زمان و محل دور سوم مذاکرات ایران و آمریکا مشخص شد ویدئو | نتیجه دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا از زبان سیدعباس عراقچی عراقچی: جلسات فنی در سطح کارشناسان در عمان برگزار می‌شود + فیلم آتش‌بس ۲ روزه با اوکراین از سوی پوتین اعلام شد وزیر خارجه ایتالیا: رم پایتخت صلح و گفت‌و‌گو می‌شود مذاکرات غیر مستقیم ایران و آمریکا به پایان رسید (۳۰ فروردین ۱۴۰۴) ۶ نظامی اسرائیلی در غزه زخمی و کشته شدند (۳۰ فروردین ۱۴۰۴) نشست سران قوا به میزبانی پزشکیان برگزار شد وزارت خارجه از رسانه‌ها خواست به اخبار نادرست ضریب ندهند تکذیب ادعای حضور هیئت‌های ایرانی و آمریکایی در یک اتاق مشترک سلطان عمان برای دیدار با پوتین به کرملین می‌رود ویدئو | حضور سیاستمدار ایتالیایی در محل دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا با تی‌شرت و شلوارک! روایت شهرآرانیوز از حواشی نشست خبری استاندار خراسان رضوی | از ماجرای واکنش جنجالی «علی دایی» تا بازی مهم ایران و کره‌شمالی + فیلم آغاز دور دوم گفت‌وگوهای غیرمستقیم ایران و آمریکا در رم به میزبانی عمان (۳۰ فروردین ۱۴۰۴) آنتونیو تاجانی پس از دیدار با عراقچی با گروسی دیدار خواهد کرد وزیران امور خارجه ایران و عمان در رم با هم دیدار کردند (۳۰ فروردین ۱۴۰۴) رئیس مجمع نمایندگان خراسان رضوی: نباید اقتصاد را شرطی کنیم که اگر FATF تصویب شود چه خواهد شد عراقچی در دیدار با همتای ایتالیایی خود: تنها مانع تحقق خاورمیانه عاری از سلاح‌های هسته‌ای، رژیم صهیونیستی است شرط ایران برای برقراری ارتباط با حاکمان جدید سوریه چیست؟ وزیران امور خارجه ایران و ایتالیا رایزنی کردند رئیس جمهور مصوبه انتخاب رئیس جهاددانشگاهی را ابلاغ کرد عراقچی در گفت‌وگو با یک رسانه روس: روابط تهران و مسکو هیچ‌گاه تا این حد نزدیک نبوده است تحلیل گاردین از مذاکرات | دولت ترامپ دانش و صبر لازم در حل مناقشات را ندارد نشست خبری سخنگوی شورای نگهبان | طحان نظیف: شورای نگهبان ایراداتی نسبت به cft داشته است شمخانی ۹ اصل تیم ایرانی مذاکرات را بیان کرد رئیس پلیس راهور فراجا: قوانین ترافیکی باید اصلاح و بازنگری شود برنامه جهانی غذا درباره خطر مرگ ناشی از گرسنگی در نوار غزه هشدار داد
سرخط خبرها

شلیک به گفت‌وگو از «زاویه» دیگر

  • کد خبر: ۵۶۵۵۸
  • ۰۴ بهمن ۱۳۹۹ - ۱۲:۱۹
شلیک به گفت‌وگو از «زاویه» دیگر
بهروز فرهمند - روزنامه‌نگار
سخنان توهین‌آمیز علیه رئیس‌جمهور در یک برنامه تلویزیونی، چنان که انتظار می‌رفت، واکنش‌های بسیاری را برانگیخت.
اینکه یک نفر، برخاسته از حوزه دین و دارای پوشش روحانیان، در یک برنامه فرهنگی تلویزیونی از واژه‌های سخیف -موسوم به «ادبیات منقلی» - استفاده کند، به همان اندازه که شگفت‌انگیز است، بی‌گمان واکنش‌های نکوهش‌آمیز را نیز درپی می‌آورد.

واکنش‌های چند روز اخیر را از همین منظر، می‌توان فهم کرد؛ هرچند منتقدان، چنین ادبیاتی را بیشتر از این بابت سرزنش کرده‌اند که مخاطب سخن، رئیس‌جمهور -شخص دوم کشور- بوده است؛ نقدی که بی‎شک، درست است.
من، اما در این مجال، اجازه می‌خواهم زاویه نگاه خودم را کمی تغییر دهم و بگویم اگر مخاطب سخنان فرد توهین‌کننده، رئیس‌جمهور و هیچ صاحب‌منصب سیاسی یا اجرایی کشور نیز نبود، زشتی آن سخنان را سر سوزنی نمی‌کاست و از پیامد‌های ناگوارش بر جامعه کم نمی‌کرد.

اما برنامه تلویزیونی‌ای که درباره‌اش سخن می‌گوییم، چگونه برنامه‌ای است؟
برنامه «زاویه» که از شبکه چهارم پخش می‌شود، به فرهنگ و اندیشه می‌پردازد و اگر گاه، رخداد‌های سیاسی روز را در کانون توجه قرار می‌دهد، جنس پرداختنش متفاوت است؛ به این معنا که درپی کاویدن ریشه‌ها و پشتوانه‌های فکری تحولات است.

همچنان که گاهی در فضای مجازی، گزیده فایل‌های تصویری از سخنان داغ و جنجالی مهمان‎های گوناگون همین برنامه، دست‌به‌دست می‌شود که نشان می‌دهد «زاویه» مخاطب نسبی خودش را -خاصه از میان مخاطبان اندیشه‌ورز- دارد و فضای گفت‌وگوی آزادانه‌تری را نسبت‌به برنامه‌های تحلیلی دیگر در شبکه‌های تلویزیونی، در پیش گرفته است.

با این همه و تا پیش از برنامه اخیر که یکی از مهمان‌ها سخن به زشتی بر زبان راند، فضای «زاویه» چنین تند و
رادیکال نشده و عقلانیت و اعتدال حاکم بر آن، هرگز دستخوش تهدید نشده بود.
چنین تهدیدی برای فضای گفتگو در کشور، درواقع، یک خطر ویرانگر است، آن‌هم در شرایطی که نزدیک شدن به انتخابات سال آینده، نقد‌ها و گفتگو‌های جدی و بی‌پرده، اما با پایبندی به «آداب نقد» را می‌طلبد.
در اینجا سخن از این جناح و آن جناح نیست؛ سخن از یک بیماری سیاسی فراگیر است که برخی‌ها تا تریبونی به دستشان می‌رسد، افسار سخن را رها می‌کنند و به گمان خودشان، به فاش‌گویی می‌افتند، بی‌آ‌نکه درنظر بگیرند که هتاکی و اشتلم‌خوانی‌شان، بیش از هرچیز، موجب بسته شدن کانال گفتگو می‌شود؛ گفت‌وگویی که همین مقدارش نیز برای جامعه ایرانی هرچند کم، اما کیمیاست و بی‌گمان برای گسترش آن باید بسیار کوشید.

در این میان، بد نیست به یاد بیاوریم برخی مناظره‌های اول انقلاب را در تلویزیون آن سال‌ها که نماینده‌های مارکسیست‌ها از یک‌سو و نماینده‌های جریان انقلابیون مسلمان از سوی دیگر، رودررو می‌نشستند و بی‌پرده و رک، اما در نهایت ادب، با یکدیگر سخن می‌گفتند. فیلم‌های آن مناظره‌ها که این روز‌ها گزیده‌هایش از تلویزیون پخش می‌شود، نشان می‌دهد که یک کلمه دربردارنده زشت‌گویی و حرمت‌شکنی، در سخنان هیچ‌یک از دو سوی میز مناظره، بر زبان آورده نمی‌شده است.

کوتاه سخن اینکه اگر به جای سخن مستند و پایبندی به ادب و آداب گفتگو و نیز به‌جای داشتن روح علمی (به قول استاد مطهری، چه‌بسا عالمانی که از اکسیر روح علمی بی‌بهره‌اند)، به درشت‌گویی و متلک‌پرانی و گفته‌های بدون سند و مدرک و پنجه کشیدن بر چهره یکدیگر رو بیاوریم، این موضوع بی‌شک، چیزی جز مصداق «پاچه ورمالیسم» سیاسی نیست که پیامدش، تنگ شدن مجال گفتگو و از دست دادن گوهر «نقد» است.
+پس از تحریر: روح علمی یعنی درباره هیچ رخداد یا پدیده‌ای، «پیش‌داوری» و «قضاوت زودهنگام» نکنیم. یعنی واقعیت‌ها را آن‌گونه که در عالم واقع هستند، بپذیریم و دربرابرشان تمکین کنیم، نه چنان که دوست داریم باشند. برگرفته از کتاب تعلیم‌وتربیت در اسلام، به قلم علامه مرتضی مطهری.
گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->