شهرآرانیوز؛ بدون هیچ اغراق و زیادهگویی، اگر پرسپولیس بدون شجاع خلیلزاده وارد لیگ قهرمانان میشد، امکان نداشت به فینال مسابقات برسد. گل شجاع به التعاون پرسپولیس را از گروهش بالا برد و پنالتی سرنوشتساز مدافع سرخها به النصر، آن هم درحالیکه مایکون، مدافع برزیلی النصر، پنالتیاش را خراب کرد، کم از یک گل سرنوشتساز نداشت و حتی گلش به الشارجه هم بهعنوان بهترین گل لیگ قهرمانان انتخاب شد، اما شجاع خلیلزاده بهدلیل صخره دفاعیای که جلو دروازه پرسپولیس ساخت، شایسته عنوان بهترین مدافع آسیاست.
اعداد هیچوقت دروغ نمیگویند و کافی است که آمارهای او را در لیگ قهرمانان مرور کنید؛ بیشترین پاس سالم، بیشترین لمس توپ، بیشترین تعداد کلینشیت پرسپولیس و البته مهمتر از همه اینها، بیشترین برد در دوئلهای هوایی. این آخری خیلی مهم است. چون کم نبودند کارشناسانی که در روزهایی که لباس سپاهان را میپوشید، اعتقاد داشتند قد شجاع خلیلزاده برای ایستادن در پست دفاع آخر کوتاه است.
حتی وقتی آن روزها به دعوت برنامه نود روبهروی عادل فردوسیپور نشست، عادل همین را ازش پرسید و جواب شجاع خیلی سرراست بود: «هیچ مهاجمی در فوتبال ایران نمیتواند روی سر من سر بزند.» سالها از آن شبی که به برنامه نود رفت، گذشته است و حالا آمارها میگویند شجاع خلیلزاده پای حرفش ایستاده است؛ با این تفاوت که: «هیچ مدافعی در آسیا نمیتواند روی سر او سر بزند.»
قاتل پرسپولیس، ناجی پرسپولیس
این هم یکی از بازیهای روزگار است که صمد مرفاوی، یکی از بهترین مهاجمان تاریخ استقلال که گلهای زیادی به سرخها زده بود و همیشه در شهرآوردها موتورش روشن میشد، یکی از بهترین مدافعان تاریخ پرسپولیس را به لیگ برتر میآورد و پرورش میدهد. شجاع خلیلزاده تا ۲۱ سالگی در مس رفسنجان در لیگ دسته اول بازی میکرد. لیگی که در دهه ۸۰ قبرستان خیلی از بازیکنان مستعد آن زمان فوتبال ایران بود.
بازیکنان خوبی که، چون هیچکس لیگ یک را رصد نمیکرد و مسابقاتش هم پخش نمیشد، هیچوقت دیده نمیشدند و پشت دیوار بلند لیگ برتر به فوتبالشان پایان میدادند، اما شجاع خلیلزاده آنقدر خوششانس بود که یکی از مربیان بومی استان کرمان به صمد مرفاوی، مربی تازه مس کرمان، سفارشش کند و مرفاوی هم او را انتخاب کند. آن هم در سالی که هنریک میختاریان ارمنی و معروف که بعدها لباس منچستریونایتد و آرسنال و رم را پوشید، از سوی کادرفنی مس کرمان پسند نشده بود. شانس همیشه یکی از فاکتورهای موفقیت در زندگی هرکسی محسوب میشود و شجاع خلیلزاده در ۲۱ سالگی آنقدر خوششانس بود که به لیگ برتر برسد.
هوش ذاتی، جنگ اکتسابی
شجاع ترکیبی از هوش و جنگندگی را در خودش دارد. شاید نزدیکترین مدافعی که این روزها در فوتبال اروپا خصوصیاتی شبیه او دارد، مارکینیوش برزیلی است. مدافع برزیلی پیاسجی با قدوقامتی که چندان مناسب یک مدافع آخر نیست، با هوش و جنگندگی ضعفش را جبران میکند. شجاع هم قد چندان بلندی ندارد، اما خیلی خوب حدس میزند نقطه دقیق فرود توپ کجاست و بالاتر از هر مهاجمی آن را قطع میکند و البته جنگندگیای که خیلی مواقع کنترلشدنی نیست و باعث درگیریهای بیفایده او و کارت گرفتنهای مفت و مجانیاش میشود.
شجاع خلیلزاده با همین سلاحی که گاهی هم به ضرر او کار میکند، به یکی از بهترین مدافعان آسیا تبدیل شده است. مدافعی که از هیچ مهاجمی جا نمیماند، دریبل نمیخورد و موقعیت دست رقیبش نمیدهد. کارلوس کیروش همین چیزها را در او دیده بود که در ۲۳ سالگی و زمانی که لباس سپاهان را میپوشید، به تیم ملی دعوتش کرد. سال ۱۳۹۱ و جلو موزامبیک اولین بازی ملیاش را کرد، اما برای رسیدن تعداد بازیهای ملیاش به عدد ۶، حدود ۸ سال صبر کرد و همین یکیدوهفته پیش روبهروی ازبکستان بازی کرد و البته افتخار بستن بازوبند هم نصیبش شد.
شجاع خلیلزاده حالا در آستانه ۳۱ سالگی آنقدر سردوگرم روزگار را چشیده است که بداند برای بالا رفتن تعداد بازیهای ملیاش باید تلاش کند و آنقدر از هوش استثناییاش کار بکشد تا هیچ توپی بالاتر از پرواز او نباشد و آنقدر بجنگد که همراه ایران به جامجهانی ۲۰۲۲ برسد.
گرانترین بازیکن ایران!
بیشتر رسانهها داستان رفتن شجاع خلیلزاده از ایران و فسخ قراردادش با پرسپولیس را بهدلیل پیشنهاد ۶۵۰ هزار دلاری باشگاه الریان قطر میدانستند، اما یک دلیل مهم دیگر هم وجود داشت که شجاع اینچنین باشگاه را در منگنه قرار بدهد. تابستان سال گذشته بود که شجاع خلیلزاده برای تمدید قراردادش به دفتر باشگاه رفت. مدیرعامل هم قرارداد سیدجلال حسینی را جلو او گذاشت و گفت همان مبلغ یکمیلیارد و ۸۰۰ میلیونی که برای کاپیتان سیدجلال درنظر گرفتهایم، به تو هم خواهیم پرداخت. شجاع پذیرفت و قراردادش را امضا کرد، اما بعد از چند روز متوجه شد که بازیکنان زیادی در باشگاه بالاتر از ۲ میلیارد تومان قرارداد بستهاند و سر او کلاه رفته است.
برای همین ماجرای فسخ قرارداد و رفتن به قطر اهرمی شد تا هم انتقامش را بابت قرارداد فصل گذشته بگیرد، هم بالاترین قرارداد داخلی بین تمام بازیکنان شاغل در لیگ برتر فوتبال ایران را به مدیران باشگاه پیشنهاد بدهد. مبلغی که گفته میشود برای ۳ سال حدود ۲۰ میلیارد تومان بوده است. البته پادرمیانی کریم باقری و علی کریمی باعث شد ۲ طرف به توافقات شفاهی برسند و شجاع فصل آینده هم در پرسپولیس خواهد ماند؛ البته با برچسب گرانترین بازیکن لیگ فوتبال ایران.
مدافعی که البته شکی در تواناییهایش نیست، اما پرداخت چنین پولی به بهترین مدافع این فصل فوتبال آسیا خودبهخود روند تمدید قرارداد بازیکنانی مثل وحید امیری و کنعانیزادگان و احمد نوراللهی را دچار مشکل خواهد کرد. با همه اینها، مدیران پرسپولیس تصمیم درستی گرفتند و بعد از کوچ علی علیپور و مهدی ترابی، اجازه ندادند شجاع و بشار رسن هم از باشگاه بروند. تیمی که تا ۲ ماه دیگر باید در فینال لیگ قهرمانان آسیا بازی کند، نباید بهترین مدافع و بهترین هافبکش را از دست میداد. ۲ ستارهای که یحیی برای اولین جام قهرمانی در لیگ قهرمانان آسیا به آنها نیاز خواهد داشت.