تکمیل ۳۲۹ طرح آموزشی؛ ثمره سفر رییس جمهور به خوزستان معامله ۸۲ میلیون دلار در بازار ارز تجاری امروز (پنجشنبه ۴ بهمن ۱۴۰۳) وزیر صنعت، معدن و تجارت با وزیر انرژی عمان دیدار و گفت‌و‌گو کرد (۴ بهمن ۱۴۰۳) ۷۰درصد کارگران نسخه قرارداد ندارند وزیر نیرو: تابستان ۱۴۰۴ قطعی برق نخواهیم داشت بی‌برقی، ۲۵۰ همت خسارت به بخش صنعت وارد کرد طرح جدید مرکز آمار ایران برای محاسبه دقیق تعداد زائران در خراسان رضوی + فیلم نرخ سکه از مرز ۶۰ میلیون تومان عبور کرد (۴ بهمن ۱۴۰۳) تکلیف پوشش بیمه موتورسواران در روز‌های بارانی به کجا رسید؟ ۱۲۵ میلیون دلار در بازار ارز تجاری مرکز مبادله ایران معامله شد مجلس با کاهش مبلغ وام ساخت مسکن به ۶۵۰ میلیون تومان مخالفت کرد عرضه اولیه یک شرکت مشهدی در بورس، دوشنبه آینده (۸ بهمن ۱۴۰۳) | حسابمان را برای عرضه اولیه «محتشم» چقدر شارژ کنیم؟ تاثیر نظافت صنعتی بر افزایش بهداشت و ایمنی محیط کار و کارکنان بیش از پنج هزار و ۸۰۰ تن گوشت تنظیم‌بازار در خراسان رضوی توزیع شد تهرانی‌ها ۲برابر الگو، مصرف آب دارند | هر تهرانی در شبانه‌روز، ۲۵۰ لیتر آب مصرف می‌کند لزوم همکاری دولت در ساخت مسکن کارگری افزایش قیمت طلا و سکه در مشهد | سکه یک میلیون و ۳۰۰ هزار تومان گران‌تر شد (۴ بهمن ۱۴۰۳) بررسی قیمت امروز خودرو‌های خارجی در بازار آزاد (۴ بهمن ۱۴۰۳) قیمت امروز خودرو‌های داخلی (۴ بهمن ۱۴۰۳) | ساینا ۴۷۷ میلیون تومان رقم تخفیف نمایشگاه‌های بهاره امسال مشخص شد | برگزاری نمایشگاه بهاره از ۱۰ تا ۲۰ اسفند ۱۴۰۳ دلار وارد کانال ۸۳ هزار تومان شد | جهش طلا به کانال ۵.۵ میلیون تومان (۴ بهمن ۱۴۰۳) صادرات ۴۹۳ هزار تن محصولات کشاورزی خراسان رضوی به کشور‌های خارجی رشد طلا در سایه تعرفه‌گذاری‌های جدید ترامپ با حذف ارز نیمایی، ارز مسافرتی با چه نرخی عرضه می‌شود؟ ویدئو | قیمت دلاری مسکن با لحاظ «افت قدرت خرید دلار» چقدر است؟ ناترازی انرژی تولیدات کاشی و سرامیک را کاهش داده است کاهش ارزش گمرکی ۱۰مدل خودرو وارداتی | خودروهای خارجی ارزان می‌شوند؟ نبض ناموزون صنعت در آذر ۱۴۰۳ | تولید کاهش یافت فعالان اقتصادی مشهد و خراسان رضوی، میزبان معاون وزیر امور خارجه | تأکید بر ضرورت جدایی اقتصاد و تجارت از تحولات سیاسی
سرخط خبرها

ارز شهری؛ ابتکاری قدیمی برای خروج از بحران اقتصادی

  • کد خبر: ۴۴۸۲۵
  • ۰۷ مهر ۱۳۹۹ - ۱۵:۵۴
ارز شهری؛ ابتکاری قدیمی برای خروج از بحران اقتصادی
بسیاری از شهر‌های دنیا برای حفظ اقتصاد در برابر بحران‌های مالی یا ارتقای اقتصاد محلی، از پول‌های ویژه‌ای استفاده می‌کنند که مخصوص همان شهر است. هنوز برای ملاحظه نتایج چنین طرح‌هایی، خیلی زود است، اما بسیاری از شهر‌ها از همین ارز‌های شهری برای بقا در دوران کرونا بهره گرفته‌اند.
عماد پورشهریاری | شهرآرانیوز؛ بسیاری از شهر‌های دنیا برای حفظ اقتصاد در برابر بحران‌های مالی یا ارتقای اقتصاد محلی، از پول‌های ویژه‌ای استفاده می‌کنند که مخصوص همان شهر است. هنوز برای ملاحظه نتایج چنین طرح‌هایی، خیلی زود است، اما بسیاری از شهر‌ها از همین ارز‌های شهری برای بقا در دوران کرونا بهره گرفته‌اند.

ارز، پول یا واحد‌های مالی مختلفی را می‌شناسیم. هر کشور هم واحد پولی خاص خود را دارد. ازسوی دیگر احتمالا نام ارزرمز‌ها یا پول‌های دیجیتال مانند بیت‌کوین را هم شنیده‌اید که چندسالی است با استفاده از فناوری‌های پیچیده، جای خود را در میان پول‌های رایج باز کرده‌اند. اما اینکه شهری برای خودش یک واحد پولی مستقل داشته باشد، از بحث‌های کمترشنیده‌شده در مدیریت کلانِ شهری و محلی است. البته همین حالا هم (براساس نتایج گزارش منتشرشده در نشریه مقالات اقتصاد سیاسی) ۳۵۰۰ تا ۴۵۰۰ شهر در ۵۰ کشور جهان، پول ویژه خود را دارند. یعنی چیزی جز اسکناس مرسوم آن کشور.


چوب ۲۰ دلاری برای شهروندان تِنینو

با آغاز همه‌گیری کرونا در آمریکا، نمودار‌های رشد اقتصادی در سراشیبی قرار گرفتند و معضلات ناشی از آن سیر صعودی پایان‌ناپذیری پیدا کردند. اقدامات کشور‌ها و شهر‌ها برای مقابله با این همه‌گیری، متفاوت بود، اما تصمیم مدیران شهر کوچک و ۲ هزارنفری تنینو در ایالت واشنگتن، متفاوت‌تر از بقیه بود. آن‌ها تکه چوبی در اندازه یک کارت‌پستال را رنگ کردند و گفتند ارزش این چوب ۲۵ دلار است.

۲۵ دلاری‌های چوبی به شهروندانی داده شد که بیش از سایرین، دچار مشکلات مالی شده بودند. آن‌ها می‌توانستند با این واحد پولی جدید از سوپرمارکت شهر خود خرید کنند یا بنزین بزنند. اما خارج از تنینو این پول هیچ ارزشی ندارد. ابتکار شهرداری تنینو البته خیلی بکر نیست و چنین برنامه‌ای سال‌ها پیش در دوره رکود بزرگ آمریکا هم در این شهر اجرایی شده بود. طرحی که در سال ۱۹۳۱ نخستین ارز شهری در آمریکا محسوب می‌شد. نسخه ۲۰۲۰ تنینو برای اقتصاد این شهرِ کوچک، چنان خوشایند بوده است که بسیاری از شهر‌ها مقامات خود را به تنینو فرستاده‌اند تا این تجربه را در شهر خود تکرار کنند.


حفظ سرمایه محلی

ارز‌های شهری که به آن‌ها ارز‌های مکمل هم گفته می‌شود، به‌شدت محلی هستند و فقط در منطقه، شهر یا حتی یک محله خاص کاربرد دارند. در بسیاری از مواقع تنها شهروندان خود این شهر‌ها مجاز به استفاده از آن‌ها هستند. ارز‌های شهری، اشکال مختلفی دارند. ممکن است کاغذی باشند یا به‌صورت دیجیتالی یا کارت‌های اعتباری عرضه شوند.

اهداف هرکدام از آن‌ها نیز می‌تواند اقتصادی، سیاسی یا زیست‌محیطی باشد. برخی ارز‌های مکمل با هدف حفاظت از کسب‌وکار‌های محلی اجرایی می‌شوند. برخی به‌دنبال برابری‌های مدنی هستند. برخی دیگر هم در دورانی مانند اکنون که سیستم‌های سنتی اقتصاد متوقف شده‌اند، کاربرد دارند. براساس تحقیقاتی که در کانادا انجام شده است، خرده‌فروش‌های مستقل ۲.۶ بار بیشتر از فروشگاه‌های زنجیره‌ای پول را در جوامع به چرخش درمی‌آورند. به همین دلیل ارز‌های شهری، مهم‌ترین هدف آن‌ها یعنی تشویق به خرید محلی و حفظ سرمایه در همان شهر را محقق می‌کنند.


ارز‌های شهری برای شهر‌های بحران‌زده

بسیاری از شهر‌ها و کشور‌های جهان نیز سیستم‌های مشابه ارز‌های مکمل را به خدمت گرفته‌اند. سوئیسی‌ها که بانک‌هایشان شهرت جهانی دارد، قدیمی‌ترین ارز مکمل را به‌صورت کسب‌وکار‌های متوسط و بزرگ ارائه می‌دهند. درحال‌حاضر این سیستم که بانک WIR مسئول آن است، ۶۰ هزار عضو دارد که یک‌پنجم تمام کسب‌وکار‌های سوئیسی را شامل می‌شود. در حوزه ارز‌های دیجیتال، شهر هال در انگلستان، نخستین شهر جهان بود که در سال ۲۰۱۸ یک واحد پول کاملا محلی ایجاد کرد که براساس آن، افرادی که کار‌های داوطلبانه با سازمان‌های محلی انجام می‌دادند، می‌توانستند تا ۵۰ درصد تخفیف از خرید و خدمات استفاده کنند.

آرژانتین در بحبوحه بحران اقتصادی سال‌های آغازین قرن حاضر و یونانِ دچارِ رکودشده در یک دهه گذشته، نیز از سیستم مشابهی استفاده می‌کردند. براساس این طرح، با کمک دولت، شبکه اعتباری مشترکی میان کسب‌وکار‌ها ایجاد شده بود که کمک شایانی در مقابله با بحران اقتصادی کرد. شهر کوچک Maric در برزیل واحد پولی مختص به خود دارد به نام Mumbuca که به‌صورت یارانه به مردم این شهر داده می‌شود، اما تنها در همان شهر امکان استفاده خواهد داشت. شهر‌های دیگری در انگلستان، هلند و ژاپن نیز نمونه‌های مشابهی از ارز‌های شهرهایشان راه‌اندازی کردند.

البته ارز‌های مکمل و شهری متعددی در شهر‌های جهان وجود داشته‌اند که یا به‌علت هزینه‌های هنگفت نگهداری سیستم، از بین رفته‌اند یا به‌تدریج شهروندان، دیگر تمایلی به استفاده از آن‌ها نداشته‌اند. بااین‌حال اقتصاددان‌ها باور دارند که اگر پروژه‌هایی از این دست با برنامه‌ریزی دقیق اجرا شوند، می‌توانند تأثیر بسیار زیادی بر حفظ و ارتقای اقتصاد محلی شهر‌ها بگذارند؛ اقدامی که شاید در آینده به‌عنوان راهکار مؤثر شهر‌ها برای خروج از بحران اقتصادی کرونا از آن یاد شود.

منبع: بخش مهمی از این یادداشت از مقاله پیتر یونگ در نشریه بلومبرگ ترجمه شده است.
گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->