بازار طلای جهانی و داخلی این روزها با نوسان متفاوتی روبهرو شده است؛ بهنحوی که روز جمعه ارزش جهانی گرانترین فلز دنیا تحتتأثیر دو اتفاق در اقتصاد آمریکا وارد کانال ۱۷۰۰ دلاری شد. این دو اتفاق شامل افزایش ارزش دلار آمریکا و البته نرخ بازده اوراق خزانهداری آمریکاست؛ بهگونهای که باعث شد طلا در رقابت با بازارهای موازی با سقوط ارزش روبهرو شود و البته دیروز دوباره ارزش هر اونس طلا دوباره وارد کانال ۱۸۰۰ دلاری شد، زیرا از نظر برخی تحلیلگران و فعالان جهانی بازار طلا، تقاضا برای سرمایهگذاری روی این فلز افزایش یافته و شاخص نمایانگر رشد قیمت طلا، افزایش جریان ورودی صندوقهای با پشتوانه طلاست.
آینده بازار جهانی طلا البته تا اندازه زیادی بستگی به روند آینده اقتصاد آمریکا و بهویژه سیاستهای جوبایدن در عرصه بینالمللی دارد که میتواند تقاضا و جذابیت سرمایهگذاری در بازار طلا را بهعنوان یک سپر و پوشش ریسک سرمایهها متأثر کند و شاخصه تعیینکننده نرخ بهره بانکی و سیاستهای بانکهای مرکزی دنیا بهویژه فدرالرزرو آمریکا و روند آینده نرخ تورم در کشورهای دارای بیشترین اثرگذاری بر اقتصاد جهان خواهد بود. افزون بر اینکه همچنان چالش اصلی رویارویی کشورها و اقتصاد دنیا با پاندمی کروناست که در صورت افزایش سطح پوشش کشورها در برخورداری از واکسن کرونا، این احتمال مطرح است که اقتصاد جهان احیا شود و سطح تقاضای بهشدت افتکرده در اقتصاد دنیا تحتتأثیر شیوع کرونا قوت گیرد و نرخ تورم جهانی نیز تقویت و تقاضا برای طلا بیشتر شود. در ایران، اما بازار داخلی طلا رفتار متفاوتی را تجربه میکند و چشمانداز آینده سرمایهگذاری روی طلا بستگی به تحولات آینده داخلی و بینالمللی دارد.
بهویژه اینکه بازدهی بازارهای داراییمحور مانند مسکن، خودرو، سهام و البته نرخ بازده اوراق دولتی تعیینکننده خواهد بود. بخشی از نوسان این روزهای قیمت طلا و سکه در بازار داخلی ناشی از افت سنگین شاخص بورس تهران است؛ به گونهای که انگیزه حفظ سرمایهها در بازار سهام بهشدت کاهش یافته و اعتماد سهامداران بهاندازه زیادی آسیب دیده و همین ضربه باعث شده است بازده سرمایهگذاری در بازار مسکن در دو ماه اخیر نوسان متفاوت نزول و رشد را تجربه کند. پیشبینی میشود که سیاستگذار پولی یعنی بانکمرکزی نیز تصمیمی برای افزایش نرخ سود بانکی نداشته باشد و حتی اعلام شده است که نرخ بهره بینبانکی هم قرار است کمتر شود.
در چنین وضعیتی آنچه افق آینده بازار طلای داخلی را روشنتر میکند، روند آینده نرخ تورم و انتظارات تورمی است و البته تا اندازه زیادی نگاه فعالان اقتصادی و مردم به آینده برجام و مذاکرات احتمالی بر سر بازگشت همزمان ایران و آمریکا به برجام دوخته شده است. ذات سرمایهگذاری در بازار طلا دستکم در ایران متفاوت با دیگر بازارهاست و آنچه میتواند آرامشبخش بازارها از جمله بازار طلا باشد، روشنترشدن فضای سیاسی داخلی و بینالمللی و البته تدابیر مشترک دولت و مجلس برای مهار تورم و انتظارات تورمی است و هرگونه خطای سیاستگذاری هزینه سنگینی را بههمراه خواهد داشت. اکنون وقت اندیشیدن درباره آینده اقتصاد ایران و سرمایههای مردم است تا آینده سیاسی چهرهها و سرنوشت صندلیها.