سعیده ساجدینیا |شهرآرانیوز-دراینباره بررسی وضعیت قیمت گوشت قرمز در گزارش رسمی مرکز آمار نشان میدهد قیمت هر کیلو گوشت گوسفندی از متوسط ۹۸ هزار و ۲۰۰ تومان در مهرماه سال قبل با رشد ۸/۲ درصدی به متوسط ۱۰۶ هزار تومان در مهرماه امسال رسیده است. این کالا نسبت به شهریورماه ۱/۳ درصد رشد قیمت دارد.
قیمت گوشت چقدر افزایش یافت؟
طبق این گزارش، قیمت هر کیلو گوشت گوسفند در مهرماه تا ۱۳۰ هزار تومان هم رشد را تجربه کرد و هر کیلو گوشت گوساله نیز در مهرماه تا ۱۰۰ هزار تومان رسید و متوسط قیمت آن ۹۱ هزار تومان بود. این درحالی است که متوسط قیمت گوشت گوساله در مهرماه سال قبل ۸۷ هزار تومان بود و در مهرماه امسال ۴/۲ درصد رشد داشته است.
در بررسی علل این افزایش قیمتها، برداشتن ارز ۴۲۰۰ تومانی کالاهای اساسی و چالش کمبود و افزایش چندبرابری نهادههای دامی مطرح میشود، اما بررسی واردات گوشت از گمرک ایران و توضیحات سیدروحالله لطیفی، سخنگوی گمرک ایران، از این حکایت دارد که در ۷ ماه اول امسال، ۴۰۶۹ تن گوشت قرمز سبک گرم وارد شده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل ۷۵ درصد کاهش داشته است.
او به ایسنا گفته است: در ۷ ماه اول سال گذشته، ۱۸ هزار تن گوشت قرمز سبک گرم وارد شده بود. همچنین در دوره بررسیشده، ۲۲ هزار و ۴۸۹ تن گوشت قرمز سرد وارد شده است که در مقایسه با دوره مشابه سال ۹۸ که ۸۸ هزار تن وارد شده بود، ۷۵ درصد کاهش داشته است.
دام زنده قاچاق میشود
این درحالی است که از سوی دیگر قاچاق دام زنده در کنار افزایش قیمت نهادههای تولید و نبود مدیریت واحد از جمله دلایلی است که برای افزایش قیمت مطرح میشود.
بهگفته مدیرعامل اتحادیه دامداران کشور، قاچاق دام از مرزهای آبی و خاکی را نمیتوان کتمان کرد. یکشنبه ۱۱ آبانماه، سعید سلطانیسروستانی قیمت هر کیلو گوساله زنده را ۳۶ تا ۳۷ هزار تومان و دام سبک را ۴۴ تا ۴۵ هزار تومان اعلام کرده و گفته است: «باتوجهبه نوسان شدید نرخ نهادههای دامی، قیمتهای فعلی برای دامدار صرفه اقتصادی ندارد و با احتساب قیمت نهاده در بازار آزاد، نرخ هر کیلو گوساله نباید کمتر از ۴۴ تا ۴۵ هزار تومان باشد، اما بهسبب تأمین بخشی از نهاده با نرخ قبلی، عرضه با نرخهای فعلی، برای دامدار سود جزئی دارد.
در چنین شرایطی، کشورهای عربی گوسفند ایرانی را ۲ برابر قیمت واقعی از طریق قاچاق میخرند، اما حاضر به خرید دام از کشورهای دیگر با رعایت شیوهنامههای بهداشتی نیستند.
علیاصغر ملکی، رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی، درباره کمبود دام زنده در بازار گفته است: کمبود نیست، اما برخی عوامل هستند که میزان عرضه دام در بازار را به چالش میکشند. یکی از این عوامل، قاچاق دام زنده در مرزهای جنوب و غربی کشور است که موجب کاهش عرضه دام در شهرهای بزرگی مانند تهران میشود.
بهگفته او، دلالانی که از آن سوی مرزهای وارد کشور میشوند، دام زنده را با قیمت بیشتر از بازار داخلی از دامدار میخرند و این امر موجب تشویق دامداران برای فروش دام خود به آنها میشود. میزان خروج دام زنده از مرزها گسترده نیست، اما همین میزان هم بازار داخلی را دچار مشکل میکند.
حالا در پی تذکر رهبری درباره این گرانیها، مسئولان بلافاصله دستبهکار شدند و برای بهتعادلرساندن وضعیت بازار جلسات فوقالعاده برگزار کردند، بهطوری که رصد بازار گوشت قرمز نشان میدهد قیمت این کالا نسبت به هفته گذشته ۲۰۰۰ تومان کاهش داشته، هر چند میزان کاهش قیمت کمتر از انتظار است.
قیمت گوشت روبهکاهش است
رئیس اتحادیه صنف فروشندگان گوشت دامی مشهد با اعلام اینکه «در هفتههای پیش، قیمت هر کیلو گوسفند زنده، از ۴۰ هزار تومان به ۵۸ هزار تومان افزایش یافت و لاشه بره نرینه به کیلویی ۱۱۰ هزار تومان و ران گوسفند نیز به کیلویی ۱۴۰ هزار تومان رسید»، اظهار میکند: افزایش قیمت نهادهها و حمایتنکردن از دامداران مهمترین علت گرانیهای گذشته در بازار گوشت بود، اما با تدبیر مسئولان و برخی پیشنهادها که به ستاد تنظیم بازار دادیم، جلو خروج دام زنده به مرزهای غربی کشور و عراق گرفته شد و کاهش قیمتها کلید خورد و روند موجود نیز روبهکاهش بیشتر نرخ گوشت است.
مهدی باقری در گفتوگو با شهرآرانیوز با بیان اینکه «قیمت لاشه بره نرینه از کیلویی ۱۱۰ هزار تومان به ۹۳ هزار و ۵۰۰ تومان کاهش داشته است»، میگوید: قیمت گوشت گوسفند بهصورت ۴ تیکه کیلویی ۹۷ هزار و ۵۰۰ تومان، ران، سردست و گردن بهصورت گردبُر کیلویی ۱۰۶ هزار تومان و ران و سردست گردبُر بدون گردن کیلویی ۱۱۰ هزار تومان، ران فانتزی بدون چربی کیلویی ۱۱۸ هزار تومان و سردست فانتزی بدون چربی کیلویی ۱۲۲ هزار تومان در بازار بهفروش میرسد.
او اضافه میکند: قیمت گوشت گوساله بهصورت ران و سردست بدون چربی کیلویی ۱۰۷ هزار تومان و گوشت ماده گاو نیز کیلویی ۹۵ هزار تومان اعلام شده است.
باقری با اشاره به رابطه عرضه و تقاضا در بازار میگوید: بیتردید قیمتها که کاهش مییابد و متعادلتر میشود، بازار رونق میگیرد و قدرت خرید مردم بیشتر میشود.