جانقربان| شهرآرانیوز- ۹/۹/ ۹۹ تاریخی است که هنوز نرسیده بسیار مشهور شده و خاطرخواههای بسیاری را شیفته خود کرده است. تاریخی که این روزها صف آن از صف مرغ و واکسن آنفلوانزا هم عریضتر شده است و بعضیها به قیمت فروش طلاهای یادگاری سر عقدشان هم که شده است، بهدنبال ثبت این تاریخ در شناسنامههایشان هستند!
در این روزهای کرونایی که حتی پیداکردن یک تاکسی هم در شهر مشکل است، اولین گزینه برای گزارشم را از خانه انتخاب میکنم. اگر شما هم متولد دهه ۶۰ هستید، شاید این سؤال را از مادرتان پرسیده باشید که برای ثبت تولد شما یا خواهر یا برادرتان در تاریخ ۶۶/۶/۶ تلاشی کرده است یا نه؟! جالب است که این تاریخهای رند و لاکچری برای مادران ما هرگز اهمیت نداشته است، اما اینروزها مادران زیادی هستند که حتی برای ثانیه و دقیقه و ساعت تولد نوزاد هم لاکچری میاندیشند! مصداق آن هم این ادعای یکی از پرستاران است که خبرنگاری آن را در توئیتی آورده است: خانوادهای برای تولد فرزندشان در ساعت ۰۹:۰۹ روز ۹/۹/ ۹۹ یکصد و ۳۰ میلیون تومان پول رزرو اتاق عمل دادهاند!
در سالهای گذشته تمایل خانوادهها به این تاریخها بیشتر هم شده و تعداد تولدها در این روزها بیش از حد معمول بوده است. طبق خبرها، تعداد زایمانها در تاریخهای رند حتی تا دوبرابر هم بوده است.
۹۸/۸/۸ تولد ۵۲۴۲ نوزاد، ۹۷/۷/۷ تولد ۲۱۸۷ نوزاد، ۹۶/۶/۶ تولد۵۶۸۰ نوزاد، ۹۵/۵/۵ تولد ۶۰۱۳ و ۸۸/۸/۸ تولد ۴۱۹۵ نوزاد در سازمان ثبت احوال ثبت شده است و امسال باید منتظر باشیم ببینیم چه عددی ثبت خواهد شد!
گوشی تلفن را برمیدارم و با چند بیمارستان برای رزرو تماس میگیرم. در بین شلوغی خطوط بعد از تماسهای مکرر یکی از بیمارستانهای سرشناس خیابان کوهسنگی قبول میکند برای ۹/۹ وقت زایمان بگذارد، البته با این شرط که همین امروز پروندههای پزشکیام را ببرم و هزینههای اتاق عمل را هم پرداخت کنم و هماهنگی و هزینههای پزشک هم گردن خودم باشد!
وقتی از متصدی میپرسم ممکن است مشکلی برای جنین پیش بیاید یا نه، پاسخ جالب و قانعکنندهای میدهد: دیگه وقتی خربزه میخوری خانم، پای لرزش هم باید بشینی! خودت میخوای زایمان کنی، وقتش رو هم معلوم کنی، بعد از ما میپرسی!
شاید شنیدن صحبتهای چند مادر باردار هم خالی از لطف نباشد؛ مادران بارداری که این روزها نگران از کرونا حتی دکتر و آزمایشگاه هم نمیروند، ولی برای تاریخ ۹/۹/۹۹ ماراتن گذاشتهاند! فاطمه زن جوانی است که برای اولینبار میخواهد مادری را تجربه کند. او فقط برای قشنگی یا بهقول خودش خوشگلی دنبال تولد دخترش در این تاریخ است. البته این مادر قصد دارد تاریخهای دیگر زندگی دخترش را هم رند کند و میگوید: کاری میکنم که تاریخ مدرسهرفتن و تاریخ فارغالتحصیلی و حتی تاریخ عقد دخترم هم رند شود!
یکی دیگر از مادرهایی که شیفته تاریخ لاکچری است، میگوید: حالا تنظیم میکنم بچه بعدیم هم توی یک تاریخ رند به دنیا بیاد!
سزارین در مقایسه با زایمان طبیعی عوارض بهداشتی مهم و حتی خطرناکی، هم برای مادر و هم برای جنین دارد و نباید بهعنوان یک انتخاب در نظر گرفته شود، بلکه فقط در صورت تهدید جان مادر یا جنین، ارزش قبول عوارض آن منطقی خواهد بود.
بهگفته معاون بهداشت وزارت بهداشت، دستکاریکردن تاریخ تولد بیشترین ضربه را به نوزاد وارد میکند، زیرا بیشترین رشد و تکامل مغزی در سهماهه آخر بارداری است؛ این درحالی است که زایمان به روش سزارین معمولا یک هفته زودتر از موعد طبیعی آن است و نوزاد از یک هفته طلایی رشد مغزی و تکامل ریه محروم میشود و گاهی در معرض عفونت و نارسایی ریه قرار میگیرد. دستکاری در تاریخ زایمانها، میزان بستری نوزاد در NICU و حتی مرگ نوزادان را افزایش میدهد و باید خانوادهها را از این کار منع کنیم.
دکتر ناهید خداکرمی، رئیس انجمن مامایی کشور، نیز دراینزمینه میگوید: فرایند بارداری فرایندی فیزیولوژیک است که ممکن است تا ۴۱ هفته طول بکشد. گاهی اوقات نیز اگر از ۳۸ تا ۴۰ هفته علائم تولد وجود داشته باشد، دال بر رسیدگی به زمان زایمان است که با درد زایمان همراه میشود.
وی با تأکید بر اینکه هیچ تولدی را نمیتوان به تأخیر انداخت، اظهار کرد: هیچکس نمیتواند زمانی که مغز مادر فرمان تولد صادر میکند جلو آن را بگیرد. پس برای دستکاری تاریخ تولد این امر شدنی نیست. اما برای زودتر به دنیا آوردن نوزاد میتوان با سزارین و برخی داروها تولد را زودتر انجام داد.
خداکرمی تأکید کرد: اگر این اتفاق بدون دلیل پزشکی و علمی انجام شود، ضرر آن برای زندگی آینده نوزاد بسیار زیاد است و برای مادر هم عوارض زیادی دارد. توصیه همه محققان این است که یک مادر آگاه که به سلامت خود و فرزندش اهمیت میدهد، باید اجازه دهد خود بچه علامت تولد را بدهد و بهصورت طبیعی به دنیا بیاید، مگر آنکه مشکل پزشکی متوجه مادر باشد.
معاون درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، دکتر قاسم جانبابایی، در ابلاغی به معاونان درمان دانشگاههای علومپزشکی سراسر کشور خواستار بررسی عملکرد بیمارستانها و پزشکان در سزارینهای تقویمی ۹/۹/۹۹ شده و تصریح کرده است: با بیمارستانها و پزشکانی که سابقه آمار بالای سزارین مدیریتنشده دارند، برخورد خواهد شد.
معاون محترم درمان دانشگاه علومپزشکی و خدمات بهداشتی درمانی...
موضوع: بررسی عملکرد بیمارستانها و پزشکان در سزارینهای تقویمی ۹/۹/۹۹
افزایش تولدهای تقویمی بهروش سزارین، در چند سال گذشته برخلاف برنامهها و سیاستهای اجرایی وزارت متبوع در حوزه ترویج زایمان طبیعی و کاهش سزارینهای الکتیو، درحال تبدیلشدن به رویهای نادرست در حوزه بهداشت و درمان شده است و با برنامه ریزی از پیش تعیینشده و تبلیغات در فضای مجازی و سایتهای اینترنتی، با تحریک و انگیزش خانواده ها، تاریخ تولد نوزادان را با هدف رسیدن به تاریخهای خاص، دستکاری و با تولد زودهنگام یا دیرتر از زمان اصلی، ضمن تحمیل هزینه اضافی به خانوادهها و سامانه درمان باعث ایجاد عوارض جسمانی و به خطر افتادن سلامت مادر و نوزاد میشود.
از طرفی بررسی، نظارت و کنترل هرگونه رفتار آسیبرسان به سلامت جامعه از وظایف تکلیفی وزارت متبوع است و بهاشکال مختلف در اسناد توسعهای و سیاستهای اجرایی کلان حوزه سلامت به آن اشاره شده است و مقامات عالی کشور به موضوع یادشده بهدلیل حواشی و تبعات پیرامونی آن توجه کردهاند و دستور صریح «بررسی دقیق و شناسایی عوامل، جلوگیری از گسترش و ادامه و اعمال مقررات با متخلفان» به وزارت متبوع ابلاغ شده است.
در همین راستا چندین تاریخ مناسبتی و تقویمی امسال رصد شد که متأسفانه نتایج آن حاکی از افزایش معنادار آمار سزارینهای غیرضروری توسط بعضی پزشکان و بیمارستانهاست، بنابراین باتوجهبه در پیش بودن تاریخ ۹/۹/۹۹ و پیش بینی تکرار افزایش سزارینهای بدون اندیکاسیون در این تاریخ، با وجود اطلاعرسانی عوارض و خطرات آن از طریق رسانههای مختلف، بررسی و شناسایی میزان همراهی و عملکرد پزشکان و بیمارستانها برای کنترل این اقدام غیرموجه در دستورکار جدی وزارت متبوع قرار گرفته است.
همچنین ضرورت دارد آن معاونت عملکرد افزایش آماری سزارینهای بیمارستانها و پزشکان را در تاریخ ۹/۹/۹۹ دقیق بررسی کند و به مسئول فنی بیمارستانهای دارای آمار نامتعارف تذکر مکتوب ابلاغ و پزشکان متخصص زنان و زایمان با آمار افزایشی را به هیئت انتظامی استان معرفی کند و گزارش اقدامات را همراه با جدول یادشده بفرستد.
شایان ذکر است این معاونت اطلاعات ارسالی را با دیگر اطلاعات دریافتی از سامانههای در اختیار و اطلاعات بازدیدهای نظارتی حضوری راستیآزمایی خواهد کرد و با بیمارستانها و پزشکان دارای سابقه آمار بالای سزارین مدیریتنشده، مطابق با ضوابط و مقررات عمل خواهد کرد.
برای اطلاع از چندوچون اجرای این ابلاغیه در بیمارستانهای مشهد، پیگیریهایی را از دانشگاه علومپزشکی مشهد انجام دادیم که متأسفانه پاسخی دریافت نکردیم.
سخنگوی سازمان ثبت احوال کشور نیز به خانوادههای نگران و لاکچریپسند اعلام کرده است ما هیچ محدودیتی برای ثبت تاریخ ۹/۹/۹۹ در شناسنامه حتی برای متولدان ۵ و ۶ آذر هم نداریم و تقاضا میکنیم به سلامت فرزندانتان فکر کنید.