پیش‌بینی قیمت دلار، طلا و سکه در روز شنبه (۱۸ مرداد ۱۴۰۴ ) گواهی سپرده بورس، مسیر جدید خودرودار شدن + جزئیات حذف وثیقه ۳۵ درصدی بانک مرکزی برای واردات خودروی جانبازان ۵۰ درصد و بالاتر هشدار سازمان بازرسی کل کشور به وزیر راه و شهرسازی درباره وضعیت بلیت هواپیما رئیس کمیسیون فرش اتاق بازرگانی: تجارت خارجی تقریبا در حالت تعلیق قرار گرفته است اطلاعیه فرودگاه مهرآباد به مسافران روز جمعه (۱۷ مرداد ۱۴۰۴)؛ ۲ ساعت زودتر حرکت کنید قیمت طلا، دلار، سکه و ارز امروز (۱۶ مرداد ۱۴۰۴) اعلام شد مهلت ثبت‌نام خودرو‌های وارداتی و وکالتی کردن حساب‌ها برای بار دوم تمدید شد راهنمای خرید میلگرد با پروانه ساختمان (میزان سهمیه + شرایط) آیا مزایای رفاهی کارگران مشمول مالیات می‌شود؟ مهلت استفاده از بخشودگی جرائم بیمه شخص ثالث امروز (۱۶ مرداد ۱۴۰۴) به پایان می‌رسد قیمت ارز اربعین امروز (۱۶ مرداد ۱۴۰۴) اعلام شد | دینار عراق چند شد؟ تخفیف های فروش؛ بازی دو سر بُرد یا شگردی برای گران فروشی اجناس؟ آیا با اجرای فیبرنوری، کابل‌دزدی به پایان می‌رسد؟ | پاسخ مسئولان به مطالبه شهروندان حمایت مدیریت شهری مشهد از صنایع و کارآفرینان ادامه‌دار خواهد بود + فیلم توضیحات مدیرعامل تامین اجتماعی درباره شیوه‌نامه بیمه کارگران ساختمانی پیش‌بینی قیمت دلار برای روز پنجشنبه (۱۶ مرداد ۱۴۰۴) | امید به مذاکره باز هم دلار را عقب راند پیش‌بینی قیمت طلا و سکه پنجشنبه (۱۶ مرداد ۱۴۰۴ )| بازار طلا بازیچه افت دلار شد آیا قطعی برق در تهران ۴ ساعته شده است؟ (۱۵ مرداد ۱۴۰۴) هدف‌گذاری ۳ هزار مگاواتی برای تولید برق سبز در خراسان رضوی تا پایان ۱۴۰۶ خرید طلا و سکه در سیزدهم ماه صفر | کشتی‌آرای: خرید طلا در سیزدهم صفر یک پدیده خرافاتی است پیش بینی قیمت طلا تا پایان سال ۱۴۰۴ با توجه به معاملات امروز بورس کالا (۱۵ مرداد ۱۴۰۴) قیمت امروز دلار، طلا، سکه و ارز دیجیتال (۱۵ مرداد ۱۴۰۴) اعلام شد ریزش ۳۴ هزار واحدی شاخص بورس در آخرین روز کاری هفته | گزارش وضعیت بازار سهام (۱۵ مرداد ۱۴۰۴) مکان‌های اسکان اضطراری زائران در مشهد در سه روز پایانی ماه صفر قطعی برق نخواهند داشت استاندار خراسان رضوی: ظرفیت تولید انرژی تجدیدپذیر استان تا پایان سال ۱۴۰۴ به ۴۰۰ مگاوات افزایش می‌یابد بانک مرکزی: خرید ارز اربعین از بانک سپه امکان‌پذیر شد بازگشت قطعی برق ۴ ساعته به کشور قیمت امروز دینار عراق در مشهد (چهارشنبه، ۱۵ مرداد ۱۴۰۴)
سرخط خبرها

آیا دستمزدها در ایران به اندازه تورم رشد کرده است؟

  • کد خبر: ۴۷۹۰۴
  • ۰۵ آبان ۱۳۹۹ - ۱۰:۱۳
آیا دستمزدها در ایران به اندازه تورم رشد کرده است؟
میانگین قیمت اقلام خوراکی در یک دهه گذشته، بیش از ۱۰ برابر شده، اما دستمزد‌ها ۵ برابر افزایش یافته است.
ملیحه فلاح | شهرآرانیوز؛ اگر یک‌بار در اولین سال از دهه ۹۰ و یک‌بار در آخرین سال این دهه برای خرید مواد غذایی به بازار رفته باشید، بعید نیست با مشاهده افزایش قیمت‌ها تا بیش از ۱۰۰۰ درصد، فکر کرده باشید وارد ماشین زمان شده‌اید و نه یک دهه بلکه چندین دهه با آن سفر کرده‌اید.
برای درک بهتر موضوع در اینجا برایتان میانگین قیمت ۱۲ کالای مهم در سبد خانوار را در سال‌های ۹۰ و ۹۹ مقایسه کرده‌ایم. البته در برخی کالا‌ها حدود قیمتی مطرح شده است؛ چون یا قیمت مصوب ندارند یا بسیار بیشتر از آن نرخ در بازار به فروش می‌رسند.


خرید کالا‌های اساسی با یک‌ششم حقوق

شما اگر در سال ۹۰ به خرید می‌رفتید، باید برای یک کیلوگرم برنج ایرانی ۳ هزارو ۵۰۰ تومان، یک کیلوگرم برنج خارجی ۲ هزارتومان، یک روغن ۵ کیلویی جامد ۱۱ هزارو ۹۰۰ تومان، برای یک لیتر روغن مایع ۲ هزارو ۲۰۰ تومان، یک کیلو گوشت گوسفندی ۱۷ هزارو ۳۰۰ تومان، یک کیلو گوشت مرغ ۳ هزارو ۱۰۰ تومان، یک شانه تخم‌مرغ ۵ هزار تومان، یک لیتر شیر هزار تومان، یک کیلو سیب‌زمینی ۷۰۰ تومان، یک کیلو پیاز ۷۰۰ تومان، یک کیلو چای خارجی ۵ هزارو ۳۰۰ تومان، برای یک کیلو قند ۱۵۰۰ تومان، یک کیلو شکر ۱۳۰۰ تومان و یک عدد نان سنگک ۵۰۰ تومان پرداخت می‌کردید. حداقل پایه حقوق در سال ۹۰ برابر با ۳۳۰ هزارو ۳۰۰ تومان بود. براین اساس می‌شود گفت که شما با حدود یک‌ششم حقوق خود می‌توانستید سبد خریدتان را از کالا‌های اساسی موردنیازتان پر کنید. حالا به قیمت همین کالا‌ها در سال ۹۹ نگاه کنید.
 
به‌عنوان مثال امسال شما باید برای خرید یک کیلوگرم برنج ایرانی ۳۲ هزارتومان، یک کیلوگرم برنج خارجی ۲۲ هزارتومان، یک عدد روغن ۵ کیلویی جامد در بازار غیر رسمی ۲۰۰ هزار تومان، یک لیتر روغن مایع ۱۰ هزار تومان، یک کیلو گوشت گوسفندی ۱۱۰ هزار تومان، یک کیلو گوشت مرغ بیش از ۲۰ هزار تومان، یک شانه تخم‌مرغ ۲۹ هزار تومان، یک لیتر شیر ۷ هزار تومان، یک کیلو سیب‌زمینی ۳ هزارو ۵۰۰ تومان، یک کیلو پیاز ۳ هزار تومان، یک کیلو چای خارجی ۱۲۰ هزار تومان، یک کیلو قند ۱۲ هزار تومان، یک کیلو شکر ۱۰ هزار تومان و برای یک عدد نان سنگک هزارو ۴۰۰ تومان هزینه کنید، این درحالی است که حداقل حقوق پایه در سال جاری برابر با یک‌میلیون‌و ۹۱۰ هزار تومان است و شما باید برای خرید همین سبد کالا حدود یک‌سوم حقوق خود را پرداخت کنید. با بررسی این ارقام می‌توان فهمید که میانگین قیمت این کالا‌ها بیش از ۱۰ برابر نرخ آن‌ها در سال ۹۰ بوده یا به بیان دیگر ۱۰۰۰ درصد رشد داشته، درصورتی‌که حداقل پایه حقوق، ۵ برابر افزایش داشته است.

اگر نگاهی به گزارش شاخص قیمت مصرف‌کننده در مهرماه که اول این ماه در سایت مرکز آمار منتشر شده است بیندازید، متوجه می‌شوید که میانگین شاخص قیمت گروه خوراکی‌ها، آشامیدنی‌ها و دخانیات مصرفی خانوار‌های کشور در ۷ ماهه ابتدایی سال ۹۹ نسبت‌به سال ۹۰ بیش از ۷ برابر رشد داشته است.

بر اساس این آمار، شاخص قیمت گروه خوراکی‌ها، آشامیدنی‌ها و دخانیات مصرفی خانوار‌های کشور در مهر سال ۹۰ برابر با ۷/۳۶ و در سال ۹۹ برابر با ۸/۳۰۰ است که می‌توان گفت تورم نقطه‌ای مهر ۹۹ نسبت‌به مهر ۹۰ (درصد تغییر عدد شاخص قیمت، نسبت به ماه مشابه سال قبل) به‌صورت میانگین ۸۲۰ درصد بوده است که یعنی خانوار‌های کشور به‌طور میانگین ۸۲۰ درصد بیشتر از مهر سال ۹۰ باید برای خرید یک «مجموعه کالا‌ها و خدمات یکسان» هزینه کنند.


گرانی خوراکی‌ها برای دهک‌های پایین

بد نیست در اینجا نگاهی به دیگر آمار این گزارش نیز بیندازیم. براساس گزارش یادشده، دامنه تغییرات نرخ تورم سالانه در مهر١٣٩٩ برای دهک‌های مختلف هزینه‌ای از ۴/۲۴ درصد برای دهک اول (کم‌درآمدترین) تا ۵/۳۲ درصد برای دهک دهم (پردرآمدترین) است. نکته جالب اینجاست که این دامنه تغییرات در دسته خوراکی‌ها، آشامیدنی‌ها و دخانیات برای دهک اول ۲/۶ درصد و برای دهک دهم ۴/۵ درصد بوده است که این یعنی تغییرات نرخ تورم سالانه در این دسته از کالا‌ها برای افراد کم‌درآمد بیشتر بوده است.
 
همچنین براساس این گزارش، نرخ تورم نقطه‌ای مهر ۹۹ به عدد ۴/۴۱ درصد رسیده است که این یعنی در مهر این سال خانوار‌های کشور به‌طور میانگین ۴/۴۱ درصد بیشتر از مهر١٣٩٨ برای خرید یک «مجموعه کالا‌ها و خدمات یکسان» هزینه کرده‌اند که این نرخ در گروه کالایی «خوراکی‌ها، آشامیدنی‌ها و دخانیات» به ۵/۴۰ درصد و در گروه «کالا‌های غیرخوراکی و خدمات» به ۹/۴۱ درصد رسیده است.
گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
آخرین اخبار پربازدیدها چند رسانه ای عکس
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->