به گزارش شهرآرانیوز؛ با پیروزی جو بایدن در انتخابات آمریکا و اعلام تمایل وی مبنیبر بازگشت به برجام، مذاکره به محور منازعات جریانهای سیاسی در ایران بدل شد. اینکه مذاکره در این شرایط باید صورت بگیرد یا نگیرد، اینکه چه کسی باید این مذاکره را انجام بدهد، نشان از رقابت سیاسی بر سر مذاکره با آمریکا دارد؛ آن هم در شرایطی که فقط چند ماه به انتخابات ریاستجمهوری مانده است.
آدرس مذاکره بهسمت اصولگرایان نشانه میرود
اما گویا برخی اصولگرایان، نشانی دقیقتری از طرف ایرانی مذاکره با آمریکا میدهند؛ مثلا حمیدرضا ترقی در گفتگو با جماران، مذاکرات با آمریکا را به شرطی که طرف مذاکره یک اصولگرا باشد، بلامانع شمرده است.
علاوهبر او، بهتازگی فداحسین مالکی، نماینده اصولگرای مجلس، نیز در گفتوگویی هرچند تصریح کرده که در بحث آمریکا نباید مسائل کلیدی را تا سطح جناحهای سیاسی و احزاب تنزل بدهیم و این موضوع با منافع ملی کشور گره خورده است، گفته است دولت بایدن علاقهمند به مذاکره با ایران است؛ این مسئله (تمایل مذاکره با اصولگرایان) هم مطرح است و علائمی درباره این موضوع وجود دارد.
به گفته وی نیز، اصولگرایان بیشتر از اصلاحطلبان در مذاکرات و سیاست خارجی، منافع ملی و حقوق مردم را در نظر میگیرند و مراقب هستند که معیارهای انقلاب و ارزشهای نظام پایمال نشود. این اظهارات اصولگرایان با واکنش فعالان سیاسی مواجه شده است.
برای آمریکا، اصولگرا یا اصلاحطلب فرقی ندارد
علی بیگدلی، کارشناس مسائل بینالملل، دراینباره به فرارو گفت: وی اظهارنظر نادرستی کرده است. آمریکا باتوجهبه شرایطی که در منطقه پیش آمده، سطح انتظاراتش از ما خیلی بالاتر رفته است، یعنی با دست پر پشت میز مذاکره با ما خواهد نشست. اصولگرا یا اصلاحطلب، تفاوتی برای آمریکا ندارد؛ تقاضاهای آمریکا از ایران مشخص است.
برنامه اصولگرایان برای مذاکره با آمریکا چیست؟
صادق زیباکلام، استاد دانشگاه، نیز به فرارو گفت: اصولگرایان میخواهند تازمانیکه روحانی سر کار است، اوضاع به همین منوال ادامه پیدا کند، اما در تابستان و پاییز۱۴۰۰، به آنها خواهند گفت که باید باب مذاکره با دولت بایدن را باز کنند تا تحریمها برداشته شود، زیرا دیگر خود آقایان نیز میدانند که کفگیر به ته دیگ خورده است و پولی در کشور وجود ندارد؛ بههمیندلیل میخواهند مذاکرات را خودشان انجام دهند.
همچنین سیدحسین موسویان، از فعالان سیاسی ملیگرا، به مستقلآنلاین گفت: اصولگرایان در موضوع مذاکره و توافق با آمریکا مسئلهای ندارند. فقط میخواهند خودشان مبتکر و مجری این داستان باشند و بیشتر توافقات را هم بهصورت پنهانی و دور از چشم افکار عمومی به پیش ببرند.