۱. بعد از پیروزی انقلاب اسلامی «نهضت سوادآموزی» با هدف باسواد کردن خیل عظیم بیسوادان کشور تشکیل شد. نهضتی برای آموزش بزرگسالان در حد خواندن و نوشتن وآموختن حساب با استفاده از ابزارهای هنری و تشویق و ترغیب بیسوادان و کم سوادان در یادگیری بیشتر جمعیت بیسواد کشور تعیین شد. همه برای این نهضت بسیج شدند. اکنون که ۴۰ سال از آن زمان میگذرد با افتخار میتوان اعلام کرد به جشن پایان بیسوادی در کشور نزدیک شدهایم.
این کارنامه درخشان نشان میدهد خواست و اراده حاکمیت و همراهی و همکاری مردم برای نهضت مقابله با بیسوادی توانست به نتیجه مطلوب برسد و اکنون آن شعار پیکار با بیسوادی به با سوادی همه تبدیل شده و این نتیجه یک نهضت عمومی و تلاش همگانی برای مقابله با بیسوادی است.
۲. شکی نیست که سوادآموزی ضروری است، اما کافی نیست. چون گام بعد از سوادآموزی، کتابخوانی است. یقینا رشد حیات اجتماعی، تغییر سبک زندگی، تأمین نیازهای اطلاعاتی و دانشی، کاهش آزمون و خطا و افزایش موفقیتها و کاهش شکستها و رضایتمندی از زندگی و امید به آینده وتلاش برای انسان کامل بودن جز با کتاب و کتابخوانی میسر نمیشود. جمله مشهوری وجود دارد که میگوید: ملتی که کتاب نمیخواند باید تاریخ را دوباره تجربه کند. پس کتابخوانی فرصت تجربه مضاعف است.
این مقدمه کافی است تا به این نکته اشاره شود که بعد از چشیدن طعم سواد به چشیدن طعم شیرین کتابخوانی نیازمندیم. حالا که جامعه ما رو به پایان بیسوادی است و همه کامها شیرین به سواد شده باید این شیرینی را ماندگار کرد. بعد از نهضت سوادآموزی نوبت نهضت کتابخوانی است. آن هم با همان عزم و اراده همگانی.
حاکمیت تلاش کند و همه اراده و تلاش کنیم برای پیکار با بیکتابی. اگر مردم ارزش و اهمیت کتاب و کتابخوانی را دریابند و بدانند که چقدر کتاب در زندگی آنها اثر میگذارد و توانایشان میکند حاشا که از آن بگریزند.
از کودکی یاد گرفتهایم «توانا بود هرکه دانا بود»، اما کمتر توجه کردهایم که میان دانایی و توانایی چه ارتباطی است. اگر مردم بدانند که با دانایی توانا میشوند و بهتر میتوانند زندگی کنند و مفیدتر واقع شوند محال است که از کتاب بگریزند. کتاب چشم انسان را بیناتر و گوشش را شنواتر میکند. با کتاب و کتابخوانی میتوان مفهوم زندگی را آموخت.
میتوان تواناتر از قبل و با مهارت بیشتر زندگی شیرینتری را آغاز کرد. میتوان از زندگی لذت برد و لبخند رضایت زد. بیکتابی به میزان بالاتری از بیسوادی خطرناک است.
پس باید عزم عمومی و نهضت همگانی برای کتابخوانی شکل گیرد. هفته کتاب فرصتی است طلایی برای پیکار با بیکتابی و آغاز نهضت کتابخوانی با حرفه کتابداری.