزود: این تعداد رشته قنات سالانه ۵۰۰ میلیون متر مکعب دبی آب دارد که این میزان معادل حدود ۱۰ درصد آب استحصالی از منابع آب زیرزمینی استان است.
وی با بیان اینکه طول قناتهای استان در مجموع ۱۳ هزار کیلومتر است ادامه داد: قنات به عنوان منبع پایدار تأمین آب و متعادلکننده سفرههای آب زیرزمینی محسوب میشود و باتوجهبه بحرانی بودن دشتهای استان فعالیت قناتها حالت متعادلکننده دارد.
معاون جهاد کشاورزی خراسان رضوی با بیان اینکه تاکنون برای ۵۶ درصد قناتهای استان عملیات احصا و مرمت انجام شده است گفت: اجرای این عملیات برای ۴۴ درصد دیگر از قناتهای استان باقی مانده است.
وی افزود: اعتبار مصوب سال گذشته برای بخش قنات در استان که تا نیمه امسال باید جذب شود در بخش استانی بیش از ۳۱۶ میلیارد ریال بود که برای مرمت ۳۴۲ رشته قنات به طول ۸۶ کیلومتر هزینه شد.
قیصری منوچهری ادامه داد: اعتبارات ملی مصوب در این زمینه نیز حدود ۱۲۰ میلیارد ریال بود که بیشتر از آن و حدود ۱۵۵ میلیارد ریال تاکنون تخصیصیافته که برای مرمت و احیای ۱۰۸ رشته قنات با طول ۶۰ کیلومتر هزینه شده است.
وی گفت: این استان با ۱۶/۵ درصد قناتهای کشور بیشترین تعداد قنات را در ایران دارد و قنات قصبه گناباد و مزینان داورزن بهعنوان شاخصترین قناتهای این استان به شمار میروند.
اکنون در ٣۴ کشور قنات وجود دارد و مهمترین قناتهای ایران در استانهای کویری خراسان، یزد، کرمان، مرکزی و فارس قرار دارند.
قنات یا کاریز از سازههایی است که نقش مهمی در تأمین آب شرب داشته و اکنون این سازه در سطح بینالمللی به نام ایران ثبت شده است. بخش عظیمی از کشور که در مناطق گرم و خشک و حاشیه کویر واقع شده با مشکل کم آبی مواجه است و از طریق حفر قنات آب مورد نیاز برای کشاورزی و شرب تأمین میکند.
آبهای چشمهها، روانآبها و آبهای فصلی از طریق چاههای قنات جمعآوری میشود و آب قنات در دو بخش کشاورزی و شرب به مصرف میرسد.
منبع: ایرنا