به گزارش شهرآرانیوز - «سعید خطیبزاده» پیش از ظهر امروز-دوشنبه- در نشست خبری خود با اصحاب رسانه به شکل مجازی برگزار شد، روز دانشجو را به دانشجویان و دانشگاهیان تبریک گفت و اظهار داشت: دانشگاه سرمنشاء تحولات در جامعه است و عدالتخواهی، کمالخواهی و آرمانخواهی سرلوحه جنبش دانشجویی بوده است.
وی با اشاره به تحولات سیاست خارجی در هفته گذشته تصریح کرد: امروز میزبان اولین سفر خارجی «فیصل مقداد» وزیر خارجه سوریه هستیم. ایشان علاوه بر وزیر امور خارجه با رییسجمهوری و دیگر مقامات کشور دیدار میکند. روز چهارشنبه هم وزیر امور خارجه جمهوری آذربایجان به تهران سفر کرده و با روسای جمهور و مجلس و دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی دیدار خواهند کرد.
رییس مرکز دیپلماسی و عمومی وزارت امور خارجه همچنین با اشاره به تغییرات در وزارت امور خارجه گفت: معاون پیشین وزیر امور خارجه بازنشسته شدند. ایشان دوران موفقیتآمیزی در وزارت خارجه داشته و نقش موثری در ایجاد دیپلماسی اقتصادی داشته و سکان این معاونت را به آقای مهاجر سپردند.
خطیبزاده با بیان اینکه در ادامه موج محکوم کردن شهادت شهید فخریزاده، روز جمعه وزیر امور خارجه کرواسی با ظریف تماس گرفت، ابراز داشت: روز پنجشنبه هم وزیر امور خارجه در کنفرانس سالانه گفتوگوهای مدیترانهای شرکت و مواضع ایران را تببین کردند. ایشان با وزیر امور خارجه بلژیک نیز گفتوگویی داشتند و همتای بلژیکی ترور شهید فخریزاده را محکوم و در خلال آن درخصوص مسائل دوجانبه گفتوگو شد.
وی ادامه داد: همچنین آقای بورل با ظریف تماس گرفته و ترور شهید فخریزاده را محکوم کردند. وزیر امور خارجه هم در این گفتوگو مسئولیتهای اتحادیه اروپا را یادآور شد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره اظهارات اخیر هایکو ماس وزیر خارجه آلمان درباره برجام گفت: مواضع ایران درباره برجام، تداومآور و بدون تغییر است. برجام یکبار مذاکره شد، این توافق نتیجه مقاومت ایران بوده، امضا شده و در قطعنامه ۲۲۳۱ درج شده است. نه ایران چیزی که یکبار مذاکره شده را مجدداً مذاکره میکند و نه الزامآور بودن قطعنامه ۲۲۳۱ از آن کم میشود.
خطیبزاده با بیان اینکه امیدواریم اروپا جایگاه و ظرفیتهای خود را شناخته و سقف و کف روابط خود را در نظر بگیرد، یادآور شد: یکی از طرفهایی که به تعهدات خود عمل نکرده، طرفهای اروپایی بودهاند. مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ضامن اجرای برجام بوده و کشورهایی مانند آلمان حتی نتوانستند به تعهدات خود عمل کنند که در نامههای ما آمده است.
وی با تاکید بر اینکه ایران در خصوص امنیت ملی خود نه مذاکره و نه مصالحه نمیکند، عنوان کرد: ایران به حقوق و مسئولیت خود آشنا بوده و حقوق و مسئولیتهای طرف مقابل را هم یادآوری کرده است. آنچه با فشار حداکثری به دست نیامد با روشهای دیگر هم به دست نمیآید.
این دیپلمات ارشد درباره درخواست چند کشور منطقه برای حضور در مذاکرات احتمالی گفت: برخی کشورها تمامی حیثیت خود را گذاشتند که در دوران رییسجمهور در حال خروج از کاخ سفید، به اهداف خود برسند. پول مردم خودشان را خرج کردند تا برای چند روزی امنیت بخرند. مشخص است آنها امروز نگران هستند.
خطیبزاده افزود: پیام تهران به این کشورها آن است که ایران لنگرگاه ثبات در منطقه است. ایران کشور تاریخی در منطقه است و مانند برادر بزرگتر، سعی کرده خطاهای دیگران را نادیده بگیرد ولی آنها باید بدانند جایگاهشان چیست و تا چه اندازه میتوانند سخن بگویند.
وی درباره اظهارات ظریف مبنی بر بازگشت آمریکا به تعهداتش و همچنین مصوبه هفته گذشته مجلس اظهار داشت: نظر دولت و رییسجمهور درباره مصوبه مجلس روشن بوده است. ما هم نظرات تخصصی خود را بیان کردهایم که متاسفانه لحاظ نشده است. در عین حال مجلس مسیر خود را طی کرده و برداشتهای خود را انجام داده است. اگر این مصوبه تبدیل به قانون شود، وزارت امور خارجه به آن پایبند است.
سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه هم مصوبه فعلی مجلس و هم مصوبات قبلی درباره اقدامات متقابل مشروط هستند، تصریح کرد: اگر اروپا و آمریکا تعهداتشان را اجرا کنند، ما ذیل برجام به تعهدات خود عمل خواهیم کرد و این توازن در برجام دیده شده است.
خطیب زاده یادآورشد: گفتهها و شنیدههایی از دولت منتخب دیده شده است که روش غلط خود را اصلاح کند. امیدواریم اروپا به مسیر عدم پایبندی خود پایان دهد. اگر اینطور شود ایران، کشور مسئولی است. احتیاح به چانه زنی جدیدی نمیبینیم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به ایرنا درباره اظهارات مقامات آلمانی برای دستیابی به توافق جامعتر با ایران ان هم در صورتی به تعهداتشان در برجام عمل نکردند، ابراز داشت: همه آزاد هستند به خاطر سیاست داخلی یا ناآشنایی با رویهها حرف بزنند ولی دلیلی نمیشود که ما هم به آنها توجه کنیم. موارد عدم پایندی اروپا روشن بوده و به آنها گفته شده است. اینکه برخی فکر کنند چیزی که آمریکا و رژیم ترامپ با سیاست سبوعانه فشار حداکثری به دست نیاورد را میتوانند از راههای دیگر مانند گفتوگو و مذاکرات جدید به دست آورند، کسی در تهران خریدار این نکات نیست.
وی با بیان اینکه دوستان ما در اروپا بدانند باید برادری خود را اثبات کنند و بعد ادعای ارث و میراث کنند، عنوان کرد: مسیر طبیعی آن است که فرصت جدیدی برای ادامه مسیر درست قبلی فراهم شده است. طرف مقابل به مسیر اجرای تعهداتشان برگردد. ایران هم گفته اقدامات کاهشی انجامشده، برگشتپذیر است و ایران در مقابل اجرای تعهدات دیگران، تعهداتش را انجام میدهد.
خطیب زاده همچنین در پاسخ به این سوال که چه زمانی ایران مصوبه مجلس درباره پروتکل الحاقی و غنی سازی ۲۰ درصد را اجرا میکند، گفت: مسیر قانونی کاملاً روشن است. اگر این مصوبه به قانون تبدیل شود لازمالاجرا است. ابعاد فنی با سازمان انرژی اتمی است. ابعاد سیاسی آن با وزارت امور خارجه است. فکر میکنیم ملاحظات دولت و وزارت خارجه به عنوان مرجع این داستان باید رعایت میشد.
وی اضافه کرد: در عین حال بسیاری از قوانین که مخالفش بودیم بر اساس تکلیف قانونی انجام دادهایم. این کار را هم درباره این مصوبه هم خواهیم کرد. منتظر هستیم نتیجه این مسیر را مشاهده کنیم.
خطیبزاده درباره نظر ایران درباره درخواست ژاپن برای حضور در مذاکرات احتمالی گفت: ایران در دنیا دوست زیاد دارد. در خصوص برجام، این توافق مربوط به گذشته است که سالیان طولانی، مذاکره شد و موافقین و مخالفین خود را هم داشته است با این حال این توافق امضا شده، مهر و موم شده و هرگونه دست زدن به آن از نظر شکلی و محتوایی، به معنای پایان آن است.
سخنگوی وزارت امور خارجه اضافه کرد: اینکه برجام در فضای بینالمللی موجب آبرو میشود، برای ما جالب است. همکاریهای ایران و ژاپن در مجاری خود ادامه مییابد اما برجام موضوعی مربوط به رفع تحریم و عادیسازی پرونده هستهای صلح آمیز ایران بود که در همین حد هم باقی خواهد ماند.
خبرنگاری پرسید آیا عراقچی سفیر ایران در سازمان ملل میشود که این دیپلمات ارشد پاسخ داد: من این خبر را دیروز تکذیب کردم. تغییری در نمایندگی دائم ایران در سازمان ملل نداریم. آقای روانچی به کار خود ادامه میدهند و آقای عراقچی هم در تهران به کار خود ادامه میدهد.
خطیبزاده در پاسخ به سوالی درباره همکاریهای ایران و قطر در خصوص کشت زعفران هم گفت: همکاریهای ایران با قطر، روابط ابعاد مختلفی دارد. تمامی اقدامات در چارچوب دستورالعملها است. یکی از اصول اصلی و اصیل دیپلماسی اقتصادی ایران حمایت از تولیدکنندگان داخلی در خارج از کشور است. برخی از ابعاد این مسئله به شکل دیگری روایت شده است. وزارت امور خارجه هیچ اقدامی را بدون هماهنگی با سایر دستگاهها انجام نمیدهد. روابط ایران و قطر در سالهای اخیر در سطح بالا بوده است.
وی همچنین درباره اظهارت اخیر وزیر امور خارجه عربستان تصریح کرد: برخی دستپاچگیها در برخی از کشورها دیده میشود و پیامهای متناقضی از این کشورها بیرون میآید. توصیه ما آن است که عربستان و حکام آنها توجه کنند مشکلاتی که برای مردم خود و جهان عرب و اسلام ایجاد کردند، فقط با اصلاح مسیرشان قابل حل شدن است.
این مقام ارشد در وزارت امور خارجه با بیان اینکه ریاض مسئول بسیاری از مشکلات جهان عرب، جنگ و قحطی در یمن و برخی مشکلات از شمال آفریقا تا جنوبی شرقی آسیا است، خاطرنشان کرد: هرچه زودتر به این مسیر خطا پایان دهند، برای مردم، خودشان و مردم عربستان بهتر است. مردم عربستان استحقاق سیاستهای بهتری دارند به جای آنکه نگاهشان به دستهای خونآلود برخی از کشورهای دیگر باشد.
خطیبزاده درباره برخی اظهار نظرها مبنی بر احتمال خروج ایران از NPT گفت: جامعه ایران چند صدایی است بسیاری نظرات مختلفی دارند ولی سیاست اصولی نظام، از سوی نهادهای رسمی اعلام میشود. ما عضو پایبندNPT بوده و هستیم و تا زمانی اتفاق بزرگی رخ ندهد یا حرکت اشتباه راهبری از طرف مقابل نبینیم به این همکاری با آژانس ادامه میدهیم. وزارت خارجه مجری تصمیمات عالی نظام است.
خطیبزاده با اشاره به افتتاح قریبالوقوع خط راهآهن خواف-هرات یادآور شد: در چند روز آینده بزرگترین طرح همکاریهای منطقه بین ایران و افغانستان افتتاح میشود. همکاریهای منطقهای ایران با کشورهای منطقه در همین دوران تحریم به چندین میلیارد میرسد. من از رسانهها و نمایندگان میخواهم رنگ و بوی جناحی به سوالاتشان ندهند.
وی درباره قرارداد جدید میان عراق و عربستان و تحت تاثیر قرار دادن همکاریهای اقتصادی تهران و بغداد در این رابطه عنوان کرد: روابط ایران و عراق کاملاً تاریخی، عمیق، مردمی و چند لایه است. روابطی طبیعی است و نه مصنوعی. اگر کشور یا قدرتی بخواهد جنس این روابط را تغییر دهد، با موانع زیادی روبهرو است. دو کشور مرزهای طولانی با یکدیگر داشته، روابط مردمی برقرر است و مراسمهای آیینی مشترک زیادی برقرار است.
سخنگوی وزارت امور خارجه با تشریح نظر ایران گفت: ایران معتقد است روابط عراق با تمامی همسایگان به گسترش صلح در منطقه و بهبود وضعیت مردم عراق کمک میکند. ما درخصوص نیت کشورها اظهارنظر نمیکنیم.
خطیبزاده در پاسخ به سوالی درباره برگزاری نشست وزرای خارجه ۱+۴ در ۲۶ آذر اظهار داشت: درباره کمیسیون مشترک برجام در حوزه مسائل فنی تنظیم شده و انجام خواهد شد و نشست روتین است. این نشست در صورت لازم در سطح وزرا میتواند برگزار شود. صحبتهایی بوده و اگر دستور کار روشن شود، این نشست در سطح وزرا هم میتواند برگزار شود.
وی در پاسخ به این سوال که پیشخرید واکسنهای کرونا، آیا از منابع داراییهای ایران در کره جنوبی بوده است، تصریح کرد: مسیرهای مختلفی برای خرید واکسن رفته شده است. عضو کنسرسیوم کوواکس هستیم و وزارت بهداشت اعلام کرده مسیر پیشخرید انجام شده است. در مورد نقل و انتقالات مالی هم پیشرفتهای خوبی داشتیم که بانک مرکزی و وزارت بهداشت باید آن را اعلام کنند.
رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانهای وزارت امور خارجه افزود: البته تنها مسیر ما نبوده است. بخش خصوصی هم اقداماتی انجام داده که ما آن را تسهیل کردیم. در صورتی که وزارت بهداشت در چارچوب دستورالعملهای خود آماده اعزام هیأت ارزیابی باشد، آمادگی داریم تسهیلات دیگری را ارائه دهیم.
خبرنگاری پرسید که آیا وزیر امور خارجه سوریه در سفر به تهران، با رهبر انقلاب هم دیدار میکند که خطیبزاده پاسخ داد: وزیر امور خارجه سوریه ایشان با مقامات مختلف ایران دیدار میکنند ولی برنامهای برای دیدار با رهبری در این سطح دیده نمیشود. فعلاً هم برنامهای در این خصوص وجود ندارد.
وی در پاسخ به سوالی درباره اظهارات اخیر بایدن درباره برجام گفت: اینکه آمریکا میخواهد به تعهداتش ذیل قطعنامه ۲۲۳۱ برگردد و مسیر غلط رژیم ترامپ را در مورد انجام تعهدات بینالمللی این کشور برطرف کند، مسیر و اقدام درستی است. اگر آمریکا و طرفهای دیگر برجامی تعهداتشان را درست و کامل انجام دهند، ما به صراحت گفتهایم ما هم از مسیر کاهش تعهدات برمیگردیم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی اضافه کرد: این مسیر عاقلانه است که هر دولتی در آمریکا بر سرکار باشد، انجام دهد چون مسیر قبلی چیزی جز ضربه زدن به خودشان، منطقه و ملت ایران نتیجهای نداده است.
خطیبزاده درباره برخی از ضمائمی که بایدن از آنها صحبت کرده است، اظهار داشت: برخی ضمائم از قول ایشان در مصاحبه گفته شده است که آن ضمائم برای ما ارزش خاصی ندارد. مهم این است که آمریکا تعهد و مسئولیت قطعی دارد که آن مسیر غلط را اصلاح کند. این موضوعات در حد حرف است و اقدامات برای ما مهم است.
وی در پاسخ به سوالی درباره فرایند قانون شدن مصوبه مجلس گفت: ریاست جمهوری باید آن قانون را امضا و برای اجرا ابلاغ کند. به محض اینکه آن مصوبه توسط رئیسجمهور ابلاغ شود، برای همه دستگاهها از جمله وزارت امور خارجه لازمالاجرا است.