مسعود سلطانی | شهرآرانیوز؛ کرونا بعد از سلامتی مردم، بیشترین آسیب را به صنعت گردشگری در سراسر دنیا وارد کرده است. برآوردها از خسارت ۱۲ هزار میلیارد تومانی صنعت گردشگری در ایران حکایت دارد، این درحالی است که سهم ایران از گردشگری بین المللی، ناچیز است و این رقم به مراتب در کشورهای گردشگرپذیر، بزرگتر است.
با این حال نکته بسیار مهم این است که آمارهای رسمی فعالان حوزه گردشگری، میزان خسارت صنعت گردشگری در خراسان رضوی را ۴ هزارو ۲۰۰ میلیارد تومان برآورد میکنند. این یعنی بیش از ۳۰ درصد از سهم خسارت واردشده به گردشگری کشور متوجه خراسان رضوی است و از این رقم حدود ۲ هزار میلیارد تومان، تنها به هتلهای مشهدی خسارت وارد شده است.
از میان ۹ هزار نیروی شاغل در هتلهای مشهد نیز نزدیک به ۷۲۰۰ نفر، شغل خود را از دست داد ه اند. اگر نگاهی به آمارهای کشوری بیندازیم، متوجه خواهیم شد که مشهد از این نظر رکورددار زیان و تعدیل نیرو بوده است، زیرا بیش از ۵۰ درصد مراکز اقامتی کشور در مشهد فعالیت میکنند. اکنون در آستانه تعطیلات نوروزی، چشم امید فعالان صنعت گردشگری به سیاست گذاران و مسئولان گردشگری کشور است. آنها معتقدند که ممنوعیت سفر به منزله پاک کردن صورت مسئله است و باید راهکارهایی هرچند سختگیرانه برای برقرار ماندن سفرها طراحی کرد.
هتل داران؛ در مرز ورشکستگی
رئیس جامعه هتل داران خراسان رضوی در گفتگو با خبرنگار ما میگوید: طبق آمارهای رسمی، در مشهد ۲۴۰ هتل داریم. از این تعداد در شرایط کنونی، تنها ۶۴ هتل باز هستند و به فعالیتشان ادامه میدهند. البته میزان اشغال آنها در یک سال گذشته از ۲۰ درصد بیشتر نشده است و بیشتر ماهها با ظرفیتی بسیار کمتر به فعالیتشان ادامه داده اند.
امیر سزاوار ادامه میدهد: قبل از شیوع ویروس کرونا در هتلهای مشهد ۹۰۰۰ نیرو داشتیم. در کل گردشگری خراسان رضوی حدود ۲۱ هزار نفر شاغل داشتیم که اکنون ۲۰ درصد از این افراد مشغول به فعالیت هستند و ۸۰ درصدشان یعنی حدود ۱۷ هزار نفر بیکار شده اند. همچنین نیروهایی که به صورت فصلی به این تعداد اضافه میشدند، امسال نتوانستند شغلی را هرچند به صورت فصلی برای خود دست وپا کنند.
وی ادامه میدهد: برآوردها حکایت از خسارت ۴ هزارو ۲۰۰ میلیارد تومانی گردشگری استان دارد که بیش از نیمی از این رقم، خسارت جامعه هتل داران مشهد بوده است.
مراکز اقامتی، هیچ نقشی در تشدید کرونا نداشتند
رئیس جامعه هتل داران خراسان رضوی با اشاره به اینکه نقطه سربه سر اقتصادی در مدیریت هتل ها، پس از اشغال حداقل ۵۰ درصد ظرفیت هتل است، میگوید: اگر کمتر از نیمی از تختهای یک هتل اشغال باشد، فعالیت هتل زیان ده است، این درحالی است که در یک سال گذشته حتی یک روز هم از ۵۰ درصد ظرفیت هتلها استفاده نشده است.
سزاوار معتقد است بی تدبیری مسئولان به زیان هتل داران دامن زده است و در این باره میگوید: این ضرردهی همچنان ادامه دارد و اگر این وضعیت با بی تدبیری سازمانهایی که به فکر پاک کردن صورت مسئله هستند ادامه یابد، فعالان حوزه گردشگری ورشکست خواهند شد. وی میافزاید: مسئولان باید به فکر ارائه راه حل باشند. باید سفر هوشمندانه و با رعایت شیوه نامهها انجام شود، نه اینکه کلا صورت مسئله سفر را پاک کنیم. وی یادآوری میکند: تاکنون هیچ سندی مبنی بر اینکه مراکز رسمی اقامتی موجب تشدید شیوع ویروس کرونا شده اند، نداشته ایم.
بیکاری ۲۶۰۰ نفر در هتل آپارتمانهای مشهد
مدیرعامل جامعه حرفهای هتل آپارتمانهای خراسان رضوی نیز در این باره میگوید: در مشهد ۳۰۷ هتل آپارتمان رسمی با ظرفیت ۲۰ هزار تخت فعالیت میکنند. برآوردها از زیان هزار میلیاردی هتل آپارتمانهای مشهدی در سال جاری حکایت دارد که این زیان، تنها از نظر عملکردی رخ داده است. علاوه بر این، تعطیلی واحدهای اقامتی و تاسیسات آن ها، موجب خسارت زیربنایی میشود که هنوز میزان آن برآورد نشده است.
مهدی آجیلیان ادامه میدهد: همچنین بالغ بر ۳۰۰۰ نیرو مستقیم و ۱۸ هزار نیرو غیرمستقیم با ما در ارتباط بودند که حدود ۸۰ درصد آنها بیکار شدند. این نیروها سرمایههای آموزش دیده و ما هر بودند و اکنون با تعدیل آن ها، خسارت بزرگی به سرمایه انسانی جامعه هتل آپارتمان داران وارد آمده است.
وی پیش بینی مثبتی درباره آینده کوتاه مدت فعالان حوزه گردشگری ندارد و در این باره میگوید: متاسفانه هیچ گونه رزروی برای تعطیلات نوروزی نداریم. مسافران در شک و تردید هستند که آیا امکان سفر هست یا خیر. ازسوی دیگر جامعه هتل داران ایران اعلام کرده است که رزروها و هزینههای پرداختی، لغوشدنی و بازگشت پذیر نیست.