هشدار درباره آمپول مونجارو | داروی لاغری تقلبی علت بیماری کبد چرب سبک زندگی نیست سهم ۵۵ درصدی سزارین از زایمان‌ها در کشور با رأی قضات دادگاه کیفری، عاملان قتل زن مسافر محکوم شدند | حبس و چوبه دار در انتظار ۲ برادر راز جنایت در شهر گلبهار خراسان رضوی فاش شد | همسرکشی با گرز به خاطر تحقیر و سند ۱۰ میلیاردی آتش‌سوزی مهیب در نظرآباد کرج مهار شد + فیلم (۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) طوفان برق مناطق استان البرز را قطع کرد (۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) آماده باش پایگاه‌های امداد و نجات تهران و البرز در پی زلزله کرج (۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) مدارس کدام شهر‌های خوزستان فردا (یکشنبه ۱۴ اردیبهشت ۱۴۰۴) تعطیل است؟ هجوم طوفان تندری به تهران + فیلم (۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) هویت ۱۰ جان‌باخته دیگر حادثه انفجار بندر رجایی مشخص شد + اسامی زلزله نسبتا شدید کرج را لرزاند (۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) آزادسازی ۴ هکتار از اراضی کشاورزی در مشهد (۱۳ اردیبهشت ۱۴٠۴) افزایش نگران کننده گردن درد در کشور فرونشست در دل مشهد، دومین کلان‌شهر ایران | بحران خاموشِ زمین در خراسان رضوی قتل جوان ۳۶ ساله در میدان تره‌بار (۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) تشکیل قرارگاه مدیریت امنیت روانی در جامعه یک ایرانی در شلیک مرزبانی آذربایجان کشته شد زمان انتشار کلید اولیه کنکور ۱۴۰۴ اعلام شد | متقاضیان سؤالاتشان را از طریق سیستم پاسخگویی الکترونیکی بپرسند لیست ۱۴ تایی دارو‌های ممنوعه سفر حج (۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) ویزیت رایگان کودکان دارای ناهنجاری مادرزادی در بجنورد (۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) سرایداران مدارس هم رتبه‌بندی می‌شوند | صدور احکام و امتیازات از اول مهر ۱۴۰۴ جزئیات ثبت نام آزمون استخدامی آموزش و پرورش ۱۴۰۴ اعلام شد + زمان‌بندی سارقان گوشی دانشجوی دانشگاه شهید بهشتی تهران دستگیر شدند (۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) حدود ۵۲ هزار نفر با طرح مهرآموز، حامی ایتام شدند شکارچیان غیرمجاز در بند قانون افتادند | دستگیری عاملان شهادت محیط‌بان گلستانی پیش‌بینی هوای مکه و مدینه هنگام سفر ایرانی‌ها | گرمای شدید در مسیر عربستان همه آنچه که باید درباره رژیم میوه خواری بدانید علت طولانی‌شدن فرایند دریافت وام ازدواج چیست؟ اجلاس مدیران گروه بهبود تغذیه دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور در مشهد برگزار شد (۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) نایب‌رئیس مجلس: سکوی پرتاب کشور، رسیدگی به امور آموزش و پرورش است
سرخط خبرها

زنان پاورقی‌ها

  • کد خبر: ۵۲۶۲۵
  • ۲۴ آذر ۱۳۹۹ - ۱۱:۵۸
زنان پاورقی‌ها
هدی جاودانی مترجم
 روزی امیلیا سانچز، پژوهشگر دانشگاه کلمبیا، در پاورقی یک پژوهش ژنتیک قدیمی به مسئله عجیبی برخورد. در بخش قدردانی این پژوهش، نویسنده که یک متخصص ژنتیک مشهور بود، از زنی به نام جنیفر اسمیت به دلیل برنامه‌نویسی و انجام همه محاسبات پژوهش تشکر کرده بود.
سانچز پژوهش را به همکارش، رالفز، نشان می‌دهد و متوجه می‌شود سطح محاسباتی که جنیفر اسمیت در این پژوهش انجام داده، در بازه کنونی، می‌توانسته است او را به مؤلف پژوهش تبدیل کند. امیلیا و رالفز متوجه شدند که در دیگر پژوهش‌های حوزه ژنتیک جمعیت نیز مشارکت زنان در فرایند پژوهش تنها در پاورقی‌ها ذکر شده است.
 
سال‌ها بعد، با تماشای فیلم «اشخاص پنهان» که در آن ۳ ریاضی‌دان زن در پشت‌صحنه یکی از مأموریت‌های ناسا به تصویر درآمده بودند، ماجرا دوباره برای سانچز و رالفز اهمیت پیدا می‌کند و این بار به این فکر می‌افتند که فرضیه خود را بیازمایند: اینکه نام چه تعداد از برنامه‌نویسان، در حیطه‌های مختلف علمی، تنها به پاورقی‌ها ختم شده است و چه تعداد از آن‌ها زنان هستند.
 
سانچز و رالفز با کمک گروهی از پژوهشگران دانشجو، آرشیو بیست‌ساله مقالات یک ژورنال تخصصی در حوزه ژنتیک را بررسی کردند و نام‌های مؤلفان پژوهش و افرادی را که در پاورقی‌ها آمده بودند دسته‌بندی کردند. بعد از بررسی بیش از ۸۰۰ مقاله که حدود هزار مؤلف داشتند (۹۳ درصد از این مؤلفان مرد بودند)، فرضیه اولیه سانچز اثبات شد: نام زنانی که در این پژوهش‌های معتبر مشارکت مؤثری داشتند، به جای آنکه به عنوان یکی از مؤلفان پژوهش مطرح شود، بیشتر در بخش قدردانی ذکر شده بود.
 
گروه پژوهشی سانچز و رالفز با شناسایی تعصبات موجود در پژوهش‌های گذشته، امیدوارند بتوانند در پژوهش‌های علمی امروزی نیز توجه‌ها را به نام کسانی جلب کنند که در پژوهش‌ها مشارکت دارند و گاه دیده نمی‌شوند.
 
مارشا ریچموند، تاریخ‌پژوه، که درباره مشارکت زنان در علم زیست‌شناسی مطالعه می‌کند، می‌گوید دست‌کم‌گرفتن مشارکت زنان در پژوهش‌های علمی پدیده جدیدی نیست و سابقه‌ای طولانی دارد و به‌احتمال ریشه آن به علم نجوم بازمی‌گردد. برای نمونه، رایانه‌های رصدخانه هاروارد که اوایل قرن بیستم، موقعیت و خصوصیات ستارگان را محاسبه می‌کردند و به اکتشاف‌های مهمی در حوزه نجوم دست پیدا کرده بودند، در واقع بازتابی از نقش زنان ناسا در سال‌های بعد بودند.
 
ریچموند هم‌چنین مطرح می‌کند که زنان در طول تاریخ، علاقه‌مند به ورود به حوزه‌های علمی نوظهوری مانند بوم‌شناسی و علم پرتو‌ها بودند و استخدام آن‌ها ارزان‌تر از همتایان مردشان بود، اما با پیشرفت این حیطه‌های علمی، زنان ناگهان به حاشیه رانده می‌شدند و مردان جایگاه آنان را به دست می‌آوردند.
پژوهش‌های ریچموند و سانچز و همکارانشان بر این نکته تأکید دارند که با پرده‌برداری از حضور زنان در پژوهش‌های ژنتیک جمعیت، می‌توان دانشمندان آینده را از تأثیر منفی کلیشه‌های جنسیتی در علم آگاه کرد. چنین پژوهش‌هایی می‌تواند راه را برای موفقیت زنان در حیطه‌هایی که هم‌چنان مردان اکثریت آن را تشکیل می‌دهند هموار کند. رالفز می‌گوید: «هرچه بیشتر زنان را مشغول کار‌های علمی ببینیم، بیشتر برایمان عادی می‌شود. ما امیدواریم این مسئله در نهایت به تحولی بزرگ منجر شود.»
منبع: Smithsonia
گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->