ریحانه صادقی | شهرآرانیوز؛ در مطلب هفتهی پیش دربارهی کمپوست و فواید آن به شما گفتم. کمپوستکردن یکی از بهترین روشهای کمکردن ردّپای کربنی ما از روی زمین است. امروز میخواهم به شما یاد بدهم چطور خودتان دست بهکار شوید و کمپوست درست کنید. آمادهاید؟!
چطور سطل کمپوست خودمان را بسازیم؟
شما میتوانید از یک سطل زباله یا هر ظرف پلاستیکی دردار دیگری برای کمپوستکردن استفاده کنید. حدود ۲۰ تا ۳۰ حفره در قسمت درپوش، کف و بدنهی سطل ایجاد کنید، تا هوا بتواند بهراحتی در آن جریان داشته باشد و آب اضافی هم از طریق آنها خارج شود. داخل ظرف را با یک توری بپوشانید، و اگر سطل کمپوست را در محیط خانه قرار میدهید، آن را داخل ظرف دیگری بگذارید تا آب اضافی خارجشده از آن برایتان مشکلساز نشود.
موادّ لازم برای پرکردن ظرف کمپوست به این ترتیب است:
موادّ گیاهی خشکشده مثل برگهای خشک، سرشاخهها و ترکههای کوچک. هدف ما در این لایه، تأمین کربن لازم برای کمپوست است. موادّ گیاهی خشک و قهوهایرنگ و موادّی مثل خاکارّه کربن زیادی دارند و در این مرحله میتوانند مورد استفاده قرار گیرند. بهتر است ضخامت این لایه چیزی در حدود ۱۵ سانتیمتر باشد. کمی آب روی این لایه بپاشید و سراغ لایهی بعدی بروید.
در این لایه پسماندهای خانگی، مثل تهماندهی سبزیجات، پارههای روزنامه، کیسهی چای، تفالهی قهوهی آسیابشده، پوست تخممرغ یا خردههای علف و بسیاری چیزهای دیگر را اضافه کنید. موادّ سبز نیتروژن سطل کمپوست را تأمین میکنند. تفالهی قهوه هم نیتروژن زیادی دارد. روی این لایه هم کمی آب بپاشید.
حالا یک لایه خاک حاوی کرمهای خاکی و میکروارگانیزمهای لازم برای تجزیهشدن موادّ قبلی را به ظرف اضافه کنید. لایهی آخر را هم کمی خیس کنید.
سطل کمپوست شما دیگر حاضر است! فقط باید گهگاه روی آن آب بریزید، و هر هفته موادّ داخل ظرف را با یک بیل یا تکه چوب بزرگ هم بزنید. شاید در این مرحله به کمک بیشتر بزرگترها نیاز داشته باشید، چون کمپوست گاهی میتواند خیلی سنگین باشد و ممکن است همزدن آن برای شما مشکل باشد. بعد از یک ماه، کمپوست شما آمادهی استفاده خواهد بود.
حواستان باشد که میکروارگانیزمهایی که پسماندهای گیاهی را تجزیه میکنند، به میزان برابر به موادّ سبز و قهوهای (مثل برگهای خشک) برای جویدن نیاز دارند. آنها همچنین به آب و هوا نیاز دارند تا بتوانند زنده بمانند و به کارشان ادامه دهند. اگر تعداد حفرههایی که در ظرف ایجاد میکنید کم باشد، آنها خفه خواهند شد.
همچنین، حواستان باشد گیاهان مرده یا مریض را داخل سطل کمپوست نگذارید. بیماری این گیاهان میتواند در کود باقی بماند و از طریق آن، دوباره وارد باغ یا گلدانتان شود. گوشت، موادّ لبنی یا فضولات حیوانات خانگی را هم بههیچوجه در سطل کمپوست قرار ندهید. این مواد حیوانات دیگر را به سمت سطل کمپوست شما جلب میکنند.